×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Докога ще се гаврят? Замениха мадоните на Владимир Димитров-Майстора с транссексуални модели


Докога ще се гаврят? Замениха мадоните на Владимир Димитров-Майстора с транссексуални модели
На снимката горе българките, които станаха модели на великия художник, на двата кадъра долу - трансексуалните, които са част от изложбата, търсеща провокация
04 Февруари 2022, Петък, 19:19 ч.
Автор: Дияна ТУШЕВА

Сега и Майстора решили да украсят със „съвременна интерпретация, надградена с нов смисъл - да защитят едно маргинализирано малцинство“

Поредният скандал около предстояща изложба през март, озаглавена „Другите българки“, като че ли изглежда изконсумиран. Дали?  Появиха се по медиите фотоси от бъдещото събитие на уж жени, млади, в традиционни народни облекла.

Авторът, претворил творби на Владимир Димитров-Майстора, оказва се, използвал транссексуални модели, т.е. родени като мъже, изживяващи се като жени, облечени в български национални носии на фона на пейзажи, характерни за творбите на живописеца.

Последва вълна от възмущение в социалните мрежи, а т.нар. творец скромно съобщи, че търсел „ обществен диалог, а оттам видимост за това малцинство, извадено от контекста, в който е поставено от мнозинството“.

Името му не е важно - няма и да го запомним. Тази гавра не е случайна. И не е единствена. Когато ни унижават отвън, някак си се сплотяваме за твърд отговор. Спомнете си януари 2009 г., по повод началото на чешкото председателство на Съвета на ЕС, когато скулпторът Давид Черни изложи в сградата на Съвета на Европа в Брюксел своята инсталация „Ентропа“, а страната ни беше изобразена като отходно клекало. Тогава скочихме като един и клозетната секция на тази „творба“ беше покрита с черно платно.

"Момичето с ябълките"

А помните ли през 2018-та банкета в Националната художествена галерия по повод ретроспективната изложба на бившата българка Ода Жон, с преливащата от месни деликатеси дълга маса? Голите русалки, изобразени с мазни резени колбаси и глави със зелки от карфиол. Какво изящество, а? Ами на следващата година как центърът на София осъмна с четири метрова скулптура на мумия, поставена на мястото на бившия мавзолей?

Потресаваща арт инсталация, чието „артистично“ възприемане бе по силите само на извисените в тайните на съвременния авангард блестящи умове на безделието, на нищоправенето. В тази поредица бе и инсталацията „Един човек“ през 2020 г., пак на мястото на мавзолея , чиито камери , монтирани по този колос, снимаха минувачите. Пък после ги предлагаха за гледане по екраните, накачулени на този зловещ паметник-еднодневка в мрачни цветове. Това било „диалог между равни - между инсталацията и всеки един човек да възникне спонтанно общуване"/?!/

Та сега и Майстора решили да украсят със „съвременна интерпретация, надградена с нов смисъл - да защитят едно маргинализирано малцинство“, което се притеснявало да не бъде атакувано. Нека този „творец“ се успокои- и неговото име никой няма да запомни, халал да са му 10-те хиляди народна пара, всичко това ще оттече…

Да, авторът ще си остане анонимен в паметта ни, какъвто е бил и преди това, но гаврата ще остане!

“Молитва”
Владимир Димитров - Майстора

А за финал - нещо от живата ни памет. Преди около 30 години бях в кюстендилското село Шишковци - райското място, където е рисувал и живял Майстора. Беше по време на негова годишнина. Намерих там останалите живи негови модели, вече възрастни, но с много свежа памет за дните, когато са му позирали. Обикновени жени, чиято младост той бе увековечил. Някои от тях пазеха и ми показваха снимките си като млади, сравняваха ги с образите от картините на Майстора, на други бе подарил портрет, за да се радват на старини като се гледат. Чух какви ли не истории- за чисти човешки емоции, но и за алчни наследници, рязали платната, за да ги продават на парче, едва ли не ябълка по ябълка...

Вижте ги на снимката - почти всичките му модели са там, с изключение на една –две, преселили се в по-добрия свят. Позастарели, отрудени жени, но с много доброта в очите и непринудени в общуването си.

Споделяха ми как се е радвал, когато му месели питки, когато го гощавали с боб и баница, как присвивал очи и все едно дълбаел с тях в човека, виждал душата му…

Казвали му в селото „Рисувачът“, за светец го имали. А като гледаме днес творбите му на истинските български мадони май и той е гледал на тях като божествени създания… И тук вече можем да започнем сериозния разказ- за тленното и вечното!

 


В категории: Политика


Флагман.БГ За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура 27/04/2024, Събота 20:20 4
19
Коментара по темата
19.
sisi
08.02.2022 11:48:28
3
0
Ами те транссексуалните изглеждат по-добре от оригиналите, няма нищо лошо да освежат малко ежедневието.
18.
Дидо
08.02.2022 07:35:30
0
0
Тоя Мишо КУЧков от малък си беше педераZт,ама сега го раздава на "хомосексуалист".Ама педераZтията е болест, а хомосексуалността - състояние на духа!И тоя НЯМА как да знае каква е разликата!
17.
Джулия
06.02.2022 14:58:33
1
10
Това не е изкуство. Това е кич! На въпросния Мишо явно не му стига творческото въображение за това краде от Майстора. Ок, стана "известен" за 10 минути и то на гърба на великия български художник. Но това не го прави талантлив. Посредствен се и такъв ще си остане.
И моделите му са като него. Нямат нищо общо с женствените модели на Майстора. Мишовите са с широки рамене и бицепси!
Ако не беше толкова тъжно и пошло, щеше да е комично.
16.
Bbb
05.02.2022 14:02:41
0
13
Имам голямо желание да тегля някое хомо в джаза,даже ще овековеча този момент с картина или снимка....Нищо чудно след години да се приеме като шедьовър.Хахаха да живеят демократичните ценности.
15.
Чиста п'драстия
05.02.2022 11:06:28
2
13
Как може да позволят на тея боклуци щот това не са нормални хора да се ебават така с картини на Майстора .До кога трябва да ги търпим и да се съобразяваме? Ми те утре ще решат да се изгаврят с Вазов с Левски и тн. ИСКАТ ГАВРА И ТОРМОЗ ТОВА Е И ТУКАТИ В ГРИМИРАНИТЕ МУСУРИ !!!!
14.
Предложение за Проект
05.02.2022 10:41:33
2
11
Предлагам на тези таланти за следващия им проект да импровизират върху произведения на световноизвестните художници Греди Асса и Вежди Рашидов!
13.
до 6
05.02.2022 09:55:28
2
12
Обикновените заблудени психично болни нищо не търсят. Това е просто целенасочена провокация - да свиква раята с Бафомет, в чийто образ и подобие са създадени собствениците на света.
12.
уточнение
05.02.2022 08:57:36
4
5
Тези взеха гранта по времето на герберстите.
11.
чичо доктор
05.02.2022 06:02:59
4
16
Macho man, личи си от написаното, че скоро си сменил пола си и още ти е трудно в новата роля. Психиатрично лечение е нужно.
10.
Хм
05.02.2022 00:48:07
0
5
Ми кой ви е виновен, че се провокирате Флагман?
9.
Macho man :)
04.02.2022 21:00:10
30
7
Да ва ева и тъпунгерите. Големи моралисти големи хейтъри. Тия паляци са ви пречкате за хубав живот нали? Ако ги нямаше педалите траверсите и другите щяхте да взимате много пари и да живеете добре хаха
Големите мъже дето не понасят педалите ама няма проблем да пребиват жените си до смърт. Тез са най големия проблем не дебилите по улиците дето се млатят?

И големите мъже дето са много възмотени почти всички ходят по проститутки и курви. А ако някое от тия не ви каже че е било преди това мъж със сигурност ще го изчукате и после доволни ще се хвалите кви сте ебачи нали така?
8.
До 7 Подмяната на ценности
04.02.2022 20:50:27
4
14
Какви цинизми бре Кокорчо на Спецов?
Мокри сънища имаш с Кире Дебилния лъжец, поел ангажимент за Истанбулската конвенция -
Честита ви Полова Промяна соросоиди!
7.
До 4
04.02.2022 20:40:40
11
6
Много си зле, приятел!
Първо - цинизми, след това дежурни безмислици от рода на "Прокопи" и "соросоиди".
Какво общо имат тези опорки една с друга, освен може би в болния ти мозък?
6.
Хм
04.02.2022 20:34:26
2
28
Тези търсят целенасочено провокацията, за да се шуми около тях.
Ако не се натрапват на вниманието на всички, няма да дразнят никого и няма да имат повод да се оплакват от дискриминация.
5.
оффф...
04.02.2022 19:51:05
51
11
Кое му е скандалното и кое му е гаврата пък питам аз?
Всеки човек може да си инерпретира всяко изкуство както си иска.

Нито ни омаловажил Майстора, нито е унищожил оригинални картини - има ги, там са си.

Ако бяха ги нарисували тези картини като деца, или като животни, или като извънземни дори. Щеше ли да има такова мрънкане? Едва ли. Ама щом са хора, които сме избрали да мразим ще оревем орталъка.

Точно заради такива мрънкачи правят такива глупости, за да ги защитават траверсите.

Ако бяхме достатъчно интелигентни, за да си гледаме само в нашата градина, въобще нямаше да има причина някой да защитава който и да е от каквото и да е.

А сравнението на Дияна Тушева с картината, в която страната ни е представена като тоалетна е нелепо.

Тук никой не те сравнява с нещо нехигиенично. Тук просто са използвали хора, които носят рокли. Точка
4.
Путки и Педали на Прокопито вандали
04.02.2022 19:38:25
3
32
-Джийвс, защо крещят тези подлоги на Прокопи?
-Соросоиди, сър.
3.
Трол
04.02.2022 19:38:13
1
42
Докато могат! И държавата плаща за това безобразие, което дори няма милиграм художествена стойност!
2.
ами
04.02.2022 19:37:23
4
34
кво да ви кажа, ние ги избираме тея педали, нии трябва да ги изтрепим.
1.
1
04.02.2022 19:33:12
8
42
До като им позволяваме! Сами сме си виновни! Днес дори, хамериканския конгрес реши, че мацедонците имат голям принос за развитието на хамерика... също, че мацедонците били не българи, а българоговорящи мацедонци. След като Ратку Фърчилуту и Кире Фърфарата казаха, че Гоце Делчев е общ национален герой с мацедонците, аз не мога да разбера-той българоговорящ мацедонец ли е или Българин! Робите гласували за тези убитаци, КАЖЕТЕ СИ! Тъпаци малоумни!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите 9 качества на мъжа, в който си струва да се влюбите Ето кои са те, запомнете ги, дами Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Полицията на крак, отвлечен е синът на полицейски началник Под тревога се вдигна Главна дирекция Национална полиция, СДВР и областна дирекция на МВР-Кюстендил 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си 10 неща, които всяка жена заслужава от мъжа до себе си Връзките са вълнуващи и не могат да са изцяло безоблачни, но могат да ни карат да си казваме, че има смисъл да продължаваме с партньора, когато... Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Според зодията: Как да се преборите с пролетната умора? Начини да се измъкнете от летаргията най-бързо Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Рецепта за козунак със сушени плодове по стара бабина рецепта Страшно вкусен  Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Социален център – Бургас с благотворителен щанд на Флората Там може да намерите сувенири - картини с декупаж и батик, книгоразделители, поставки за чаши, предмети от глина и др. Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си Водещи диетолози споделят какво трябва да купите и ядете в навечерието на важна среща или гостуване СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни СЕК напуснали ПП-ДБ заради ГЕРБ, но Бачийски се отказа от вота на 9 юни Започваме създаването на ново надпартийно обединение, което да бъде базирано на ценности, каза той За втори шанс: Слагат такса матура За втори шанс: Слагат такса матура Таксата ще се плаща за всеки изпит, на който зрелостникът реши да се яви повторно Как да засилим метаболизма си преди лятото Как да засилим метаболизма си преди лятото Може да ви помогне за отслабване, подобряване на енергията и общото здравословно състояние
Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори