×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прокуратурата саботира разследването по АМ "Хемус", можеше да се процедира като в случая "Бахлова"


Прокуратурата саботира разследването по АМ "Хемус", можеше да се процедира като в случая "Бахлова"
Обвинението подходи изключително непрофесионално, разкри стратегията и превърнаха единствения обвиняем в мишена, смята адв.Драгомир Ошавков
Тема в развитие
виж още
скрий
13 Декември 2021, Понеделник, 14:20 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Не изключвам да е имало договорка с един от арестуваните по схемата "Рагевски" - Деян Дичев, който да е разкрил технологията на престъплението, ГДБОП искаше да предложи същия подход и по случая с 60-те млн.лева за АМ "Хемус"

 

Драгомир Ошавков е адвокат в Бургаската адвокатска колегия, специалист по гражданско и търговско право. Дипломиран от Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. Той е бивш депутат в 45-ото Народно събрание, член на Комисията по ревизиите. Още като народен представител през май т.г., Ошавков разглежда първите сигнали за строителството на „Хемус“. Познава добре темата и фактът, че е адвокат по граждански и търговски дела, му дава много по-голяма свобода, за да говори за отношенията на защитата с прокуратурата.

-Г-н Ошавков, в случая със строителството на АМ „Хемус“ къде се къса нишката? Виждаме от вчера много сериозен спор между Софийска градска прокуратура и ГДБОП – взаимни обвинения, преписки от едната страна, сигнали до прокуратурата от другата...

-Най-вероятно събитията са се случили по следния начин: ГДБОП се интересуват от това да „заковат“ големите риби по тази верига и да проследят пътя на парите. Порадите тази причина са се договорили с „бушона“ - обвиняемия Борислав Колев – да се разприказва срещу едно по-леко обвинение и вероятно промяна на мярката за неотклонение. Всички знаем, че тази схема често се прилага от екипите и разследващите прокурори в цял свят, за да се стигне до организаторите. Явно обаче в случая наблюдаващите прокурори нямат същите поставени задачи, като хората от ГДБОП и саботират договорената с обвиняемия схема. По този начин осуетяват разкриването на останалите хора по веригата. В резултат на този провал, шефът на ГДБОП си изпуска нервите, вероятно заплашва наблюдаващите прокурори. Те пък от своя страна се жалват на главния прокурор Иван Гешев, а той решава да се направи на жертва и да се оплаче публично на всички на всеки, на който се сети.

-А законни ли са тези действия на ГДБОП?

-Относно схемата на договорка с обвиняемия на един по-ранен етап, това не е регламентирано в нашия Наказателен кодекс. Споразумение може да има пред съда и то да касае единствено съответния обвиняем. Но както всички знаем, такива договорки се правят особено по отношение на тежки престъпления. Правя едно сравнение, вероятно за такава договорка се касае с делото за убитата брокерка Бахлова – случай, за който Флагман отрази широко. Такава уговорка най-вероятно е имало с Деян Дичев, който по този начин разкрива останалите лица в престъплението и техните роли. Това е схема, по която работят и разследващи, и прокуратура. Но, за да работи добре тази схема, те трябва да бъдат екип и да имат общи цели. Очевидно е, че в случая нямат.

Обърнете внимание на изключително непрофесионално действие от страна на прокуратурата - да споделя стратегията на разследването пред медиите. По този начин поставя под заплаха животът и сигурността на лицето, което се е съгласило да свидетелства. Това показва големият разрив между МВР и държавното обвинение.

Правя и интересна забележка – самият Иван Гешев, още преди да стане главен прокурор, през 2019 г. е правил такива договорки по отношение на едно ОПГ. Става въпрос за дело за източване на големи суми по Данък добавена стойност. От същата година има записи, които бяха публично разпространени и показаха, че той се е договарял пряко с обвиняемите за по-леки мерки за неотклонение и изменения на обвинението. Това показва, че тази практика е често срещана в наказателното производство. Още една забележка – аз мога да си позволя да говоря свободно по тази тема, тъй като не съм наказателен адвокат. Всеки такъв би отрекъл, или не би искал да коментира този начин на работа.

-Какво имате предвид? Може да бъде уличен в престъпление или ще си саботира работата си с прокуратурата?

-По-скоро, че това би представлявало пречка за работата му с държавното обвинение. Както казах, в Наказателния кодекс няма такива текстове, които да уреждат споразумения на толкова ранен етап от разследването и то по отношение на мерки за неотклонени. Въпреки това, този метод е широко използван и това е може би един от малкото начини да се стигне до истинските извършители и организаторите на престъплението.

-Нещо обаче не се връзва, поне по това, което разбираме ние от изявленията на двете страни. Не трябваше ли ГДБОП да разкрие цялата си стратегия пред прокуратурата, за да може държавното обвинение да вземе решение? Прокурорките твърдят, че не са знаели до последно какво ще каже обвиняемият, предлага им се да подпишат един вид празен чек.

-Според мен, разследващите и прокуратурата просто не преследват едни и същи интереси. Очевидно е, че ГДБОП иска да стигне до останалите извършители, но в същото време е видно, и че държавното обвинение предпочита да се ограничи до понасяне на наказателна отговорност от страна на „бушона“. Съответно след като скандалът избухва, прокуратурата решава да изнесе пред медиите информация за тези, така да ги наречем, противоречиви практики. Никога досега в историята на наказателното правораздаване не се е случвало подобно нещо.

-Какво искате да кажете, че прокуратурата саботира досъдебното производство още в начален етап ли?

-На мен точно на това ми прилича. На саботаж от страна на държавното обвинение и опит да се ограничат щетите само до този „бушон“ Борислав Колев. Ако прокуратурата имаше желание да стигне до останалите хора по веригата, тя сама щеше да предложи тази схема на разследващите органи и заедно с тях щеше да работи в тази посока с обвиняемия. Това показва до каква степен има разкол между прокуратурата и МВР, но също така и че очевидно с този главен прокурор Иван Гешев не може да имаме нормално наказателно правораздаване. Жалка картина – това мога да кажа.


В категории: Темида


16
Коментара по темата
16.
Бай Митко
13.12.2021 22:12:00
0
4
На изтеглилия 53 милиона, повече от на американски филм му пожелавам леко изкарване в затвора. 5-8 години схигат за продадена душа. Ако мисли че ще е леко, няма да е като на хотел. Желая му здрави бузи.
15.
Разтягане на локуми товала мазана на високо ниво
13.12.2021 21:45:54
0
0
Балъци
14.
Ха ха
13.12.2021 17:18:23
1
12
Само шафрантии в тези прокуратурите......да спрат да се гиздят червосват..... ясно е как са станали " магистратКи".... не разбират ли че правото не е суха " неподвижна" материя и всеки ден се импровизира...., не е търговия с " мерки" не е толкова просто.....
13.
ГЕРБ трол
13.12.2021 16:52:43
23
5
Долу ръцете от Гешев! По-добър главен прокурор не сме имали! Вкара в затвора Васил Божков и Цветан Василев, а сега наред ще са зеления чорап Гумен кРадев и Киро Канадеца!
Честните политици като Бойко Борисов и Дилян Пеевски са плътно зад главния прокурор и го подкрепят в битката му за бъдещето на България!
Борисов, Пеевски и Гешев заедно като юмрук срещу мафията!
12.
този не беше ли от Мутрите?
13.12.2021 16:30:08
21
4
Какви коментари може да се очакват от представител на изгонената от парламента партия "Мутри вън"? С тях и Кирчо не пожела да се коалира! Грубо нарушаване на законите и сериозен конфликт на интереси! Нека господата юристи, които коментират тук да ме опровергаят! Дончева и Хаджигенов - адвокати на червените мафиоти и бизнесмени пряко не намесиха в делата, в които те са страни!
Искам да попитам г-н Ошавков, какво все пак означава "500к"? Преди да дава други разяснения - нека да обясни какво скри зад този термин неговия политически гуру!
Разбирам да са безгрешни, ама имат наглостта да хвърлят камъни, а не гледат себе си!
11.
Браво на адвоката
13.12.2021 16:03:10
4
26
Казва го ясно,точно,аргуменгирано.
От това повече какво?
Ще тръгнат нещата. Со кротце, со благо...
А бе и без кютек няма да стане,то е ясно.
Който е крал, да отива в затвора.
10.
Nostradamus
13.12.2021 15:26:01
5
35
Гешевтурата и Мутрата борисоф
саботират разследването по АМ "Хемус".
Защота ако се разкрият Престъпленията и Кражбите,
Ще стане страшно за групировката ГЕРБ и боко Мутрата!
9.
София
13.12.2021 15:18:32
34
5
Няма верига, няма извършители, няма НИЩО. Преведени са пари по сметка с Договор за авансово плащане (нама как иначе) и бенефициентът или пълномощник си ги тегли. Негови са си. Това е. Скандалното е, че: 1. Готвели са се да му ги блокират и/или изтеглят обратно. 2. Ровят му в сметката и никой не отбелязва нарушението на банковата тайна. 3. Рекетират пълномощник и съсипват живота му. 4. Сипят откровени лъжи за пране на пари???!!!! 5. В случая са милиони, но и Вашите хиляди от продажба или други сделки са в същия режим, но не Ви го обясняват. А ченгетата и прокурорите са еднакво неадекеатни
8.
Училището в Несебър се сдоби с мобилно устройство
13.12.2021 15:17:26
1
0
Тези тъпа и за АСАНСЬОР не са ли чували?
7.
До 4 ч
13.12.2021 15:13:29
2
24
4 не си много оригинален, но явно си адвокат' че - неосъществен и комплексиран плъх.
Адвокат Ошавков много точно и ясно се е представил и коментирал.
6.
Sss
13.12.2021 15:12:59
3
5
Рагевски и готвачката няма ли да ги укрият в някоя шахта на парчета... Психари
5.
Още един колега
13.12.2021 14:51:50
7
31
До №4. Колегата си го е казал ясно в интервюто - наказателни адвокати не искат да коментират неща от кухнята, защото ще им попречи на бъдещата работа с прокуратурата. Колегата не му пука и си ги козва както си е.
Иначе всички колеги си знаем че прокуратурата така действат по тежки престъпления.
4.
Advocatus Diaboli
13.12.2021 14:40:52
20
18
Адвокат по граждански дела коментира практики по наказателни дела - интересно. Какъв опит има колегата Ошавков - познава добре материята "на терен", така ли? Пълен нонсенс:) Точно по случая с Бахлова, прокуратурата подходи абсурдно с това обвинение за "вещно укривателство" и това тепърва ще става ясно.
3.
Юлиана
13.12.2021 14:34:53
15
56
Представяте ли си каква прокуратура имаме?
Вместо да събират доказателства срещу големите престъпници по върховете, Гешев се опитва да запуши устата на един от бушоните, за да не разкрива схемата! Разбирате ли????
Българската прокуратура прави всичко възможно да спре разследването и да спаси Борисов и Пеевски от истинско разследване!
В такава ли държава ще живеем, уважаеми съграждани? В държавата на Борисов и Пеевски живот за нас няма, не го ли осъзнавате?
2.
Значи
13.12.2021 14:32:54
6
14
Бургаската прокуратура работи добре, така излиза.
1.
Все пак има надежда
13.12.2021 14:28:55
3
41
Ако тоя с 60-те милиона се разприказва и прокуратурата се задейства, не ми се мисли какво следва за някои хора. Ще има през ден по някой разстрелян от "играчите", за да отрежат опашката... Само че май трябват промени и в прокуратурата, и в полицията и навсякъде.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Отровна гъсеница вкара в болница бременна жена Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Созопол очаква 15 % ръст на туристите през лятото, много хотели отварят още за Великден Към средата на май кметът ще организира среща с бизнеса и всички ангажирани със сезона институции Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден Ето кои държавни шефове вземат по 1400 лева на работен ден В много предприятия ограничението от 18 минимални заплати за шефовете отпадна миналата година Затворник осъди държавата за 16 лева Затворник осъди държавата за 16 лева Пандизчията поискал общо 20 бона обезщетение за теснотия и дървеници Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Преди 5 години те убиха и разфасоваха богато семейство, но още не са осъдени Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета Тревожна секс статистика сред мъжете ни: Един от десет не вдига самолета При младите тя може да е в резултат на психологически проблем Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Глория катастрофира, автобус се вряза в белия й Мерцедес (СНИМКИ) Няма ранени, има само материални щети Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Има ли съкращения на работници заради навлизането на изкуствения интелект у нас Той е сравнително скъпа инвестиция – по голямата част от бизнеса все още се ориентира как да го приложи в своята работа, за да повиши продуктивността Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения Студентите от Колежа по туризъм представиха великденски кулинарни изкушения От следващата учебна година в Колежа се разкриват три нови бакалавърски специалности – „Мениджмънт на хотели и ресторанти“, „Туризъм и здравословно хранене“ и „Туризъм и предприемачество“
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори