×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Дадоха ход на делото срещу тримата лекари за смъртта на Полина


Дадоха ход на делото срещу тримата лекари за смъртта на Полина
Бащата Иван разтреперан разказва трагедията на семейството, зад него е майката на Полина - Иванка
10 Май 2011, Вторник, 14:01 ч.
Автор: Боряна ГЕОРГИЕВА, снимки Добромир ДОСКАЧАРОВ

23-годишната родилка издъхна в МБАЛ - Бургас, гърчейки се с 38 градуса температура

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу трима известни бургаски лекари – акушер – гинеколозите д-р Нина Добрева и Сияна Драгнева, както и хирурга Александър Маджуров, за смъртта на 23 годишната родилка Полина Димова през февруари 2008 година. Днес бяха изслушани като свидетели редица лекари, преглеждали младата майка преди да се стигне до фаталния край. В съдебната зала се явиха тримата обвиняеми лекари, както и почернените роднини на починалата родилка – родителите й Иван и Иванка Иванови, както и съпруга й Евгени Димов. Процесът ще продължи утре с разпит на вещите лица.

Тримата медици са работели в бургаската многопрофилна болница, когато там постъпва Полина, днес те вече са в частни здравни заведения.

Майката е починала на 3 февруари, а престъплението, в което са обвинени медиците, според българското право е квалифицирано като убийство по непредпазливост, споделиха юристи.

Делото започна при засилен медиен интерес, тъй като то е първото в Бургас срещу лекари за причинена смърт.

Полина и Евгени се оженили през 2007 година и живели щастливи заедно, очаквали с нетърпение първото си детенце през 2008 година. Бременността на младата жена протекла спокойно, без никакви усложнения и нищо не подсказвало за трагедията, която по-късно ги сполетяла. На 14 февруари 2008 г. Поля ражда нормално дъщеричка – Емилия, но не се чувства добре, а дни след това вдига температура 38 градуса. Лекарката, която е извършила раждането е д-р Дорийска, при която семейството по-късно търси помощ, защото състоянието на младата майка се влошава, разказаха нейните близки. Въпреки това обаче Полина е изписана по стандартиня ред и се прибира вкъщи. Но вместо да се радва на бебето си  тя продължава да се чувства все по-отпаднала, а температурата не спада. Съпругът и родителите й изпадат в паника, търсят многократно лекарска помощ от гинеколозите д-р Дорийска и д-р Калчева, но при всичките си посещения в лекарските кабинети чуват успокоителните думи, че това е нормално явление след раждане и при образуване на кърмата. Минават дни, но Полина не се възстановява и в края на януари семейството отчаяно търси помощта на позната им лекарка – специалист белодробни болести – д-р Стефка Велева.  Докторката преглежда младата жена, но не установява нищо особено в състоянието й, според специалността, която има. Ден след това бащата Иван отново бие тревога и се свързва с нея, а още един ден по-късно водят Полина на преглед в кабинета й. Тогава д-р Велева силно се впечатлява от бледостта на момичето, както и от вида на корема й. Д-р Велева каза днес, че според нея жената е имала нужда от хирург, затова веднага я изпраща на преглед в Първа поликлиника. Там д-р Иванов установява, че Полина има болки в корема, че е силно изтощена и преценя, че е за болнично лечение, затова я насочва към Приемно отделение. Днес пред съда той не се ангажира да каже дали момичето е имало нужда от спешна операция, но заяви, че това е трябвало да стане по мнение на лекарите в отделението в МБАЛ. В шокова зала болната жена е прегледана от д-р Лъчезар Атанасов, който по това време няма специалност. Той е поискал консултация с хирург, чието име вчера направи опит да скрие като каза, че не го помни. На въпрос на съдията Стефан Стойков дали въпросният хирург е в залата, той посочи именно д-р Маджуров. Д-р Атанасов заяви, че именно според мнението на хирурга не е било необходимо настаняването на Полина в болница, затова й изписал хапчета, които само да облекчат състоянието й и я изпратил вкъщи като й казал, ако няма ефект от медикаментите да дойде на следващия ден отново по време на негово дежурство. Така на 2 ри февруари изнемощялата вече родилка отново отива в МБАЛ, където е приета за лечение, направена й е гинекологична операция с участието на двете обвиняеми лекарки д-р Добрева и д-р Драгнева, а ден по- късно на 3 февруари умира.

„Аз съм невинна и ще докажа невинността си. Когато всичко приключи обещавам да ви дам цялата документация с много интересни неща във връзка с това дело”, каза в кулоарите д-р Драгнева. На въпрос дали има лекарска грешка при лечението на Полина, макар да не е нейна, докторката заяви: „Аз мисля, че става дума за комбинация на много факти, които се наслагват”.

Три години след смъртта на Полина делото влезе в съдебна зала като по преценка на прокуратурата на подсъдимата скамейка застанаха именно тези трима лекари, въпреки че за близките на загиналото момиче най-голяма вина за трагедията има д-р Дорийска.

Детенцето на Полина Емилия вече ходи на детска градина, грижите за нея са поети изцяло от баба й и дядо й, както и от таткото Евгени, който работи като автомонтьор в „Меден рудник”.

 

Вижте какво разказа бащата на починалата Полина във видеоматериала:




В категории: Лична драма


Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
14
Коментара по темата
14.
г-ца Дюлгерска
07.12.2012 21:51:10
2
0
Уважаеми компетентни, ако майка ми - прокурор Дюлгерска - усвояваше "парички" нямаше да се сгърчвам от учене, за да вляза в медицински университет, нито пък да пестя пари за бала си, тъй като тази година съм абитуриентка. Същите събития щяха да се осъществят по много по-лесни начини.
Силно се надявам да помислите над некомпетентния ми коментар.
13.
гербер
24.03.2012 21:57:20
0
1
В ТОВА ДЕЛО КОРУМПИРАНАТА ПРОКУРОРКА ОТ СКАНДАЛНОТО ДЕЛО ''КОРАЛ'',Керка Дюлгерска, СЕ ОПИТВА ДА НАКИСНЕ НЕВИННИ.В комбина с доц.Радойнова ,доста парички усвояват и пет пари за справедливост,истина и мъката на близките не дават.Въпросната г-жа посредственост плаче за пълна ревизия,но и това скоро ще стане......Всяка мръсотия има начало и край...
12.
Гери
30.10.2011 09:56:07
0
0
Пази Боже минах през един такъв ад от доктори и завършекът беше да не мога да имам повече деца.Но да ми бъде живо и здраво детенцето,което родих.
11.
ДО Янчев
29.08.2011 22:22:37
0
0
Явно като малък,майка ти не ти е давала да играеш и нареждаш пъзели.Много си удобен за манипулиране,не схващаш ли как прокуратурата ни будалка със скълапени обвинения???За хора ,който поне малко разбират от медицина,не могат да се съгласят с такова тъпо обвинение.Пак мирише на корупция .......
10.
tania
13.05.2011 13:30:34
0
0
д-р Дорийска e palna nekadrnica
9.
янчев
12.05.2011 18:14:28
0
0
Димитрова, момичето е в гроба! Драгнева,Добрева,Дорийска са еднакво "кадърни",така че повтаряй колкото си искаш, но хората,семейството близките и всички ние търсим възмездие за пропиляната младост и загубените мигове на младата майка!
8.
Димитрова
12.05.2011 12:29:29
3
4
От всичко изписано дотук не виждам вината на Драгнева и Добрева.Срамота е за ги обвиняват в смърт поради немърливо отношение. Според мен сега прокуратурата търси изкупителни жертви. Пак повтарям- обвинението е изключително нелепо и неграмотно съставено.
7.
янчев
11.05.2011 21:08:19
1
3
да им изсъхнат ръцете майка им мръсна!да ги сполети съдбата на родителите на момичето!
6.
Дева Мария
11.05.2011 09:49:40
3
3
Лошо, мнооооого лоши. И колко удобно е споменат "тримата медици са работели в бургаската многопрофилна болница ... днес те вече са в частни здравни заведения". Защо ли пропускат да кажат в кое точно частно заведение. То пък и колко частни заведения има в Бургас/Ветрен?
5.
случай
11.05.2011 00:05:39
0
10
Скъпи бъдещи майки от Бургас !
Няма да ви казвам кой лекар трябва
да изберете за наблюдаващ бременността ви,
но ще ви кажа кой НЕ ТРЯБВА да избирате!!!
Въпросният "лекар" нарича себе си "доктор"
и носи фамилията Дорийска.
Ето какво имам в предвид:
"д-р" Дорийска беше наблюдаващ "лекар" на
съпругата ми. При всяко посещение при нея,
тя първо гледаше съпругата ми в ръцете и
ако бъдеше доволна от сумата която ще бъде
оставена в кабинета и т.е. от "услугите", които
съпругата ми желае, същата тази "лекарка"
(която от тук нататък смятам да наричам "бизнесдама",
за което се извинявам на всички икономистки)
казваше по нещичко за състоянието на плода и това на съпругата ми.
В крайна сметка , когато съпругата ми влезе
в деветият месец,бизнесдамата каза че всичко е наред
с бебето и определи нормално раждане.
Дойде така жадуваният и изпълнен с очаквания за щастие ден...
След няколко часа престой в родилна зала, съпругата ми
най-после се обади за да каже радостната новина,
че имаме момиченце- голяма красавица, която се е родила 2750гр.
и е с дължина 52см.Същинска манекенка!
Но се е наложило да бъде сложена в кувиоз,
тъй като "не проплакала както трябва".
След разговор с акушерката и дежурната лекарка, бях поуспокоен
че детето е извадило истински късмет, тъй като пъпната връв
откъм страната на майката не е била прикрепена към плацентата,
а към някаква нейна ципа и завършека е можело да бъде фатален
и за съпругата ми и за бебето.Но вече нямало опасност.
След около час съпругата ми силно разстроена ми се обади
да отида при нея, защото нещо не било наред с детенцето ни...
Когато отидох, първият въпрос с който ме посрещна
дежурната лекарка на отделението беше:
"Това дете гледано ли е някога на видеозон
по време на бременността на съпругата Ви?"
В първият момент въпросът ми се стори малко глупав.
Но впоследствие този въпрос ми бе задаван няколко пъти
от не един и не случаен лекар...
По-нататък ще бъда по-кратък в подробностите.
След рентгенова снимка на момиченцето ни е поставена диагноза
"Диафрагмална херния" и че единственият възможен шанс
за спасяване живота и е да бъде направена операция
в Детско Хирургическо Отделение в Пловдив.
Тя бе транспортирана там и операцията бе извършена, въпреки че
там специалистите не даваха големи шансове за успех,
тъй като случаят е от най-тежките.
Въпреки всичко хората направиха всичко възможно, всичко
което беше по силите им, без дори да намекнат дори за миг за това което
най-много вълнува "Д-р" Дорийска-"ПАРИ".
Момиченцето ни живя още около 17 часа след операцията...
Погребението е на 17.11
Днес вместо да купувам дрешки
и памперси, купувах ковчег и място за гроб...
Радостната новина,ако може да им радост в такъв момент,
в случая е че ковчезите не са два...за което благодаря
на Господ и на професионализмът на акушерката ображдала
съпругата ми - г-жа Гяурова.
Слава на Господ, че не станах вдовец, а първото ни и засега единствено
детенце което е на 4,5г. и което толкова много искаше да стане "кака"-сирак !
Искам също така да благодаря и на лекарският екип начело
с д-р Стоков от Детско Хирургическо Отделение на Университетска Болница
"св.Георги"-гр.Пловдив, които се бориха до последно
за живота на нашето малко ангелче...
Животът е пред нас-Слава на Господ!
Казвам ви това защото следващата майка, която посещава
кабинета на "Бизнесдамата" може да няма дори и този късмет...
И ние като вас си мислехме:"Това на нас не може да се случи!".


15.11.2008
4.
Помнете ми думата!
10.05.2011 21:44:47
1
3
пак ще видим болезнено познатата версия на солидарност сред белите престилки - Гарван гарвану око не вади!!!
3.
Преди повече от 20 години
10.05.2011 19:26:59
1
4
Преди повече от 20 години раждах за трети път в бургаската болница. Каква е била МБАЛ, М-не-знам-си-какво. Не за трети път там, а два пъти в София и третия път тук. В Бургас беше зловещо. При трето, тези, които са раждали знаят за какво говорим, безпроблемно раждане, понеже всичко беше лесно и просто, и за да се усложни, защото нашите хора не могат простичко, скъсаха плацентата. След което последва кюртаж, усложнения и т.н. Щом пиша това, значи е било всичко да чукна на дърво!
Дереджето е било същото явно, просто тогава неудачите с приемаха за нормална ситуация.
Не е проблемът само с родилно, с АГ и т.н. Проблемът е с лекарското съсловие като цяло.
Развалиха се приятелства с лекари, защото щом се съберем приятели, не може да се вземе думата от тях, също като от тъпите начални даскалици.
Длъжни сме да слушаме оплакванията на докторите, колко са ограбвани, колко са им ниски заплатите, колко са велики, и колко те са над всичко. Да, над всичко са, защото могат да унищожат това, което Господ е създал.
За съжаление, налага се да четем форуми, блогове и не знам си какви други измислени източници, единствено и само, защото нямаме вече доверие в това, което се казва.
Опитваме се да поставим сами диагноза и ставаме смешни в собствените си очи, защото разбираме, че сме болни от всичко, и най-вече от психясване.
Пиша анонимно естествено, защото не искам приятелите ми да се разпознаят.
Искам обаче да спомена няколко доктора от преди години:
д-р Пандарев - детско лекар, д-р Данчев - неврохирург, д-р Костов - детски лекар, леля Маня - акушерка, имена, емблематични като личности.
2.
159
10.05.2011 18:14:20
0
6
д-р Дорийска ме преглежда за болки в корема и си платих за вътрешен ехограф и нищо не насочи вниманието.На следващия ден в София ми откриват 4 см. миома.Казвам само факт, изводите са ясни.
1.
янчев
10.05.2011 16:22:24
5
1
ДА ИМ ОТРЕЖАТ РЪЦЕТЕ И КРАКАТА НА ТИЯ ИЗРОДИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори