×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Потресаващи разкрития за модерните роби от България в Германия


Потресаващи разкрития за модерните роби от България в Германия
Българи живеят като роби в Германия. Разкритията на разследващата журналистка Яна Бернхард за експлоатацията им кланицата милиардерът Клемент Тьонис потресоха станата
26 Декември 2021, Неделя, 11:40 ч.
Автор: Флагман.Бг

Бяха отслабнали с над 20 килограма за кратко време, защото просто нямаха възможност да ядат, разкри Яна Бернхард

В Германия живеят българи, на които им е забранено ходенето до тоалетна. Не им е разрешено да ядат и пият в халета на фабриката. Това каза Яна Бернхард.

Само пред Нова телевизия говори разследващата журналистика, разкрила груби злоупотребите с български работници в кланица в Германия. Материалът беше излъчен по телевизия „САТ 1” и предизвика огромен скандал.

Пред екипа на NOVA Яна Бернхард  разказа, че сънародниците ни работят при нечовешки условия на труд и вършат работа, която нито един германец не би поискал да прави.

Всичко започва през 2020 година. Германия е разтресена от голям скандал. В кланицата на „Клемент Тьонис” избухва най-големият взрив на коронавирус в цяла Европа. Заразени са над 2000 души. А почти 7000 от служителите на концерна са под карантина.

Този скандал обаче изважда на бял свят друг, пазен в тайна години. Екипът на Яна Бернхард тръгва по следите му.

„Стана ясно, че в завода работят българи и румънци, които са принудени да изкарват хляба си при нечовешки условия. Всъщност огнището на COVID беше пряко свързано с факта, че хората живеят при ужасни условия - натъпкани в малко жилищно пространство. Има случаи на осем до десет души и повече, наблъскани в един апартамент”, разказа Яна Бернхард.

„Нямаше никакво разстояние между хората в столовата, нямаше къде да седнеш. Беше ми мъчно за тях, защото толкова време са стояли прави на поточната линия и после няма дори къде да си починат”, разказва свидетелка.

„Започна разследване срещу компанията „Тьонис” и нейното ръководството. Беше заведено дело за телесна повреда по непредпазливост и нарушаване на законите за защита от инфекции. Нечовешките условия на труд и живот предизвикаха голяма вълна от възмущение, въпреки че за тях се знае от години. Намеси се и политиката. Бяха направени законови промени, за да се подсигурят договорите на работещите”, разказа Яна Бернхард.  

След големия скандал за първи път от много време пред камерите застава и собственикът на кланицата милиардерът Клемент Тьонис. И обещава промяна.

„Разбира се, цяла Германия се довери на тези думи и се надяваше, че Клеменс Тьонис ще удържи на думата си. Ние като журналисти трябваше да проверим това”, обясни Яна Бернхард.

Работят по случая повече от година и половина. И доказват, че думите, нямат нищо общо с действията.

„Година след обещанията нищо не се беше променило или поне не достатъчно. Разговаряхме с безброй хора. Посетихме апартаментите им и срещнахме голяма вълна от страх. Много български и румънски работници, не посмяха да говорят с нас. Беше ни мъчно за тези хора. Това ни даде допълнителна мотивация. Показахме, че нищо не се е променило по отношение на условията на работа и живот. Забранено е ходенето до тоалетна, забранено е да се яде и пие в халета на фабриката. Това е разрешено само по време на почивките, а те са твърде кратки. Срещнахме хора, които бяха отслабнали с над 20 килограма за много кратко време, защото просто нямаха възможност да ядат. И всичко това е записано в трудовия договор. Законно е, но е нечовешко”, разказа още Бернхард.

„Оборотите, на които трябваше да работим, бяха нечовешки. До мен е припадала колежка”, разказва журналистката.

„И разбира се, това не са единствените оплаквания. Заснехме една от работничките в кланицата, която накрая дори не си получи заплатата. Не повярвахме, че тя е изолиран случай, защото много други работници също са ни разказвали, че заплатите не винаги се изплащат”, разказа журналистката.

За да разследват случая вкарват в кланицата на Тьонис журналист под прикритие. Тя е българка. На 38. Наричат я Милена. В името на сигурността й, пазят в тайна истинската й самоличност.

„Тя е журналист с две висши образования. И е събирателен образ на много източноевропейски работници, които са минали по този път. Въпреки двете си дипломи, тук тя беше работила във фабрика и верига за бързо хранене, защото това все още е по-добрата алтернатива от това да бъдеш безработен в родната си страна макар и с диплома. Самата аз толкова често съм си задавала въпроса: „Защо работниците изобщо търпят всичко това, а отговорът винаги е един и същи. Те си казват: „Нямам никакви перспективи в моята страна“ - точно това ни отговори и Милена”, разказва разследващата журналистка. „Тя искаше да каже истината на обществото, защото животът в Германия все още е толкова възхваляван в медиите у вас. „О, елате в Германия, спечелете добри пари там”. Но истината е, че хората там, поне ако говорим за месната индустрия, наистина са експлоатирани”, разказва разследващата журналистка.

Всичко е легално, заплатите на пръв поглед растат. С това обаче се увеличават и наемите, които работниците са длъжни да плащат на фабриката.

„В някои случаи те им искат два до три пъти повече, в по-сериозните случаи дори четири пъти повече, отколкото предполага обичайният индекс за наем в града. Това е престъпление в Германия”, обясни Яна Бернхард.

„Системно се злоупотребява с невежеството и езиковите бариери на тези хора, за да може компанията на печели на техен гръб”, добавя тя.

„Знаем за случаи на хора, които са били с отрязани пръсти. Това много често се случва в месокомбинатите тук. Те трябва да знаят, че имат право на обезщетение, дори и на пенсия”, обясни журналистката.

„Един служител се обеси. Става дума за хора втора ръка”, обяснява медицинска сестра.

„Тя каза, че това са хора за изхвърляне. Тези хора просто се заменят, когато вече не функционират. Това установихме и с моя екип. Срещнахме много млади работници, които само след изпитателния си срок се чувстваха толкова разбити, но в същото време и адски безсилни. Те ни разказаха, че ако не работят според темпото и не следват поточна линия така, както се изисква от правилата, тогава те ще бъдат подменени много бързо. Многократно получавали заплахи, че ако не спазват правилата, ще трябва да се върнат в страната си. Това много ги плаши”, разказва журналистката.

За да разберат проблема в неговата дълбочина, екипът на Яна пътува и до Румъния.

„Отидохме в един от бедните райони и видяхме условията, при които живеят част от работниците. И трябва да ви кажа напълно честно, че апартаментите, в които някои от тях са наблъскани тук, в Германия, не изглеждат много по-различно. Начинът, по който се отнасят с хората, е безобразен. И най-тъжното е, че хората смятат, че това е в реда на нещата. Това обаче въобще не е нормално защото тук, в Германия, имаме много строги закони. И работниците имат право да изискват, но те не знаят какви права имат тук и кой би могъл да им помогне. Освен това се оказва огромен натиск върху хората, да не си търсят правата си. Плашат ги с уволнение и затова не смеят да си отворят устата. В повечето случаи те изобщо нямат контакт с външния свят, не общуват с германци, което според нас е срамно. Основата цел на нашия филм беше преди всичко да отнемем страха на тези хора. Щом са решили да изоставят семействата си в Източна Европа и да дойдат да работят в Германия, тогава те трябва да бъдат подобаващо компенсирани и заплатени за тази работа”, смята Яна Бернхард.

Филмът им повдига много въпроси. Опитват се да получат отговори от самия Клемент Тьонис. Според Яна, връзките между органите на реда и милиардера, са очевидни. Затова крият до последно деня и часа на излъчването.

„Нашето разследване не остана незабелязано. Получихме писмо от адвокатите на Тьонис малко преди излъчването. Заплашваха ни. Написаха, че нашето разследване може да има правни последици, ако не го спрем. Това беше заплаха, която взехме под внимание, но въпреки това продължихме. Съобщихме кога ще бъде излъчен материалът в последния момент, защото се опасявахме, че някой може да получи разпореждане да го спре. Това се случва често с подобни материали. Искахме да го предотвратим. Обявиха филма в програмата в последния момент”, обясни журналистката.

Германия е разтърсена след разследването. А реакцията е огромна. Екипът на Яна се надява още потърпевши да се свържат с нея, за да може нередностите да бъдат наказани.

„С този филм успяхме да документираме много добре какво се случва на работниците тук. И да можем да използваме думата модерно робство, за да опишем работата в месната индустрия. Трябва да си представите ежедневието на човек, който работи стъпил в кръв до глезените, вижда ужасни гледки всеки ден и трябва да реже животни. Това е невероятно трудна и физически изключително тежка работа”, коментира журналистката.

„Не е тайна, че германски работник никога не би се захванал с тази работа, не и за тази заплата. И затова се набират хора от България и Румъния да вършат това, което германците не искат. Всичко това наистина е много тъжно, особено за хора, които са образовани и нямат никакви перспективи, въпреки обучението си. Но e тъжно и за хората, които живеят в недоимък и тяхната бедност се експлоатират от една немска компания, която иска да се забогатее”, коментира журналистката.


 


В категории: Животът


15
Коментара
15
Коментара по темата
15.
Цветан
27.12.2021 17:14:23
1
3
Който е кадърен и иска да работи може да си изкара до 4000-4500 евро
За година там,може да си промениш
живота в България изцяло,или поне
да започнеш на чисто,казвам го от опит!
14.
Yosif
27.12.2021 15:18:38
5
3
Това са пълни глупости хората там са по-добри отколкото в България тука в България Не може да си позволиш нищо само мислим за разходи и за ядене а пък да не говорим за социала 30 лв на дете Какво може да купиш на това дете когато е и на училище
13.
Диян
27.12.2021 10:47:53
2
5
Като не могат да се справят в България и давай за Германия, че там ще цъфнат и вържат.
12.
По полека с клишетата
27.12.2021 09:35:48
5
6
Нека да уточним нещо :
Робството по дефиниция е пълната липса на всякакъв избор !
Ноооооо ... аз поне не съм чул някой да е замъкнат насила в Германия , за да работи там като роб !
Той САМ е направил този си избор и САМ е отишъл там !
А също така САМ е избрал да работи това и сам е разписал договора си за такива пари !
Мъдрите хора казват така : То човек каквото САМ си направи - НИКОЙ друг не може да му го направи !
11.
НАПРОТИВ
27.12.2021 08:22:44
3
3
до 10
Добре ,че ни приеха в ЕС та доста народ си оправиха живота,своя и на семействата си....А тия които работят на по ниски заплати,отколкото местните жители ,работят нелегално ,без договор,затова така се получава и пак е по-добре,отколкото мижавите заплати за същата работа в България.....
10.
Димитровградчанка 32
26.12.2021 23:29:38
3
13
България затова я приеха в ЕС, защото там им трябва нископлатен обслужващ персонал. Българите в чужбина са чистачи, миячи на чинии, работници по автомивки, продавачи на вестници, сервитьори, шофьори, куриери, камериерки, гледачи на болни хора, градинари, берачи на плод зеленчук, бояджии, зидаро-мазач и т. н. И всичко това за заплати доста по ниски от тези на местните работещи. Освен това многото чужди предприятия които дойдоха в България последните години, са тук заради ниското заплащане на труда. По този начин добавената стойност към готовата продукция е малка и предприятията реализират по висок процент печалба на гърба на нископлатения българин.
9.
Явор теодошев
26.12.2021 17:22:32
3
15
Така мама да не си мислите нещо друго я
Там само роби им трябват
Шибани експлоататори са на всякъде
8.
Знам
26.12.2021 16:19:05
4
19
Германците са изключително безчувствен, жесток и садистичен народ. Отврат са!
7.
така е
26.12.2021 15:16:44
4
21
за да бъдеш баровец тука за един месец
там си мърша цяла година

там се работи
6.
Крум
26.12.2021 13:28:32
3
27
До 1
За 2500 евро, там, човек трябва да работи 2 месеца. 1200-1300 чисто на месец. От тях 400-квартира ( за една стаичка, с обща кухня и баня ), 220-храна, 45-застраховка на кола, 120-130 бензин, банката си одържа 30-40, и др разходи. Отделно годишен преглед-120, 50-60 да ти изчислят годишния доход, и накрая я останат200-300 евро, я не. Зависи кой, какво работи и за колко работи, но повечето са така.
5.
Безпристрастен
26.12.2021 13:26:28
0
25
Хубавото че това разследване показва и грозната страна на Германия но иначе това е само едната страна на монетата. Голямата част от хората от Източна Европа не си знаят правата не говорят езика естествено че държавата ни има вина защото преди да се отвори пазара на труда трябваше да има информациона кампания или трябваше да измислят стимул в които да накарат хората да минават през Бюрото по труда като посредник така нямаше да бъдем в това положение в което сме.
4.
Боцмана
26.12.2021 12:59:43
9
37
Всичко това е въпрос на СОБСТВЕН ИЗБОР, не пишете простотии!!
Никой не е казвал, че е лесно да живееш и работиш в Западна Европа! Никой не те заставя насила да живееш като скот, но нямаш ли нужната воля да промениш това, никой не ти е виновен. Повече от 30 години работата и бизнеса ми са свързани с Германия и смея да твърдя, че горната статия е само едната част на монетата!!
На хора, които не искат да научат езика и да потърсят правата си, истинските виновници са си самите те!! Никой няма да ти поднесе нещо на тепсия, ако не си го потърсиш самият ти.
Искахте демокрация, момичета и момчета, ами ЕТО ВИ Я!!
3.
do 1
26.12.2021 12:54:16
2
26
еми....успяха тези които излязоха навънка преди 15-20 -е години......
сега е пълно с всякаква паплач ,откъде ли не и стана много трудно ,да си намериш работа.....
2.
А беше друго...
26.12.2021 12:41:56
14
26
Не изпитвам носталгия по комунизма...тъпичко си беше особено за интелигентните хора..имаше ограничения кво да говориш , ..имаше дразнещи неща...но като човек видял "другият свят" и особено другите континенти ми беше напълно ясно какво ще се случи с работническата класа..На нея обаче въобще не и беше ясно...учудвах се на възторга от промените..и на очакванията че някой ще ръси благини и валута от небето...наивност донякъде оправдана...Няма да ви отегчавам повече но ще кажа че тогава работника беше цар и получаваше много често повече от ръководителя а сега е роб на свои и чужди господари...
1.
na iztok ot raq
26.12.2021 12:32:45
5
35
Нищо ново, дали наблъскани във фургони на нивата, във къщи по 10 човека с обща тоалетна или бунгала все същото. И после като се върнат тук разправят че изкарвали по 2500 евро, ама как са ги изкарали никой не казва. Тва е живота на средностатистическия роб от източна европа. Най-тъжното е че има хора които доброволно отиват и се съгласяват да работят на такива условия. За европейците сме втора ръка хора , а кой квото иска да си мисли
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Кирил Петков за фалшифицираните от Лена документи: Кьорфишек на ДАНС! Неверните обстоятелства са били нужни, за да се изчисти от всякакъв вид конфликт на интерес ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа ЦИК заличи партия "Атака", Волен Сидеров не успя да събере 2500 подписа Формацията няма да участва на предстоящия вот Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Сложи всички в малкия си джоб, една от песните му удари 115 млн.гледания Заснемането на клипа "Хабиби" на Азис струвало само 1400 лева „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори „Възраждане“ – Бургас регистрира листата за парламентарните избори Водач в нея отново е заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на „Възраждане“ Цончо Ганев Тази кола се размаза при тежка катастрофа Тази кола се размаза при тежка катастрофа Инцидентът е на околовръстното в София  Ще поскъпнат ли горивата преди празниците Ще поскъпнат ли горивата преди празниците В краткосрочен план са възможни леки колебания в стойностите на колонките, може би ще са 2-3 стотинки нагоре или 2-3 стотинки надолу Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Той се провали като тв водещ в бТВ, но сега е на път да се провали и като мъж Дали ще приеме сериозно обвързване с гаджето си Боряна Братоева, която иска дете  Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Две жени-шофьорки се блъснаха на кръговото в Поморие Щетите са изцяло материални, няма пострадали  С ПП-ДБ ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила на ГЕРБ, обяви Бойко Борисов С ПП-ДБ ще работя, но не с тяхната, а с доминиращата сила на ГЕРБ, обяви Бойко Борисов Всичко се праща на Лена за одобрение, твърди лидерът на ГЕРБ Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Страшна статистика: Всеки пети е под линията на бедност Тя е била 637,92 лева миналата година
Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години  Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Три от кифлите на "Ергенът" цъфнаха в "Денсинг старс" и едва не провалиха всичко Клетите гости на предаването, което се излъчва на живо всеки вторник, съжалиха многократно, че са се паднали именно до тях Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Байдън уж на шега: Аз съм възрастен мъж и се кандидатирам срещу 6-годишен Протест посрещна президента на САЩ преди вечерята с кореспондентите   Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени Злато и сребро за България от Европейското по бокс за жени  Светлана Каменова стана шампион, а Златислава Чуканова - вицешампион Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори