×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жертвите на пътя и мантрата “съдебна реформа”


Жертвите на пътя и мантрата “съдебна реформа”
След като чу присъдата, Кристиан Николов си тръгна от съдебната зала, придружаван от майка си и отказа какъвто и да е коментар
08 Март 2022, Вторник, 09:55 ч.
Автор: Флагман.бг

Необяснимо е обаче, че почти проспахме решението на Софийски градски съд, който осъди само на 9 години убиеца на Милен Цветков - Кристиан Николов

Пред нас като общество, и то от много години, стои един наистина болезнен проблем - войната по пътищата. В последните две седмици вниманието ни е приковано към войната в Украйна, което е напълно обяснимо. Необяснимо е обаче, че почти проспахме решението на Софийски градски съд, който осъди само на 9 години убиеца на Милен Цветков - Кристиан Николов, при поискани 15 от прокуратурата. Случайно или не, именно в разгара на случващото се в Украйна, СГС излезе с решение. Ще бъде приспаднато и времето, което Николов беше в ареста, пише вестник Труд-

Това означава, че (евентуално) ще лежи по-малко от 8 г. Присъдата на първата инстанция може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд, като се очаква това да направят и прокуратурата, и защитниците на обвиняемия.

Петчленният състав на Софийския градски съд не прие обвинителната теза, че дрогираният с 3 вида наркотици шофьор е действал при евентуален умисъл, като е съзнавал, че сяда зад волана в състояние, с което може да предизвика смъртта на други участници в пътното движение. При заключителните пледоарии основният въпрос по делото бе дали смъртта на журналиста е причинена умишлено или по непредпазливост, както се квалифицират почти 100% от пътно-транспортните произшествия у нас.

Войната по пътищата

Неизброими са ежедневните катастрофи, при които загиналите и тежко пострадалите са просто част от статистиката. За сгазените на пешеходни пътеки, като често това са деца, всеки предпочита да мълчи.

Фрапантните случаи, при които причинителят се измъква, и то след дълги мъки и ходене по съдилищата, което допълнително разбива и без това почернените близки на жертвите, са неизброими. Резултатът обикновено, всъщност ВИНАГИ е един и същ - нелепо леко наказание, временно отнемане на книжката на извършителя, понякога и условна присъда. Но дори и ефективна, след някоя и друга година, когато случаят бива тотално забравен, присъдата бива намалена поради добро поведение. Всяко чудо за три дни...

Някои от най-шокиращите случаи получиха по-голямо медийно отразяване, но това не промени съществено нищо. 12-годишната Валя (14 месеца присъда за убийцата, и то в затворническо общежитие), която бе блъсната на пешеходна пътека през 2011 г., след което почина, 4 годишният Паоло (убиецът беше осъден на 6 години, от които година си беше вкъщи, заради влошено здравословно състояние, а накрая беше предсрочно освободен след 4 години), пометен на пешеходна пътека през 2014, убитата на пешеходна пътека Ани на 18 години (3 години за убиеца, който избяга в чужбина, по-късно беше върнат, но се озова също в затворническо общежитие), 11 месечната Красимира (7 години за убиеца, като между другото това се счита за рекордна присъда, представете си; но не се съмнявайте, че и той ще бъде предсрочно освободен), 25 годишната Съни и 6 годишната Елена, пометени на спирка от пиян шофьор, ранил още 10 при инцидента (9 г. присъда в общежитие от открит тип, а при едно от излизанията си, отново е хванат пиян), 20 годишната Лора, пометена също на пешеходна пътека (убиецът получи 2 години), Дафина, Десислав, Мария, Петя... И още, и още, и още безброй прекършени в началото на живота си деца и млади хора. Често погребани в затворени ковчези, защото от невинните им усмивки е останал само споменът...

Срещу техните убийци, както и срещу себеподобните им на пътя, постановленията и актовете са буквално хиляди. На един понякога се падат по 5, 10, 50 акта. Буквално! И нищо, нищо... Просто ненужни хартии, трупащи се в някой архив, които не вълнуват никой. Дори и след като въпросните убият някой или няколко невинни на пътя.

Защо присъдите са ниски, често и условни?

От десетилетия статистиката ни отрежда първо място в Европа по брой загинали по пътищата, поради което е абсолютно необяснимо, че в съдебната ни практика се е бетонирало убеждението, че щом като последиците са настъпили като резултат от нарушаване правилата за движение при управление на МПС, то формата на вината непременно е непредпазливост. Истината е, че няма как шофьори, които сядат зад волана пияни или дрогирани, да не осъзнават обществено опасните последици, освен ако не са слабоумни. Както и такива, превръщащи пътя в състезателна писта.

Съдебните дела са безумно дълги, наказанията са символични, а шофьорите знаят, че дори буквално да убият 5 човека при ПТП, порочната практика е на тяхна страна. Някой ще каже - никакви присъди няма да спрат тези шофьори. Но няма да е прав, защото именно строгостта на закона е това, което може да спре някой, ако морал няма. Да не говорим, че за българина една от най-тежките санкции би била отнемане на автомобила му - но не за някакъв смешен срок след присъдата, а веднага след по-тежко нарушение.

Още през май 2020 г., предвид тревожния ръст на пътно - транспортните произшествия след употреба на алкохол и наркотици, главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт с експертно предложение за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, в частта му за престъпленията по транспорта. 15 до 20 години затвор или доживотен затвор за причиняване умишлено на смърт на едно или повече лица, извършена по време на управление на автомобил от водач с концентрация на алкохол в кръвта над 2 на 1000, както и при употреба на наркотици, при липса на съответна правоспособност и превишаване на скоростта на движение с над 50 км/час. Иван Гешев настоя в тези случаи, да се отнема и управляваното превозно средство в полза на държавата, независимо от собствеността му.

Какво обаче последва? Нищо... Същата година (2020), когато ГЕРБ и ВМРО (които предложиха шофьорите, употребили наркотични вещества, да работят в моргите, реанимациите и травматологиите, за да видят какво са причинили на жертвите си) също поискаха по-строги наказания за шофьори, употребили наркотици, Висшият адвокатски съвет (ВАдС) даже излезе със становище, в което с две думи се казваше, че ако наказанията за престъпленията на пътя бъдат завишени, съдилищата ще бъдат принудени да постановяват само ефективни присъди. Важното е, че има кой да брани правата на убийците на пътя.

Съдебната реформа

През последните години зад безсмисленото словосъчетание „съдебна реформа“ прозира едно единствено нещо - смяна на главния прокурор. А акцентът трябва да е върху тежкото и бавно правосъдие у нас. Непрекъснато, натрапчиво, ежеминутно се говори само за прокуратурата, никой не коментира, че съдът много по-спешно трябва да се реформира. Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс също са безбожно остарели, съдебната система е тромава, липсва политическа воля да бъдат приложени (не измислени - никой не очаква да откриваме топлата вода) добри практики за оптимизиране на наказателния процес в България.

Адвокатите скачат като ужилени, че подобни промени биха ограничили правата на... обвиняемите. Жертвите кучета ги яли! Те са просто статистика...

Кога, а дали въобще някога ще имаме, ако не сурови, адекватни наказания за убийците по пътя? Кога ще има реална реформа, засягаща наистина болезнен и първостепенен по важност въпрос, а не просто повтаряне до безкрайност на мантри, които затвърждават безумието.




2
Коментара по темата
2.
всъщност
08.03.2022 11:48:10
3
0
9 години е доста тежка присъда за смърт по непредпазливост и при чисто съдебно минало. Най- вероятно изобщо няма да остане този размер на горните инстанции, а и ще приспаднат още от времето за обжалване.
1.
9 годинки
08.03.2022 10:32:42
0
3
В случая с Милен Цветков , 9 години е нормална присъда стига тя да е окончателна ,но :
1. Приспада се т.н. домашен арест и престой под стража , което в случая мисля е около 2 години.
2. В предвид чистото му съдебно минало и присъдата в ОБЩ режим , това означава ,че малко след като влезе в затвора/корпуса , ще бъде разпределен в затворническо общежитие от закрит тип (всички с първи присъди лишаване от свобода за срок под 5 години се препращат в затворническо общежитие от открит тип) , което означава ,че хлапакът ще има възможност да бъде нает на някаква работа от всеизвестно богатите си родители фиктивно и той отново ще си бъде навън през деня.
3. За работещите излежаващи присъда лица е определено ,че 2 работни дни се смятат за 3 дни излежано.
4. При стигане на половината присъда има право да иска предсрочно освобождаване , което означава ,че :
9 год присъда - 2 години арест - 1.5 год. работа = предсрочно .
5. Родителите му имат пари и не се знае какво ще се произнесат Апелативен и Върховен съд ,след като обжалват Градския.
Извод : Съвсем спокойно може да полежи 2 годинки и да си излезе на свобода
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори