×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кой ще плати за спасяването ти, планинарю?


24 Декември 2021, Петък, 13:00 ч.
Автор: Webcafe.bg

Това е скъпа дейност, която някой трябва да финансира

37 планински спасители проведоха близо 15-часова акция и откриха жив млад мъж, изчезнал на Витоша. Пореден подвиг на хората от Планинска спасителна служба (ПСС) след поредния загубил се в планината.

И този път е било особено тежко - над половин денонощие, при минус 15 градуса, силен вятър и лоша видимост. Успяват, тъй като човекът се е обадил на близките си и така - с помощта на локализация от мобилния оператор, спасителите се ориентират по-точно за местоположението му.

Мъжът е със сериозни измръзвания и в най-добрия случай ще му трябват месеци възстановяване, но е жив. И то единствено благодарение на планинските спасители.

Всяка зима - а и лято, има поне няколко такива случая. Масово пострадалите са или доста опитни планинари, или напълно неориентирани туристи, като и двете групи подценяват планината, макар и по различен начин.

Първите знаят какво ги чака, но понеже вече им се е случвало и са се справили, смятат, че могат пак, дори искат да преодолеят още по-голямо предизвикателство. Неслучайно планината е прибрала завинаги при себе си немалка част от най-опитните алпинисти - такъв е характерът ѝ - измамно те допуска до себе си, омагьосва те, пристрастяваш се, и губиш преценка.

А тя е непокорима и непредвидима.

Може да си ходил по един и същ маршрут 20 години, да познаваш всеки камък по него, но чак на 21-та да падне мъгла и да се загубиш, абсолютно удивен как е възможно планината да е толкова дезориентираща.

Вторите пък нямат изобщо представа с какво се захващат, понеже край хижата изглежда лесно, особено на две ракии.

Едните - подобно на мъжа от Витоша, тръгват екипирани, по маршрут, който познават, но подценяват условията - липса на видимост и късно през деня, когато остават няколко часа светлина. Другите се случва да хукнат и по дънки и градски маратонки и да се загубят на 300 метра от хижата.

Масово обаче тези хора имат нещо общо - липсва им планинска застраховка, защото не очакват лично те да се загубят в планината. И съответно не е нужно да плащат 30 лева годишно.

В акцията на Витоша освен 32 спасители на ПСС и 5 доброволци - планински водачи от асоциация "Планини и хора", никой от които не получава пари за труда си в екстремни условия, са участвали и три моторни шейни, две снегоходни машини и всички пет автомобила на ПСС, чието гориво обаче няма как да е безплатно.

От спасителната служба постоянно напомнят и умоляват хората, които ходят в планините - на преходи, ски и фрийрайд, да се застраховат. Защото за тази изключително скъпа дейност - спасяване на хора в тежък, опасен и труднодостъпен терен, няма кой да плаща.

Въпросът не само в горивото, а в подготовката и квалификацията на спасителите, поддържането на постоянна готовност на екипите, техниката, защитната екипировка и съоръжения и т.н.

Планинската спасителна служба е част от Българския червен кръст, който получава субсидия от държавата, но не и в размер, който да може да обезпечи дейността на ПСС напълно.

Затова се налага спасителите да искат от спасените да си плащат, ако нямат застраховка. Не преди и по време на акцията, естествено. Данните на службата сочат, че половината от пострадалите нямат застраховка, а половината от тези, които е трябвало да си платят, не са го направили.

Спасяването на живот си има и цена, няма как - 557 лв. за нещастен случай в планината, 400 лв. - на ски писта, акции за търсене - 724 лв., акция при лавина - 955 лв. и т.н. Ценоразписът е покрит от застраховката, която е за разходи до 1000 лв.

Единствено най-скъпите случаи, когато се налага да се използва хеликоптер - на военните или правителствен, тъй като България продължава да няма медицински, са отвъд покритието на полицата - 3000 лв. на час.

Така че, когато и ако някога България все пак се сдобие с медицински хеликоптер за спешна помощ, въпросът с това кой ще плаща за оцеляването на загубените в планината, ще стане още по-сериозен.

Защото не е особено редно за това да плаща държавата, т.е. всички ние от данъците си. Неслучайно и огромната част от над 500-те планински спасители са доброволци, а заплащане получават само 46 души, които поддържат спасителните постове и осигуряват информация за условията в планините.

А какво остава с данъци да се поемат скъпи издирвания на загубили се в планината - повечето хора не биха били съгласни да финансират поведение, което смятат за безотговорно, и за щети, които някой сам си причинява.

Защото това е любимият спорт на доста от нас - да съдим пострадалия при подобни случаи. Обикновено той е идиот, който сам си е виновен, подценил величествената планина, и ганьовец, убеден, че "на мен няма да ми се случи". И егоистично въвлякъл още сума народ в опасно и изтощително издирване.

Не е нужно всеки път да се хвърлят камъни. Всеки греши. Но поне би могъл да си плаща за грешките. И да покаже малко уважение към планината и спасителите.


В категории: Животът


Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
5
Коментара по темата
5.
Вася ефенди бордера
26.12.2021 09:53:47
0
3
В мойта Странджа редовно се губят и издирваме афгански,сирийски,африкански туристи алпинисти,и ги хващаме,те винаги носят смартфони да ги откриваме по-лесно и джобни по 3-4 евро хилки,да си платят спасителната операция,който няма хилки го лекуваме 3-4 дена в бордер санаториума и отслабнал,олекнал обратно у дома и всички сме доволни.
4.
Никола
25.12.2021 19:46:45
0
1
И на мен ми се случи да ми помагат планинските спасители на Черни връх през лятото поради здравословен проблем . Бяха изключително любезни и направиха всичко за да се прибера без проблеми в къщи, за което им благодаря ! Аз обаче си платих всичките разходи в централния им офис . Според мен така е редно .
3.
Планинарят няма да плаща нищо!
25.12.2021 10:10:57
0
2
Преди 5 години лицето Сертов самоизчезна, и после жена му го намери. Не беше пожален ресурс да бъде търсен -цялата държава го търсеше, а гражданите се тревожиха за него.Хеликоптери облитаха планини, гори-без да се прави сметка за разходите, цялата граница с Гърция ,всичко в радиус от 100 км около София беше претърсено от хора.

Сертов и до ден днешен не е платил за издирването си, нито е предявен иск срещу него за разноските. Следователно и планинарят няма да плаща нищо! Щом Сертов беше издирван безплатно, Това ще важи и за планинарят!
2.
Как кой?
24.12.2021 15:23:00
0
1
Кьоравия наблюдател ще си плати, че като се "раздрънкат" монтираните ключове ще има да си представя прожектираните монтажи.
Да не се загуби някое дете, че застраховките за екстремните спортове в туризма не обхващат лица до 14-годишна възраст.
1.
любопитен
24.12.2021 14:50:41
3
11
Авторчето, направи сега една сметка, колко плаща
държавата ни, сиреч от данъците ни за ония 240 хрантутника в парламата.....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Жена пострада на паркинг, удари я кола на заден ход Пострадалата е с фрактура на прешлен, без опасност за живота Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Роден фермер проговори за огромна далавера с млякото у нас Не може млякото да ми го изкупуват на 80-90 ст., а млечните продукти да са с такива надути цени по магазините Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Битката за националния вот започна. Вижте къде ще има челен сблъсък на лидери Експремиерът Николай Денков ще води в Бургас на мястото на Константин Бачийски, Пеевски с голяма вероятност ще води и в Кърджали, тъй като вече е партиен лидер, под въпрос като цяло е Лена Бориславова Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден Иван Звездев приготвя морски ястия за бургазлии на Летния Никулден На площад „Тройката“ Звездев ще направи рибена чорба по специална рецепта АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори