×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

КСНС излезе със 7 препоръки към правителството и парламента за армията


КСНС излезе със 7 препоръки към правителството и парламента за армията
Участниците в КСНС констатирали сериозно технологично изоставане и некомплект на въоръжените сили
15 Февруари 2022, Вторник, 19:24 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Едната е още през 2023 г. разходите за отбрана да достигнат 2% от БВП

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента излезе със седем препоръки към правителството и Народното събрание във връзка с армията. Днес той заседава близо пет часа на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

Констатирано е сериозно технологично изоставане и некомплект (незапълнен щат) на въоръжените сили. Като част от причините са проблеми и с нормативната уредба. 

Президентът Румен Радев обяви:

"Членовете на Консултативния съвет за национална сигурност се обединиха около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. Изпълнителната власт да предложи, а законодателната да обсъди промени в нормативната уредба, позволяващи ускоряване на процедурите, свързани с модернизацията на въоръжените сили и поддръжката на наличното въоръжение и техника, както и преодоляване на некомплекта от личен състав и издигане на престижа на военната професия. 

2. Изпълнителната власт да разработи приоритизирана, ресурсно обезпечена и съответстваща на тенденциите и развитието на съвременните технологии инвестиционна план-програма до 2032 г., съобразена с целите и плановете за развитие на въоръжените сили на Република България до 2032 г. 

3. Министерски съвет да анализира възможността за актуализиране на приетия през 2017 г. Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г., така че крайната цел да бъде постигната още през 2023 г. 

4. Министерски съвет да осигури финансов ресурс за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника с приоритет недопускане загуба на способности за контрол на въздушното и морското пространство на Република България. 

5. Изпълнителната власт да предприеме действия за предоляване на изоставането и ускоряване на придобиването на нова техника по вече сключени договори за модернизация на Военновъздушните и Военноморските сили, както и за стартиране на проекта за модернизация на Сухопътни войски.

6. Министерски съвет да оцени възможността за създаване на целеви инвестиционен фонд за модернизация на въоръжените сили, в който да постъпват както неусвоени в предходни години средства по инвестиционните проекти за модернизация, така и средства от приходната част на бюджета на Министерството на отбраната и

7. Изпълнителната власт да предприеме стъпки за включването на България като пълноправен член във фонда на НАТО за иновации и пълноценно използване участието в акселератора на иновации на НАТО, наречен DIANA."

 


В категории: Политика


10
Коментара по темата
10.
Аза
16.02.2022 09:54:38
1
1
Ми първо си редуцирайте бройките на полковниците и генералите. На 15 хилядна армия - хиляди такива. На всеки Гергьовден - нови. Армията отговаря на 1 корпус с 2 дивизии - сиреч 3 генерала и няколко полковника. На времето беше строго има взвод, има лейтенант, рота - капитан. Само в графа 4 самолета летят, а цяла база с генерал, командване и обслужващ персонал. Ами при ВМС 2 - 3 кораба, а адмирали бол. Ами колко са военните университети? Махнете ги и ето ви пари за кадрови войници. Но това никак не е удобно за управляващите.
9.
*********
16.02.2022 06:27:42
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Хвърчило
16.02.2022 03:44:51
1
7
Добре е, че на шестата година откакто е Главнокомандващ все пак най-после се е сетил, че личният състав и въоръжението имат необходимост от сериозна подкрепа !
И, това при положение, че е бил кадрови военен, а не цивилна гарга !
7.
В запас
15.02.2022 23:39:43
1
5
Да вземат Соломончо с Трабанта и Митьо с дамаджаната!Компания да правят сите генерали и офицери що продадоха България и загърбиха военната клетва пред род и Родина и се продадоха на Запада заради мижавите си пенсии след 1998г!
6.
Зарад
15.02.2022 23:25:59
0
5
Уродите, не можах да догледам Орлинчо!Помислих, че са гръмнали някой политик най накрая,а то някъкъв съвет от онуй време!Много важно кво е станало,всите крадат!
5.
Зарад
15.02.2022 23:21:59
0
5
Уродите, не можах да догледам Орлинчо!Помислих, че са гръмнали някой политик най накрая,а то някъкъв съвет от онуй време!
4.
Дернев
15.02.2022 23:19:53
3
3
"... целите и плановете за развитие на въоръжените сили на Република България до 2032 г. " А могат ли да ги оптеделят или се крият зад общи думи. Едни са при Европа за европейците, другоса при нов Вършавски договор. И затова трябва в Брюксел да зададем въпроса дали саразбрасли нсй-после, че ътябеа ЕС да тръгне много бързо към създаването на ефиннста армия и СЕЩ. И тогава да решим за армията си. За сега ррмонт, ако се купува нещо ново дс е от Европа и армията ни основно за борбажс ъероризъм, безтедици и ОП.
3.
Невменяемите
15.02.2022 20:32:35
4
11
Не се увличайте в програми за 10 години - няма кой да ви търпи повече от 1 - 2 месеца. Доказани неграмотници, говорящи кукли на конци, колкото повече се изхвърляте - толкова повече ви личи Куролацията. Постигнахте за една година толкова гафове , колкото 45 години комунизъм не успя. Идете си кой откъдето е дошъл . Оказахте се като нашествие на скакалци - след вас пустиня !
2.
Тъп ШАПКАР
15.02.2022 20:25:26
4
14
Всичката Мара втасала, армията ще оправяме сега! Народът мре гладен, бяга от България, чудят се защо има демографска криза, опрели до армията!
1.
Редактори
15.02.2022 19:44:31
2
9
пишете 7 препоръки, а публикувате само 5? Останалите 2 къде са?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори