×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво ще означава война в Украйна за енергийната криза в Европа?


23 Януари 2022, Неделя, 19:00 ч.

Старият континент зависи от Русия за около една трета от газа си

Колко тежко ще пострада изпитващата глад за енергия Европа от потенциално руско нашествие в Украйна? Зависи от реакцията на американския президент Джо Байдън, пише Bloomberg.

Русия продължи да изпраща газ на Европа през цялата Студена война и в по-скоро време след анексирането на Крим. Москва вероятно няма да поеме риска да навреди на репутацията си като надежден доставчик и този път, счита компанията Uniper, един от водещите купувачи на руски газ в Европа.

Но Байдън предупреди за сериозни икономически ограничения, ако руски войски преминат в Украйна. Един от големите рискове за притока на газ към Европа ще бъдат санкции, които или лишават Русия от способността ѝ да търгува в чуждестранна валута, или налагат ограничения за банките ѝ, предава investor.bg.

„Трябва да се подготвим за почти всеки сценарий“, коментира Грегор Пет, изпълнителен вицепрезидент на отдела за пазарни анализи в Uniper.

Bloomberg обобщава възможните сценарии и какво означават те за континента, който зависи от Русия за около една трета от газа си. Европа вече преминава през най-тежката енергийно криза от 70-те години на миналия век, като наличностите от газ намаляват опасно. Цените са нараснали над два пъти през последните шест месеца заради опасения от война и ограничените доставки от Русия, въпреки че президентът Владимир Путин зави многократно, че не планира да нахлува в Украйна.

Финансови санкции

Западните сили заявиха, че ще обмислят изключване на Русия от международната система за разплащания Swift, въпреки че идеята се натъква на силно противопоставяне от редица европейски страни. Руските банки също може да станат мишена, но е възможно да има изключения за запазване на енергийните сделки, много от които се осъществяват в долари или евро.

Русия намалява доставките

В най-крайния сценарий Газпром може да отговори на всякакви санкции, като намали газовите доставки за Европа. Това ще осакати енергийните системи на континента и може да доведе до огромен ръст на цените. Според мнозина Русия вероятно няма да стигне толкова далеч.

„Те ще бъдат много предпазливи към ограничаването на доставките по две причини. Първата е репутацията на стабилен доставчик, а втората е, че газът е голям икономически фактор в Русия“, коментира Пет.

Санкции за „Северен поток“ 2

В случай на нашествие една от жертвите може да е новоизграденият газопровод за милиарди долара „Северен поток“ 2 от Русия до Германия. Подводната връзка трябваше да увеличи предлагането, но е блокирана в силно политизиран процес по одобрение.

Байдън подкрепя санкции срещу „Северен поток“ 2, ако Русия нахлуе в Украйна, а администрацията на новия германски канцлер Олаф Шолц даде да се разбере, че ескалация на кризата може да доведе до край на газопровода. Пазарът разчита на капацитета от 55 млрд. куб. м на газопровода, а прекратяване на проекта не оставя много варианти за транзит.

Путин многократно лобира за противоречивия газопровод, тъй като той предлага директен маршрут до гладните пазари в Европа, избягвайки Украйна.

Русия изключва Украйна

Може би по-голямата несигурност е какво ще стане с огромните количества газ, които Русия придвижва през Украйна.
Москва може да спре притока през Украйна в случай на конфликт, казва Володимир Омелченко, ръководител на енергийните анализи в украинския център „Разумков“. Това ще даде на Русия лост да „диктува условията си на Украйна и на ЕС“, допълва той.

Но други не са убедени в това. Русия иска да запази позицията си на надежден доставчик и „не очаквам тази позиция да се промени дори в случай на война с Украйна“, казва Крис Уифър, главен изпълнителен директор на базираната в Москва компания Macro-Advisory.

Заложени са 40 млрд. куб. м газ, които Русия се ангажира да пренася ежегодно през Украйна по договор, който изтича през 2024 г. Това е около една трета от руския газов износ за Европа и почти половината от ежегодното потребление на Германия.

Украйна спира транзита

Този сценарий е най-малко вероятен според Омелченко. „Това е възможно, само ако има повреда по газопроводите“, казва той. Ако това се случи, Русия може да използва ситуацията, за да насърчава газопровода „Северен поток“ 2.

Макар че притокът на руски газ към Европа беше нарушен в миналото по време на спорове с Украйна заради цените, той до голяма степен остана непрекъснат дори след анексирането на Крим през 2014 г.

Но рисковете са огромни с последици за цените. Ако транзитът на газ през Украйна бъде засегнат, замяната на изгубените обеми няма да е лесна. Газпром може да пренасочи половината от доставките към слабо използван газопровод, преминаващ през Беларус и Полша. Другата половина може да дойде от покупки на отворения пазар, които може да са скъпи.

Увеличаването на транзита през Беларус обаче няма да е лесно. Президентът Александър Лукашенко многократно заплаши да спре доставките, включително като ответна мярка на санкции на ЕС след мигрантската криза.

Може да станат инциденти

Във всеки конфликт има риск ключова инфраструктура да бъде повредена нарочно или случайно. Това може да се отрази на доставките за Европа и на цените през идните години.


В категории: Политика


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
ХХ
23.01.2022 22:33:33
3
6
Русия ТРЯБВА да помогне на Украйна да изпълни Минските споразумения, също както помогна 1878ма на Османската империя да изпълни решенията на Истанбулската конференция от 1876г и да има България. Западните гаранти и тогаз и сега не си мръднаха пръста, а лицемерно чакаха да откраднат нещо.
ПП. А Европа да не я мислим. И без това не иска руска газ, та не виждам защо Русия теябва да се гърчи да им продава.
2.
Америка
23.01.2022 20:36:47
4
5
Като им дава оръжия сега да се оправят индианци америа
1.
Дернев
23.01.2022 19:30:22
2
9
Европа зависи от Русия за своята сигурност. Русия също зависи от Европа за своята сигурност, защото е единствения истински съюзник, който може да има в Глобализацията, където защитата на континента означава защита на държавите в него. Ние сме взаимно жизнено необходимо обвързани. САЩ се нуждаят от Европа за да може да защитава Америка, което ще бъде за сметка на Европа, което ние европейците не трябва да допуснем. Всеки да сигледа континента. Бъдещите съюзи ще бъдат между тях, а битките за някой оттях, като Африка, където Китайците здраво навлизат отдавна. Европа за ев опейците. Това и само това ни трябва в Европа, не война. Две ни стигат. Никога повече.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори