×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Преговорите за властта потънаха в мистерия: Ще преглътнат ли Нинова за председател на парламента


Преговорите за властта потънаха в мистерия: Ще преглътнат ли Нинова за председател на парламента
Лидерката на БСП е ярка партийна фигура с тежък нрав и националистически уклони - консенсус около нея е труден
01 Декември 2021, Сряда, 19:06 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

ПП, БСП, ИТН и ДБ имат броени часове за постигане на съгласие за ключовия пост в държавата

Часове остават до старта на новия парламент. Президентът свика 47-ото Народно събрание в петък, 3 декември, от 9 ч.

Преговорите за коалиция пък внезапно потънаха в мистерия след безпрецедентното им предаване на живо часове и дни наред миналата седмица. Напрежението се покачва заради необходимостта „Продължаваме Промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ да се разберат кой да оглави парламента. По конституция този въпрос се решава в първия ден на Народното събрание.

Най-голямата сила ПП е склонна да наруши традицията и да отстъпи позицията, но това, изглежда, усложнява играта още повече. Очертават се три варианта.

Единият, колкото и да е странно, е шеф на най-важната институция в държавата да стане лидерът на БСП Корнелия Нинова – изключително натоварена партийно фигура, със сприхав нрав и националистически уклони.

Смята се, че съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев са склонни на този жест и че дори офертата към Нинова е дошла от самите тях. Фокусът на двамата е върху изпълнителната власт. В случая вероятно идеята им е лидерката на БСП да оглави парламента в замяна на по-малки претенции на „червените“ за министерски постове.

Дали обаче прозападната и либерална „Демократична България“ би преглътнала Корнелия Нинова?

Втората опция е Ива Митева от ИТН да поеме ръководството и на третия „парламент на промяната“ след предните два. От партията на Слави Трифонов неофициално коментират, че БСП вероятно се опитват да търгуват с офертата за Нинова, която може да бъде заменена с нещо друго.

Ако не се постигне сделка, идва третият вариант - ПП все пак да излъчи свой човек за председател на Народното събрание (НС). Тук проблем е липсата на парламентарен опит, който ще трябва да се преодолее в бърз порядък.

Лидерите на четирите формации имат броени часове да се разберат по първия ключов кадрови въпрос, който изглежда ще е в основата на нареждането на пъзела за властта по-нататък.

По информация на „Флагман“ ДБ отново ще предложат Атанас Атанасов за зам.-председател на НС, а Христо Иванов – за водач на парламентарната група. Формацията този път е само с 16 депутати и няма големи претенции за управлението. Плъзна мълва, че ДБ може само да подкрепят, без да участват в изпълнителната власт, което обаче е малко вероятно.

Тошко Йорданов пък отново ще оглави групата на ИТН, твърдят неофициално от партията. Сценаристът засега е изтеглен на по-заден план в преговорите, след като в предните два парламента прояви невъздържаност и стана причина за тежки конфликти с потенциалните партньори.

Любопитно е кой ще оглави парламентарната група на „Продължаваме Промяната“. Логично е в началото водачи да бъдат Кирил Петков и Асен Василев като съпредседатели. Те обаче се очаква малко след това да влязат в правителството, т.е. някой друг трябва да се подготви бързо да поеме лидерството в най-голямата група в НС.

При ДПС засега не се очакват изненади. Председателят на партията Мустафа Карадайъ пак ще оглави парламентарната група. По-интересно ще е дали ще се завърти интрига покрай завръщането на Делян Пеевски в Народното събрание, след като той бе ударен от санкциите по закона „Магнитски“.

Усилията на ГЕРБ тези дни пък са насочени към максимално раздухване на скандала с Държавната консолидационна компания. Целта тук вероятно е да се създаде допълнително напрежение в преговорите за властта, така че те да се провалят за пореден път.

Най-малката парламентарна група – тази на „Възраждане“, е логично да се оглави от лидера на партията Костадин Костадинов.

 


В категории: Политика


26
Коментара по темата
26.
няма значение
02.12.2021 11:27:42
0
0
А ве тая нали подаде оставка, защо още й виждаме физиономията?!
25.
Оставете кака Импексова.
02.12.2021 10:02:54
1
4
Нека и тя женичката да се почуства управляваща( пък макар и четвърта политическа сила на последните избори), че като лидерка на БСП, никога не победи и не управлява!
Ей, това ганьивците са най-простото племе и за това са най-бедни и най-болни в Европа. Да гласуваш за хора, които са от 20-30 години в политиката и са крайно компрометирани, некадърници, и да вярваш, че това е "ново" и "промяна", си е пълна шизофрения и простотия. Всичко идва от народопсихолгията на еваните ганьовци, че друг им е виновен за това, че са мързеливи, завистливи, селски тарикати на дребно, страхливи роби и куп други отвратителни черти. И милион да стане заплатата на ганьовците, те пак ще мрънкат, пак ще крадът на дребно, пак ще имат идоли, като Черепа, Маргините, Маджо, Баневи и др. сволач. "На такъв г. з, такъв х. й!" На такива ганьовци, такива управляващи!
24.
Tsatsata
02.12.2021 09:41:57
1
0
Най-вероятно ще се разберат председателството на НС да е на ротационен принцип - по една година на всеки ...
За първия може да теглят и чоп ...!
23.
до 22 контра
02.12.2021 08:59:31
0
3
Нали Боко първи предложи Кури за председател. Ама вие Гербежиите имате много къса памет. Само за кражби мислите
22.
контра
02.12.2021 04:13:35
4
3
здрвейте.сега какво стана?всички мразеха Бойко за да може Курито да се намърда на поста.е ако това е продължаване на промяната за другите избори вече е ясно за кой ще се гласува.джокер -за по малкото зло.
21.
*********
01.12.2021 23:19:11
3
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
20.
Радевата зима се планира
01.12.2021 22:53:45
9
8
Бюджетът на служебния кабинет е странен и опасен, заложената инфлация 15%!
Жан по същия начин започна докато 1$ стана 3000лв.
Пътят е утъпкан, далаверата е позната, старите мафиотски муцуни са приготвили чувалите за печалбата, няма само Узун ага да носи торби на Мунчо!
На гласувалите за новия ред, честити венци!
Не винаги промяната е за по-добро.
19.
бай Оня
01.12.2021 22:17:19
8
13
Нинова не ми е симпатична, но тя е единствения мъж измежду тези, които се канят да управляват. Ако успеят да я елиминират останалите меки китки ще продадат и Македония и Истанбулската конвенция ще приемат и американски бази ще приемат и "на гол тумбак чифте пищови" и война на Русия могат да обявят само Мустафата да им каже. Нинова може да е всякаква, но е принципна и биткаджийка. Моля се да е някаква и занапред. Председател на Народното събрание не е лошо. Защото й кроят шапката по-много линии и не случайно.
18.
Batman
01.12.2021 22:06:33
2
21
Радев каза сменяме статуквото! Нинова не е заемала пост 20 години и тя не се брой ! Гечев от 25 год също не е бил макар да фалира държавата! Р.Овч или Румен Овчаров човека на Топлофикация или на Вальо топлото и съща така човека отговарящ за златната акция в Лукойл също не е от статуквото да той е нов човек ! Емилия Масларова не беше соц. министър на тройната мафия ! Христо Иванов не беше при Бойковата хранилища ама и той не е от статуковите ! Рашков който с държавна работа има имоти за 3 милиона лв и той нов и чист! Абе народе не помните ли тея хора какво направиха ? Нали нямаше да има схеми с постове и назначения? Нали щяха да са нови хора без стари бардаци! Сега Радевите партизани тука ще ме почнат но истината е такава !
17.
Пешо кура
01.12.2021 21:40:31
5
16
Не знам колко ще е съгласен народа да го управляват комунисти Хората Не гласуваха за БСП Защо ни натрисат Нинова? На другите избори ще ме фанат за писания .
16.
Много гей, много
01.12.2021 21:35:44
3
8
Президентът Румен Радев също като посланик Херо Мустафа е консервативен - как ще приеме лезбийското обкръжение на кандидат-премиера?!

Американците си затвориха някак очите за медийните подхвърляния за Асен Василев и Румен Спецов - за ВПК и лезбийката едва ли.

Сега остава да изкарат Киро Канадеца бисексуален. Според източника от службите той си е пич и аферата с брюнетката не е пиар заради лезбо приятелките на Линда.

Битката на лезбийката и хетеро мацката освети опита на Кирил Петков и Асен Василев да овладеят ВПК - презент за Бойко Борисов
15.
Райчев:
01.12.2021 21:34:01
2
8
Беше ми интересно да слушам госпожа Нинова.
Докато я слушах в главата ми дойде една стара шега:
= Казват, че Каин, който е убил брат си Авел, е събрал децата си, когато умирал и им казал:
„Деца, пазете мира, за който загина чичо ви Авел“.
=Това чух. Това е долно лицемерие.“
Нинова се готвеше да шантажира и двата отбора".
=Нинова е имала план, който е прозирал през думите и действията и:
„БСП да бъде балансьор – сборът между ДБ, ПП и ИТН се очакваше да е недостатъчен,
а сборът между ГЕРБ и ДПС да не стигне.
14.
do 8. Вучков е чел повече от теб.
01.12.2021 21:27:41
0
13
Понеже сме парламентарна република, формално председателят на Парламента
е Nr. 1.
13.
Пю
01.12.2021 21:23:44
2
16
Румен Гечев за министър на финансите,а Р.Овч. за министър на енергетиката.Лайфис лаиф.
12.
!
01.12.2021 21:08:37
5
8
Председател на парламента отново ще е Ива Митева иначе няма да могат да се разберат със хората на Слави. Вигенин е подходящ, но БСП няма да могат да се преборят за мястото. Ако решат да не са френдли с тях могат да ги свият доста на преговорите, защото за Корни е на живот и смърт да се договори с ПП за правителство.
11.
Гол охлюф
01.12.2021 20:37:30
15
10
Ще се разберат за председател, това е най малкия дерт, най хубавото е това дето сте изброили на последно място гербавите, крадливи мутрофони, заедно с противоконституционната дпс.
10.
Не че нещо
01.12.2021 20:23:52
5
17
И що пък точно Корнелия решихте че ще оглави Събранието, може да е Вигенин, бил е доста време зам., възпитан и умерен човек, в никакъв случай не и съскащата булонка, може да е носила 20 години папки от стая в стая, но е гола вода.
9.
до 6
01.12.2021 20:15:11
9
13
Извинявай, но какво очакваш да получиш когато гласуваш за измамници...? Честност? Не казвам че има някакъв друг избор сред предложенията в менюто, но казвах и казвам, че цирковете наречени "избори" трябва да се бойкотират. Тотално!
8.
Вучков, не си чел достатъчно
01.12.2021 20:03:41
10
6
Председателят на народното събрание е трети по ранг в държавата, след Президента и Вицепрезидента.
7.
70те % до Драго
01.12.2021 19:59:25
2
14
Само дето ти им трябваше този път да отидеш да гласуваш. Следващия път ще те излъже някой друг, както става всеки път. Не е луд който яде хляба, а който му го дава.
6.
Драго
01.12.2021 19:47:32
12
31
Ало Харвардските измамници,аз не гласувах за вас да ми навирате комундетата във власта и да правите с тях ортаклък,Ако исках Импексовата щях да гласувам за нея ,И сега да гледам пак мутрите на Р.Овчаров ,Т.Ерменков и другите другари как се облизват около кокала.Само че следващия път ще ме хванете за боздугана
5.
Омир
01.12.2021 19:43:07
7
26
Не вярвай на комунягите дори когато носят дарове.
4.
абе
01.12.2021 19:41:20
6
34
БСП много се надценяват. При нови избори ще са около 4 процента. Големи наглеци са.
3.
Вучков
01.12.2021 19:30:04
6
18
По протокол председател на НС е първи в държавата
2.
Браво!
01.12.2021 19:27:15
3
21
Идеална работа за следващите 4 години за Курнелчиту!!!!!!!!!!!!!!! Ей това е!
1.
Хептен сложна стана
01.12.2021 19:19:39
2
20
Те ПП хубаво ще преглътнат председателкото място в парламента, защото не се стремят към него, но Слави няма да го преглътне. Нинова играе сложна игра и накрая ще седне на земята. Вигенин беше зам.председател на парламента и най-добре пак го пусне да е, защото се справяше. Председателското място на парламента е голяма хапка за Нинова и ще я довърши. Но пък както е подала оставка в партията си е направила сметката, че ако стане трета в държавата, може да се развие в европейския парламент и след това в ПЕС. Станишката и без това е в оставка, но пък той със сигурност ще играе прът в колелото на късмета
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Изборът ще бъде направен на 25-ти май от Светия синод Телевизията на Слави била пред фалит Телевизията на Слави била пред фалит перацията по спасяване на „7/8 ТВ” е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми”, която контролира дружеството собственик на телевизията Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Дългия вече е семеен мъж, но не е правил тържество, а просто е подписал в гражданското, при това в делничен ден и при пълна конфиденциалност Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Наскоро водещата беше гост в епизод №1000 на култовата тв рубрика и отново тръгнаха коментариите дали блондинката няма да се завърне в Нова телевизия Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Той не намери мъжкото в себе си, за да им го каже в очите, бясна е звездата от първия сезон Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Скокът е пет пъти  Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Апаши разбили апартамента на 85-годишната певица и свили всичките ѝ ценности Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Изместиха ме, детронираха ме, 
Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори