×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще съборят ли подпорната стена на Алепу? Искат ново разрешение за строеж


Ще съборят ли подпорната стена на Алепу? Искат ново разрешение за строеж
Ще изчакаме необходимите процедури и след това ще си изискваме ново строително разрешение, каза инвеститорът на строежа на Алепу Стоян Василев
14 Февруари 2022, Понеделник, 08:20 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Ако се стигне до премахването на строежа, задачата никак не е лека, каза директорът на РИОСВ – Бургас Павел Маринов

Събарянето на подпорната стена на плажа Алепу може да се окаже невъзможно. Пред бТВ инвеститорът Стоян Василев намекна, че е възможен нов обрат и да се стигне до издаването на второ разрешение за строеж. 

В края на миналата седмица казусът „Алепу“ навлезе в нова фаза след новина, произнесена в кулоарите на парламента и потвърдена пред бТВ от регионалното министерство, че е започнала процедура по премахването на незаконния строеж над бившия Шофьорски плаж, обясни кореспондентът Лора Стаматис.

Това се случи, след като ВАС се произнесе с окончателно решение, че разрешителното за строеж е „нищожно“, което означава, че строежът е незаконен. В ефира на бТВ началникът на РДНСК обясни, че са готови експертизите, които трябва да установят каква част от съоръжението може да бъде премахнато, така че да остане само тази, която да укрепва свлачището.

Междувременно настоящият инвеститор на строежа Стоян Василев в прессъобщение до медиите обясни, че не е бил уведомен какво се случва.

„Стартирането на процедурата не ни изненадва, а това, че в медийното пространство се хвърля информация, за която ние, като заинтересована страна, не сме уведомени по надлежния ред. Към този етап нямаме никаква официална кореспонденция, в която да сме информирани за тези действия. Нямаме нищо „черно на бяло“, с което да имаме някакви вменени задължения, или нещо което да правим, или да не правим“, каза той.

Василев добави, че има предходни документи от същото министерство и от ДНСК, в които много ясно е написано какво не трябва да се прави по съществуващото изградено противосвлачищно съоръжение.

„В тях пише, че е недопустимо нарушаването на цялостта на строителната конструкция на укрепителните съоръжения, в това число повреди на носещи елементи, разбиване на отвори, намаляване на сечения, премахване на елементи. Това решение е от 2020 година“, уточни той.

„Всички интерпретации какво ще се бута на този етап са хипотеза, докато не се изкажат експерти. Убеден съм, че те ще потвърдят констатациите, че това съоръжение функционира правилно и за това, за което е планирано и изградено, а именно да спре свлачищните процеси, които безспорно бяха на лице тук преди започването на строителството“, заяви инвеститорът. 

„Съдът много ясно каза, че обявява строителното разрешение за строеж за нищожно, но не намира нищо незаконно в самия строеж, което ни дава право да изчакаме необходимите процедури и след това да си изискваме ново строително разрешение“, подчерта той.

Ако се стигне до премахването на строежа, задачата никак не е лека, каза пък директорът на РИОСВ – Бургас Павел Маринов.

„Има още какво да се случи, да се оцени, но ако се стигне до премахването на строежа, задачата никак не е лека. Би трябвало да се направи проект за разваляне на направеното до този момент. Това трябва да се съгласува по същия начин, както е станало в началото, когато е бил създаван“, обясни той.

„Рано е да се говори за този вариант, тъй като има стъпки, които трябва да минат през съда, както и проверки от Министерството на регионалното развитие и на МОСВ. Тогава ще коментираме по-нататъшните действия“, заяви шефът на екоинспекцията. 

Прокуратурата обжалва решение на екоинспекцията да бъде разрешено строителството без да бъде извършена оценка за въздействието на околната среда, добави той.

На въпроса на какъв етап е това дело Маринов отговори, че се очакват резултатите от протеста на прокуратурата срещу издаденото решение за оценка на съответствието и задачите на защитената зона.

„Мисля, че съвсем скоро това ще бъде направено. Ще изчакаме резултата и съобразно него ще реагираме“, каза още той.

Според Спас Узунов от Фондация за биоразнообразие има да се извърви много дълъг път, но решението за премахването на незаконния строеж е добро начало.

„Тук поразията е много голяма. Загубихме един емблематичен пейзаж на Черноморието“, коментира той.
 




В категории: Созопол


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
25
Коментара по темата
25.
до 23
15.02.2022 15:09:35
1
1
Алена ли ти каза, че свлачището възникнало при Караманова, а е регистрирано при Рейзи! Смях! Що се отнася до собствеността, веднъж за винаги си изясни питаниците: за апорта на земята ли пишеш, или за : "По това време и общината продаде тези общински земи на това частно дружество." Защото не е едно и също действието, а?
За физ. лица, които са вътре в управлението, може и да напишеш инициалите, но пак ще сгрешиш, защото те бяха определени от управляващия общинския съвет Рейзи и неговото мнозинство! И понеже знаеш и за продадените дялове, може да ни разкажеш и за сагата по тях, ако иска де, и ако ти позволят! За фактологията пък не се и опитвай да коментираш - нищо не ти е вярно. Схемата не е била заложена от БСП, а беше опорочена от П.Рейзи. Така както пак той продаде общинските апартаменти апартаменти на св. Тома, спечелени от Караманова! Свободните съчинения на тази тема не са наши, а твои.
24.
Д. Стоянова
14.02.2022 18:34:46
1
15
Само питам: НАП и КПКОМПИ хаберлий ли са от къде са му парите да купи това чудо и да го достроява ?
23.
до 21
14.02.2022 17:51:45
1
9
- Свлачището си възникна след строителството на Св. Тома. Кога е регистрирано няма никакво значение.
- Та при кой Кмет казваш бе направено общо дружество между частниците и Общината с апорт на точно тези общински земи ?
- Та кои физически лица свързани с тогавашното управление на Общината бяха, не знайно защо вътре ?
Аз твърдя, че това е случи точно по времето на Караманова и физическите лица набутани в това дружество бяха на лица свързани с управлението.
Ако искаш може да ти напиша и инициалите им ?
А по време на Рейзи бяха продадени дяловете на Общината в това общо дружество.
Т.е. схемата бе заложена още при управлението на БСП.
- И какво точно е незаконното по отношение на строителството констатирано от съда ?
Не може да се спори по лесно проверимата фактлогия на тази схема.
22.
До "тъп съм"
14.02.2022 16:01:55
2
1
Много си тъп, Саше!
21.
тъп си, та дрънкаш № 20
14.02.2022 14:03:51
3
6
Може да се вживяваш в ролята на адвокат на собствениците, но не си! Пишеш глупост след глупост!
1. Свлачището е регистрирано през м. ФЕВРУАРИ 2009 година!!!! Караманова, ама друг път!
2. Общината продаде тази земя при Караманова, ама друг път- тази земя е продадена през 2008г при кмет Рейзи.
3. Сегашният кмет НЕ Е гласувал тази продажба!
4. Съдът намира издаденото разрешение за НЕЗАКОННО по отношение на строителството, а не в нарушение, което би могло да се коригира!
20.
тъп съм
14.02.2022 13:23:13
4
4
до 18
Глупости !
Влез в сайта на община созопол, sozopol.bg и погледни Общият Устройствен План на Общината влязъл в сила и одобрен от вече над 5 години ! Рушвети, далавери само в главата ти.
до 16
Глупости !
Свлачището възникна по времето на БСП и Караманова. И какво от това ?
По това време и общината продаде тези общински земи на това частно дружество.
Питайте сегашният Кмет тогава общински съветник за тази продажба.

Тук е заровено кучето. Но е законно заровено !

Свободни съчинения по темата. Държавата се чуди как да не дразни тълпата която иска мъст срещу богатите.
По сега действащите Закони у нас няма нарушение със строежа. Има пропуски по издаване на стр. разрешение от страна на Община Созопол и заради тях ВАС е обявил последното за нищожно.
19.
ali
14.02.2022 13:16:43
4
1
ostavete da stane hotel da ima rabota horata.... zavijdasht narod ste ey..
18.
Закона казва....
14.02.2022 13:06:40
0
7
..на 100 м от брега не може да се строи..освен ако парцела не е в регулация....е там е ключа от бараката...Понеже няма ОГП -общ градоустройствен план- това дава възможност да се вкарва в регулация каквото властта реши....сещайте се...
Затова никъде не са влезли в сила тия планове въпреки че са изготвени даже и в Бургас.....даже най малко...Има план няма рушвет няма далавера...
17.
Не
14.02.2022 13:04:31
0
0
Няма да я съборят.
16.
до 7
14.02.2022 12:19:35
4
13
Щом е възникнало през последните 10-15 години, значи пак Герб са виновни. Рейзито беше кмет по това време, а Тонка Бонбонка от Хаскюю пускаше разрешенията.
Боко нищо не знае естествено... хахахахаха
15.
Уау
14.02.2022 12:06:59
0
14
Леле мале този какви бузки е отпрал.
14.
Христина
14.02.2022 11:16:56
1
16
Само като му погледне човек физиономията, ще разбере че си има работа с мутра
13.
Иво
14.02.2022 10:54:38
0
19
Събаряне до основи нее имало никога свлачище.тоя е голям Б о к ...к
12.
Стефан
14.02.2022 10:47:18
0
25
Този не е ли братът на Здравко Биг брадър,който беше в листите на Мая Манолова и също рева против този строеж
11.
Хитро, а
14.02.2022 10:12:18
0
21
Построяваш една къща без никакви разрешения, с неверни такива или нищожни ...
Обявяват я за незаконна ...
Изчакваш процедурите и тогава искаш ново разрешение...
10.
До 3
14.02.2022 09:37:04
1
16
Зелен, червен, все си продажник...
Сигурно ония от луксозния комплекс "Св.Тома" не знаеха, че там "освен свлачище и рояци комари няма нищо друго" ?!
Колкото до нещо , което е емблематично, ще трябва дълго да ти обяснявам смисъка му !
Например блатата около Маями, със всичките си комари и каймани, също са емблематични за района!
9.
МОСВ/РИОСВ?
14.02.2022 09:30:02
4
27
Чудя се дали държавния чиновник, който трябва да вземе Решение за Алепу има нужната квалификация и професионален опит, за да защити обществения интерес? Милиционерско образование, получено в късен соц от Магнаурската школа в Симеоново и никакво касателство с опазването на околната среда до назначаването без конкурс на поста. Притежаващ единствено гимназиални познания с 40 годишна давност по биология, химия, математика, физика и др., получени в не особено елитно средно училище. Замълчал си е (като висш представител на местната власт) при случай, когато е могъл да защити резерват Ропотамо от нерегламентирано строителство на мутри. Това са фактите! Може ли обществеността да очаква от подобни държавни служители вземане на обосновани и компетентни решения в подобни сложни казуси?
8.
Tsatsata
14.02.2022 09:26:23
1
25
Изумителна интерпретация на текста на закона ...
"Съдът намира , че разрешителното за строеж е незаконно, но не намира нищо незаконно в самия строеж" ??!!
Ами че той ЦЕЛИЯТ строеж си е незаконен, бе, Стоенчо, ако ще и от злато да е направен !
И следва да бъде съборен ...!И ако е построен "по проект" и качествено, то ще го съборят по-трудно !
Иначе, по тази логика и една циганска колиба не може да бъде съборена, защото все ще се намери някой , който да "докаже" че тя е по-устойчива на земетресение, отколкото 8 -етажен жилищен блок!
7.
до 4
14.02.2022 09:07:48
9
18
Когато си раснал е нямало.Свлачището възникна през последните 10-15 години след като се построи комплекса Св. Тома.
Брега на този комплекс също се срути и ГБС хвърлиха милиони за да го укрепват.
Хайде само факти да се пишат а не приказки, чувства и фейсбук статуси.
6.
Художникът от ОЗ
14.02.2022 09:06:34
3
46
Да го събарят вече тоя коптор. Никакво свлачище не е имало там. След това багерите могат да изравнят и Свети Тома и Доган Сарай.
5.
до 3
14.02.2022 09:04:59
30
7
Всички зелени се изживяват все едно частното е тяхно и те имат право да се разпореждат с чужда собственост като със своя !
Така и не могат да вдянат, че това е частен имот.
4.
До номер 3
14.02.2022 09:02:07
5
50
Никога, ама никога не е имало свлачище там! Там сме израснали! И знаем по-добре от оня от Приморско. Да ходи да си строи на техния плаж.
3.
ЗЕЛЕН ПРОДАЖНИК
14.02.2022 08:56:27
46
9
Загубили емблематичен пейзаж))))))
А бе зелен плазмодий, там освен свлачището и рояци комари, никога не е имало друго.
2.
до 1
14.02.2022 08:41:11
16
19
Умни и красиви клишета за пред фейсбука и за разходка на Орлов мост !
1.
Алепу
14.02.2022 08:38:01
5
56
Един от символите на корупцията и завладяната държава
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори