×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какви бяха цените през социализма, вижте пълна справка


04 Януари 2022, Вторник, 18:22 ч.
Автор: Флагман.бг

Минималната заплата беше 120 лв., но през 1989 г. я направиха 140 лв

Какви бяха цените при социализма? Ето какво си спомням аз.

През последните 5-6 години до 1990 г. прясното мляко беше по 30 ст., киселото по 18 без бурканчето, 22 с бурканче или в кофичка. Кравето сирене беше 2,60 лв. То никога не е било на държавни дотации, а ментета не си и помисляхме, че може да има.

Минималната заплата беше 120 лв., но през 1989 г. я направиха 140 лв.

Рибната консерва „Копърка“, символ на студентската мизерия, струваше 28 стотинки. Пресен сафрид – 64 ст. килото. Замразена скумрия 1,20-1,60 лв. според големината. Лютеница – 48 ст. апетитката, 60 ст. обикновената. Русенско варено (ама не от карантии както сегашното) – 1,30 лв. Консерва скумрия в собствен сос – 36 ст. Скумрия консерва в подлютен сос – 38 ст. Консерва „Ропотамо“ ( деликатесче) – 55 ст.

Македонската, известна като „Кучешка радост“, беше 3,30 или 3,60 лв. – дето сега ни агитират да Умрем за нея. Ама беше от месо. Кифлата беше 15 ст., баничката със сирене – от 15 до 20 ст. Бозата – 6-15-30 ст. Литър швепс - 60 ст. без бутилката.
Вино „лефче-кефче“ – 90 ст. Бялото – 97 ст. Коняк „Златна котва“ – 3,90 лв. бутилката. Ракия плодова – 3,90 лв., сливова – 4,90-5,10 лв. Коняк „Слънчев бряг“ май беше 4,80 лв., но може и да беше 6,80.
Захарта беше 70 ст., 18 лв. килото кафе, но през 1988 г. ги вдигнаха.
Всички велосипеди струваха 85 лв.

По времето на Тодор Живков народът работеше и ако и да не живееше охолно, не се лишаваше от нищо. Дядо ми е работил 25 години като елмонтьор и квартален електротехник и за тия години 2 пъти е спирал ток за неплащане. С една минимална заплата можеше да се купят 3500 киловатчаса дневна енергия или 2000 автобусни билетчета, или 31 кг свински бут с кост, или 400 литра прясно мляко...

Нямаше или почти нямаше семейство, което поне през година да не ходи на почивка, някои ходеха 2 пъти в годината. По тия времена съм видял само двама неграмотни. И двамата цигани, единият – възрастен, другият – син на цигански барон. Ненавиждаше българите и демонстративно не искаше да се научи да чете. Обаче попадна на мен като ефрейтор. Толкоз лицеви опори и коремни преси отнесе, че за 14 дни се научи да чете дотолкова, че да научи сам наизуст военната клетва.

Сега сочат с умиление как гражданите някъде на Запад оставяли монетки върху повредения автомат на метрото – демек, съвестни. Това го виждах всяка нощ, като окъснеех, когато ходех по купони. Млякото го разнасяха нощем, оставяха го пред магазините или сладкарниците. Минувачите си вземаха мляко и оставяха стотинки. И нито млякото изчезваше, нито стотинките.

Хората по селата масово не заключваха къщите си. Баба ми беше инкасаторка и влизахме у хората като у лелини си, нищо, че ги нямаше у тях. Оставяхме си колелетата незаключени пред някой приятел и си ги намирахме непипнати. Голямо произшествие беше, когато на един приятел изчезна аптечката – със седмици се коментираше.
 
Страхил Иванов за вестник Ретро.


В категории: Ретро Флагман


8
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
8
Коментара по темата
8.
Николай
08.07.2023 19:09:38
0
0
Сега тия цени си ги умножете по 100 и сравнете със сегашните цени. И след това всеки да си прецени кога се живее по добре
7.
Най-важното - само слоган
05.01.2022 10:40:17
0
2
От редакцията на Флагман само Касабова и барото биха могли да си спомнят истинските цени от соца, но не е ясно дали имат такава памет или изобщо са имали досег до голям част от цитираните цени по корекомите. А и явно не контролират и редактират дечурлигата които са пуснали да пишат статии в медията им. какво им пука дали пишат с факти или не. Важното е да има пълнеж. "Най-важното" е само слоган и явно не им е приоритет
6.
КОРЕКОМ
04.01.2022 21:57:06
3
6
Шоколадови яйца, бонбонки Тик Так, Тоцлерон, дънки, джинси, чорапогащници, касетофони, видеота, телевизори, перални и т.н.

Много статии се постват за "онова" време и всичките цитират цени, които до една са грешни. Знам наизуст цените на повечето стоки от 78-89.
Давам пример само:
Баничка със сирене /истинско/ в Бургас беше - 26 ст.
Балканчето "малкото" -75 лв., а голямото - 85 лв.
Цените на млякото цитирани по-горе също се разминават. Явно повечето от тези статии се пишат от хора които не са живяли доста по това време. Аз съм на 51 год.
5.
Въй...
04.01.2022 21:07:07
15
10
През скверното време на скапания СОЦ цените бяха, както сега се казва, субсидирани. Т.е. държавата, след като ограбваше жестоко труда на работниците и селяните, по перверзната логика на комунистическата идеология "субсидираше" някои стоки, (с откраднатите от народа пари) за да изглеждат евтини.
Пример: В малките градчета и селата, когато купуваха хляб вземаха един "Добруджа" за ядене и един черен - "Типов" (или два) за кокошките. Защо ли? Ами защото на пазара зърното беше по-скъпо. И беше по-изгодно да хранят животните със субсидиран (с народна пара) хляб. Имаше, разбира се, и много други извратеняшки простотии, докато накрая държавата фалира, а комунизмът изтече в мръсния канал на историята. Останаха само някои дърти комуняги и доносници, които да реват по онова скверно време, защото (моля ви се) тогава краставиците били здрави и прави, а сега - меки, спаружени и вмирисани.
4.
Ай стига ве
04.01.2022 20:55:05
11
13
Защото беше много хубаво всички мразеха комунизма и мечтаехме за живота на западняците Гледахме през витрините на магазинчетата Кореком и завистливо цъкахме с устни
3.
Да
04.01.2022 19:08:20
13
23
Да не говорим, че 150 лева бяха що годе една ниска заплата. Потвърждавам за колелата, не само че бяха 150 лева, ами и бяха трудни за намиране. Просто всички бяха еднакво бедни и отново една сюрия хрантутници живееха на гърба на народа.

А тези които бленуват по комунизма, мога за тяхна радост да уведомя, че никога не са си тръгвали, както и БС(К)П, никога не слизала от политическата сцена. Просто сега храним децата им а скоро и внуците и правнуците им, понеже българинът или е прост, или е с къса историческа памет, или и двете.
2.
валко
04.01.2022 19:04:56
8
11
А бре, Бай Страхиле!.....
Ти моеш ли да МИСЛИШ, или моеш само да ядеш и пиеш!...
Твоя побратим в Швейцария, по туй време е имал всичко това , барем и отгоре и му е струвало по евтино с оглед на дохода му тогава! Ама ТОЙ/Бай Страхиле е имал и още НЕЩО друго! Какво е било ДРУГОТО ли?
Е айде сети се де...Ако мое да МИСЛИШ, ша се сетиш! Ако ли не...
Остани си със здраве! Сега ТО е по важно за теб, а не тез (с извинение), ДРЪН, ДРАН, СОЦ. ЯРИНИ!......
Прощавай ако сам те засегнал но ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО! Казваше др-я Т.Живков нали !....
1.
Чули сте, ама изобщо си нямате представа
04.01.2022 18:53:48
3
20
Много невярна и подвеждаща статия. Социалицма продължи 45 години и през това време цените не бяха едни и същи. Смесили сте много различни години и оттам статията ви е невярна.

Всички велосипеди стрували 85 лв?!
Верно? През 1981г ми купиха Школник за 35лв. Балканчето тогава беше 70-75лв. По-късно направиха Балканчето с голямата седалка, по подобие на седалката на Чопър - то струваше 140лв. Имаше Украйна, Лястовичка, Балкан и т.н. и всички бяха на различни цени. Особеното на велосипедитет беше че идваха в разглобено състояние и трябваше сами да си ги сглобяваме
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
„Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни „Сиела Норма“ ще осигури машинния вот за изборите на 9 юни  Тя беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Спипаха контрабандни цигари до сексуални стимуланти на ГКПП-Лесово Камионът бил отклонен за сканиране с рентген - били забелязани зони с подозрителна плътност Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Главчев сезира прокуратурата и ДАНС заради скандала „Мама и Аз“ Решението на министър-председателя било в отговор на широкия обществен отзвук, свързан с проекта Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Кой ще спре спринта на цените? Джуджета и Нотариуси изкривили пазара с парични потоци Една от причините за по-високата инфлация у нас са и банките, които доста ентусиазирано кредитират жилищното строителство, каза Левон Хампарцумян  Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Избягвайте местата с бръшлян и високи треви, пълно е с кърлежи! Кърлежът хапе там и се напива с кръв, където е най-тънка кожата – сгъвките на краката и ръцете, ингвиналните гънки, каза проф. Кантарджиев ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък
НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм”
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори