×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Един банан на ден прави чудеса за зрението и кожата


09 Март 2022, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Толкова ли са полезни бананите, колкото се казва? Нека да разгледаме научните доказателства

Какво ще стане, ако ядете по един банан на ден? „Eat This, Not That“ пише, че този плод е изключително полезен за организма. Например редовната консумация на банани подобрява зрението - както през деня, така и през нощта.

Толкова ли са полезни бананите, колкото се казва? Нека да разгледаме научните доказателства.

Всеки от нас като дете е чувал поговорката: "Яж по една ябълка на ден - и никога няма да видиш болести. Оказва се обаче, че бананите са не по-малко полезни за организма. Те са богати на витамини и хранителни вещества и ако ядете банани редовно, те ще ви помогнат да поддържате здравето си и дори да подобрите състоянието му. С други думи, да консумирате по един банан на ден означава да помогнете на здравето си.

Но е важно да помните, че не трябва да прекалявате с бананите. Според уебсайта Healthline яжте един или два банана на ден, но не повече. Прекалената консумация, дори на здравословни храни като бананите, води до увеличаване на теглото и хранителни дефицити. Какви са ползите от този жълт плод?

1. Бананите са полезни за червата ви

Днес повече от всякога разбираме колко важно е здравото черво за цялостното ни здраве и благополучие. Има много начини да подобрите чревната си микрофлора, но бананите са добро начало. Според проучване от 2017 г., публикувано в Nutrition Bulletin, бананите съдържат устойчиво нишесте, което допринася за производството на много важни за здравето на червата късоверижни мастни киселини. Затова можем да благодарим на бананите, че стабилизират червата и осигуряват хранителни вещества на нашата микрофлора.

2. Бананите помагат за намаляване на теглото

Неоценимата полза от бананите е, че с ежедневната им консумация можем да свалим излишните килограми. Тъй като бананите са богати на фибри и протеини, те дават усещане за ситост за дълго време, въпреки че един плод съдържа само 100 калории. Те са една от 20-те най-популярни храни за отслабване. Затова следващия път, когато пазарувате, не забравяйте да купите няколко банана.

3. Бананите са полезни за кожата ви

Когато си мислите за храни, които са полезни за кожата, вероятно се сещате за сьомга, авокадо и орехи. Но бананите също са полезни за здравето на кожата. Това е така, защото те съдържат витамини и минерали, особено манган, който повишава нивата на колаген. Каквито и да са проблемите ви с кожата - акне, бръчки, сухота - един банан на ден определено може да ви помогне. Козметолозите дори предлагат да се правят бананови маски, като твърдят, че те съживяват кожата. Но предпочитаме да ядем банани, отколкото да ги мажем по лицето си.

4. Бананите зареждат с енергия тялото ви

Консумацията на банан преди или след тренировка ще повиши енергийните нива на организма ви и ще ви помогне да избегнете чувството на умора през деня. Резултатите от проучване сред мъже спортисти, проведено през 2012 г., показват следното. Спортистите, които пият спортни напитки на всеки 15 минути, се представят по-зле при колоездене на дълги разстояния от тези, които ядат банани и пият вода. Следователно съществува пряка връзка между бананите и повишаването на енергийните нива в организма, което се отразява на спортните постижения.

5. Получавате голяма доза калий, който е полезен за сърцето.

Бананите са известни с високото си съдържание на калий. Но знаете ли, че калият укрепва сърцето? Това е така и затова един банан на ден може да ви помогне да поддържате сърцето си здраво. Повечето хора не приемат достатъчно калий в храната си, което има отрицателен ефект върху кръвното налягане и здравето на сърцето. Учените обясняват, че богатата на калий диета (това е един банан на ден) намалява риска от сърдечни заболявания с 27%. Затова е време да включите банана в ежедневното си хранене.

6. Ще подобрите зрението си (както през деня, така и през нощта).

Не, не става дума за моркови. Според Националния институт по здравеопазване бананите съдържат витамин А, който прави три неща: предпазва очите, поддържа нормалното зрение и го подобрява през нощта. Така че можете да намалите количеството на морковите, които водят до оранжев оттенък на кожата ви. Достатъчно е да хапвате по един банан на ден.

Източник: БГНЕС
 


В категории: Здраве


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Ах Банана
10.03.2022 08:46:39
0
0
Кой го хвана?
1.
Кожен банан
09.03.2022 20:53:11
1
4
Един банан на ден, но по няколко пъти и ще сте усмихнати през целия ден
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори