×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът Румен Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск


Президентът Румен Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск
Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет, подчерта президентът във връзка с военния конфликт между Русия и Украйна
28 Февруари 2022, Понеделник, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес, смята държавният глава

Прессекретариатът на държавния глава разпространи позиция на президента Румен Радев във връзка с войната в Украйна и предложената смяна на военния министър на България Стефан Янев.
 
Ето и цялата позиция:

"След броени дни ще отбележим нашия национален празник. На българска земя почиват костите на хиляди руски и украински войни, които воюваха рамо до рамо в Руско-турската освободителна война и загинаха за свободата на България. Затова сегашното братоубийство е особено болезнено за нас, българите. Нищо не може да оправдае жертвите, разрушенията и огромните страдания. Нормалният човек не може да прости гледките на загинали хора, на бягащи майки с деца, на разбити съдби. Народът на Украйна не заслужава такава съдба. Нито почернените семейства на загиналите руски военни. 

Нужни са солидарност, енергични и всеобхватни действия, за да се прекрати възможно по-бързо тази безумна агресия. Всеки ден от тази война е поражение и за Украйна, и за Русия. Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет.

Проф. Тодор Тагарев става министър на отбраната?

Янев: Искат да ме сменят, за да сложат по-удобен. Няма да подам оставка

Първа оставка в правителството, Стефан Янев си отива

Във връзка с това президентите на държави от Източна Европа излязохме с общ призив към ЕС да се даде ускорена европейска перспектива на Украйна чрез предоставяне на статут на страна-кандидат за преговори за членство. Украйна има право на съществуване и на бъдеще в обединена Европа.

Не трябва да си правим никакви илюзии: последствията от тази война ще са тежки не само за воюващите страни, но и за цяла Европа и особено за България с нашата висока енергийна зависимост. Енергийната криза ще се задълбочи. Нестабилността затруднява доставките, отблъсква инвестициите, ускорява емиграцията, увеличава още повече инфлацията. Цената я плащаме всички ние.

Нужни са изпреварващи решения. Очаквам правителството да засили работата по мерките за намаляване на последствията от задаващата се криза: от укрепване на сигурността в енергетиката до гарантиране на продоволствения суверенитет. Кабинетът трябва да гарантира хляба на българите. Необходими са енергични действия за изпълнение на мерките, приети с консенсус на последния КСНС за развитие на Въоръжените ни сили и укрепване на отбранителния капацитет на страната. За създаване на необходимите условия за засилване на колективната отбрана при влошаване на средата за сигурност.

Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес. 

Очаквам да продължат усилията за евакуация на нашите сънародници от Украйна и за тяхното устройване в България. Искам да благодаря на всички общини, фирми и граждани, които предлагат подслон, храна и работа на бедстващите хора.

Българите винаги сме били толерантни и съпричастни и този тежък момент отново показва зрелостта на нашия народ. 

Вярвам, че тази криза ще ни избави от политическото дребнотемие и ще ни направи по-мъдри, солидарни и сплотени като общество", подчертава Радев.


В категории: Политика


27
Коментара по темата
27.
до 26
28.02.2022 22:56:04
0
1
то куклата пунчо не бе по-лош от тоя нали и двамата са кукли на конци,но единият е и пародия на...
26.
хахаха
28.02.2022 21:37:33
1
1
пич, просто твоята смяна се поотложи във времето, но ще дойде и твоят ред, тъп резиднет мунчо...няма по-вреден и долен от теб за България. повръщам само като видя гнусната муцуна
25.
Погледнете!
28.02.2022 20:48:30
0
4
Говедото ни вкарва във война, ама щяло да ни купува йодни таблетки! Мама му мечка, няма ли мъже в тази джуберния? Някой неизлечимо болен, готов да помогне на сънародниците си?

Кабинетът купува йодни таблетки и ремонтира системата за ранно предупреждение
Правителството отпусна 4.1 млн. лв. за йодни таблетки - за да се подновят запасите, на които срокът на годност е изтекъл в края на миналата година - и за ремонт на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване. Това се разбира от съобщение на правителствената информационна служба.

Решението идва ден, след като руският президент Владимир Путин се разпореди за повишаване на бойната готовност на руските ядрени войски.


"Надяваме да няма такъв риск и това да са стратегически сплашвания, но не можем да останем безучастни. Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, хората трябва да са спокойни. Но като правителство трябва да имаме нормална сигнална система и таблетки за всички български граждани", каза Кирил Петков.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2022/02/28/4317662_voinata_den_peti_kremul_obvini_es_vuv_vrajdebnost/
24.
бай Драгой
28.02.2022 19:46:35
0
3
"Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че страната му няма да доставя оръжия на Украйна. Според него унгарските въоръжени сили се нуждаят от всички оръжия, с които разполагат, за да могат да защитят границите на страната."
23.
Мария Захарова
28.02.2022 18:34:19
1
4
"Где все страны и их общественность были 8 лет, когда шла война, и каким образом они осудили убийство, как минимум, 13 тысяч человек за эти годы?

Россия не начала войну, она её заканчивает.

Россия все эти годы призывала мировое сообщество дать отпор планомерному уничтожению населения Донбасса. Это миллионы человек, которые каждый день теряли близких и жили в подвалах, прячась от обстрелов.

Никто из ныне вопящих в «цивилизованных странах» ни разу не вышел ни на один митинг в поддержку изничтожаемого населения Донецка и Луганска с требованием остановить это кровопролитие. Мир безмолвствовал. Покорное молчание мирового сообщества и игнорирование кровавой катастрофы, которая стала результатом антиконституционного переворота на Украине 2014 года, совершенного при прямом участии США, ЕС, Германии, Польши, Литвы, Эстонии, Латвии и других стран НАТО, только воодушевляли киевский режим на продолжение уничтожения собственного населения. "

Има канал в телегфам!

Эксперименты НАТО и оглушительное молчание западной общественности - вот причины гуманитарной и политической катастрофы в Европе. Этому надо было положить конец, раз Запад отказался от ведения любых переговоров и приветствовал агрессивные заявления и прямые угрозы киевских марионеток в адрес России
22.
Фатмако смотан
28.02.2022 17:55:06
7
10
Ти ги доведе на власт тези пърдухели!
Победи Борисов с машините за гласуване, отлично, даже много добре!
Стана ли по-добре за България, след като 11 месеца рушиш държавата?
Само Борисов може да лавира между САЩ,Русия и Китай!
Факт, който и ти го знаеш много добре!
Семейство Прокопиеви са ти семейни приятели, но това не оправдава действията ти!
21.
me
28.02.2022 17:41:37
1
11
Тия ще ни вкарат във война! Мама им мръсна!
20.
до 18
28.02.2022 16:40:09
4
14
Вчера в Туитър бяха пуснали статия в която гимназията която е завършил в Канада се гордееше с него! Казах им да вземат да я махнат защото няма да остарее добре... след като най-вероятно бъде изгонен с камъни от България!
19.
ДО 1
28.02.2022 16:27:25
2
9
Спрели са ги, защото знаят, че ще бъдат насочени срещу властта. Това е американска медия
18.
КИРЧО СИ Е КИРЛИВ
28.02.2022 16:22:20
6
13
С колко процента бе избран (назначен),а кажете де?Ми тоа не е завършил Харвард, а май слаботоковото училище в Елхово!Да го сутурясаме докле е време!
17.
Кире Либерало
28.02.2022 16:17:13
9
19
Кирето се наигра с политиката. Това му беше. Лошото е че ако няма добра алтернатива на следващите избори ще се върне Бойко и тогава ще закрием републиката
16.
Путин
28.02.2022 16:13:13
4
11
Приключи за два дни с ковидцирка хаххахахахаххахаха
15.
Мушмурок
28.02.2022 16:11:58
4
14
Не може в разгара на тази военна криза да имаш задни мисли и да си плетеш кошницата, Радкооо. Не може. Или сабя на кръст или уй в г.з. Ти май си избрал второто.
14.
до 11
28.02.2022 15:55:28
9
17
О, да, Янев БИ спечелил избори! Той е единственият който донякъде се отличава от цялата противна продажна глутница събрана да ни унищожи по всеки възможен начин. Идиотите сте гръмогласни, като във всички държави, но НЕ сте болшинство! Не видя ли резултатите от ковидиадата...? Нямате и 30%, а и от тях половината сигурно са фалшиви! Те са точно отражение и на евентуални резултати на избори.
13.
Аза
28.02.2022 15:53:31
2
19
А, какво стана? Дошло е време коза вълк да е.е! Парастили пилци, пае.али квачку! Ти ги доведе, ти си им бърши задниците. Ама екскрементите им са много и висококалоркйни. Харвардски. Трудно ще ти е. А сега излез пред президентството с вдигнато юмруче. Пък да видим. Готов ли си да пожертваш всичко в името на България. Или да спечелиш?
12.
Mm
28.02.2022 15:48:08
10
23
Фатмак не давай акъл ми взимай си първата мадама машинките и се изнасяи от президенството След теб ще бъде почитено и дезинфекцирано Там трябва да застане достоен Българин Не като тебе от едната страна ти опъва ухото руската посланичка от другата Мустафата Заприличал си на кокер шпаньол
11.
Васко
28.02.2022 15:46:06
23
12
Побъркаха се русоробите Браво на Кирчо свястно момче излезе Има още боклук за чистене смело напред Народа е с теб!! Червения мафиотски сайт Пик даже манипулира вече че Янев щял да спечели избори??? Как ще стане това ??? Хайде да сметнем колко са русоробите у нас Бсп 10% възраждане 4%майчето3% Колко са русофобите герб 22% ПП 25% ДБ 10% ИТН 7% Патриотите 3% Това е горе долу ситуацията от избори. Не гласувалите са всичко друго но не и избиратели на червените или русофили.. Гладна кокошка просо сънува Така става работата на Недялко от ПИК.. Руски Манипулатор!!!
10.
!!!
28.02.2022 15:22:25
3
20
Дори и да имах някакви съмнения относно какво РЕАЛНО се случва, с това че, блокирана и цензурират напълно случващото се според "нуждите" разстояние всякакви съмнения у мен! Никакви новини от Руска страна, задръстване с новини изнасящи на истинските кандидат диктатори!!!
9.
Batman
28.02.2022 15:14:40
6
10
Blitz и Dnes са сайтове на Пеевски и открито защитават Русия ! Вчера имаше заглавие Руските войски освободиха още един град ????? Гешев няма си мръдне пръста срещу неговия шеф !
8.
ДПС Руска рулетка
28.02.2022 15:12:48
4
1
Риск губи.Риск печели.Ва банк
7.
До 1
28.02.2022 15:09:04
3
13
Днес бг е нон стоп подложен на хакерски атаки. Затова не се отваря и невинаги има достъп. Снощи самият сайт публикува съобщение, че е подложен на масирана хакерска атака и призова да спрат коментарите до решаване на проблема. Лично видях, как на сайта се появи украинско знаме с текст на английски, че всички пишещи срещу Украйна са с установени Ай Пи и ще се саморазправят с тях. Дали атаката е от Украйна или от друго място не мога да коментирам.
6.
123
28.02.2022 15:04:26
8
26
Това предполагам го казвал, защото Тагарев не е най&безкомпромисния платен жалък бъдещ министър, който две седмици в платените телевизии не спря да говори за военна намеса от НАТО. На фона на Тагарев, който явно трябва да направи това, което му е заповядано, умерената позиция на Янев, все едно какъв е, е за предпочитане.
5.
Киро
28.02.2022 15:03:46
12
22
Е нали ще има нов министър ние без министър няма да останем.Къде е риска.
4.
Манипулацията на вота
28.02.2022 14:58:55
3
17
продължава с пълна пара, както и при първия сезон на мръсното шоу - Ковидиадата.
3.
жестоката истина
28.02.2022 14:53:16
55
29
"Смяната на министъра на отбраната..."

Това, другарю Радев, не е министър на отбраната, а министър на РУСКАТА ПРОПАГАНДА И АГИТАЦИЯ. Затова трябва да си ходи!
Чемодан, вокзал, Россия!
Куфарите, на гарата, и в Русия!
2.
За плиткия мозък на това твърдение
28.02.2022 14:53:13
21
19
Ако някой нападне нас, явно това ще е логиката на Радев: не се агресирайте братя мои срещу тези, които ви нападат…оставете суверенитета, той няма значение…. ПФУ….безгръбначно падение на ума. Чета и за преден пит се уверявам колко болни подлоги има с крепостен манталитет … “ Президентът Румен Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск
Мир не се печели с агресия и погазване на суверенитет”
1.
Една торба
28.02.2022 14:50:15
10
25
празни приказки... Накратко, не искам аз да поема отговорност!

Какво става с коментарите на дневник.бг...? Спрели ли са ги? Не се отварят. Може и да е заради скапания софтуер който ползват за тях, но е съмнително.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет" Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Здравният министър съобщи шокираща новина - родилка и бебе са починали, разследва се лекарска грешка Още днес започва пълна проверка на всички документи по случая в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) "Самоков" Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? Ha мope в Гъpция или в Бългapия: Кoлĸo cтpyвaт нoщyвĸитe пpeз лeтния ceзoн? B Πpимopcĸo и Coзoпoл cpeднитe цeни зa нaeм нa ĸвapтиpa тoвa лятo дocтигaт $62 (112 лeвa) Откриха останки в село Дебелт Откриха останки в село Дебелт Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро Чудо в Странджа! От икона в с. Бродилово тече миро На същия този ден се видя, че старата аязма се е напълнила с лековита вода, след като повече от 20 години беше пресъхнала Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Ще Ви липсва ли? Тази изпълнителка слага край на шеметната си кариера Първата ми изява е на 3 юли в летния театър във Варна. Следват Бургас, Пловдив, Русе и т.н., споделя Кичка Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Яйца от екзотични птици боядисват в Зоопарк Бургас Експозицията е постоянна и всеки посетител може да се запознае отблизо с редки видове яйца, обагрени в натурални цветове
Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори