×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Всяка втора жена работи за 25% по-малко от средната заплата


08 Март 2022, Вторник, 11:05 ч.
Автор: Флагман.бг

Повече от половината от жените в България работят в нископлатените отрасли

Близо 50 на сто или всяка втора жена в България работи в отрасли със заплащане в рамките от 900 до 1250 лева, което е с 25 процента по-ниско от средното за страната.

Това съобщи зам.-директорът на Института за социални изследвания към КНСБ Виолета Иванова. По думите й заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности, а различията в заплащането се запазват на високи нива, пише вестник Монитор.

Повече от половината от жените в България работят в нископлатените отрасли - за това алармира президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на дискусионен форум "Равнопоставеност на половете на работното място в условията на COVID-19 пандемия", организиран съвместно с фондация „Фридрих Еберт“.

Обратно, заетостта на жените преобладава в две от трите най-ниско платени икономически дейности, при това с по-ниска работна заплата от тази на мъжете - "Хотелиерство и ресторантьорство", "Култура, спорт и развлечение". Там, където доминира женската заетост като "Хотелиерство и ресторантьорство", отново заплатата на жените е по-ниска от тази на мъжете - с 246 лева.

В отрасъл "Професионална дейност и научни изследвания" с 634 лева е по-ниска работната заплата на жените от тази на мъжете, а наетите в този отрасъл жени са около 60 процента 

Според Виолета Иванова неефективното търсене на решения по тези проблеми води до феминизиране на бедността и загуба за икономиката, както от увеличение на разходите на социалните фондове, така и от пропуснати ползи от неефективното използване на трудовия потенциал. Интересна е разликата в заплащането на половете (GPG) - в началото на кариерата разликата е 6.6%, на по-късна възраст - над 35 г. - 17.6%. Разликата между заплащане в активна трудова дейност води до разлика и в пенсиите - в ЕС за жените са с 30% по-ниски пенсиите от тези на мъжете

За България разликата е близо 129 лв. или 23.7%.

Жените имат 20% по-нисък шанс за работа в сферата на високите технологии, а това означава още разтваряне на ножицата при новите професии, които ще се наложат на пазара на труда.

Разликата в заплащането води и до разлика в пенсиите и обезщетенията. В пенсиите разликата средно за ЕС е около 30 процента, а в България е около 23,7 на сто, като пенсията на жените през 2020 година е по-ниска с близо 129 лева от тази на мъжете, каза Виолета Иванова. През годините тази разлика се задълбочава, отчетоха от КНСБ.

Според Виолета Иванова това води до изпадане в риск от бедност и социално изключване - 53 процента от жените пенсионери живеят в риск от бедност и социално изключване.

От синдиката отчетоха още, че младежката безработица е нараснала рязко в края на 2021 г. З6 000 млади хора са останали без работа, с което коефициентът е достигнал 10%, а при младите жени - той е двойно увеличен

Така по време на пандемията от COVID-19 най-силно засегнати по отношение на работните си места са били младите жени.

Предложенията на КНСБ за решаване на отчетените проблеми са в няколко посоки. Те искат да се въведе отпуск по семейни причини, както и две неща за премахване на дискриминационната практика - синдикатите да се включат като фактор в борбата за правата на работниците и да се въведат клаузи в директива да не се допускат до обществени поръчки фирми с разлика в заплата повече от 5% между половете.

Жак Папаро, директор за България на фондация "Фридрих Еберт", бе категоричен, че в условията на пандемия жените намаляват работното време и доходите си. 38% от жените получават помощи, а при мъжете - 72%.

Двойно се увеличава делът на безработица през втората половина на 2021 г. - 36%.

Неравенството между жените и мъжете съществува в много области, но една от тях, която най-много се обсъжда, е разликата в доходите. Един от начините за измерване на този дисбаланс е изчисляване на разликата между средното брутно почасово заплащане на жените, изразено като процент от това заплащане при мъжете. Показателят се изчислява в предприятия с 10 или повече служители.

През 2020 г. средното брутно почасово заплащане при жените в ЕС е било средно 13 процента под това на мъжете. В разстояние на осем години - между 2012 и 2020 година, разликата в заплащането между половете е намаляла от 16,4 до 13 процента, сочат данни на Евростат.

Най-голяма разлика се наблюдава в Латвия (22,3 на сто), Естония (21,1 на сто), Австрия (18,9 на сто) и Германия (18,3 на сто). България е близо до средното равнище в ЕС с 12,7 на сто.

На другата страна на таблицата, с най-малка разлика в доходите между половете, са Люксембург (0,7 на сто), Румъния (2,4 на сто), Словения (3,1 на сто), и Италия (4,2 на сто).


В категории: Бизнес


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
Също и всеки втори мъж
08.03.2022 14:30:36
0
3
Средната заплата се формира като се събере заплатата, която получават 80% от българите с тази, която взимат само 5% и се раздели на две.
2.
Мдаммм
08.03.2022 11:51:57
0
2
Кой в България има втора жена хахахахах
1.
Терзи Чорбаджи
08.03.2022 11:49:28
2
7
Търся шивачки за минимална на 4 часов работен ден! Украинките дали ще се навият да бачкат за по-ниска надница? Питах и за китайци преди, ама не искали. Те да не искат да им давам по 600 лева? Хиляди чакат за техните места, ама искат да им дават по 800-1000лв. За какво да давам, като мога и с по-ниски заплати да мина? КНСБ апелираше да се върнели бесарабските българи и да се заселят трайно у нас. Подкрепям! Не само те, нека се върнат всички българи от чужбина. Тогава ще ми работят с по 2 висши за 500 лева. То сега реалната безработица е над 20%, камо ли ако ми се върнат 2 милиона от чужбина. Обичам ги родните синдикати! Но няма да позволя във фирмата ми да има снидикалисти хахахахаахаха Бизнеса си е бизнес!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Той загуби най-близкия си човек, спира всички концерти Почина майката на Веселин Маринов Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо Румен Радев: Никога не казвам на моите шофьори да карат по-бързо "Кой и как е виновен, при какви обстоятелства - това следва да изяснят компетентните органи", коментира държавният глава за катастрофата с кортежа на Кирил Петков  Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Гриша Ганчев окончателно излиза от футбола, дари "Литекс" на Общината Бизнесменът подари цялата спортна база, която изгради в северния град на кметството 
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори