×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Лондон иска отрицателен тест преди да напуснеш Острова
  • И на библиотека със зелен сертификат
  • Съдят петима общински служители от Свищов, отписали по давност 34 000 лева местни данъци на търговец
  • Учени: Ранна форма на „Омикрон“ е имало още преди „Бета“ и „Делта“
  • Полски граничари задържаха руски кораб в Балтийско море
  • Синята зона ще е безплатна на Никулден
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ИАРА е в Бургас, ИАМА трябва да е във Варна - настояват БСП и ПП, ИТН твърдо против


ИАРА е в Бургас, ИАМА трябва да е във Варна - настояват БСП и ПП, ИТН твърдо против
Гуцанов и Белев влязоха в конфликт с Гроздан Караджов (отляво надясно) за седалището на Морската администрация, съгласие засега няма
24 Ноември 2021, Сряда, 20:13 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Преговорите между евентуалните бъдещи коалиционни партньори в сферата на транспорта са тежки

Варна се оказа със сериозно лоби в преговорите за новото правителство, поне що се отнася до сферата на транспорта. Във вторник се проведе една от най-тежките експертни дискусии именно в този ресор.

Депутати от водещата сила в следващия парламент - „Продължаваме промяната“ (ПП), и от БСП настояха седалището на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ (ИАМА) да се премести от София във Варна.

„В Бургас се прехвърли Агенцията по рибарство и аквакултури. Считаме, че в другия морски град – Варна, трябва да бъде прехвърлена Морската администрация във връзка с децентрализацията. В единия град да бъде едното, в другия град да бъде другата институция“, обяви Борислав Гуцанов от БСП. Според него, в Бургас било изнесено и „капепето“ (каквото и да значи това).

Гуцанов получи гореща подкрепа от колегата си от ПП Благовест Белев.

Според варненското лоби дори трябва да се помисли ИАМА да се обедини с Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и с евентуално бъдещо звено за морско търсене и спасяване.

Гуцанов и Белев поискаха в програмата за управление да влезе и план за развитие на морския терминал „Варна – изток“.

Георги Георгиев от „Има такъв народ“ (ИТН) се засмя и обяви, че в групата за преговори, изглежда, превес имат представителите на Варна за сметка на Бургас.

Борислав Гуцанов възрази, че не става въпрос за това.

Гроздан Караджов от името на ИТН обаче се противопостави категорично ИАМА да се мести във Варна. Според „Има такъв народ“ това не е оправдано, защото изпълнителните агенции били помощни органи към съответния министър. В този смисъл те трябвало да бъдат „на една ръка разстояние“ от него.

Иначе ще трябва да му пращат документите по „Еконт“, заяде се Караджов с фирмата на Николай Събев, който ще е депутат от ПП, а е спряган и за министър на транспорта.

По пощата ще му ги изпращат, надяваме се и електронно в скоро време, отвърна съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, който води преговорите в сектор транспорт.

Благовест Белев пък възропта, че нямало какво да се изпраща от шефа на ИАМА на министъра.

Според Гроздан Караджов обаче на морето има основание да бъде изнесено само управлението на евентуално бъдещо звено за търсене и спасяване.

Дама от екипа на „Демократична България“ предложи компромисно да се разкрие регионална структура на ИАМА във Варна. Борислав Гуцанов обясни, че такава в момента има.

Седалището обаче трябвало да се премести във Варна, защото там било „основното пристанище“. Гуцанов припомни, че морската администрация в миналото вече е била там.

„Там й мястото“, отсече той.

„Да се върнем към корените! Точно така“, подкрепи го Благовест Белев от ПП.

„Имаме разногласие“, резюмира накрая Асен Василев. „Това може да продължим да го дискутираме, да видим дали ще можем да намерим съгласие по тази точка“.

В момента ИАМА е със седалище в София, като разполага с регионални дирекции във Варна, Бургас, Русе и Лом.

В Бургас е седалището на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). От няколко месеца за него също витаят слухове, че може да бъде изместено.

 


В категории: Политика


20
Коментара по темата
20.
Знаещ
27.11.2021 20:54:55
0
0
Оперативната дейност на ИАМА отдавна е децентрализирана на ниво регионални дирекции като две от тях са в Русе и Лом. Централата отговаря за координацията и прилагане на унифициран подход към инвестиционните инициативи в отделните региони.
19.
Знаещ
27.11.2021 20:39:58
0
0
Явно, само Караджов като бивш главен секретар има представа как функционира МТИТС. Централата на ИАМА е в София, защото се занимава с транспортиране на ЕС законодателство и въвеждане и контрол на регулациите в корабоплаването и пристанищата. Това се осъществява с ежедневни доклади и подготовка на отговори от името на министъра.
18.
Master Mariner
25.11.2021 11:19:11
0
4
Децентрализацията няма нищо общо с администрирането. Концентрацията на заетостта е в Пловдив и София. В Пловдив са основани 162 предприятия в последните години по различни линии като инвестиции европроекти и др., а в Бургас и Варна нито едно...
17.
Щом Гуцанов
25.11.2021 09:02:57
0
8
Е намесен,чакайте далавера.
16.
До 15
25.11.2021 08:58:48
1
2
Какво разследване срещу жена му Зоя? Няма такова нещо.
15.
Бургазлия
25.11.2021 07:41:37
2
9
Тодор Иванов (Зойкин )трябва да стане шеф на ИАРА. Само тогава ще се оправят нещата. Пък и дотогава може да приключи разследването му за корупция на него и на жена му Зоя от ДИК
14.
Дернев
25.11.2021 06:25:02
6
3
А колкото до Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ , ако трябва да се мести, то трябва да е в Пд,не във Вн. От центъра на БГ по-лесно ще се координират мордките ни и трчни пристанища с чуждите такива, от блиьки ибпо-далечни страни.
13.
Алоха
24.11.2021 23:37:48
0
22
Смех голем…
На никой от заседаващите не му е май мястото там…Цирк от всякъде
А Проблемът е другаде
Не е от значение къде ще е главният офис на ИАМА а кой и как ще я ръководи, включая и министъра на транспорта.
Ама сега се дели баницата и всяко рупа ли рипа за парче…
12.
Оле.оле
24.11.2021 23:07:39
2
10
Ама те си имат тесен спИциалист от тея амеби итн, мострова бе тя е рибарка дори е директор на рибарите, ехе къде ги търсите тях, след Сидеров тея са ми другите противяги
11.
Дернев
24.11.2021 22:57:18
0
9
И още нещо. Ако е възможно прехвърлянето / продажбата / на концесията на БМФ Порт Бс, да се надявсме, че е предвидено съгласието на държавата. Ако не процедурата трябвяа да бъде спряна.
10.
Хахахаха
24.11.2021 22:54:32
3
10
ИТН могат само ДГД
9.
*********
24.11.2021 22:45:13
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Fccfcc
24.11.2021 22:29:54
1
34
ИАРА е една измислена и пропита от корупция, наши и ваши хора , да ги затриват от Бургас
Нека проверят какви хора работят там, името не могат да си кажат курвентии
7.
Дернев
24.11.2021 22:27:54
12
8
Вна изобщо не трябва да се слуша за морска стратегия или политикс. Състоянието в коетп се намира морската ни промишленост е плод на недалбовидна Вненска морска пилитика, в резултат на която вместо Бс, Констанца стана това, което е сега. Ръководството на ИАМА трябва да е в Сф за връзка основно с ИМО и други сфери в които се иска морско участие на правителството на .БГ. Оперативната дейност си остава по местс и от Сф нямат работа за случаи, като последния заседнал кораб. Ди търсенето и спасяването, както и опазването на МП на БГ трябва да са към ВМФ. Както и КПП-то. И във връзка с русенската връзка, тя трябва да е само канала. Другото ше ни вкара във война, ковто ще отиде и към Европа и света.
6.
Дернев
24.11.2021 22:19:55
12
7
Вна изобщо не трябва да се слуша за морсйа атратегия или политикс. Състоябирто в коетп се намира морската ни промишкенидт е пкод на недалбовидна Вненска норска пилитика, в резултат на която вместо Бс Констанца стана тива, кието е сега. Ръководството на ИАМА трябва да е в Сф за връзка основно в ИМО и други сфери в които де иска морсйо участие на правутелството на .БГ. Опетативната дейност си остава по местс и от Сф нямат работа за случаи, като последния заседнал кораб. Бо търсебето и спасяването, както и опаьването на МП на БГ теябва да са към ВМФ. Както и КПП-то. И във връзка с русенската връзка, тя трябва да е само кабала. Другото ше ни вкара във война, ковто ще отиде и към Европа и света.
5.
До 1
24.11.2021 22:06:27
6
8
Да си прочетеш учебниците от първи до осми клас и да бъдеш изпитан., То колко риба има е тези езера, че всеки ден с тонове я хващат бракониерите* и тя не свършва....
4.
лекар
24.11.2021 20:51:36
3
20
Покрай прането на ДПС парите от Магнитски и въпреки никаквите кадри правят болници в Бургас?
3.
СРАМ! СРАМ! СРАМ!
24.11.2021 20:44:43
8
41
Разбира се, че на тези агенции мястото им е на морето. Какви тъпанари са събрали от ИТН, че не могат да го проумеят?
2.
ПП
24.11.2021 20:32:34
4
40
Браво на Варна, защитават си града! Нашите явно са в режим Пълен Покой.
1.
...
24.11.2021 20:24:47
2
47
Иара да почни да си върши работата че браконерите много станаха всяка вечер тонове риба се избива и продава от язовир мандра и вая километри мрежи се пускат всяка вечер унищожиха популацията на рибита
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Доц. Мангъров загази заради думите му за ваксините и тестовете Доц. Мангъров загази заради думите му за ваксините и тестовете  Инфекционистът може да бъде глобен до пет минимални заплати или заличен от лекарската колегия Сменят Сотир Цацаров до месец Сменят Сотир Цацаров до месец Освобождаването на председателя на КП КОНПИ е изцяло в правомощията на парламента   Заболеваемостта от COVID-19 спада Заболеваемостта от COVID-19 спада Тя е 432 на 100 хиляди души за страната Жертва на насилие с брутален разказ за изверг, биел я с кабел с метални шипове Жертва на насилие с брутален разказ за изверг, биел я с кабел с метални шипове  Деница е избягала от насилника си, но се страхува да излезе от вкъщи Алекс Сърчаджиева с емоционално признание за дъщеря си Алекс Сърчаджиева с емоционално признание за дъщеря си Актрисата накара всичките си последователи в социалните мрежи да се развълнуват много от това ПП и ГЕРБ с най-голям дял дами в новия парламент, в БСП – много вожд, малко индианец ПП и ГЕРБ с най-голям дял дами в новия парламент, в БСП – много вожд, малко индианец ИТН с най-малък процент жени в редиците Джулиана Гани отиде на почивка с мистериозен мъж Джулиана Гани отиде на почивка с мистериозен мъж Тези дни едрогърдата блондинка е в чужбина, но не издаде дали пътуването й е свързано с работни ангажименти или е на ваканция   Сашка Васева се възстановява до 1 година и се връща на сцената Сашка Васева се възстановява до 1 година и се връща на сцената Изпълнителката на „Левовете в марки” била категорична, че животът й е в ръцете на Бог и той ще определи каква да бъде съдбата й Тишо на Венета олися и се ошишка Тишо на Венета олися и се ошишка Позабравеният риалити герой гони 50-те, но изглежда с 10 години по-стар Извънредно! ГДБОП разби мащабна група за трафик на мигранти през Бургаско Извънредно! ГДБОП разби мащабна група за трафик на мигранти през Бургаско ОПГ-то е действало и на територията на Хасково и София
Дете умря от инфаркт на изпит Дете умря от инфаркт на изпит  Камери заснеха покъртителната случка, разиграла се в училище № 25 в град Люберци Лондон иска отрицателен тест преди да напуснеш Острова Лондон иска отрицателен тест преди да напуснеш Острова Мярката, която предизвика недоволството на туристическия сектор, влиза в сила от 4 часа във вторник Намериха бомба под полицейска кола на митинг на Ердоган Намериха бомба под полицейска кола на митинг на Ердоган Атентатът срещу живота на президента е осуетен от турското разузнаване в събота вечерта, съобщават турски медии Полски граничари задържаха руски кораб в Балтийско море Полски граничари задържаха руски кораб в Балтийско море Според информацията на полската медия корабът, собственост на транспортна компания от Санкт Петербург, "се е движел със скорост 11 възела направо към плажа на остров Собишевски...извън определения воден път" Папата ще посети остров Лесбос Папата ще посети остров Лесбос Светият отец ще се срещне там с мигранти Илон Мъск заприлича на съветски комбайнер Илон Мъск заприлича на съветски комбайнер Ексцентричният милиардер избра много странния мохоук Тревога! 10 българи контактни на заразени с Омикрон Тревога! 10 българи контактни на заразени с Омикрон Завърнали се от Южна Африка, пътували са със самолет с двама румънци, носители на новия вариант Трагедия в Австрия, лавина погуби трима скиори Трагедия в Австрия, лавина погуби трима скиори Двама са ранени 13 жертви на вулкана Семеру 13 жертви на вулкана Семеру Десетки са в болници след изригването му на индонезийския остров Ява  Вълна помете младоженци Вълна помете младоженци Тя се случи, когато двойката се опита да направи красива снимка
Виолета Комитова, регионален министър: Виолета Комитова, регионален министър: Обесете ме, ако съм виновна за трагедията край Боснек Виц на деня Виц на деня Чест, Смелост и Мъжество - трите признака на алкохолното опиянение. Виц на деня Виц на деня Обаждане по телефона в офис. Секретарката отговоря:
- За съжаление шефът го няма, но ако е за нещо много спешно, ще го разбудя.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ракия - това е психотерапевт, чиито приемни часове са винаги в удобно за вас време.
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори