×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой как: Пет разлики между Бургас и Пловдив


Кой как: Пет разлики между Бургас и Пловдив
Екипът на Здравко Димитров е маркирал 8 приоритета и няма никаква проектна готовност, докато Бургас са набелязали 28 и са напълно готови с документацията по тях
15 Февруари 2022, Вторник, 17:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Бургас чука на всички врати за пари, Пловдив чака бащицата 

Коренно различен подход в търсенето на средства от различни донори за важните си проекти показват кметовете на Пловдив и Бургас Здравко Димитров и Димитър Николов, пише пловдивският вестник "Марица". Двамата представители на местната власт са от една и съща партия.

Почти едновременно те се обърнаха към народните представители от съответните региони с апел при обсъждането на проектобюджета на страната за 2022 г. да помогнат с подкрепата си за финансирането с цел да се решат част от проблемите на общините. Пловдив и Бургас имат приблизително еднакви бюджети, местните приходи не са достатъчни и всяко допълнително набавяне на средства е от значение. Депутатското лоби - също.С това обаче свършват приликите в подхода по тази тема на двата кметски екипа.

Кои са разликите?

1. Който държи повече карти, печели 

Още от Мечо Пух знаем, че повечето никога не е излишно. И ако се състезаваш с повече проекти, шансът някой от тях да получи финансиране в общата надпревара е по-голям.  Кметът на Бургас изпрати на народните представители списък с 28 проекта, ориентирани към различните приоритети от Плана за възстановяване и националните финансиращи програми, разработени от новото правителство. 

Кметът на Пловдив представи едва 8 проекта, които са на огромна обща стойност. Това със сигурност намалява шансовете за скорошно финансиране. Защото управляващите вече знаят - не бива всички налични ресурси да се изливат в малко на брой места, защото така недоволните ще са много повече от доволните.  

2. Проектната готовност: Докато в Пловдив кажем "а", в Бургас са разписали всичко до "я"  

Представените от администрацията на Бургас обекти са в пълна проектна готовност. За повечето от тях има разработени технически проекти с количествено-стойностни сметки. В този смисъл Общината може да избере изпълнители по бързата процедура в прозрачна конкуренция, без да се налага да прибягва до събралата доста негативи от професионалните гилдии и контролните органи процедура на инженеринг.  

Така, разполагайки с документ, депутатите от Бургас имат възможност да обсъдят посочените проекти, да зададат допълнителни въпроси, да се консултират с ресорните министерства и да решат за кои обекти да лобират в парламента. Делово. На практика Бургас има почти на 100 процента готовност за реализацията на 28-те проекта и очаква само финансирането. За повечето от посочените обекти дори има стартирали процедури по издаване на строителни разрешения. По този начин се скъсява срокът за реализацията на проектите. В същото време почти всички пловдивски проекти са на идейна фаза, а посочените прогнозни цени изглеждат като изсмукани от пръстите на някой чиновник или визионер. 

3. Проектите на Бургас - оригинална местна марка, пловдивските - по-скоро национални

Всички 28 проекта на Димитър Николов касаят непосредствено община Бургас. Сред тях са изграждане обходен път на комплекс „Меден рудник“, строителството на нова сграда на ПМГ/ГРЕ „Раковски“ и на училището в „Сарафово“, реконструкцията на ключови улици като „Одрин“, „Индустриална“, благоустрояване в комплексите, подмяна на ВиК мрежата и т.н.

Проектите, за които Здравко Димитров иска подкрепа от депутатите, излизат извън правомощията на местната власт на Пловдив, а следователно са извън ангажиментите по финансирането. Безспорно Пловдив има нужда от Околовръстно шосе, но процедурите, както за ремонт, така и за разширението му са в компетентността на МРРБ , тъй като това е републикански, а не общински път.

Принципал на проектите за водоснабдяването от каскада „Доспат-Въча”  и S-ban са Министерството на околната среда и Министерството на транспорта. Община Пловдив е само партньор, както и останалите общини, чиито територии са включени в тези проекти. Те участва при необходимост със съпътстващи второстепенни дейности.

4. Бургас чука на всички врати за пари, Пловдив чака бащицата  

Екипът на Димитър Николов прилага в действия модерния напоследък интегриран подход в осигуряване на своето развитие. Морската община отдавна е готова с Плана за интегрирано развитие (ПИРО). Посочените в списъка за пред депутатите 28 проекта са включени и в ПИРО. Тамошната администрация обаче знае, че по бъдещата европейска програма за регионално развитие може да се надява само на около 60 млн. лева - няма как да стигнат за всичките 28 проекта. Те обаче са разписани и в напреднала фаза и администрацията използва различни възможности да осигури финансиране за всеки един от тях.

Екипът на Здравко Димитров все още не е представил в завършен вид своя ПИРО. До този момент единственото, което се знае за плана, е, че Околовръстното шосе, S-ban и вода от „Въча” са сред приоритетите, но те не са общински. Освен това трите проекта са толкова скъпи, че всичките около 80 млн. лева, които се очаква да получи Пловдив по бъдещата европейска програма за развитие на регионите, няма да стигнат за реализацията дори на един от тях. 

5. Бургас инвестира в пътната си инфраструктура, пловдивската ще чака следващия тираж 

Екипът на Димитър Николов акцентира върху развитието на инфраструктурата на общината - пътища, изграждане на локални платна, които отпушват трафика, както и към индустриалните зони,  велоалеи, водоснабдяване, канализация и дори върху благоустрояване на междублокови пространства. Екипът на Здравко Димитров пропуска шанса да ангажира депутатите за финансиране на чисто пловдивски обекти, които се чакат от години и за които би трябвало да има пълна проектна готовност. Това са Голямоконарско шосе, Рогошко шосе, бул. „Александър Стамболийски”, новият мост над Марица, пътната развръзка от бул. „Александър Стамболийски” към "Тракия", бул. „Северен”, или тъй наречената Северна тангента, плувен басейн „Младост”, нови сгради за Математическа гимназия и ОУ „Княз Александър I”, настанена в Хуманитарната гимназия, които явно ще чакат следващия тираж.

 


В категории: Бургас , Пловдив


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
29
Коментара по темата
29.
*********
27.03.2022 15:28:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
28.
666
17.02.2022 00:34:03
3
2
Всъщност, по времето на Николов Бургас доста се разви. Пътищата се правят, нови автобуси, хубави улици, паркове и т.н. Добре си спомням какво беше при Костадинов. Нищо не случваше, ама нищо. Не бих го сравнявал с Пловдив но статията сравнява работата на управата, а не самите градове.
27.
Бургазлия
16.02.2022 12:14:17
2
6
Голямо лизане.
26.
Бс
16.02.2022 08:57:36
1
24
Бургас може да бие Пловдив само по закрити предприятия и работни места, по абсурдни транспортни схеми, по спортната зала дето се строи .......айсет години и струва да си *** мамата, по сервитьори, бармани и всякакви такива без реално образование в общинския съвет, че и дупетати.
25.
до 18
16.02.2022 08:11:40
1
8
Смешен(а) си
24.
А сега де
15.02.2022 23:24:19
2
35
Ел. Кабел работи ли , Камбана работи ли ? Спартак работи ли ? Газирани напитки , Славянка това бяха все големи предприятия , не съм изброил всички но когато фактите говорят боговете мълчат !
23.
Основната
15.02.2022 22:51:18
14
15
Разлика че по централната улица на Пловдив ( прекрасна между другото) е забранено улични певци и музиканти и тем подобни да дрънкат, докато в Бургас все едно си в катун или най-малкото чалгаджийница или не знам какво. Живеещеите на Александровска са в потрес. Не знаем вече какво да правим, да съдим Общината или какво да не говорим и за друга другото безумие -, така нареченото Булев арт ,където всеки можещ, неможещ дрънка по всяко време Ето това е основната разлика.Бургас е чалгаджийница и цигания по главната улица /и всички "артисти" не са от града, а от съседни села и по-далечни места/, be5cdaПловдив не е.
22.
Глупави хейтъри
15.02.2022 22:00:44
14
10
Само дращите тук! Я се хващайте на работа!
21.
Ха Ха до идиота 18
15.02.2022 21:13:43
5
25
Алоо шушляк най вероятно си на държавна хранилка я ченге я пожарникар я военен , само държавната хранилка вирее в тая кочина Бургас,
Бургаски бизнесмен =шушляк, мишоци
20.
Хахаха
15.02.2022 21:13:29
6
39
Вие нормални ли сте? Бургас е на нивото на Неделино и с.Върбица, Врачанско. Мъртъв град. Няма производство, няма бизнес няма нищо. Една шепа герберски лапачи и това е.
19.
Пет разлики????
15.02.2022 21:09:23
5
39
Първа - в Бургас поради липса на бизнес климат не стъпва и няма да стъпи кьорав инвеститор- причините са различни и със сигурност не са по вина на гражданите;
Втора - Бургас от към развлекателен и културен живот е пълна пустош в сравнение с Пловдив;
Трета - в Бургас от години винаги временната/сезонна трудова заетост е надвишявала нивата на постоянната,за разлика от Пловдив;
Четвърта - в Бургас е перманентно състоянието на ниско ниво на покупателна възможност поради ниско заплащане на труда , в следствие на липсата на конкурираща се бизнес среда.
Пета - Бургас за разлика от Пловдив няма дори един куц представителен футболен отбор,ей така от кумова срама за пред другите.
18.
до всички идиоти
15.02.2022 20:59:25
53
11
всички идиоти, впрегнати от бачийски и табаков, да пишат простотии...що не си наврете хейтърските и дебилни мозъци там, където им е мястото...Бургас е изключително напред във всяко едно отношение, Пловдив, за съжаление, тук-там стегнаха инфраструктурата покрай европейска столица, но от 2019 година - нищо, ама нищо. Духът на Пловдив е прекрасен, хората - също, но градът затъва. Радвайте се, че Димитър Николов все още е кмет. Което е възможно, той ще го направи за Бургас. А разни тъпунгери, дето не ви се бачка, чакате някой да ви подхвърли я лев, я доза, ами гръмнете се
17.
*********
15.02.2022 20:08:03
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
16.
възмутен теляк
15.02.2022 19:42:13
3
25
Безспорно Бургас бие Пловдив по интегриран градски транспорт :).
15.
Миташки
15.02.2022 19:35:27
5
17
Не са там.
Чекмедже контра шефе!
14.
Бай....
15.02.2022 19:19:14
2
28
Къде отидоха парите на община Бургас ? В КТБ, нали?!
13.
Бургазлия в София
15.02.2022 19:01:46
4
54
Истината е че пловдив е много по развит индустриално от Бургас...въпреки това имотите там са далеч по евтини от тези в Бургас.....Пловдив като заплати е нещо средно между София и Бургас...има много млади хора заради университетите...като цяло Бургас ...като развитие и заплати е вече зад Стара Загора...това ,че както някой по долу казва че било по зле от Габрово е глупост...в общи линии Пловдив бие Бургас
12.
трол след трол
15.02.2022 18:27:25
10
21
Троловете сега мноого ще пишат, но вестник МАРИЦА говори достатъчно :)
11.
Няма смисъл
15.02.2022 18:26:34
7
51
да се хабя... Скоро половината коментари ще бъдат изтрити, а накрая може да мине и голямата метла.

Резултатите са видими и ясни на всички, с изключение на общината! Те не се виждат толкова от нейните прозорци или от кратка разходка по Богориди и Александровска. Хубавият ми роден град е превърнат в отчайващо, грозно и мизерно сметище! Голяма част от "постиженията" носят не само постоянен стрес, а са дори опасни за живота!
10.
възмутен теляк
15.02.2022 18:19:56
9
29
Бургас, пристанище на Пловдив:), нещо като Варна пристанище на Шумен.
9.
Коментар
15.02.2022 18:17:54
10
94
По тъпа статия не бях чел. Бургас да бяга срещу Пловдив не може да го стигне. Пловдив има нощен живот, за разлика от Бургас където в 19:00 всичко е затворено и няма един човек по центъра. Ако го нямаше морето и Бургас нямаше да го има.
8.
*********
15.02.2022 18:09:52
2
18
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
7.
Бургас спрямо Пловдив е диво село
15.02.2022 18:00:21
7
86
Разликата е че Пловдив област е 2-3 пъти по-голям от Бургас като население и има работа. Пловдив е център на хранително-вкусовата промишленост, а в Бургас освен далавери нищо друго неработи. Каквото работеше го скапаха, а каквото остана осчетоводява на загуба. Оттам - Пловдив може да се издържа със собствена екосистема, а Бургас е записан в Червената книга от 12 годиин
6.
Смешници
15.02.2022 17:59:12
10
104
Пловдив заплата 1200лв
Бургас заплата 800лв
Откриите разликите
Все едно сравнявате москвич и бмв
Бургас даже с Габрово вече не може да се сравнява
5.
ГЕРБ-ДПС
15.02.2022 17:51:07
9
81
Бургас е град №1 за малцината послушни гербери и ортаците им от ДПС. Бизнесът им процъфтява, печалбите растат. За останалите има постна пица, ако си я направят сами.
4.
ALF
15.02.2022 17:50:28
7
73
Пловдив винаги е бил втори.
Не случайно римляните са строили градовете си на най-благоприятните места.
Няма място за сравнение и излишен патриотизъм.
3.
X
15.02.2022 17:46:36
7
109
В Пловдив има работа и университети, а в Бургас - Не. Това в
2.
Ops
15.02.2022 17:43:01
6
96
От това чукане, чанкане, Бургас остана без бизнес и хора?
1.
er
15.02.2022 17:38:46
8
102
Е и? Бургас не може да стигне Пловдив следващите 100 години.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори