×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Изследването за костна плътност показва каква е вероятността да получите фрактура в следващите 10 години


Изследването за костна плътност показва каква е вероятността да получите фрактура в следващите 10 години
Апаратът се намира в кабинета по ревматология на Медицински център „д-р Стайков“
21 Януари 2022, Петък, 17:34 ч.
Автор: Флагман.Бг

Апаратът е от последно поколение и работи с изключително прецизен алгоритъм

След онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания, остеопорозата е третото по значимост социално заболяване, но въпреки това за него се знае малко. „За съжаление хората не са чували за остеопороза до момента, в който не получат първата си фрактура. За това и ние в ревматологичния кабинет обръщаме толкова внимание на апарата за измерване на костната плътност“, заяви д-р Десислава Попова от МЦ „Д-р Стайков“ Бургас.

„Чрез този съвременен метод за диагностика ние можем да започнем лечение на остеопороза още преди да се случи първия инцидент с травма. Типични за заболяването са фрактурите на гръбначен прешлен, на тазобедрена става, на предмишница. Те водят до инвалидизация на пациента, невъзможност да се самообслужва, необходимост от допълнителни грижи за пациента и т.н.

Всичко това сериозно влошава качеството на живот и ние апелираме да се прави това изследване“, категорична е д-р Попова.

DХА (Dual Energy X-ray Absorptiometry) е рентгеново изследване и е единственият метод за измерване на костна плътност, който се препоръчва от световната здравна организация (WHO) и е златен стандарт за диагностициране на остеопороза. Рентгеновото облъчване, което получава пациентът е толкова малко (<10 mkSV), че се равнява на дневната доза от естествения радиационен фон или 1/10 до 1/100 от облъчването при една рентгенова снимка.

Тестът се извършва за около 10-20 мин и е абсолютно безболезнен. Необходимо е да лежите неподвижно по гръб на специална кушетка докато апаратът сканира костите и измерва погълнатите от тях радиационни лъчи.

Изследват се две различни кости (най-добре е това да са гръбначният стълб и тазобедрената става).

Препоръчително е се да избягва приема на хранителни добавки, съдържащи калций поне 24 часа преди изследването.

С апарата ще провеждат тестове тримата специалисти ревматолози в д-р Анна Стайкова, д-р Иван Стайков и д-р Десислава Попова (в средата)

„В лекарските среди остеопорозата е известна и с името „тихата пандемия“, тъй като при повечето пациенти протича безсимптомно. В повечето случаи първите прояви на заболяването се изразяват в появата на болки в горния поясен или в ниския гръден отдел. Но, най-често го откриваме след получаване на спонтанна или ниско енергийна фрактура т. е. при удар на ръката или падане от малка височина, при спъване например. Болестта има и наследствена обремененост, така че хора с близки роднини, страдащи от остеопороза, също трябва да следят състоянието си и да водят начин на живот. Пиенето на много кафе и тютюнопушенето са сред най-противопоказните навици, защото усилват костния метаболизъм.

При жени с недостиг на полови хормони също има опасност за почва на тихия убиец, както и при пациенти преминали през дълго лечение с кортикостероиди.

По данни от 2015-2016 година 75 милиона души в света страдат от остеопороза. Около 9 милиона са ново получените фрактури в следствие на заболяването, които причиняват тежка имобилизация.

Едни от най-опасните, но за съжаление често срещани фрактури са бедрените. Те водят до залежаване на пациентите и образуване на тромбози. Тези травми се възстановяват с месеци, защото при тях се създават условия за ниска циркулация на кръвта в тази зона, което води до повишаване на риска от инсулти за поне половин година напред.

Пациенти с такива травми трябва да се лекуват комплексно от физиотерапевти, кардиолози, съдови хирурзи и т.н. За щастие на нас  ревматолозите в МЦ „Д-р Стайков“ базата и професионалната квалификация на колегите ни позволява да лекуваме тези пациенти адекватно, но целта ни е да повишим превенцията на заболяването с навременни действия. Сред успешните методи за ранно откриване на предпоставки за развитието на остеопороза е изследването на костна плътност, което вече извършваме тук при нас.

Надяваме се тази наша цел да бъде подета от други колеги и да се превърне в национална кампания, защото превенцията е най-добрия път за да се справим с остеопорозата. А в чисто икономически аспект е и доста по-евтина от лекуването на последиците в следствие на заболяването“, разясни д-р Иван Стайков.

Още по темата разказа пред Флагман.бг и д-р Анна Стайкова

Когато една жена влезе в менопауза започва загуба на костна плътност, която е най-интензивна между третата и петата година. Точно това е най-подходящият момент да се направи изследване за костна плътност. Хората страдащи от системни възпалителни ставни заболявания също трябва да бъдат изследвани с тази цел.

В кабинета по ревматология в МЦ „Д-р Стайков“ не изследваме пациентите единствено за това. Ние правим цялостен комплексен преглед за хронични чернодробни заболявания, хронични бъбречни заболявания, хронични ендокринологични заболявания тъй като всички те са с общ първоизточник – липса на калций и на витамин „D”.

Пациентите, които идват при нас за изследване на костна плътност, трябва да са наясно, че то не се провежда при пациенти със следните контраиндикации: бременност, след извършване на рентгеново изследване и при пациенти с тегло над лимита на апарата, който е 160 кг.

Апаратът за измерване на костна плътност е от последно поколение и работи с изключително прецизен  алгоритъм, изработен от СЗО (Световната здравна организация). Той показва на пациента в проценти каква е вероятността да получи определена фрактура в следващите 10 години.

Изследванията за костна плътност в МЦ „Д-р Стайков“ стартираха от 17-ти януари. Цената на теста е 50 лв. Часове вече се записват на регистратурата на медицинския център на тел.: 056 996006 или 0892 996006, 0896 996006. Центърът се намира на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас плаза).


В категории: Здраве , Бургас


България Всички новини
Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Концесионерите на плажове с емоционално послание преди началото на Лято 2024 (ВИДЕО) Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ Спират V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт и зареждане с гориво от „Уестингхаус“ VI блок работи съгласно графика за електропроизводство „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори