×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Любовта събра двама бургазлии в Германия, но ето кой ги върна у дома след двайсет години


Любовта събра двама бургазлии в Германия, но ето кой ги върна у дома след двайсет години
Ние използваме шанса, който ни се отдаде и искаме да се развиваме тук, заявяват Виолета и Чавдар Пехливанови
21 Януари 2022, Петък, 12:08 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА

Живеехме, работихме, създадохме семейство в Германия, но през цялото време имахме желание да се върнем тук

Съдбата има страшно чувство за хумор, всички не веднъж сме се убеждавали в това. Виолета и Чавдар Пехливанови са пример за невероятните неща, които могат да ти се случат в още по-невероятни моменти.

Тя е на 39 години, брюнетка, зодия Везни. През 2001 година завършва Природо-математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас и заминава за Германия, за да продължи образованието си.

Той е на 38 години, с топли кафяви очи, зодия Телец. През 2002 година завършва Немската езикова гимназия „Гьоте“ в Бургас и заминава за Германия, за да продължи образованието си.

До 2003 година никой не подозира за съществуването на другия. В Бургас никога не са се срещали, въпреки че са връстници. Може да са се разминавали по улицата, може да са пътували заедно в автобуса, може да са стояли маса до маса в емблематичната тогава дискотека „Космополитън“, може да са били на хиляди места по едно и също време, но погледите им никога не са се пресичали, защото съдбата е имала други планове за тях.

Пред Флагман.бг те разказаха интересна история за запознанството си и как 20 години, след като са напуснали родния Бургас, отново пръстът на съдбата ги връща у дома.

- Кога и къде се запознахте?

- Чавдар: С Вили ме запозна една моя състудентка още през първата ми година в Германия. Това е изключително странно, защото в Бургас никога преди това не се бяхме срещали. Но от първия момент, в който се видяхме, искрата пламна и сме неразделни. Създадохме семейството си и имаме две прекрасни деца на 2 и 6-годишна възраст.

- И двамата сте учили в престижни университети в немския град Бон – столицата  на Западна Германия - 1949 до 1990 г. и роден град на композитора Бетховен. След приключване на образованието Ви, какво се случи с Вас в този забързан и исторически богат град?

- Виолета: В Германия следвах „Икономика“, завърших Рейнския Фридрих-Вилхелмов университет в Бон. Впоследствие започнах работа в университета в град Кьолн, като преподавател по „Статистика“, „Проект мениджмънт“, преподавах  и „Икономика“ дълго време.

- Чавдар: Моята квалификация също е с икономическа насоченост. Но преди всичко се занимавах с управление на проекти. Провеждал съм и обучения на персонал и други дейности в тази посока.

Живеехме в Бон 14 години съвсем нормално, докато се роди второто ни детенце и решихме да се преместим в по-малко населено място – град Айдорф, намира се на 30 км от Бон. Създадохме си социален кръг – приятели, колеги. Първото ни дете тръгна на градина. Забелязахме, че когато живееш в по-малко населено място, отношенията между хората са по-топли. Има една задушевна среда и усещане за общност, което в големите градове липсва. Точно това беше и една от причините да избягаме от Бон. До момента на раждането на първото ни дете всичко бе отлично, но когато семейството ни се увеличи, разбрахме че ни трябва ново място за живеене.

Виолета и Чавдар вече година са част от екипа на regiokom в Бургас

- Описвате една отлична среда, в която сте отглеждали децата си и Вие сте били доволни от живота си в Германия. Как тогава се стигна до решението да се върнете в родния Бургас?

- Виолета: Да, живеехме там, работихме, създадохме семейство, но през цялото време имахме желание да се върнем тук, в нашия роден град. Адаптирахме се към живота в Германия, харесваше ни, но просто в един момент решихме, че отдаде ли ни се възможност, ще се върнем в Бургас.

Тази възможност се появи изключително случайно и бе катализаторът цялото семейство да предприемем решаващата крачка.

- Каква бе тази възможност, довела Ви отново на родна земя?

- Виолета: Една невероятна случайност! Леля ми, пътувайки към Германия, се запознава в самолета с жена, която й разказала, че компанията, в която работи, открива клон в Бургас.

Двете се разговорили и леля ми й споделила за нас и че от години обмисляме възможността да се върнем в България. И така, случайната пътничка от самолета оставила контактите си в случай, че решим да потърсим работа в новооткрития клон на regiocom в родния ни град.

Набрах телефонния номер просто от любопитство и получих предложение за работа за мен и за съпруга ми. От компанията оцениха високо нашия професионален опит и ни дадоха този шанс. От Яна Людериц – ръководителят на regiocom в Бургас, получихме подкрепа и разбиране през целия процес на преместването ни.

От колко време вече сте си у дома и успяхте ли да запазите стандарта си на живот, на който бяхте свикнали в Германия?

- Виолета: Повече от година сме тук. Условията за работа, които ни предложиха, ни мотивираха да се върнем цялото семейство. Не чувстваме промяна в стандарта си на живот.

- Чавдар: Не сме се лишили от нищо с преместването си тук. Признавам си, че в началото имахме някои притеснения със съпругата ми. Но след година и двамата сме на мнение, че в никакъв случай решението ни да се върнем не беше грешно. Сега, когато правя равносметка за изминалата година, съм сигурен, че решението ни е правилно.

С какво от regiocom спечелиха доверието Ви? Все пак вие се опирате на тяхното предложение и гаранции за работа, за да се върнете. Така поставяте стабилността на цялото семейство под въпрос при един неблагоприятен развой на ситуацията. Не беше ли това голям риск?

- Виолета: Ние проучихме regiocom преди да започнем работа тук. Все пак тази стъпка повлиява върху четири живота. Компанията е немска и вече от доста време има клонове в София и Варна. Намерихме съученици на Чавдар от Немската гимназия, които работят в офиса във Варна. И от тях също получихме потвърждение, че работната атмосфера ще ни хареса.

След дванадесет месеца работа тук виждам, че средата е по западноевропейски стандарт и се припокрива с това, което ние познавахме като работен процес в Германия. Модерно е и много ни харесва!

- А как Ви се отразява съвместната работа? Не е ли изпитание за отношенията Ви да сте заедно тук и вкъщи?

- Виолета: Още при първоначалните разговори, ние поставихме едно условие на regiocom – двамата със съпруга ми да сме в различни проекти, точно поради тази причина. Искахме всеки да си има неговия си работен свят. Въпреки че работодателят е един и същ, фирмата е голяма и предлага различни възможности за развитие. Ние не сме единствени в компанията има и други служители, които също са в семейни отношения.

- Чавдар: Обещали сме си, че когато се приберем вкъщи, няма да си говорим за работа. Невинаги става, но се стараем да спазваме това правило.

- Как виждате Бургас след 20 години, прекарани в Германия?

- Чавдар: Аз лично виждам много сериозно развитие от годините, когато завършвах гимназия и сега. Градът е станал някак по-шарен, по-привлекателен, по-красив. И шансът, който ни се дава да се върнем точно в Бургас, бе просто невероятно събитие за мен, като сбъдната мечта. Защото, ако бяхме получили същото предложение за София, може би нямаше приемем или поне не с такова желание.

- Успяхте ли да възобновите контактите си с приятели и познати от преди години?

- Виолета: Да, и отбелязахме 20 години от завършването на гимназията. Направихме си сбирка със съучениците. Научих от тези, които са живели в София или някъде другаде, че подобно на нас са решили да се върнат в Бургас. Има някакво завръщане на хора горе-долу на наша възраст, което започва. Мислим, че това е тенденцията сега.

Единствената трудност, пред която се изправяме, е, че не можем да намерим детска градина с немски език за децата. Искаме малкият ни син да научи езика, а големият да не забравя вече наученото. В София има такива детски градини. Иначе няма нещо, което да ни липсва от тук, за сметка на живота ни в Германия.

- Чавдар: Усещането ни е, че се преместихме от един европейски град в друг. Бургас не е малък, но е перфектен за нормален живот. Само лятото имахме „дежа вю“ за живота ни в Германия, когато половин България се изсипа тук.

- А какви са новите Ви колеги? Научихме, че търсите и още кадри за офиса в Бургас, какви изисквания има работодателят?

Чавдар: Нашите колеги мога да определя с една дума – мотивирани. Аз наистина съм много впечатлен, защото в самата фирма на много хора се дава шанс. Просто страшно много проекти започват и се развиват тук. Тази постоянна динамика дава шанс на хората. Всеки, който има мотивация, прави крачка, след крачка напред в кариерното си развитие тук.

- Виолета: Това, което ми прави впечатление, е, че тук имаме много добра програма за обучение на кадрите преди започването на всеки един проект. Това дава страхотна подготовка на хора, за да започнат първоначалната си дейност тук.

- За кого е подходяща работата в Regiocom?

- Виолета: Всеки, който говори немски език дори и само разговорно, може да кандидатства за работа тук. Компанията е гъвкава спрямо работното време, защото има много проекти, които са в различни формати. Имаме колеги, които са студенти и те съвместяват работата с образованието си.

Подходяща е и за хора, които искат да се преквалифицират. Ако владеят немски език, независимо в каква сфера са работили и на каква възраст са, може да кандидатстват при нас. Не е необходимо да са завършили средно или Висше училище с немски език. Имаме колеги, които през годините са работили в Германия различни професии и нямат сертификати за владеене на езика, но са го научили, докато са били там. Тук те за кратко време изключително много повишиха нивото си и се развиват отлично в компанията.

- Чавдар: Компанията залага на дългосрочна кооперация в работата със служителите си. И в нейно лице ние и колегите виждаме сигурност в бъдещето си. Или с други думи Regiocom предлага на кандидатстващите сигурна работа за дълго време.

Всеки, който се преквалифицира или има желание да започне работа в тази сфера, няма да направи грешка в никакъв случай.

- След като приключи конкретен проект, какво става с назначените в него кадри?

- Виолета: Прехвърлят се към следващия, компанията гарантира дългосрочна заетост. Ние не се притесняваме, че ще бъдем освободени след края на проекта, в който сме назначени. Политиката на Regiocom не е такава, а напротив, нейната цел е да задържи кадрите си, които с течение на времето е обучила. Думата, с която всички свързваме компанията, е СИГУРНОСТ.

- А какво се случва с хора, които са започнали работа тук, но по стечение на обстоятелствата трябва да се преместят в друг град или държава, имате ли практика за мобилност на кадрите?

- Виолета: Да, ние имаме такива случаи. Скоро една колежка от офиса в Бургас замина, за да учи в Потсдам в Германия. Нашият проект мениджър разговаря с тамошния и  след две седмици тя започна работа в офиса на Regiocom в Потсдам за същия проект. Ние поддържаме връзка с нея и си помагаме. За нея това беше също отлична възможност да запази работата си и да учи там, където е избрала.

- Как виждате бъдещето си и свързано ли е то с компанията, която Ви върна у дома след 20 години?

- Чавдар: Да, със сигурност виждаме бъдещето си в regiocom. Ние използваме шанса, който ни се отдаде и искаме да се развиваме в компанията. Винаги сме мислили дългосрочно, когато правим планове за семейството и професионалното ни портфолио, затова и направихме този избор и се върнахме в България.

*Компания regiocom, специализирана в професионалното обслужване на клиенти на немски език, присъства на българския пазар от 2012 година.

Модерният офис на компанията в Бургас се намира в Смарт бизнес център и се разпростира на близо 1000 кв.м. Към чисто новите работни пространства има и специално обособени зони за релакс, оборудвани със съоръжения за развлечения и спорт.

regiocom e един от водещите доставчици на услуги в Европа в сферата на Customer Service, BPO и IT. Основните ѝ клиенти са водещи концерни в телекомуникационния, енергийния и транспортния сектор.


В категории: Бургас


България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д.
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори