×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Начало на операция „Чисти ръце“ през 2022 г. би вдигнало значително рейтинга на новото правителство


Начало на операция „Чисти ръце“ през 2022 г. би вдигнало значително рейтинга на новото правителство
В персоналистката партия ГЕРБ са пред голяма дилема заради Борисов - ще пробват плавен преход, който да не е рисков и разрушителен, прогнозира Милен Любенов
25 Декември 2021, Събота, 18:27 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Очаквам смяна на Сотир Цацаров и Иван Гешев, казва политологът

В края на поредната година отново е време за равносметки и прогнози. 2021-а обаче бе нетипична в политически план. „Флагман“ потърси мненията на експерти. Започваме с доц. д-р Милен Любенов – политолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бивш секретар по вътрешната политика по времето на президента Росен Плевнелиев.

- Г-н Любенов, как бихте описали изминалата бурна политическа година? Какво ново научихме?

- Година на криза, но и на промяна. Преломна година, в която наблюдавахме остър политически сблъсък между желанието за промяна и продължителната и упорита съпротива на корупционно-олигархичния модел на управление. Новото, което научихме, е, че за да има резултати, трябва да има диалог и компромиси и че остарелите идеологически табута нямат значение за хората. Гражданите искат резултати и нормалност.

- Как оценявате двете служебни правителства на Стефан Янев, които управляваха държавата близо седем месеца?

- Работата на двата служебни кабинета е по-скоро положителна. Високо трябва да се оценят усилията за ограничаване на контролирания вот и изборната търговия.

- От две седмици най-сетне имаме редовно правителство. Как оценявате първите му действия?

- Още е рано да се дават оценки. Всяко ново редовно управление има право на 100 дни. Стартираха с фалстарт заради гласувания мораториум по предложение на ГЕРБ. Тази начална неопитност може бързо да се преодолее с добри екипи и съветници. За мен бе много смущаваща новината за назначените съветници във външно министерство, хора с принадлежност към ДС и антики от Студената война. Това бе много лош сигнал. Хубавото е, че бяха оттеглени. Не може да има промяна със стари лица, обучени в друго време и с определени зависимости.

- Какво очаквате да се случи през новата 2022 г. в политически план и в правосъдната система?

- Очаквам реформи. Ще бъде трудно и ще има съпротива. Управляващото мнозинство може да се докаже само ако демонстрира решителност, компетентност и сила. Очаквам смяна на Цацаров и Гешев и начало на операция "Чисти ръце". Ако това бъде сторено през следващата година, рейтингът на правителството ще нарасне значително и ще укрепи политическите си позиции.

- Колко големи са шансовете през новата година пак да има предсрочни парламентарни избори? Къде виждате най-големите рискове за провал и за разпад на новото управление?

- Не мисля, че през следващата година ще има предсрочни парламентарни избори. В интерес на всяка една от формациите в управляващото мнозинство е да покажат резултати и да стабилизират позициите си. Най-големите рискове ще дойдат от задкулисни икономико-политически фактори, които ще опитват с различни инстументи да съборят правителството.

- Очаквате ли сериозни промени в опозиционните сили – ГЕРБ и ДПС? Какво предвиждате да е поведението им?

- Пред ГЕРБ стои голяма дилема от жизнена важност за партията. Те са наясно, че с Борисов начело няма да излязат от тежката политическа изолация и ще бъдат обречени на постепенна маргинализация. Бидейки персоналистка партия, без Борисов обаче ГЕРБ може да се сгромоляса изведнъж и да изчезне от политическата сцена. Затова в ГЕРБ ще се опитат да направят плавен преход, който да не бъде рисков и разрушителен. ДПС са в сходна ситуация. С връщането на Пеевски като депутат, партията се самоостракира политически. Очаквам от ГЕРБ и ДПС окопна война през следващата година.

- Президентът Румен Радев бе преизбран за втори мандат. Очаквате ли той да влезе в нова роля, след като опонентът му Бойко Борисов вече не е на власт, а премиер е Кирил Петков, когото Радев изстреля в политиката?

- Очаквам единодействие между Радев и правителството поне през първата година. Единодействие, обаче, не като опит за налагане и доминиране от страна на президента, а като действия на съмишленици, обединени от общи усилия за реформи.


 


В категории: Политика


15
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
15
Коментара по темата
15.
Билдникс & Водстрой
26.12.2021 14:36:10
3
5
Всичкото крадлив гербераст под строй на ул.Майор Векилски София при новия им ментор бай СТАВРИ /строг но справедлив/
14.
Влади Горанофф
26.12.2021 14:13:54
3
10
Боко и компания в затвора !
13.
Моряка
26.12.2021 11:49:11
17
6
Фатмака, президент ще смени вече зелените чорапи надявам се?! Ще му се пълни касичката яко ,в него е цялата власт вече ,ще има за нови чорапи ха ха ха!
12.
Joker
26.12.2021 11:40:15
7
2
"начало на операция "Чисти ръце"" и край на модел"Чисто бюро"- ротации с дотации, реформи и платформи- Гарван гарвану, о к'о не вади? Буци вар в човките.
11.
Чистките
26.12.2021 06:49:47
2
5
при всяка власт са за поставяне на нови, удобни за старите господари, когато предците им вече са се ос'рали.
10.
Преди години
26.12.2021 06:44:27
1
8
имаше тук-таме някой чист и готов да работи без да се облажи. Но след 30 години демокрация и 15 години евроинтеграция има ли поне един останал такъв?!
9.
Душата ми мръсната.....
25.12.2021 23:18:29
5
3
Мойте ръце са тъй омърсени,чи чак душата ми плаче.......днес са спомина моя любимец Гошко!!!......110 кила беши сладура!
Почивай в мир приятелю!
8.
Кочо
25.12.2021 22:49:30
6
24
С риска флагмана пак да ме блокира за месец ще изразя мнението си боклуци. Щом чуете истината блокирате, поне с мен така стана.
Стига с тези Български коледни да извивате ръцете на хората с тези есемеси, що президентите не дарят по една тяхна заплата за деца и домовете. Единствено Ж.Желев лека му пръст на човека, даряваше част от заплатана си за разлика от другите хрантутници. Всички останали си гушкат заплатите и пенсийките и ги боли уя за децата на България. Изнасилват бедния народ е есемеси да дарява средства и да събира капачки за медицинска апаратура. Това е кощунство и трябва да спре. Толкова ли няма пари за апаратура за децата и болните? Намалете субсидията на 1 лв. и ще има пари за всичко или и вие ще отечете в канала на следващите избори.
7.
Милен Любенов
25.12.2021 21:56:36
11
24
Е типичен соросоидален класьор на ППППрокопиев и компания
6.
Много ми са смешни
25.12.2021 21:15:14
25
31
Малоумниците, защитници и фенове на мафията-променил се Илия, пак в тия.
Голяма омраза и голям страх от връщането на Бойко!
При новите крадци и мошеници е в сила девиза на Кирчо, Кокорко и Спецов, на нашата мафия и лошото и е хубаво, а Народа вълци го яли, важно е торбите да се напълнят, Узунов и Копринката не смогват, за това ще си ги напълним служебно, нали цялата власт е у нас ;)
5.
Само 2.
25.12.2021 21:08:58
24
21
е нормално мислещ човек! Другите трима :1, 3 и 4 са герберасти!
4.
Първо кирето и парите да върне
25.12.2021 20:49:10
20
30
Набутал си ръцете в джобовете, за не миришат :))))
"Чисти ръце" от раменете нагоре, до там са набутани в меда!
Къде отидоха милиардите за 8 месеца управление на промяната?
Какви 100 дни толеранс иска този либераст, та от 800дни ни управляват едни и същи.
Но няма как да стане, защото м@фията е ментор и спонсор на ПППрестъпната Подмяна!
3.
И аз не искам много
25.12.2021 20:35:20
21
26
Но няма как да стане, защото мафията е ментор и спонсор на ПППрестъпната Подмяна!
В момента всичко е на тезгяха, купуват се министерства, продават се индулгенции от пРезидента!
Избягалите престъпници се връщат от Дубай, Белград и от цял свят, Прокопи ги повика, ако си платят индулгенциите!
2.
Не искам много
25.12.2021 19:58:28
13
37
Искам поне 5-6 юнака, с доказана в съда вина да са при бай Ставри
1.
Чисти ръце?
25.12.2021 18:55:24
34
41
Нарушител на конституцията и финансов измамник! Бах ти 1984 безсрамният цирк!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори