×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Президентът на Казахстан: Чужди терористи искаха да извършат държавен преврат в родината ни


10 Януари 2022, Понеделник, 11:59 ч.
Автор: Флагман.БГ

Токаев отправи благодарности към Путин и Лукашенко за „помощта и бойното братство“

Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната. Това заяви казахстанският президент Токаев на срещата на върха на Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

„Казахстан преживя голяма криза, най-тежката в историята на независимостта си“, каза Токаев.

Извънредното заседание на ОДКС е свикано по инициатива на Казахстан. В него участват всички държави членки на ОДКС - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан, както и руският президент Владимир Путин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко също присъства на срещата на върха. Държавите членки не планират да приемат никакви документи след извънредното заседание на Съвета за сигурност на ОДКС, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Главната цел на срещата, е да се обсъдят начините за нормализиране на ситуацията в Казахстан след вълната от жестоки безредици.

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за „помощта и бойното братство“.

Всички страни от ОДКС се обявиха в един глас за помощ на Казахстан. „ОДКС доказа своята значимост и ефективност. Пристигането на силите на ОДКС помогна за изтръгването на Аламти от терористите“, заяви казахстанският лидер.

„Събитията в Казахстан са били подготвяни дълго време, разследването ще покаже колко“, каза Токаев, подчертавайки, че държавата е изпълнила всички искания на протестиращите.

Президентът каза още, че „основната цел на терористите е била опит за държавен преврат - да подкопаят конституционния ред и да завземат властта“.

Той заяви, че подготовката за размириците в Казахстан е отнела много време. Според него вълната от масови безредици в Казахстан се е появила "сякаш по еднинна команда".

Лидерът на републиката заяви, че банди в Казахстан са се опитали да заграбят оръжия и военно оборудване. Той също така отбеляза, че в Казахстан са били убити 16 служители по сигурността, а броят на жертвите сред цивилното население се разследва. Освен това той заяви, че в размириците в Казахстан пряко са участвали терористи, включително чуждестранни бойци.

„Терористите са действали с особена жестокост - на двама военнослужещи са отрязани главите“, каза президентът.

По думите на Токаев ситуацията е била критична, Алмати и 9 областни центъра са били държани от терористи. Бойците са се прикривали зад участниците в масовите демонстрации, използвайки ги като щит, съобщи още Токаев, допълвайки, че ще представи доказателства на световната общественост за агресия срещу страната.

Той назова като дезинформация сведенията, че е използвана сила срещу мирни демонстранти.

По време на срещата Токаев предложи да се оптимизират сроковете за реакция при кризисни ситуации. Президентът заяви, че конституционният ред в страната е напълно възстановен и анонсира, че във вторник ще внесе в парламента предложения за нов състав на правителството. Ситуацията в Алмати вече се стабилизира, въпреки че в града продължава антитерористичната операция.

От своя страна президентът на Беларус, Лукашенко, заяви, че от ситуацията в Казахстан трябва да бъда извлечени уроци, „преди всичко за Узбекистан“.

Лукашенко изрази увереност, че Токаев ще разбере истинските причини за случилото се в Казахстан. Той заяви, че има опити мироопазващите сили на ОДКС в Казахстан да бъдат представени като окупатори.

Мироопазващият контингент ще остане в Казахстан за ограничен период от време, а след като изпълни функциите си, ще бъде изтеглен от републиката, каза президентът.

Над 5 000 души са задържани в цял Казахстан във връзка с размириците, при които се стигна до масови грабежи, палежи, убийства на служители на реда и обезглавяване на полицейски служители. Предварителните щети възлизат на над 200 милиона долара. В неделя броят на загиналите при размириците достигна 164 души.


В категории: Политика


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
нормално
10.01.2022 14:45:30
2
2
Да се наместват руснаците, че стане ли преврат в някоя държава сателит, утре ще се очаква и в Русия. Пък те от едно време громят западния враг. И все са номер едно и две едновременно. Пък 5000 терориста да дойдат ей така от никъде и службите за сигурност номер едно и две да не се усетят...пак на подмитане по стар коми стил мирише. Ма нищо. Сега ще има едни обещания, едно раздаване. Ще преизпълняват петилетките. Само стойте и гледайте цирк.
7.
ХХ
10.01.2022 13:20:47
6
7
ДО Хм

"Ако ще и цените на горивата и храните да скочат още повече в една от най-богатите на петрол държави с едни от най-бедните хора от бившите републики на СССР, народът ще търпи от страх. " - цените им скочиха двойно и почнаха да се бунтувар. В ЕС скочиха тройнои и бунтове няма. Къде има повече страх?!
6.
3
10.01.2022 12:42:50
7
5
"велика сила" бахахахахаахахахаахахахаха

Тоя още сънува едно време.

Украйна също отстоява суверинетета си като иска да се отдалечи максимално от Руснака. Познай кой се опитва да не допусне това :)
5.
Хм
10.01.2022 12:37:57
4
10
Ей така и Ердоган си спретна фалшив преврат и после се саморазправи с всички протестиращи и опозиционери с "чисти ръце".
Сега, никой няма да посмее да протестира, каквото и да прави наследникът на 30-годишното царуване на Нурсултан Назърбаев, назначен от Кремъл за първият президент на Казахстан.
Ако ще и цените на горивата и храните да скочат още повече в една от най-богатите на петрол държави с едни от най-бедните хора от бившите републики на СССР, народът ще търпи от страх.
При толкова нефт и газ обикновените казахи живеят като севернокорейци, а управниците им - като халифи от 1001 нощ.
4.
До 2
10.01.2022 12:32:03
5
12
Защо, Байдън няма ли да го е страх, ако "загуби " Тексас, примерно ?! Ако някой поиска там да направи мексикански щат?
3.
Работата наистина е ясна
10.01.2022 12:31:06
8
14
С други думи Казахстан не е Украйна и отстоява суверенитета си. Тоя под мен си мисли, че Русия има някакви страхове относно такъв тип изпълнения. Осъзнай се човече! Русия е велика сила и колкото и да приказват САЩ, не им стиска много пред тях
2.
Работата е ясна
10.01.2022 12:18:31
18
9
"Токаев отправи благодарности към Путин и Лукашенко за „помощта и бойното братство“

С други думи, това правителство е руска подлога. и всеки протестиращ е американси агент.

Бай Путьо го е страх да не загуби и Казахстан, затова веднагически прати войски.
1.
Мдаммм
10.01.2022 12:13:33
8
19
Янките тук удариха на камък!
Казахите и техните партньори не са малоумните укро-хохоли!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Тази Ергенка се оказа доста богата. Вижте с какво се занимава семейството й Бащата на Надежда се оказа виден бизнесмен
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори