×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сух януари: Какво се случва с тялото при отказа от алкохол


18 Януари 2022, Вторник, 14:41 ч.
Автор: Флагман.бг

Предизвикайте себе си и не пийте в продължение на 30 дни

Нова година винаги започва с равносметка на старата и какво бихме оставили в миналото, какво бихме променили в себе си и какви са новите неща, които искаме да опитаме. Януари е времето да направим оценка на успехите и грешките през последните 12 месеца, да се отървем от токсични хора и да бъдем по-уверени в себе си и да поемаме малко повече премерени рискове.

Началото на всяка година е и старт на желанието да променим фигурата, която леко сме отпуснали по време на празниците. Фитнес залите отново започват да се пълнят, интересът към здравословните рецепти се увеличава, а чипсовете, тортите и сладкишите остават в старата година. Януари обаче е чудесен период да предизвикаме себе си и в друга посока – да опитаме да откажем алкохола за 30 дни.

Така популярният „Сух януари“ се следва от все повече хора, които искат да дадат почивка на тялото си от всичките коктейли, изпити по Коледа и Нова година. Според лекари, по време на пандемията се е увеличил броят на хората, които прекаляват с алкохола заради допълнителния стрес, липсата на работа или затварянето вкъщи. Затова този „Сух януари“ може да е малко по-труден от миналогодишния, но не е невъзможен.

Отказването от алкохола за продължителен период от време има полезни ползи, които се простират отвъд всичко, което може да е модерно в момента. Дори един месец въздържание може да доведе до здравословни ефекти. Много хора съобщават за подобрение в съня и усещане за благополучие. Освен това, един месец без алкохол може да доведе до подобрения в чернодробната функция и намаляване на подуването в корема.

Ето какво се случва с организма ни при отказа от алкохол
1. Подобряване на менталното здраве
Алкохолът и редовното пиене могат да причинят дългосрочни негативни въздействия върху мозъка, включително лоша памет и по-бавни рефлекси. С течение на времето мозъкът може да свикне с ефектите на алкохола, което го кара да работи по-усилено и да причини неприятни или дори опасни симптоми, когато не пиете, включително треперене и сърцебиене. Това може да доведе до прегряване, което да ви накара да се чувствате по-замаяни.

Според д-р Майкъл Макграт, ако изключим алкохола от ежедневието си за един месец или повече, веднага ще започнем да се чувстваме по-добре и да мислим по-трезво. Той обяснява, че може да забележим увеличаване на умствената яснота и паметта, тъй като употребата на алкохол влияе негативно на концентрацията и паметта.

2. По-добър сън
Идеята, че алкохолът може да ви помогне да спите по-добре, е мит. Може да ви накара да се чувствате сънени и да заспите бързо, но по-късно през нощта се забърква в моделите ви за сън, докато преминава през вашата система. Тъй като алкохолът е депресант, той може да попречи на правилния цикъл на съня, като забави нервната ви система. Тя се ускорява отново след премахването на алкохола, което може да причини нарушаване на съня и да ви накара да се будите през цялата нощ. Това води до сънливост на следващия ден.

„Безсънието е доста често срещано при хора, които злоупотребяват с алкохола“, казва д-р Макграт. Той допълва, че алкохолът сериозно влияе върху качеството на съня.

Следователно, непиенето, особено за продължителни периоди от време, може да доведе до значително подобрение на съня и неговото качество. Според Макрат, започвате да спите по-дълбоко през нощта, не се събуждате на чести интервали и сте по-добри на следващия ден.

3. Подобрение на настроението
Въпреки че често се обръщаме към чаша вино или твърдо мартини, за да се почувстваме по-добре, иронията е, че пиенето може да има както краткосрочни, така и дългосрочни отрицателни ефекти върху настроението. Тъй като алкохолът наводнява мозъка с допамин, който влияе върху начина, по който изпитваме удоволствие, „приливът“ на този химикал за добро настроение може да предизвика избухване на тревожността, веднага щом нивата започнат да падат.

С течение на времето това може да се превърне в пагубен цикъл на пиене, чувство на тревожност и след това още пиене, за да се възстанови усещането за спокойствие. Ето защо консумацията на алкохол може да доведе до лошо настроение, повишена тревожност и дори депресия. Когато спрете да пиете, това наистина е от полза за цялостното ви здраве.

4. По-силна имунна система
Знаете ли, че употребата на алкохол всъщност може да ви направи по-склонни към разболяване, като отслабвате имунната система? Това е така, защото той нарушава комуникацията между имунната система и начина на тялото да се предпазва от вируси и бактерии. Алкохолът причинява постоянно изчерпване на витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае, за да се чувстваме най-добре. Постоянното пиене може да ни направи по-податливи на пневмония, и да ни предразположи към развитие на инфекции и по-лошо заздравяване на рани.

5. Хормонален баланс
Пиенето може да предизвика проблеми при хормоните – то въздейства на нашата ендокринна система, която позволява на тялото ни да реагира по подходящ начин и да се справи с промените в нашата среда. Тежките хормонални дисрегулации, причинени от алкохол, понякога могат да причинят сериозни проблеми като репродуктивни дефицити, проблеми с щитовидната жлеза и поведенчески разстройства.

Махмурлукът или абстиненцията също причиняват хормонални проблеми, което обяснява защо може да се чувстваме толкова ядосани или напрегнати след тежка вечер. Алкохолът има доста вредни ефекти, тъй като етанолът в него е токсин за тялото ни.

6. Намалява възпалението
Тежката употреба на алкохол може да доведе до системно възпаление или продължително възпаление в цялото ни тяло. Отказът от пиене за 30 или повече дни може да доведе до намаляване на болката в ставите, главоболие или болки в тялото. Употребата на алкохол всъщност може да причини артрит чрез увеличаване на възпалението в тялото. Освен това той дехидратира, допринасяйки за главоболието. Тъй като алкохолът често се приготвя с възпалителни съставки като захар и пшеница, а коктейлите често включват добавена захар, отказът от него ви помага да избегнете тези допълнителни възпаления.

7. По-добро храносмилане
Употребата на алкохол може да промени чревния ви микробиом, който е отговорен за ключови телесни функции като храносмилането. Вашият чревен микробиом е пълен с бактерии, както добри, така и лоши, които, когато са правилно балансирани, помагат за регулирането на различни процеси в тялото. Когато той е оставен извън строя, може да изпитате сериозни храносмилателни проблеми – болки в стомаха, подуване на корема, газове – и/или умора, глад за захар, и възпалителни кожни състояния.

8. По-добра функция на черния дроб
Не е тайна, че алкохолът играе важна роля за здравето на черния дроб. Хроничната и прекомерна консумация може да унищожи чернодробните клетки, които са необходими за филтриране на вредните вещества в тялото ни. „Мастният черен дроб е често срещано явление при хора, които пият много и редовно, което води до цироза и чернодробно заболяване“, казва Мери Вирц.

Избягването на алкохол обаче дава на черния дроб шанс да се регенерира. Когато спрем да пием, може да започнем да поправяме някои от дългосрочните ефекти от употребата на алкохол.

9. Намалява риска от някои видове рак
Тъй като алкохолът може да увреди клетките ви, това може да доведе до промени в ДНК, които увеличават риска от някои видове рак, особено рак на черния дроб, дебелото черво и ректума. Всъщност употребата на алкохол представлява причина за 6% от всички ракови заболявания и 4% от всички смъртни случаи на рак в САЩ. Въпреки че това не е гарантиран магически трик за превенция на рака, когато човек се въздържа от алкохол за продължително време, рискът от развитие на тези определени ракови заболявания е значително по-нисък в дългосрочен план.

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
Denko
18.01.2022 16:16:49
1
2
100 гр твърдо на ден те спасяват от ходене на психиатър
Тея сухи истории си ги пазете за вас си, американците първо да спрат с ксанакса защото там епидемията е 70% са на ксанакс - диазепам нон стоп , да не ни дават на нас наклон , нека опитат първо te
1.
Хех
18.01.2022 14:57:34
2
2
Чвта пиян с вибо тая статия, нямаа такоо нещу сух януари тъпунгери...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори