×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

25 000 укранци са влезли у нас за 10 дни, 40-те лв. за хотелиери в сила


05 Март 2022, Събота, 14:40 ч.

Гарантираме им правна помощ и закрила

Близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница, сочат данните на Главна дирекция „Гранична полиция“. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и на 90-дневен престой в страната ни в рамките на всеки шестмесечен период, припомнят оттам. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства съгласно Закона за чужденците в Република България, предава днес.бг.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Тези, които желаят да получат международна закрила - статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“, съобщава БНР.

България гарантира безплатна правна помощ и временна закрила за всички бежанци от Украйна, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ѝ, българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна. От вчера е активирана и Директивата за временна закрила, което е безпрецедентно за ЕС.

Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с всички права, които имат като бежанци, уточни Йорданова. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца.

В сила е решението да се плащат 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна

Решението за изплащане по 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна, вече е в сила, каза министърът на туризма Христо Проданов.

Проданов увери, че ще бъде задействана бърза процедура за наемането на украинци като работници в хотелите и ресторантите у нас.

„Това решение – да, то е в сила. И ще важи за тези хора, които са от началото на кризата в Украйна. То не става въпрос за толкова много хора – максимум около 500 човека. Дано всичко по-бързо да свърши в Украйна, за да се успокоят“, каза министърът.

„Има бърза процедура, правим всичко възможно в рамките на 20 дни тези хора да получават необходимите документи, за да могат да започнат да работят“, каза още министърът на туризма.


В категории: Политика


6
Коментара по темата
6.
Володимир
07.03.2022 09:03:30
1
0
да изтегли пари от офшорните си фирми и да плати за бежанците .
5.
До го
06.03.2022 14:19:56
0
3
Духат тея измекяри, като са бежанци в лагери, а не в хотели за 40лв, баба ми с 10лв на ден работила цял живот, а тея курви с по 40лв вие добре ли сте бе
4.
Дарин
06.03.2022 02:03:45
0
4
Да питам какво стана с Валерката нямали да вземе малко бежанци в мотелчето или там няма как.Тои е в схемата с военните съвместно с гранична полиция
3.
Електра
05.03.2022 21:25:41
0
8
Защо питам Аз, кому фашисткото правителство на Крадеф и Краднелия водено от Киретата, се канят да изплащат на червените близки до власта хотилиери по 40лв. разкладка на ден на бежанец, а за българския пенсионер по 10лв. Това лие е безвъзмезната помощ на кому фашистите, към изстрадалия украински народ. Путин ги изселва с война, а кому олигарсите тук печелят от тяхното нещастие, платено с данъците на народа ни...
2.
В България
05.03.2022 16:15:57
1
12
няма бежанци, а инвазия на хора, в конкретния случай, голяма част от тях евентуални главорези, "благодарение" на тъмни споразумения и предателство! Бежанците се приемат в ПЪРВАТА мирна държава. Няма държава съседна на България, в която да има война!
1.
Пенсионер
05.03.2022 16:12:48
1
17
Браво на Киро продажника! А у нас над 1 милион пенсионери с по 10 лв. на ден!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той е тунингов милионер и подкара уникалното Ламборгини за $1 000 000 Той е тунингов милионер и подкара уникалното Ламборгини за $1 000 000 Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало Собственици на пунктове за ГТП се оправдават за високите цени - и на тях всичко им поскъпнало На места в страната задължителните прегледи скочиха двойно, като достигат и до 100 лева Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Запишете си отпуск в този период - това е най-подходящото време за море у нас Предстои ни поредното горещо лято, казва синоптик Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Тази плеймейтка разходи 5 рокли по червения килим в Кан, щракна се с Ева Лонгория Мечтая да изиграя Скарлет О'Хара, споделя Анна-Мария Чернева Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство Този певец е бесен, използват името му за реклама на фалшиво лекарство От известно време в интернет циркулира клип, в който Веселин Маринов подробно говори как имал проблеми със ставите, кръста и гърба и уж открил чудодеен и таен начин за лечение 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница 1300 са случаите на коклюш в България, малко над 100 са в болница Кърлежите са в някакъв бум тази година, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев ЕК спъва наши земеделски производители ЕК спъва наши земеделски производители Европа не разрешава парите, които се получават у нас за земеделски дейности от съюза, да не се облагат с данъци Френският турист , пострадал на Рилските езера, се подобрява Френският турист , пострадал на Рилските езера, се подобрява Мъжът, паднал от доста голяма височина, беше транспортиран за лечение с хеликоптер Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес Също днес е последният ден за заявленията за вот с подвижна кутия за хора с увреждания за вота "две в едно" Треньорска сага разтърсва ЦСКА Треньорска сага разтърсва ЦСКА Засега треньорът Стамен Белчев продължава да се ползва с доверието на ръководните фактори в Борисовата градина
Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Почина култов режисьор, номиниран за Оскар Най-известен е с филма си от 2004 г. Super Size Me Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Тя е най-скандалната певица - "облече" авточасти за премиерата на филма си Певицата заложи и на нова фризура за важното събитие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Политици вкараха в кампанията си цената на дюнера, немците плащат 9 евро за турското ястие Средно на ден в страната се изяждат 3 милиона броя След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън След месеци борба: Лоши новини за Кейт Мидълтън Принцесата на Уелс продължа да се лекува от рак, подлага се на химиотерапия Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Меган Фокс: Всички в шоубизнеса мислеха само как да правят секс с мен Деца стрелят с автомати в училище Деца стрелят с автомати в училище Отново провеждат военно обучение Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Жив ли е Евгений Пригожин? (видео) Каналите му в Телеграм пуснаха замаскирано видео от тази седмица, на което се вижда човек, приличащ на него Спец части арестуваха известен рапър Спец части арестуваха известен рапър Имението му посиня от полиция, баретите заключиха и майка му Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Това е най-продаваният автомобил в Европа през април 2024 година Volkswagen остава лидер с дял от 27.8%, докато Ford отбелязва най-голям спад Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни Китай планира да нахлуе в Тайван в началото на юни На 23 май Пекин започна мащабни военни учения около острова
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ България е един обран бостан в момента, няма ги парите Виц на деня Виц на деня Двама вървят след една засукана мацка и единия казва на дугия:
- Знаеш ли, че с ей тая съм спал?
Тя се обърнала и отговорила:
- Да си е*ал, да не си спал!
Виц на деня Виц на деня - Колега, вярно ли е, че сте направили издателска къща?
- Да!
- И какво издавате?
- Онзи ден издадохме комшията, че вари ракия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Болшинството българи, считат, че болшинството българи са идиоти!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори