×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Испанските изтребители ще пазят небето ни от днес


Испанските изтребители ще пазят небето ни от днес
Има трудности при поддръжката на МиГ29, призна адмирал Емил Ефтимов. Той съобщи, че първите испански изтребители пристигат в България днес
11 Февруари 2022, Петък, 09:30 ч.
Автор: Флагман.Бг

На базата в "Граф Игнатиево" вече има около 150 военнослужещи от кралството

Първите две двойки испански изтребители, които ще участват в съвместната охрана въздушното пространство на България, пристигат днес у нас. Това каза в "Денят започва" по БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

На базата в "Граф Игнатиево" вече има около 150 военнослужещи от Испания.

Адмирал Ефтимов напомни, че това не е първият случай на съвместен еър полисинг за България. Вече сме ползвали подобна помощ от САЩ. Сега за първи път ще охраняваме въздушното ни пространство заедно с военни части от Испания.

Българската армия може да охранява въздушното пространство на страната, но с определени затруднения, които ще продължат до извършването на модернизацията, изтъкна началникът на отбраната.

"Има трудности при поддръжката на МиГ29, летателните часове са ниски, заради малкия ресурс, с който ВВС разполага към момента и опитите му той да се използва максимално ефективно. Ето защо за страната ни е важна помощта от съюзниците. Ние водим съвместен еър полисинг, а не сме предоставили цялата охрана на тях" - подчерта адмирал Ефтимов.

Предложената от България охрана на въздушното пространство на Северна Македония трудно може да бъде осъществено с наличните ни МиГ29, но не е невъзможно, изтъкна той. Предложението ни е част от механизъм на НАТО, при който съседни държави поемат охраната на страна-членка, която няма подобен ресурс. По думите му предложението ни по-скоро касае бъдеще време.

До 2025 г. се очаква военноморските сили да придобият две нови фрегати. Според адмирал Ефтимов сделката на стойност под един милиард е безпрецедентна по отношение цена-продукт.

Все още се правят проучвания как точно да се детайлизира проекта за модернизацията на сухопътните войски и към кого да се насочи за изпълнение.

"Целта е да се разшири обхватът. Ако купуваме само машини, няма да постигнем целта - Тежка механизирана бригада", каза Ефтимов.

Според него проектът за сухопътните войски трябва да обедини по-широк набор от дефицити, да се осигури политически консенсус и едва тогава да се предложи на Народното събрание.

С идеята за сформиране на българска бойна батальонна група страната ни е изпълнила искането на НАТО за предоставяне на ясна позиция по отношение на осигуряването на отбранителните способности на Югоизточния фланг. Очаква се българското предложение да бъде обсъдено на срещата на министрите на отбраната следващата седмица.

Батальонът ще е с българско командване и състав, а от съюзниците ще потърсим помощ там, където имаме дефицити - като при средствата за противотанкова и противовъздушна отбрана, дронове и др.

"Трябва да съберем тези способности, да започнат да тренират и да покажем на обществото, че Българската армия е способна да изгради и демонстрира за кратко време възпиращ потенциал", каза адмирал Ефтимов.

Той беше категоричен, че в НАТО никога не е ставало дума за планиране на военни действия срещу Русия или включване в конфликт срещу Русия на страната на Украйна. Всичко, върху което се работи, е свързано с отбраната на страните от Алианса, подчерта началникът на отбраната.

Той допълни, че е убеден в дипломатическия изход от кризата между Русия и Украйна, но НАТО е длъжен да планира варианти за отговор при всякаква ситуация.


В категории: Животът


14
Коментара по темата
14.
Калин
11.02.2022 14:58:51
2
3
Ние не можем да опазим границата от мигранти те небето ще пазат
13.
Раоата раота раота-мучо тарабахо
11.02.2022 10:37:17
8
8
Испанците са БЛАГОДАРНИ на бившия бг премиер ББ и компания гербаджии който НАЛЯХА стотици милиони в Испанската икономика под форма на скъпи вили във Барселона,яхт порта Марина Барселона ,хотел ''Мандарин Ориентал''Барселона,хотели в Мадрид на Свинетка Павлова,испански ел.автобуси ''Иризар'' за милиони в гр.Бургас, ВиК с-ми и тръби за милиони за язовир 'Перник'' ,износ на човешки органи на бг граждани за Испански богаташи и др подобни схеми и схемички
Даже се носи слух че леля ГОШКА която ''спечели'' 68 МИЛИОНА ЕВРА от лотария в Испания всъшност е изпрала легално гербаджийски пари
12.
Пази боже от таквиз пазители
11.02.2022 10:33:38
6
12
Пазят ли ???
Пазят те , чушки пазят ! Правят си едни хубави пари ...
Поради простата причина , че преди тях Наш Баце си направи едни ОЩЕ по-хубави пари ... Плащайки грешни милиарди , за едни 50 годишни ... ъъъъъъ .... ЧЕРТЕЖИ !
11.
...
11.02.2022 10:15:11
0
5
От изтребител си личи какъв е алкохолик тоя хахахаха
10.
До колегите
11.02.2022 10:14:28
5
10
Пидераска държавица. От кой ще ни пазят тия педалчета бе от руснаците ли. Хааааа само 2 Сута ще минат и всичко ще стане на въглен. Гледайте някоя ракета да не хвръкне от Черно море към Луков Нефтохим че тогава лошо.
9.
Haha
11.02.2022 10:09:57
1
10
Че те българските самолети кога са пазили въздушното ни пространство?
Излитат от Граф Игнатиево и по далече от Стара загора не ходят !
Някой дае виждал самолети в Бс
8.
Стефан
11.02.2022 10:07:18
3
5
На Борисов и самолетите са менте
7.
Кьосев
11.02.2022 10:06:24
4
4
Нашите "Асове"...с 2 летателни часа на година гордо се самоунищожават...после ревът за неползвани компенсации от дежурства,пари за дрехи,памперси и т.н. ,а в крайна сметка-чужди самолети с чужди пилоти!Значи Бг Асовете не стават за никакъв Х.Й!)
6.
Препатил батко
11.02.2022 09:58:09
7
20
Кой е врага? Русия ли? И за какво му е на Путин да ви напада, фалирали предателюшки? Да ви гепи грозните бетонни мастодонти на Слънчака ли? Или да ви открадне вносните краставици по 7 лева килото. :)
5.
Бай Пешо
11.02.2022 09:55:25
7
22
Когато си колония на Запада, си даваш гъза, за да те вардят от несъществуващи врагове!
4.
до 3
11.02.2022 09:52:23
5
14
от евентуалната война в която ни забъркват
3.
.
11.02.2022 09:45:07
4
18
От какво го пазят?
2.
ОРЕЛ
11.02.2022 09:43:16
7
16
НЯМА ТАКЪВ ПОЗОР И КОЛОНИАЛНА ЗАВИСИМОСТ ЗА ТЕРИТОРИЯТА-БЪЛГАРИЯ !!!!!!
ГАРАНТИРАН ОТ ЧЕКМЕДЖЕЕЕГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ !!!!!!!!!!!!
1.
Пази (май няма кой)...
11.02.2022 09:40:51
3
16
от такова "пазене"!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори