×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

При четвъртата вълна на Covid-19 има повече положителни тестове при децата


При четвъртата вълна на Covid-19 има повече положителни тестове при децата
Д-р Мария Ирикова съветва родителите да не бързат да започват лечението с антибиотици
19 Ноември 2021, Петък, 17:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Симптоматиката е като при стандартен респираторен вирус. Появяват се хрема, кашлица и много рядко при някои деца се развива пневмония

От началото на ноември към педиатричния екип на МЦ „Д-р Стайков“ в Бургас се присъедини Д-р Мария Ирикова. Специалистът по детски болести завършва Медицински университет – Варна, след което започва практика във второ детско отделение към УМБАЛ – Бургас и придобива медицинска специалност по Педиатрия през 2019 г.

Д-р Ирикова преглежда в МЦ „Д-р Стайков“ в понеделник от 13:00 ч. до 17:00 ч. и четвъртък от 8:00 ч. до 13:00 ч. През останалите дни от седмицата малките пациенти приемат д-р Анна Петрова и д-р Мирослава Колева.

От центъра обявиха, че всеки делничен ден може да бъде получена помощ от квалифициран педиатър. В детския кабинет се извършват и тестове за covid-19, ако пациентът проявява симптоматиката на вируса.

Д-р Мария Ирикова заяви „В УМБАЛ – Бургас всички деца в отделението са тествани за ковид, както и техните майки. За съжаление по време на тази вълна имаме повече положителни тестове и то във всички възрастови групи, дори при кърмачетата. Симптоматиката е като при стандартен респираторен вирус. Появяват се хрема, кашлица и много рядко при някои деца се развива пневмония. Но тези случаи са по-скоро изключение, най-често боледуването протича с температура за няколко дни.“

Относно новите мерки срещу разпространението на ковид-19, въведени от министерството в училищата, д-р Ирикова е с категорична позиция: „Абсолютно нормално е децата да се тестват. Изключително е безвреден методът по който децата се проверяват за вируса и няма нужда от паника сред родителите. Тестовете за стафилококи например, които много майки редовно правят на децата в лабораториите, са много по-неприятни от тези за ковид-19“, категоричен е педиатърът.

Д-р Мария Ирикова съветва още родителите да не бързат да започват лечение на децата с антибиотици. „По време на първата, втората и третата вълна майките, от притеснение за усложнения, настояваха за антибиотично лечение, което в много случаи изобщо не е необходимо. Сега забелязвам тенденцията да се обръща и родителите вече не бързат с тези лекарства, а се вслушват в препоръките ни. Вече и сред нас има много по-голяма информираност как точно да преборим вируса“.

„В момента, при над 90% от случаите при децата става дума за вирусни инфекции, които не се нуждаят от антибиотично лечение още в първите дни, дори и при наличие на температура. Много често родителите допускат грешка и започнат да лекуват с антибиотик още в началото на боледуването с първото повишаване на данните от термометъра. Тези медикаменти се предписват едва при повторно появяване на температурата след 3 и повече дни. В такива случаи на неправилна „превенция“ за нас лекарите става още по-трудно“, коментира д-р Ирикова.

Неправилното използване на антибиотиците води до сериозна резистентност към тези лекарства, което налага прилагането на все по широкоспектърни и мощни такива. Това няма да доведе до нищо добро. Забелязва се тенденция, при която за много кратко време хората стават резистентни към антибиотиците и това възпрепятства провеждането на лечение. За това горещо моля да не бързате да се  „застраховайте“  и на своя глава да пиете антибиотик“, апелира педиатърът от МЦ „Д-р Стайков“.

Прекомерната фиксация на някои родителите поражда и още една тенденция. Забелязвам, че е започнало поголовно взимане на гърлени и носни секрети на децата и лекуване на носителства. Това е абсолютно ненужно и дори вредно за децата. В момента, в който излекуваш едно носителство, след две-три седмици то пак ще се колонизира, защото това е нормална флора“ , коментира педиатърът.

За допълнителни въпроси и преглед, можете да си запишете час при д-р Мария Ирикова на регистратурата в Медицински център „Д-р Стайков“ на бул. „Транспортна“ №33 (до мол Бургас Плаза) или на тел.: 0896 996 006, 056 996 006 и 0892 996 006.


В категории: Здраве , Бургас


Кой да почерпи днес
Кой да почерпи днес 11/05/2024, Събота 09:49 0
Не правете това днес!
Не правете това днес! 11/05/2024, Събота 09:20 0
България Всички новини
Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Стана ясно какво са яли натровените деца в Сливен Дали им печен сандвич с яйце и сирене Цяла България издирва това момче Цяла България издирва това момче Детето е обявено за общодържавно издирване Спецакция с много арестувани заради дрога Спецакция с много арестувани заради дрога Най-малко осем души са задържани по време на операцията за противодействие на разпространението на наркотици Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Няма места в ясла и забавачка за 10 000 от София Столицата разполага със 198 общински детски градини, в които се полага грижа за приблизително 44 000 деца Забраняват вноса на твърде стари автомобили Забраняват вноса на твърде стари автомобили Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Ще смени ли Халваджиян най-големия хейтър в журито на Капките - Фънки Старая се да правя градивна критика и влагам точно това в коментарите ми. Не правя коментар, за да го мачкам, а за да му дам тласък за работа, посочи той Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът Надя потресе всички, след като се вмъкна в леглото на Ергенът "Не я интересувал никой... Но даже и че детето й ще гледа това предаване, достатъчно е голямо  И поведението на майка си, което нито е за пример, нито е възпитателно! Горкото!", пише зрителка на Фейсбук страницата Не правете това днес! Не правете това днес! Днес има забрана да се работи  Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ Разгеле! Уволниха Банда Банда от БНТ От управата все се надявали водещата да стане по-уверена, да заеква по-малко и да намали броя на лапсусите С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др.
Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори