×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли Бандера да е фашист, а събратът му Луков – патриот? За русофилите да


Може ли Бандера да е фашист, а събратът му Луков – патриот? За русофилите да
Степан Бандера е бил лидер на Организацията на украинските националисти, която през 1941 година провъзгласява възстановяването на независима Украйна, а ген. Луков е бил истински фашист - лидер на Българските национални легиони
08 Март 2022, Вторник, 11:00 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Попиващите пропагандата на Кремъл съвсем се оплетоха в идеологически клишета

Незавидно занимание днес е да си пламенен русофил в България. Едно че огромната маса от привърженици на Владимир Путин не знаят руски език и помпат русофилията си основно през български прокремълски сайтове, създадени на принципа уан мен шоу – един човек, който по цял ден пише пропагандни глупости на килограм.

И второ – понеже повтарят основните опорни точки на държавата агресор, с които тя оправдава нахлуването си в Украйна, без въобще да помислят над тях. Една от тези опорки, размятани денонощно по руските пропагандни телевизии – там други не останаха, след като цензурният орган на Путин Роскомнадзор закри всички опозиционни медии – а после преписвана в българските пропутински сайтове, е свързана с името на Степан Бандера.

Той е бил лидер на Организацията на украинските националисти, която през 1941 година провъзгласява възстановяването на независима Украйна. Смятал е така да постави пред свършен факт настъпващата в Съветския съюз нацистка армия и тя чисто и просто да приеме новата държава.

Хитлер обаче е имал съвсем други планове, поради което Бандера е арестуван и пратен в лагера Заксенхаузен, където гние в следващите три години. Едва през 1944, когато изходът от войната изглежда все по-мрачен за Германия, немците се сещат за него и му предлагат да им сътрудничи, което той отказва. Това е официалната история. Украинците смятат Бандера за свой национален герой.

Дали е бил фашист си е знаел само той. Но днес има още някой, който твърди, че знае това, като съща баба Ванга – пропагандата на Путин. Повтаряно денонощно по руските телевизии и преписвано папагалски в прокремълските български сайтове, това клише се е дооформило в следната пропагандна опорка - украинците са фашисти, понеже човека, когото смятат за национален герой и патриот, е фашист.

Тоест правилно Путин е решил да нахлуе там, да ги разстрелва наред и да закрива тяхната „така фашистка“ държава. Оромната маса български русофили, които повтарят този рефрен обаче се позиционира като патриоти.

Те са намерили пристан в профилите на лидери на български пропутински организации, които иначе се позиционират като патриотични. Това най- лесно може да се види във Фейсбук, който иначе Путин забрани в самата Русия, но неговите горещи почитатели у нас продължават да ползват масово, за да разнасят путинизма.

Същите тези политически лидери - някои от тях са изключително начетени, а също така и историци - неведнъж са заявявали, че смятат генерал Христо Луков за достоен български патриот. Публикациите по тази тема са горещо подкрепяни с палец нагоре и възторжени коментари от същата русофилска маса. За разлика от Бандера, който е лежал в нацистки концлагер, ген. Луков е истински фашист.

Като лидер на Българските национални легиони много е искал, но някак си не му се е отдала възможността да реши окончателно „еврейския проблем“ у нас - поради ред всеизвестни обстоятелства. Най-малкото защото междувременно са успели да го убият.

И Луков, и Бандера са рожби на времето, в което са живели. В първата половина на 40-те години фашизмът, и немското му проявление нацизмът, са изглеждали единствената действена алтернатива на комунизма, и основна идеология в Европа, след като демокрацията се е срутила навсякъде.

А специално за Украйна в тези години търсенето на подкрепа от настъпващия фашизъм се е явявало наистина единствената, понеже друга реално не е съществувала (и всеки честен историк ще го признае), възможност за установяване на национална украинска държава.

И ето го интересното - всички огромни почитатели на човека от Кремъл, който реши да потопи в кръв Европа - понеже пропагандата е такава, не че са наясно въобще кой е Бандера - мразят Бандера, за тях той е фашист.

Но същите хора - в мнозинството си (и това може да се види във форумната част под публикациите на съответните лидери на позициониращи се като патриотични пропутински организации) - тачат Луков като патриот.

Ако агресорът от Кремъл е последователен, би било интересно дали един ден, когато и ако съответните почитащи го у нас политици, наричащи се и патриоти, вземат властта, няма да намери и за България пропагандното оправдание за следващата си агресия - величаенето на „този фашист“ Луков.


В категории: Животът


Автор
40
Коментара
40
Коментара по темата
40.
*********
16.03.2022 17:03:46
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
39.
Дидо Колев
08.03.2022 22:43:37
2
2
До №25 Реалист: Сигурен ли си, че повечето от украинските бежанци в Бургас са българи от Украйна, питал ли си ги от кои райони на Украйна са? иначе, това, което казваш е напълно вярно, още 90-те години започна този процес на смяна на имената - бившия посланик на Украйна в България - Никола Балтажи, от Петростал, до Тарутино стана Микола.
38.
лагман
08.03.2022 18:46:22
1
1
да ве ЕПМ модулите
37.
бургазлия
08.03.2022 16:31:48
2
15
do 31: Има специална инструкция със 100 начина как да бъдат убивани хора подписана лично от Бандера. Маркиз дьо Сад сравнен с това, което пише там е като ученик в 1-ви клас. Не знам що за "човек" трябва да си за да се гордееш с нещо като Бандера.
36.
До 25
08.03.2022 15:44:37
1
8
Той Зеленски си смени името от Владимир на Волдемар и от Зеленский на Зеленски ,
35.
Разбрах само
08.03.2022 15:39:51
1
4
Че биографията на Степан Бандера започва от 1941 год .!
34.
До 27
08.03.2022 15:30:31
8
5
Точно това имах предвид русофилите в България преди военно има "като,,
Но разбираемо е тяхното невежество в главата им е празна като газохранилището ни в,, Чипрен,,
33.
nov
08.03.2022 15:28:30
4
8
glupava platena poredna.. toaletna
32.
до 12
08.03.2022 15:05:25
1
11
Глупости! Това се прави винаги, независимо от нивото на интереса. Гласуването се манипулира в зависимост от това дали вотът съвпада или не с "партийната линия"! А неудобните коментари се трият, със или без следа, първите, ако са по-малко неудобни, вторите, ако са по-неудобни, или се прави опит за заглушаване на коментиращия, ако са СЪВСЕМ неудобни!

Току-що пак направиха опит да ми затворят устата, но е крайно време да разберат че това не може да стане! Ако искам да коментирам, ще коментирам, и все някой ще го види преди да го изтриете, долни подлоги!
31.
Х
08.03.2022 14:52:01
2
8
Само да вметна нещо за прословутата снимка, показваща зверствата на Бандера.
Марианна Долинская е това.Луда румънка,която убива децата си и няма нищо общо нито с бандеровци,нито с украинци.
Лесно може да се провери.
30.
мислещ
08.03.2022 14:10:18
2
2
Какви са тия идиоти, за първи път ги чувам !?
29.
до 16
08.03.2022 13:56:03
4
17
Дори не ме интересува каква е идеологията на тези чудовища! Те са главорези и САДИСТИ! Свързани са и с добре известните чеченци. Нашите мутри си играят детски игрички в сравнение с тази фанатична и безумна паплач с която в момента се пълни България! А като се напълни...?! Тогава и тук може да търсят "независимост"! Вече има и толкова много руснаци. Утре може и Русия да тръгне да им осигурява "независимост"! Сякаш геополитическите ни проблеми с турци и македонци не са достатъчни, а ние сме едни дребни и нищожни пионки, които обаче сега са се разлаяли сякаш са световна сила някаква! Престанете да се поддавате на пропаганда и манипулации от която и да е страна и да се делите на глупави лагери и помислете за сигурността и бъдещето на СОБСТВЕНИЯ СИ ДОМ и на СОБСТВЕНИТЕ СИ СЕМЕЙСТВА! Кирчо предателят ще си довърши задачата по унищожаването ни и ще си хване пътя, а ние оставаме тук!
28.
До 27
08.03.2022 12:49:31
10
16
Не знаех че България е във военно време! Не бях чул, че сме във война, впрочем с кого воюваме?
27.
Путинг
08.03.2022 12:40:48
21
21
Русофилски те отрепки в България трябва да бъдат намери и и съдени, като предатели във военно време.
Това е изключително долна и отвратителна, нискоинтелегентна прослойка на нашето общество. Това е болест, която трябва да бъде лекуван преди да стане късно, както стана в Украйна
26.
бургазлия
08.03.2022 12:35:05
12
31
Луков не е избил над 200 000 евреи, а после и над 100 000 поляци във Волинското клане. Дори самите германци са били потресени от това което са вършели бандровците. Има снимки с обесени по няколко десетки бебета по дърветата като коледни играчки. Страхотно украинско чувство за хумор.
25.
Реалист
08.03.2022 12:17:45
8
31
Нямам си на идея кой е Луков и кой е Бандера, заради тази статия научих кой е бандера и подкрепям идеята му как света да признае нова държава с име Украйна, браво на човека.
Но вече Бургас се напълни с Украинки, много от тях с български произход и те разказват някой фрапиращи факти. От няколко години украйна им сменя имената При издаване на нова лична карта Елена я сменят на Олена, Никола го пишат Микола, и т.н.
Нявсякъде по света ако се казвам Никола ме пишат Никола, ако обаче съм гражданин на Украйна, в украинския паспорт не те питат, пишат най-близкото по произношение тяхно име! Там нямаш право да се казваш Никола, това ми напомня възродителен процес, и не мога да го подкрепя, така издевателстват и с руските имена.
24.
Javelin
08.03.2022 11:53:51
24
27
Путинофилете се смятат за мислещи, че и критично, защото са се научили да цъкнат три бутона и да инсталират Тор или да ползват прокси, че да попиват глупостите на кремълската пропаганда, обработвана директно от роскомнадзор. А иначе са най-тъпата и пропаднала част от обществото - селяндури, татуирани батки с бръснати крака, ретро мутри от 90-те, аутсайдери, футболни агитки, емемейци и всякаква друга измет. Тък таме някой обикновен глупендер, дете на военен - за цвят. Същата тая пасмина иска да сме като в путлеристан и който е на различно мнение от вожда да седи в затвор.
23.
1134
08.03.2022 11:52:49
8
24
Бандера го убива КГБ като фашист кво са правите на ощипани моми,а всъщност сте дърти ....
22.
Някой
08.03.2022 11:48:16
8
29
От векове в западните покрайнини на по-късно изкуствено създадената от Ленин и Троцки Украйна, е имало една група хора със силно изразено националистическо съзнание. Хубаво, ама трябваше ли целият украински народ да става заложник на тази една група хора подтикнати от САЩ, които пък от своя страна си гонят интереса? Накрая всички в Европа ще пострадаме по един или друг начин, но няма проблеми, нека да сме НАТО-вци, евроатлантици, борци за свобода, демокрация и всичката простотия, с която ни заливат жалки журналистчета, като автора на тази статия. Защото истинската свобода и демокрация е нещо съвсем различно.
21.
888
08.03.2022 11:46:32
12
28
ненужна статия
Коментар на 1 е много точен
Това че някакви бандити са яхнали името на национален герой не ги прави негови последователи
Защо в прословутата ви демократична Украйна обикновените хора се страхуват да кажат истината пред медии, но всеки говори, че е против режима на Зеленски...
Ако бяхте истински журналисти щяхте да търсите истината там където ще я намерите, а не да запълвате с празни ненужни думи....
20.
Уф! Пак ли ти ве баце?
08.03.2022 11:39:00
6
7
Не мерси!
19.
до 17
08.03.2022 11:38:52
11
27
Психо, до вчера търсихте антиваксърите днес сънувате агенти на путин.
Луди хора !
Цялата власт имате.
Служби, медии, СЕМ, пари, пропаганда и пак ви е страх.
Страх ви е от анонимен коментар и от едно сайтче.
Защото знаете, че истината е лесноразпознаваема.
А вие се боите от нея.
18.
До флагман
08.03.2022 11:14:14
23
29
Вотът наистина се манипулира А Руски тролове пишат коментари не само във флагман но и в почти всички бг издания Особено активни са в сайтове които не изискват регистрация Това е пропагандната война на москва която те водят от години .
17.
скрийте го този
08.03.2022 11:12:19
15
27
псевдожурналист бе
16.
Путлер
08.03.2022 11:10:13
24
30
Даааа, търсите навсякъде фашисти! Навремето българските комунисти-майкопродавци, под закрилата на пияните орди на Червената армия, избиха ЦВЕТА на българската нация с обвинението, че са "фашисти", каквото и да означава това. И превърнаха България в руско-болшевишки кенеф!
Сега Путлер "овобождава" Украйна от бандеровци, а утре ще дойде и в България да ни "освобождава" от фашисти - луковци. Засега само омразното на комунисто-русофилите НАТО го възпира. Затова са и напъните за референдуми и пр. хватки и врътки за излизане от НАТО.
15.
Васко
08.03.2022 10:58:55
25
30
Тази война и последвалата тотална изолация на империята на злото Ще свърши нещо което ние българите не свършихме 1989г .Ще ни избави от русофилите в държавата ни .От националните предатели внедрени от москва и агентите им у нас в службите и армията.И ще ускори края на антибългарските .организации като възраждане и бсп/бкп. Господ да е с Украйна и Украинския народ.Който се бори за своята независимост от москва.
14.
От редакцията на Флагман
08.03.2022 10:50:52
24
12
Вотът не се манипулира, а поради големия интерес към коментарите под определена статия, се получава съвпад на Вашия лайк и дислайк от друг читател. Или обратното.
13.
до 7
08.03.2022 10:49:42
15
8
Много глупав коментар. Нямате елементарни познания. Докато си гласувал ти, още няколко други са гласували и когато страницата се опресни ти показва актуалния вот. Наистина ли мислиш, че някой се занимава да манипу;лира палчетата по коментарите?!
12.
От редакцията Флагман
08.03.2022 10:48:07
4
5
Във връзка със съмнение за манипулиране на броячите за лайк и дислайк, уточняваме, че при голям интерес да се коментира под определена статия, се получава съвпадение на различно мнение. Така системата отчита Вашия глас, но може в същото време друг да е натиснал съседния бутон, който също се отчита в този момент.
Редакцията няма финансов или морален аргумент да манипулира вота Ви, нито да поддържа умишлено неработеща система за отчитане.
11.
Dbdggh
08.03.2022 10:35:55
15
39
Ген.Луков е патриот,възстановява българската армия след Първата световна война В България фашизъм и нацизъм ,като начин на управление,няма,има групи ,които симпатизират на тези идеологии и така е в цяла Европа по това време.
10.
Имa
08.03.2022 10:34:12
11
36
Снимки кaк бaндеровците сa нaвързaли зa врaтовете мaлки децa около стълбове.Товa Луков мисля че не го е прaвил.
9.
До братушката 1
08.03.2022 10:31:12
9
16
Ами достатъчно е да прецъкаш каналите и да стигнеш до онази част от каналите до които по принцип за да стигнеш трябва да си много очаян
Обикновено се намират малко преди порно каналите
8.
Ху, Хуу
08.03.2022 10:19:43
0
26
Всъщност къде замлъкнаха македонистите от т.н. Република Северна Македония. Скриха се като бълха в гащи, може би треперят пред неизвестното
7.
sc
08.03.2022 10:18:49
6
32
Как така дадох лайк на №4 коментар и същевременно отбеляза и дислайк ???? ебати сайта
6.
Gagauzka afera
08.03.2022 10:18:34
9
26
Ако искаш руска пропаганда, погледни сайта на оная изрусената варненска шматка, която навремето ронеше сълзи за "мъжките момцшета" от ВИС и СИК, а сега бълва зловонна руска пропагандна тиня.
Трябва да си пълен ахмак, да не забележиш.
5.
Истината
08.03.2022 10:17:58
35
24
Руснаците да се стягат, че скоро ще карат само Great Wall и ще говорят по Xiaomi :) За луксозни стоки и компютри ще забравят, освен за китайско-турски ментета. Пропагандата на която вярват или не ще им струва почти всичко, което успяха да постигнат след Ссср. 1$ = 140 рубли, скоро ще се прибират в къщи с чувала с банкноти
4.
Sss
08.03.2022 10:14:39
29
68
Не случайно сме на 110 място по свобода на словото... Такъв слугинаж такава пропаганда няма и в Северна Корея. Украинците са си заслужили съдбата. Изкуствено създадена държава... Забравихме как горяха български знамена в Киев... АЗОВ си е нациска организация ама иска се капацитет да се занимаваш с подобни теми. Не е за медия от вашия ранг хаха гледайте си кварталната журналистика. Между другото и Димитър Списаревски е бил член на легиона ама нищо... Да пишете простотии всички можете.. Взел диплома от Свободния и вече разбирач.
Най-голямото оръжие срещу пропагандата е интелектът.
Йозеф ГЬОБЕЛС
3.
Кирил Ф.
08.03.2022 10:12:50
28
19
Браво, Божков! Много добре е формулирана тезата ти и е напълно вярна разбра се!
2.
!!!!!!!
08.03.2022 10:10:33
25
35
В Русия има над 50 профашистки организации, част от които подкрепяни и финансирани от капутин лилипутов!
1.
Мисловен миш-маш
08.03.2022 10:10:08
35
59
Къде е тази проруска пропаганда у нас ?
Къде я видя ? По коя телевизия ? В кой сайт ?
Къде може да напишеш нещо без да те изтрият ?

Сегашните бандеровски батальони в Украйна, Азов, Дон и т.н със същият спонсор който беше и пряк началник на Зеленски, олигарха Коломойски НЕ се смущават и си ходят с нацистка символика.
Има сумати материали за тях в Западните издания.
Опитите да препишеш Луков към русофилите ти е уникален.
Опит за миш маш в който всички са маскари.

Войната в украйна не е българска война.
Но бълг политици и медий заеха страна и с това разделиха отново обществото на две !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори