×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекари от Ковид отделението на МБАЛ „Бургасмед“: Ваксинирайте се, не си играйте на „руска рулетка“ с живота


Лекари от Ковид отделението на МБАЛ „Бургасмед“: Ваксинирайте се, не си играйте на „руска рулетка“ с живота
Д-р Силвия Атанасова (вляво) и д-р Дина Досева лекуват пациенти с ковид от началото на пандемията успешно в болницата в жк „Меден рудник“
22 Декември 2021, Сряда, 16:15 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ снимка: Авторът

При нас най-често постъпват възрастни хора над 70 и 75 г., които са с редица придружаващи заболявания и нелекувани симптоми на коронавируса, каза д-р Силвия Атанасова

Ваксинирайте се и не си играйте на „руска рулетка“ с живота и здравето си. Този призив отправи към хората началникът на отделението по вътрешни болести в МБАЛ „Бургасмед“ д-р Силвия Атанасова. Тя и екипът й вече втора година е на първа линия и лекува ковид болни в разположеното на три етажа отделение за лечение на коронавирусна инфекция в болницата в жк „Меден рудник“.

С нея е и д-р Дина Досева, която е специалист по пулмология. Двете разкриха пред Флагман някои подробности относно лечението на пациентите с ковид, техния профил, както и естеството на самото заболяване – детайли, които са от изключителна важност за превенцията и лечение на болестта.

„Най-често при нас постъпват пациенти с ковид, които са били лекувани от личните си лекари. Важно е да се каже, че в болница постъпват само хора, които са в тежко състояние – най-неподдалите се на лечението. Оттам нататък се следва протокол – предписват се антикоагуланти против съсирване на кръвта, дават се кортикостероиди, които помагат при т.нар. „цитокинова буря“, коментира д-р Дина Досева, която добави, че антибиотичното лечение не е препоръчително при лечението на вирусни инфекции, освен ако не се касае за вторична бактериална инфекция.

Д-р Досева, която вече втора година лекува пациенти с ковид, развенча един от митовете, но пък и потвърди като факт друг. Тя обясни, че цитокиновата буря е нормална реакция на организма при борбата му с вируси или бактерии. Тя се изразява с повишена температура, от което реално никой не умира. „Хората не умират от това, а от усложненията след вирусната инфекция – били те дихателни, сърдечни или други“, каза тя.

В същото време, по нейни думи и опит, в МБАЛ „Бургасмед“ се наблюдава същото, за което споделят учените още от началото на пандемията: В болниците почти няма настанени с ковид пушачи или хора с хронични белодробни заболявания. „Това е странен феномен, за който нямам обяснение“, каза още д-р Досева, но подчерта, че е факт.

Всъщност Ковид  отделението в МБАЛ „Бургасмед“ е разположено на три етажа. В момента, от началото на четвъртата вълна, причинена от Делта варианта, то разполага с общо 50 легла за лечение на ковид болни. 45 от тях са за лежащо болни, а 5 – за реанимация, разказа началникът на отделението по вътрешни болници в лечебното заведение д-р Силвия Атанасова. Тя изтъкна, че лекарите вече са много уморени и отново призова хората да се ваксинират.

„Откакто започна ковид кризата сме си позволявали да си вземем по 5 дни отпуск на година. Умората вече се е натрупала, но нямаме избор – лекуваме пациентите си“, каза тя, но с тъга сподели, че те самите не се грижат за здравето си. По думите ѝ при последната вълна възраствата граница се е повишила драстично и вече в болница постъпват основно хора между 70 и 75 г.

„Пациентите идват при нас в тежко състояние. Това са обикновено възрастни, коморбидни хора, с нелекувани придружаващи заболявания, с неправилно лечение по време на ковид, изоставени и самотни хора, които имат куп патология, на която не е обръщано внимание. И докато при предходните вълни виждахме основно млади, сега възрастовата граница е много по-висока“, каза д-р Атанасова. Началникът на отделението по вътрешни болести в МБАЛ „Бургасмед“ бе категорична, че в нейната практика досега е срещала само един пациент с ковид, който е бил ваксиниран – 86-годишен мъж, който е бил излекуван успешно, въпреки че е бил в тежко състояние предвид възрастта му и останалите придружаващи заболявания.

Д-р Атанасова бе категорична, че ковид съвсем спокойно може да се нарече заболяване на кръвоносната система. То протича много сходно с опасното автоимунно заболяване васкулит.

„Ковид със сигурност не е само респираторна инфекция. Той уврежда целия организъм. Често наши пациенти са развивали реактивни хепатити. Постъпвали са при нас пациенти с много завишени чернодробни показатели, което налага хепатопротективно лечение. Заради сгъстяването на кръвта пък се налага употребата на антикоагуланти, заради които пък винаги включваме в лечението протектори за стомашната лигавица, за да предпазим хората от кървене. Характерно е, че дори пациенти са идвали при нас с ковид и завишена кръвна захар, която пък води до диабет“, разказа още д-р Силвия Атанасова.

Двамата лекари-специалисти се обединиха обаче върху едно – въпреки всичките им усилия, има липса на кадри в медицината. Този проблем ще се задълбочава, каза д-р Дина Досева. Тя е категорична, че при началото на кризата имаше сериозни организационни проблеми в болничните заведения относно диагностиката и приема на болните с ковид, както и организацията на графиците при лечението им. Причината е недостигът на персонал, което пречи да се сформира постоянен екип лекари, сестри, санитари. Работата се извършва от сборен екип, в който взимат участие работещите от другите специализирани отделения.

С лечението на ковид са ангажирани лекари като нас, които имат терапевтични отговорности. Имаме редица дежурни с различни специалности, които правят всичко по силите си. В началото беше много тежко, но сега вече се справяме и ситуацията е по-добра. Работим по графика си“, каза д-р Досева.

„Помагат ни и без тях сме загубени колеги от буквално всички други отделения в болницата с изключение на неонатологията и акушер-гинекологията. От огромна полза са ни и специализантите д-р Хаджиилиева и д-р Къцелиански. Дежурства дават почти всички наши колеги. Вече имаме разработен алгоритъм за всичко, свързано с лечението на ковид и се справяме успешно“, подчерта и началникът на отделението по вътрешни болници в МБАЛ „Бургасмед“ д-р Силвия Атанасова.


В категории: Меден Рудник , COVID-19


България Всички новини
Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Мастит бизнесмен започва да строи град у нас - на около 3 км от пътя Бургас – Варна Комплекс от десетки еднофамилни жилищни сгради ще се появи съвсем скоро на това място  Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС, организирала „Футболист на годината“ Чернокосата участничка в любовното шоу имала корави връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри Работодателите чакат над 5-6 хиляди души от Узбекистан, но обработката на документите се бави Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Внимание: Хвърчат пачки по стотачки, ама фалшиви Броят на спипаните ментета удари 17-годишен рекорд Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Под паркинга на ул."Ген. Гурко" има бомбоубежища, преработваме проекта за етажно съоръжение Приоритет в следващите месеци ще е строителство на такива съоръжения и в жк „Възраждане”, предстоят обществени обсъждания за предвидените терени, каза арх. Тихомир Райчев Главчев поиска смяната и на земеделския министър Главчев поиска смяната и на земеделския министър Кирил Вътев не се справял със служебните задължения Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Атанас Славов с бонус за три млади нотариуски, преместил ги в София в последния си ден като министър Депутатът от ПП-ДБ бламирал провеждането на дългоочакван конкурс за 52-ма нови нотариуси, подготвил прекратяването му в края на мандата си в МП Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Секира! Издаването на лична карта ще струва двойно повече Без повече безсрочни лични карти за хора над 70 г. Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Министърът отказал среща с отговорника за "Магнитски", изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел Отишъл в Черна гора и си изключил роуминга, защото му бил твърде скъп Главчев с нова порция смени на заместник-министри Главчев с нова порция смени на заместник-министри Александър Йоловски става зам.-министър на електронното управление
Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Краят на една ера дойде: Надал се сбогува с тениса Някои неща се случват в тялото ми и не успях да следвам графика, който исках, като не можеш - не можеш, споделя испанецът Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора 
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори