×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва да си върнем усещането за общност, да укротим истерията и да си приказваме


Трябва да си върнем усещането за общност, да укротим истерията и да си приказваме
През 2022 година трябва да направим няколко важни стъпки, за да се променим като общество, казва писателят Георги Господинов
01 Януари 2022, Събота, 18:02 ч.
Автор: Флагман.бг

Човекът, който чете книга, по-трудно унизява друг човек. Човекът, който чете книга, изпитва съчувствие и състрадание към другия човек, заяви популярният български писател

 

Знаем от Шехерезада, че разказването на истории може да спасява живот. Нали и тя разказва всяка вечер по една история и нейният убиец я оставя жива до другия ден, и така 1001 нощи, докато той през историите се влюбва в тази жена. Така се спасява и тя, а и всички останали, които можеха да бъдат убити от Шахриар. Това може литературата. Но книгата може това само когато попадне у човек, който чете с ум и сърце. Това каза в интервю за колегите от БТА писателят Георги Господинов.

През 2021 година популярният български автор се превърна в един от най-награждаваните ни писатели, след като само в рамките на няколко месеца бе отличен с редица национални и международни награди. През пролетта Господинов бе удостоен с Узедомската литературна награда, връчена му от Олга Токарчук. Сред мотивите си журито посочва българския автор като значим и уникален глас в европейската литература. През май "Времеубежище" бе обявена за роман на годината в конкурса на Националния дарителски фонд "13 века България". През август писателят бе отличен за разказите си с "Цинклар" от Асоциацията на датските писатели.

През октомври Георги Господинов стана първият българин и първият писател от Източна Европа, получил италианска награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Романът му "Времеубежище" бе определен за победител от жури, съставено от 20 италиански писатели - лауреати и финалисти на наградата през годините. В последните дни на декември книгата "Естествен роман" донесе голямата наградата за литература на Атина. Господинов е първият българин, получил това признание. Георги Господинов разказа какво носят след себе си литературните награди, могат ли да бъдат убежище книгите и защо е важно да си подаряваме книги.

- Приключвате една успешна година - с много отличия и международно признание. Какво значение отдавате на наградите и каква е тяхната роля за литературата според Вас?

- Всяка награда е различна. Много зависи кой връчва наградата и кой всъщност избира книгата. Тази година се случиха наистина много хубави неща на книгите навън и това ме радва, защото така те стигат до други читатели, които нямат твоя опит, които не познават добре контекста, в който са написани. Когато такава книга спечели, винаги е радостно за автора. Радостно е и по други причини.

Първата литературна награда беше дадена от жури, водено от нобеловата лауреатка Олга Токарчук, това беше през пролетта на 2021 година в Узедом. След това дойде наградата на датските писатели. Там пък различното беше, че тя се дава за кратки разкази. Тази награда е вземана предишни години от Джулиан Барнс и от други големи, предимно американски, писатели. Тук я имаше и радостта, че за пръв път български писател взема тази награда, както и наградата в Узедом преди това.

Много важна беше наградата на "13 века България", която беше връчена тук за роман на годината на "Времеубежище". Благодарение на тази награда, книгата "Времеубежище" можеше да участва и да се състезава за голямата награда "Премио Стрега Еуропео" в Италия. Може би "Премио Стрега" беше най-голямата награда през тази година. Но кое беше различното в нея и защо тази награда ме радва? Първо, защото се състезаваше в голяма конкуренция с писатели, чиито романи идваха от Испания, Франция, Германия и носеха съответно техните големи национални награди, като например Германската награда за литература или най-известната награда "Гонкур" във Франция. И още нещо - за първи път писател от тази част на Европа печели тази награда. И може би най-важното - че читателите на Италия, с които се виждах по време на награждаването, в Торино и в Рим, идваха с книгите си, говорихме си и те казваха, че стоят зад книгата, стискат палци, питаха ме разни неща за нея. Това е най-голямата радост всъщност.

- С кои писатели успяхте да се срещнете на някои от награждаванията и какви идеи обменихте на тези срещи?

- Особеното на наградата "Премио Стрега Еуропео" е, че за нея гласуват 20 италиански писатели, които са получавали наградата "Стрега" предишни години. И това е много хубаво, когато твои колеги - писатели оценяват твоя книга. С част от тях имах хубави разговори. Тази година бях поканен и от самата Олга Токарчук на един фестивал в Полша, така че с нея имахме много хубаво общуване. Говорихме си за това, което вълнува европейските писатели днес - това са, от една страна, темите за паметта, за миналото, а всъщност и за бъдещето, което е тревожно. Също така това, което вълнува Олга Токарчук и мен, понеже тя е човек с позиция, е как да протестираме, как писателите мога да се съпротивляват и да работят за съпротивата срещу популизма, който е тук и срещу онова, което се случва в Полша всъщност. Олга Токарчук е много активен участник в протестите там. Писателят не може да остане безразличен към това, което се случва в света. Мисля, че това, както и тази тревожност за случващото се днес, е общото между европейските писатели.

- Какъв е пътят до това един български автор да бъде забелязан не само в родината си, а и да стане близък на читателите от различни страни по света?

- Нищо не зависи в крайна сметка от автора, защото, когато книгата е написана, тя си има свой път и рано или късно среща читателите си. Ще ви дам пример. Преди седмица получих голямата награда на Атина за "Естествен роман". Това е първият ми роман, публикуван е през 1999 година, тоест в края на миналия век, преди 22 години. Това е първата международна награда, която той получава. Така че това са дълги години, в които книгите си търсят читатели.

Ако една книга е написана вълнуващо, тя рано или късно ще срещне читателите си и ще срещне признанието. Ще ми се да вярвам в това. Казвам го не просто като някакъв излишен оптимизъм. Трябва да си кажем и това, че е много трудно за българската литература да пробие навън по ред причини. Първо, защото се пишат много други страхотни книги на големи езици. Второ, защото нашите книги излизат в малки издателства, зад нас не стои някаква издателска машина, която може да популяризира книгите. Всичките книги дотук, с едно-две изключения тази година, а това са вече над 50 издания на чужди езици, са излизали в малки и средно големи издателства. И това е голяма радост и за самите издателства. За пръв път автор от моето издателство в Италия получава наградата "Премио Стрега" и това е голямо окуражаване и за малките издатели, които се осмеляват да издават литература от неголеми езици.

Има и нещо друго хубаво. Тези награди открехват вратата към българската литература. И се надявам за българските писатели, които идват, да бъде с една стъпка и една идея по-лесно. Защото издателите са разбрали, че не винаги губят, когато издават български писатели или писатели от малки езици. Сега в италианското издателство "Воланд" ще излязат още няколко съвременни български писатели след успеха на книгата. На други езици също. А догодина ще поканим една много голяма писателка в България. Това са малките добри новини за българската литература - открехването на вратата и светът да знае, че тук има една литература, която може да разказва истории.

- Наскоро казахте, че в пандемията книгите са останали единственото ни позволено убежище. Но може ли литературата да ни защити от това, което се случва в света около нас?

- Това е голямата надежда - че човекът, който чете книга, по-трудно унизява друг човек. Човекът, който чете книга, изпитва съчувствие и състрадание към другия човек. И третото, не по-малко важно е, че човекът, който чете книга, разбира малко повече за света и за себе си. Това също са защити. Ние знаем от Шехерезада, че книгата, историята, разказването на истории, може да спасява живот. Нали и тя разказва всяка вечер по една история и нейният убиец я оставя жива до другия ден, и така 1001 нощи, докато той през историите се влюбва в тази жена. Така се спасява и тя, а и всички останали, които можеха да бъдат убити от Шахриар. Това може литературата. Но книгата може това само когато попадне у човек, който чете с ум и сърце. Тоест, сама по себе си книгата нищо не може да направи, ако не мине през ума и сърцето на свестен читател. Свестният читател е свестен човек. Това си говорихме наскоро, че човек, който е плакал на "Малката кибритопродавачка", по-трудно става лош човек. Човек, който се вълнува от думи, по-трудно после убива с думи друг. Това са защитите.

- Създател сте на инициативата да се подаряват книги за Коледа. Какви книги подарявате на близките си за празниците?

- Това е една малка идея, наистина много малка, но подхваната от хората и на мен ми се струва важно, защото Коледите наистина са направени от книгите, които сме чели и от историите, които сме слушали. И защото подаряването на книги, наскоро четох някъде, е бил най-важният подарък или първият подарък преди векове в световната история. Това са си подарявали по Коледа - книги. Тази година подарявам книги на млади български автори, защото ми се иска те да стигнат до читателите си. Това са автори, с които съм работил - поезия на Александър Габровски, който е много млад автор с дебютна книга, с когото работихме две години, на Димитър Ганев, дебютният роман "Направени от вина" на Йоанна Елми. Тази есен издадох една книжка и аз - "В пукнатините на канона" с литературни истории, така че подарявам и нея.

- Какви са очакванията Ви за 2022 година? Оптимист ли сте за това, което предстои?

- Това, което много ми иска за предстоящата година, е да направим няколко малки крачки. От една страна, към това да си върнем усещането за общност - това усещане, което имахме донякъде в началото на пандемията. Да укротим, да смирим истерията, която ни беше завладяла през тази изминала година, и да започнем да си приказваме. Ето това са три малки, прости неща, за които ми се ще да работим през идващата година.


В категории: Животът


10
Коментара по темата
10.
Oglglglgxlgxlxg. ДО 6
02.01.2022 10:14:52
0
0
СОРИ !!!! ВИНЕТУ. ЯВНО. МИ Е. ЗАБИЛ. СТРЕЛА В. ЛЕВИЯ. КОМБЪЛ....А С ДРУГОТО. ОКО СЪМ. ЯВНО. ЗАСЛЕПЕН. ОТ. ПОКАХОНТАС....... ТОГАВАШНАТА .....МАТА. ХАРИ......ЗА. МОЕ. НАКАЗАНИЕ. ЩЕ. ИЗЯМ С. КОРИЦИТЕ.....ВИНЕТУ........А. ИСПЛЮТОТО. ЩЕ ГО. ДАМ ЗА. БИОМАСА В. БАНКЯ. ..........
9.
Ж,шхьшхзшхзшхьшхьщх
02.01.2022 09:58:32
0
1
ТИКВАТА Е. НЕЗАКОНЕН. СИН НА. ТАТО ОТ. ПРАВЕЦ..... КАТО. ЮНОША. БЛЕД. СА. ГО. ВИЖДАЛИ. НА. СЕКРЕТНИ. СЪВЕЩАНИЯ В. ПОЛИТБЮРО. ДА. СТОИ В. ТЪМЕН. ЪГЪЛ. НА. ЗАЛАТА. В. РЕЗИДЕНЦИЯТА. .. .
8.
CTAHKO
02.01.2022 01:56:35
3
6
Някой знае ли кво стана с таз ППППромяна дето я рекламираха толкова интензивно.....?!
Щото аз освен промяна на цените в негативен план, друга промяна не виждам.
Даже минималната работна заплата не се е променяла от както започна ППППромената на променителите.
Май накрая всички ще стигнем до извода, че по добре изобщо да не беше започвала тази Корава ППППодмяна.
7.
Ицо
01.01.2022 21:36:38
3
4
Този чукундур даа се замисли защо стигнахме по този начин дъното!
6.
Горски дух
01.01.2022 21:17:14
0
2
До
2.
Схммдйдйфйдйфкфкфкьк

Идиот е по Достоевски, а за останалото си прав.
5.
Радев хвали ПППрокопи и Престъпници
01.01.2022 20:09:28
4
4
Mного е нелепо, когато някой иска да ти каже нещо положително в последните минути на отминаващата година и въпреки разтварянето на ръце, сякаш имитира Христа или папата, да не му се получава!
Някой трябва да му помогне преди прочитането от аутокюто в определянето на стил, жестове, мимики и най-вече в ключови фрази, които да останат в съзнанието на очакващите словото.
4.
*********
01.01.2022 19:52:50
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Поне не ми е скучно
01.01.2022 18:49:24
0
1
Аз па и без да съм истеричен обичам да си лафя.....особено кът съм сам!!!!!...тугаз ми е най-интересно!!!
2.
Схммдйдйфйдйфкфкфкьк
01.01.2022 18:36:51
3
5
АКО ЧОВЕК Е ПРОЧЕЛ. САМО ЕДНА. КНИГА .... ГЛЕДА ДА ГО. НАТАРБУШИ. НА. НОРМАЛНИЯ. ЧОВЕК С... 200..... ИЛИ ДА НАПЪЛНИ. ЧЕКМЕДЖЕТО С ХАРТИЯ И НЕТАЛ. АМА НЕ. ВТОРИЧНА И ЗА. СКРАБ. ИЛИ. ДА ИЗНЕСЕ. МЕЖДУ. ФУРМИ ЗА ДУБАЙ НЕ КНИГИ. А. ДЕНГИ. ЗА. ВНУЧЕЕЕТАТА.. ...ЧОВЕК ПРОЧЕЛ ЕДНА ЙНИГА. Е. ИДИОТ .. НО НЕ. ПО. ..ГОГОЛ. ..ВЪВ. ВРЕМЕНА НА БЕЗДУХНОВНОСТ...НЕ. ВЪРВИ ДА СЕ ПРАВИ ЧОВЕК НА. ДАЛАЙ ЛАМА СРЕД ПАПУАСИ ЧОВЕКОЯДЦИ.....
1.
SS
01.01.2022 18:31:01
1
11
Флегмане що така сте забранили коментарите за Живко Тъпаков бе?! Искаме и ние да го поздравим, няма само той нас
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори