×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Време е държавата да вземе мерки срещу нелегалните туроператори


Време е държавата да вземе мерки срещу нелегалните туроператори
Яница Динева, туроператор
21 Февруари 2022, Понеделник, 14:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Вече е обичайно нелицензирани организатори да провеждат еднодневни или двудневни екскурзии до Турция, отбелязва Яница Динева

Яница Динева е туроператор, който повдига важните въпроси за сектора преди началото на сезона.

- Г-жо Динева, кои са най-наболелите проблеми пред туристическия сезон?

 - Най-наболелите проблеми на сезона са на първо място липсата на точни и ясни правила за влизане на чужди туристи в страната ни. Второ - липсата на орган, който да гарантира туроператорските услуги да се извършват от лицензирани туристически предприятия и който да ограничи неправомерната работа на организаторите на екскурзии и почивки. Все по-често с тази дейност се занимават основно физически лица, които нямат лиценз, а това е голям проблем.

- Тоест увеличават се "туристическите бракониери", знаете ли колко на брой са?

- Не разполагаме с информация какъв е броят им. На наш жаргон им казваме "така наречените организатори". Много са, но нямаме цифри. За радост към момента броят им все още не е повече от този на лицензираните дружества, които упражняват легална туристическа дейност. Тези физически лица организират събития предимно чрез социалните мрежи и чрез месинджър, като екскурзиите са основно на територията на България, а напоследък и в съседните страни. До Турция например вече е обичайно нелицензирани организатори да провеждат еднодневни или двудневни екскурзии. При еднодневна екскурзия се предлага единствено транспорт. Съгласно закона се изисква лиценз за туристически агент, за да се организират такива събития. Позволяват си вече и по-големи организации да правят.

- Какъв е размерът на финансовите загуби, които понасяте заради нерегламентираните туристически превози и нелегални екскурзии?

- Поне половината част от дейността ни вече е поета от тези така наречени организатори, които отклоняват клиентите ни. Тоест при нас наполовина са паднали приходите от организирани пътувания в страната на еднодневни и двудневни екскурзии.

 - Защо туристите предпочитат да се възползват от услугите на туроператори менте? Не са наясно с измамата или те предлагат по-ниски цени?

- По време на ковид епидемията и особено през последната година имаше много отрицателни коментари относно самите туроператори във връзка с отменените екскурзии, което се запечата в съзнанието на потребителите. Освен това няколко пъти със заповед на министъра на здравеопазването дейността на туроператорите беше забранена - от 13 март 2020 до 30 май 2020 и от 14 ноември до 30 април 2021 г . И така екскурзиите с автобуси бяха забранени. Лицензиран туроператор нямаше право да организира екскурзия, а нелицензираните продължиха да си организират събития и да ги осъществяват. Това ставаше по следния начин - самите организатори лично се обаждат или изпращат съобщения по месинджър или друг начин в социалните мрежи. Привличат клиенти с малко по-изгодни цени. И преди ковид кризата имахме подобни проблеми в бранша, но бяха много по-малко. Мисля, че хората са наясно къде и с кого отиват, но им е по-изгодно. Тези нелегални организатори могат да си позволят да свалят цените, защото работят на тъмно - не плащат данъци, лицензи и осигуровки.

 - До какъв размер достигат дневните печалби на нарушителите?

- Да вземем една екскурзия от Бургас до Балчик, за която нормалната цена е 35-39 лева на човек. За такава екскурзия нелегалните организатори вземат по 30 лева. Ако автобусът не е пълен 100%, а има 40 души в него, това е 1200 лева приход. Като се приспадне цената за транспорта, която е 800 лева с ДДС, остават 400 лева чиста печалба, която не е обложена нито с данъци, нито с осигуровки. Тоест за ден един такъв организатор печели средно по 400 лева.

- Имате ли наблюдения към кои дестинации мнимите туроператори най-често организират екскурзии?

- Най-масовите събития се организират на територията на България и Турция. Обичайните еднодневни дестинации в южната ни съседка са Одрин, Лозенград и Люле Бургаз. Напоследък с подобни организации са се заели и чужди граждани, например руснаци, които имат ваканционни жилища по Черноморието и пребивават тук за дълъг период. Те също са започнали да организират нелегални турове. Те виждат, че нищо не се прави против тази дейност, че няма контрол от страна на държавата и тя се разраства. Затова алармираме, че е време да се вземат мерки, да се пресече от страна на държавата тази дейност, която ощетява не само легалния бизнес, но и държавния бюджет и да се наложи строг контрол на туристическата дейност.

- От бранша настояват за създаване на туристическа полиция. Какви трябва да бъдат нейните функции и имате ли официално становище от правителството по въпроса?

- В момента се водят разговори от различни браншови организации с Министерството на туризма и с МВР, ДАИ, и с депутатите от комисията по туризъм в парламента, за да се задейства механизмът и да намерят начин за създаване на такъв орган, който да следи за издаването на лицензи, удостоверения и сертификати за дейностите в туризма. Както следят лицензираните фирми дали са изрядни, така да започнат да следят и физическите лица, които не са лицензирани и съответно да ги санкционират. Това е начинът да бъде защитен браншът и да се гарантира неговата работа и кадрите в туризма.

- Какви са очакванията ви за предстоящия летен сезон, имайки предвид, че ограниченията по границите постепенно започват да отпадат?

- При всички положения сезон 2022 ще е по-добър от миналия. Туристическият бранш се обедини и продължава да настоява за зелени коридори и установяване на ковид правилата за пристигане и почивка на туристите доста преди началото на сезона. Миналата година беше направено много по този въпрос и тази година е доста по-добре. Но въпреки това много далеч ще сме от нивата на 2019-а преди ковида.

 - Какви са другите проблеми, които срещате в работата си?

- Много хора водят групи на събития, без да имат необходимия лиценз за екскурзовод, което се изисква от Министерството на туризма. Голяма част от групите на поляци, чехи и скандинавци например са в нарушение на закона. Техните представители, изпратени в България, ги водят, а всъщност нямат лиценз за екскурзовод, но въпреки това ги развеждат на територията на България. Това също е сериозно нарушение. Ние например не можем да водим групи на територията на други страни. Но след като няма орган, който да контролира тези дейности и няма кой да ги санкционира, те се научиха, че могат сами да си упражняват тази дейност, което е още един удар към нашия бранш и още една причина да искаме създаването на туристическа полиция.

Другият голям проблем в нашия бранш е, че голяма част от обектите, които работят като апарткомплекси, не са категоризирани, а се отдават за почивки. Повечето от тези апартаменти в апарткомплекси са собственост на чужденци - основно руснаци и англичани. Те преотдават апартаментите си под наем срещу заплащане. Това се случва, без апартаментите им да са категоризирани, съответно не плащат и данъци. Най-лесно могат да се хванат чрез една проверка в Букинг и след като се сравни в Националния регистър на категоризираните обекти, то резултатът е поне 70% работещи на тъмно.

 - Има ли проблем с екскурзоводите и други кадри?

- В пандемията се появи този проблем. Голяма част от екскурзоводите и шофьорите напуснаха, защото практически останаха без работа и препитание. Нашите шофьори си намериха друга работа и в момента карат камиони. Екскурзоводите две години не бяха подпомогнати от държавата по нито една програма, а те на практика също не работиха. Голяма част от тях отидоха да работят в колцентрове или други сфери, защото 2 години без доходи не се живее. Сега това тепърва ще е проблем и ще става все по-сериозен с нарастването броя на екскурзиите.

 - Има ли спад в еднодневните екскурзии в Слънчев бряг?

- Има, при това много сериозен. Ние работим основно с руски туристи и през 2020 година имахме 80% спад, а миналата година спадът ни беше 100% , защото просто спряхме работа. Не работихме, защото руски туристи така и не дойдоха. И не само ние, много колеги бяха принудени да спрат работа в Слънчев бряг. През 2019 г. на територията на комплекса работеха над 15 големи туроператори, а миналата година останаха само 5-6 фирми. Ние направихме сметка, че ще дадем повече пари, ако работим, отколкото ако не работим.

Голяма част от екскурзиите в курорта се предлагат с таксиметрови коли с изрисувани плакати на ръка - до Созопол, Варна, Велико Търново, Казанлък. Това също е нещо, което пречи на колегите, които работят с лицензи, плащат си наеми и заплати на екскурзоводи. Но отново на база доста по-ниска цена тези хора се превозват от точка А до точка Б и отново няма следа какви са приходите.

От началото на пандемията се сблъскваме и с нов проблем. По време на извънредното положение се прие изменение в закона, което дискриминира превозите с МПС с места 8 +1. Туроператори и хотелиери използват предимно такива микробуси, когато посрещат свои партньори, които идват на оглед, за да се договорят за изпращането на групите и условията. С такива микробуси 8 + 1 се изпълняваха и екскурзии на ВИП клиенти, които са заявили малки бусчета, включително за обиколка на България, семейните турове също. Например едно семейство желае да наеме самостоятелен микробус за 4 или 5 души. Според нас този проблем, който касае превоза с МПС 8 + 1, може да се разреши с една промяна в Закона за автомобилните превози, да бъде добавен и този вид МПС-та с цел обслужване на туристи да се разреши да им бъдат издавани разрешителни за този тип дейност. Масово микробусите са 8 +1, а има и по-луксозни бусчета, които дори са и по-малки. Необходимо е и те да бъдат също на регистрационен режим. Преди измененията в закона много колеги си бяха закупили такива микробусчета, които сега не могат да използват. Не могат и да ги продадат, защото не се търсят, след като са били извадени от тази дейност.

Интервю на вестник Монитор


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 0
5
Коментара по темата
5.
Ванката Кирязов
21.02.2022 19:12:21
0
3
Така е ...виноват!
4.
Ландисът
21.02.2022 19:09:59
0
4
На снимката зад госпожата с голата глава.Благодарение на такива,като него,които докарваха най-скъсаните туристи на най-ниски цени идващи си със куфари храна им беше казвано ,че тук всичко е разрешено.Това ли е туризъм...това е оцеляване..иначе на курорт.Допълнение към манджата са хранителните магазини в курортите ,което сами си направихме.Пример к.к. вече е ж.к.Българинът е най-добрия турист освен лидълджиите.
3.
сейф травъл
21.02.2022 19:04:55
0
2
Павлина Русева все още дължи пари за несъществени екскурзии на много хора. Ще пием ли по "една студена вода". Офиса е затворен от месеци.
2.
zapoznat
21.02.2022 17:22:20
1
4
Случи се и аз да пътувам с въпросната фирма 2 пъти. Стари раздрънкани талиги, опасни да се движат по пътя. Единият път климатикът капеше над главите ни по време на цялото пътуване, а вторият път, през лятото климатикът не работеше,но вместо него парното беше на full max. Е,повече не използвахме услугите им...
1.
Турист
21.02.2022 15:08:52
6
2
Със фирма" Денита "пътувам години наред. Винаги коректни и удоволствие е да се пътува с тях. Нека да се нормализират нещата пак ще пътуваме и очакваме интересни маршрути.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Нинова за обединение на лявото пространство
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори