×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Жечо Станков: За 240 дни служебни правителства правено ли е въобще нещо по газовата връзка с Гърция?!


Жечо Станков: За 240 дни служебни правителства правено ли е въобще нещо по газовата връзка с Гърция?!
Безспорно се изговориха много неистини за бездействие при изграждането на връзката през последните 12 години, категоричен е бургаският депутат
Ключови думи: парламент, правителство
06 Януари 2022, Четвъртък, 15:46 ч.
Автор: Флагман, снимкa-архив: Лъчезар Лисицов

Повече от 50 км тръби остават неположени, едва ли интерконекторът ще бъде завършен и през септември 2022 г., прогнозира бившият зам.-министър

За няколко седмици се изговориха много неистини за бездействие при изграждането на газовия интерконектор България – Гърция през последните 12 години. Това обяви бургаският депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката Жечо Станков в свое изложение пред Народното събрание днес. То бе по повод изслушване на настоящия енергиен министър Александър Николов, инициирано от г-н Станков.

“Поисках това изслушване във връзка с Правилника на Народното събрание, защото последните няколко месеца все по-усилено се говори за високата цена на електроенергията и природния газ“, обясни депутатът, подчертавайки и стратегическото значение на българо-гръцката газова връзка.

„Това е един от седемте проекта от общ интерес на Европейската комисия, който дава реалната диверсификация на доставките на природен газ на територията на страната по изцяло нов маршрут през Турция, Гърция и газовата връзка България-Гърция и от изцяло нов източник – „Шах Дениз 2“, каза още Жечо Станков.

По думите му, безспорно са се изговорили и много неистини последните няколко седмици за бездействие относно изграждането на връзката през последните 12 години.

Затова Станков разясни хронологично: „След като 2011 г. е създадена компанията, 2013 г. е подписан договорът за доставка на газ, декември 2015 г. е подписано финалното инвестиционно решение от съдружниците, което означава, че оттук нататък проектът е необратим. Още януари 2016 г. до ноември 2017 г. се работи усилено за намиране на 220 млн. евро за осъществяване на тази инвестиция – 45 милиона от EEPR, 39 милиона от Оперативна програма „Конкурентоспособност“, 110 милиона държавна гаранция и кредит на изключително добри условия от банката на всички европейски граждани – Европейската инвестиционна банка. След като се организира финансирането, още през декември 2017 г. стартират и обществените поръчки за доставка на тръбите, а малко по-късно и за строител, които приключват и се подписва договор в края на 2019 г., като две седмици след подписването на договора за доставка на тръби и за изграждане започват реалните работи на терен. Срокът, забележете, е 18 месеца, който трябва да изтече през април 2021 г. Поради проблеми с коронакризата и доставката на част от материалите с дълъг срок на производство има искане от страна на строителя срокът да бъде удължен, като изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство този срок е удължен до 31 декември 2021 г. Като за удължения срок самият строител е представил по дневен график по какъв начин ще изпълнява своите дейности.“

Неколкократно и периодично инспекции на строителството са правени от тогавашния премиер Бойко Борисов, като последната такава е на 31 март 2021 г.

„Вече сме Йордановден – 6 януари, газовата връзка не само че не работи, а повече от 50 км от газопровода, или една трета от територията на страната въобще не е положена“, заяви Жечо Станков.

Според него темата е от изключително голям обществен интерес поради няколко основни причини.

„На първо място, трябва да се установи как така за осем месеца, две служебни и едно редовно правителство, проектът се докара до осем месеца закъснение. Въобще, правено ли е нещо в тези 240 дни на служебни правителства?!

Каква подкрепа ще получат гражданите, които трябва да платят високата цена на това, че интерконекторът не е готов? 140 хиляди български домакинства, които в момента плащат непосилните сметки, които вече пристигнаха в рамките от над 500 до 1000 лв., и се чудят по какъв начин да съкратят своите разходи и да изключат радиаторите в домовете си!

По какъв начин ще бъде компенсиран и българският бизнес, защото ако той не бъде компенсиран, цялата тази сметка ще бъде платена от българските граждани!

И не на последно място, трябва да изясним една много важна точка и тя е, че нямаше въобще да говорим за цена от 133 лв. на мегаватчас природен газ, ако договорът беше изпълнен в срок, какъвто е 31 декември 2021 г. Забавянето на този интерконектор, който аз лично се съмнявам, че ще бъде изпълнен дори и до юли, август или септември тази година, води до огромни загуби както на българския бизнес, така и на суверена; и не на последно място, всички болници, детски градини, училища в момента се чудят по какъв начин да се справят със своите бюджети само и само да могат да осигурят топлина на болните, на децата, на учениците“, заключи бургаският депутат.

 


В категории: Политика


5 неща, за които мъжете лъжат
5 неща, за които мъжете лъжат 23/05/2024, Четвъртък 21:40 2
12
Коментара по темата
12.
*********
06.01.2022 23:16:18
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
50% изтрити
06.01.2022 21:06:28
0
5
Ашколсун!
От 10 коментари сте изтрили 5
Кой знае още колко сте трили без да се вижда
А искате кмет да го правите. Шанс - йок сърма
10.
*********
06.01.2022 20:48:27
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
9.
*********
06.01.2022 19:57:58
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
8.
*********
06.01.2022 19:49:08
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
Николов
06.01.2022 19:42:00
2
5
Ако на Чичо Кмет и Герб това им е идеята за следващия кандидат кмет направо може да дават ключа за общината на Бачийката. Хората не са тъпи как се лансира този индивид със смотани статийки. Намерете някой нормален човек без толкова обвързаности или ще се изложите мощно и то срещу човек с една бяла ризка. Стига послушници!
6.
*********
06.01.2022 16:55:14
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
5.
*********
06.01.2022 16:37:46
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
4.
Жечка
06.01.2022 16:33:27
1
13
Шматка , гроб управляваха 12 год.
3.
Пипи Чорапчето
06.01.2022 16:19:00
3
22
Ти да видиш къв кахър си има Жечко;)
За 240 дни служебните не направили нищо по интерконекта с Гърция
А, Жечко, за 4380 дни вие какво направихте по "кейса";))
2.
Селянин
06.01.2022 16:18:15
1
19
Населението е намаляло за десет години до 6.5 милиона. Няма по ясна оценка. Никой не бяга от хубавото, и никой не бяга от правенето на деца когато нещата са ок. Обаче те не са. И по точна и ясна оценка от тази няма. Всичко останало е политическа еквилибристика.
1.
Абре Жечко, младо ягне
06.01.2022 15:59:31
4
30
Жечко, мамин сладък!
След Борисов настана потоп не знаеш ли?
Остави милиарди задължения, а пари - йок
НАли видя какво стана с Хемус и как един изтеглил 60 милиона от банката? За регионалнота министерство бюджета беше 350 милиона, а Бате ти е направил поръчки за 3 милиарда за 2 години. Тоест по 1,5 милиарда на година. Разликата от 1,15 милиарда кой трябва да я даде? Защо се правите на луди вие от Герб? Хайде и Гешев да си ходи и да идва някой главен прокурор на който му се работи, че тогава ще видите какъв ще го барате
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Украинка преведе „История славянобългарска”, след като намерила монета на брега на морето Украинка преведе „История славянобългарска”, след като намерила монета на брега на морето Олена Грицюк пожертвала всичките си спестявания за тази кауза Отбелязваме с шествия и тържества Деня на българската азбука, просвета и култура Отбелязваме с шествия и тържества Деня на българската азбука, просвета и култура Вечерта в театър "Българска армия" ще бъдат раздадени наградите "Аскеер" Професори и доценти на символичен протест Професори и доценти на символичен протест Въпреки че правителството отпусна първия транш от обещаните близо 80 милиона лева за заплати, университетските преподаватели ще протестират Превърнаха стара каравана в библиотека Превърнаха стара каравана в библиотека Целта е да се даде втори живот на вече прочетените книги 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа 6 кандидат-депутати от ГЕРБ-СДС, които заслужават Вашата подкрепа Те с добри биографии, притежават знания и умения, за да защитават интересите на своите съграждани БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 БДЖ получи първите 19 вагони втора ръка от Германия, чака още 51 Страната ни продължава традицията железопътният ни транспорт да е мърляв със стари изтърбушени влакове ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното ЛГБТИ разбра, че няма как да пробие сред консервативните българи и таргетира децата чрез киното Ролята на лошите, разбира се, поемат закостенелите родители, които не разбират поривите на младите души Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Училището не трябва да е само сбор от уроци, изпитвания, оценки, а свят, в който учениците умеят да се забавляват Не можем да заменим ролята на учителя с робот, но в много от предметите дигитализацията навлезе  Жена почина в зъболекарски кабинет Жена почина в зъболекарски кабинет ИА „Медицински надзор“ назначи проверка по случая Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Разследват полицай, предлагал секс на 13-годишно момиче Униформеният е временно отстранен, след като в социалните мрежи е публикуван скандален клип
Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Трагедия в Палма де Майорка! Срути се ресторант, има жертви и десетки ранени Сградата е била разположена на един от плажовете в курорта   Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Какви изненади се очакват на изборите в Нидерландия Крайнодясната Партия на свободата набира сила Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Шок: Крал Чарлз III удари шамар на Елизабет II след смъртта й Едва ли някой е очаквал точно това да се случи с монарха на Великобритания Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори