×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Делото „Алепу“ - гордост за бургаската прокуратура


Делото „Алепу“ - гордост за бургаската прокуратура
Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и Андрей Червеняков (вляво) смятат, че са постигнали значим успех в защита на обществения интерес
17 Ноември 2021, Сряда, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

От държавното обвинение се надяват случаят да е крайъгълен камък в борбата с незаконното строителство по Черноморието

Какво ще се случи с „подпорния хотел“ на Алепу след решението на Върховния административен съд (ВАС), обявено вчера? Ще бъде ли разрушен? Ще остане така, както е? Или ще продължи да се строи?

ВАС окончателно отмени разрешението за строеж на курортния комплекс като незаконосъобразно. Това обаче едва ли ще сложи окончателен край на сагата.

Инвеститорът вече реагира гневно, като обяви, че смята да търси международна помощ и дори заплаши с екокатастрофа, ако премахне строежа.

Това, което вчера стана ясно, е, че ВАС е потвърдил решението на бургаския Административен съд. Според него разрешението на Община Созопол за укрепване на свлачището е законно. Отменя се обаче второто разрешение, свързано със същия имот - за строежа на „подпорния хотел“.

Тук трябва да се припомни, че инициативата казусът да отиде в съда е на Окръжна прокуратура-Бургас. От държавното обвинение смятат, че този случай може да е крайъгълен камък в борбата с незаконното строителство по Черноморието.

„Считаме, че това е значим успех за прокуратурата в защита на обществения интерес“, коментира пред „Флагман“ окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Той подчертава, че държавното обвинение е положило много сериозни усилия по казуса „Алепу“.

„Делото е изцяло инициатива по протест на Окръжна прокуратура-Бургас“, обясни пред „Флагман“ и Андрей Червеняков – ръководител на административния отдел в Окръжната прокуратура и част от екипа прокурори по делото „Алепу“.

„Ние предварително сме направили проверка, събрали сме достатъчно данни и доказателства и сме го внесли в съда. Административният съд като първа инстанция възприе нашите доводи и прогласи решението за строеж за нищожно. Върховният съд потвърждава решението на Административен съд-Бургас и доразвива доводите, които изначално ние бяхме посочили в протеста“, коментира прокурор Червеняков.

„Съществен довод, който ние развихме в протеста като правна проблематика и който е относим както за бъдещата дейност на архитектите, така и за тази, която се извършва досега, е, че за един имот няма правна възможност да се издаде едно строително разрешение, което после да се надгради или измени с друго такова“, добавя той.

Припомняме, че двете разрешения за строеж са издадени по време на предишното ръководство на община Созопол – през 2018 г.

Едното е от 26 февруари 2018 г. и е само за укрепване на свлачището. На 10 септември 2018 г. обаче е издадено второ, което касае вече освен въпросното укрепване, но и стpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс. Първото разрешение обаче не е отменено от Общината, което се оказва ключово в процеса.

Върховният съд потвърждава тезата на прокуратурата, че няма процесуална и правна възможност главният архитект да изменя по този начин първото разрешение за строеж.

Какво обаче следва да се случи след решението на ВАС?

„След това решение, което е окончателно, контролните органи трябва да констатират, че строежът е незаконосъобразен, защото административното дело касае индивидуален административен акт, т.е. строителното разрешение. След като той е прогласен за нищожен, не съществува в правния мир и не поражда правни последици“, смята прокурор Андрей Червеняков.

Според него оттук насетне следва да се задвижи процедурата по Закона за устройство на територията за премахване на постройката. Това трябва да стане със заповед на контролния орган. Кой е той - зависи от категорията на строежа, която трябва да се установи, обяснява прокурорът.

Вариантите в случая били два – отговорен е или кметът на Община Созопол, или директорът на държавния строителен контрол.

„Като премахването на строежа се възлага на този, който го е извършил, за негова сметка. Ако той не го стори, го извършва контролният орган, като го прави за сметка на възложителя. Т.е. при всички положения тук имаме ясен извършител на строителната дейност, така че тази финансова проблематика ще бъде насочена изцяло към него“, казва прокурор Червеняков.

„Контролните органи трябва въз основа на решението на съда да констатират незаконосъобразност на строежа и да пристъпят към процедура по събарянето му“, потвърждава и ръководителят на Окръжната прокуратура Георги Чинев.

Любопитен момент е, че в съдебния процес от едната страна е била прокуратурата, а от другата са били дружествата „ГБС строй“ и „Алепу Вилидж“, както и Община Созопол.

В трудна ситуация е настоящият кмет на общината Тихомир Янакиев, който наследява проблема и е принуден да защитава спорния строеж.

В интервю преди около месец и половина той обяснява, че поне от 50 години се знае, че районът на Алепу е свлачищен.

„Никой обаче не коментира факта, че събарянето на тази бетонна постройка ще доведе до истинска, а не до предполагаема екологична катастрофа. Кой ще поеме разходите по събаряне, кой след това ще укрепва свлачището, което безспорно ще се активира“, пита Тихомир Янакиев, цитиран тогава от „Frognews”.

Според него, почти е сигурно, че събарянето на подпорната стена ще доведе до разрушаване и на пътя.

Аз не съм готов да поддържам този незавършен обект в частен терен със средствата на общината. Не знам доколко и инвеститорът би поддържал подпорната стена, ако тя остане в този си вид“, казва Янакиев.

Изглежда и не е много ясен виновникът за незаконния строеж. От една страна, общественият гняв е насочен срещу инвеститора. От друга, обаче, правният хаос с двете действащи разрешения за строеж върху един и същ имот е създаден от Община Созопол (няма особено значение, че вината е на предното ръководство на общината).

От прокуратурата обаче са доволни, че случаят може да има системно въздействие.

„Това е емблематичен пример. Може би първият, при който се показва тази решимост не само от наша страна, но и от страна, надявам се, и на държавата, която, ако предприеме бързи мерки, ще премахне строежа и това ще послужи като превенция към всички останали по Черноморието“, заявява прокурор Червеняков.

 


В категории: Темида


21
Коментара
Жесток удар по Лена
Жесток удар по Лена 27/04/2024, Събота 10:00 4
21
Коментара по темата
21.
МАЛИИ
18.11.2021 10:26:39
0
3
А търсите кой да събори на оня рязан турчин обектите в Отманли,а? Я да видим какво пише по-долу... Или то там на дУган не се знае кой го е построил,за това някой друг трябва да го съброи,така ли?Флегман,я да отправите тоя въпрос към прокуратурата!

„Като премахването на строежа се възлага на този, който го е извършил, за негова сметка. Ако той не го стори, го извършва контролният орган, като го прави за сметка на възложителя. Т.е. при всички положения тук имаме ясен извършител на строителната дейност, така че тази финансова проблематика ще бъде насочена изцяло към него“,
20.
546 Y 569
18.11.2021 09:44:28
0
2
Според мен задачата е много трудна за решаване. Това е и вълкът да бъде сит ( да бъде укрепено свлачището ) и агнето цяло ( да бъде запазена екологията и там да няма хотел). Трудното е че ако сега ако се разруши хотела, започвнето на нов проект само за подпорна стена ще струва много скъпо и похарчените пари ще бъдат един паметник на глупостта. Първо да се построи тоя хотел (подпорна стена). Второ да се разруши и трето да се построи отново подпорна стена.
Но май трябва да се извърви жцелия тоя път , тия нагли инвеститори да загубят да поемат всички разходи или да фалират като платят и със своето имущество за да бъде това обеца на ухото на всеки тръгнал от едно разрешение за една барака ,а постройл многоетажен хотел.
19.
До 13
18.11.2021 09:35:47
0
3
Май само вие не сте разбрали,че от самото начало Алепу е една голяма далавера постигната с рушвети, продажни чиновници и институции. Номера сега ще кажем ,че се строи това пък после ще построим друго, ще оправим документите и всичко ще е ок...е тоя път не мина... всички знаем,че понякога е по лесно да строиш незаконно и после да го узакониш от колкото да строиш по правилата....а за Банките и инвеститора ... В играта винаги има риск и никой не им е виновен,че са поели риск с нещо толкова оплетено...Няма как нещо да е почнато с яка далавера и после изведнъж да стане чисто и законно.... Алчността е страшна сила
18.
Koko
18.11.2021 09:08:16
0
2
Neverojaten slu4ai-prokuraturata vze, 4e se razmarda, mai i stana goreshto pod zadnika. Smenjat se vremenata v Balgarija, svarshva anarhijata i kradeneto, izdavaneto na falshivi dokymenti za stroezi plateni s 4uvali pari koito se razpredeljaha i na hora ot ,,zakonorazdavaneto,, vseki si traeshe v Neverland i si lezeshe na parite.Sega neshtata se zatjagat, nadjavam se da minat njakoi den s fadromi v Sl.brjag .
17.
ГБС
18.11.2021 08:48:39
0
2
Ако Пашов не беше починал , надали щеше да е такова решението. По-вероятното е вече да беше завършен строежа ама айде. Преди това медиите не смееха да му споменят името ....сега са много силни всички
16.
До 13
18.11.2021 08:21:10
1
6
Собственикът да ходи да си търси рушветите за тия разрешителни от РИОСВ, гъбаря, архитекти и т.н. Ако не му ги върнат може да отиде в Прокуратурата и да се оплаче и там!
15.
Имам човек
18.11.2021 06:40:34
1
11
Хронологията по осветляването на скандалната свинщина на Алепу е следната - първо алармираха за строежа от фейсбук групата Спаси Корал. Около седмица след това започнаха протести първо в София, след това и на място. Имаше изказвания от Борисов и Ревизоро. Бойко беше сърдит на ГБС, че им наливаше милиарди по обществени поръчки, а те да му развалят рейтинга. Имаше протести и пред РИОСВ, Спаси Корал пускаха жалби до всички институции И ЧАК тогава, с огромна неохота, прокуратурата се поразмърда. Приятно изненадан съм, че съдът си е свършил работата. Сега прокуратурата може да се захване и с наглия нов собственик, дето демонстративно врещи как нямало да спази закона и решението на съда.
14.
Веса Илиева
18.11.2021 06:04:47
0
6
А незаконните и полузаконните строежи плъзнали ИФ целия Бургас, кога?
13.
до 9
18.11.2021 04:18:28
3
5
Свободни съчинения пишете ! Фантазии.
Къде точно в това Решение на съда прочетохте, че строежа не отговаря на параметрите на застрояване ?
Пет или десет етажа не ги определяме аз или вие а ЗУТ. И съдиите не обелват нито дума за презастрояване извън одобрените планове. Точка !
Порока на строителството според тях е начина на издаване на второто строително разрешение.
А начина се определяот Общината и се проверява от РДНСК.
Къде е вината на инвеститора ?
Иска да строи. Държавата му разрешава. Влага милиони. Вдига се шум. И сега му казват. Чакай малко.
Ами ако е взел заем ? Банката му го е дала срещу стр. разрешение.
Т.е. вече банките не трябва да финансират на зелено, защото стр. разрешение не е стабилен документ.

Решение на ВАС което угажда на масата народ и поражда ред юридически въпросителни !
12.
паткан
18.11.2021 01:09:43
1
10
Сега много прокурори в Бургас ще се разработят. Иначе си отиват, а може и при бай Ставри.
11.
Иванов
18.11.2021 00:01:20
0
10
Събаряне на паметника на наглостта.
10.
Здравко
17.11.2021 23:34:09
1
17
Брат ми, изгоряхме!
Ама здраво изгоряхме
9.
До 7
17.11.2021 22:38:12
3
13
Тай като ми писна в последно време от тъпо сравнения .... кенефа е едно няма как да го направиш на 10 етажа със три стълбища и пет асансньора, колко и да ти се иска... Нали затова има закон ,който определя кое какво е и колко са допустими те размери за строеж... Защото по вашата логика всяко разрешително за кенеф до сега ще ше да е небостъргач и не само по морето... И по вашата логика ,за какво тогава човек да хаби нерви да си издава необходимите документи за строеж на 5 етажна къща като може просто да си издаде разрешително за кенеф......
8.
хахах
17.11.2021 21:49:02
1
18
ква гордост бе, това един петокласник може да го види че не е подпорна стена. Срам е!
7.
любителски поглед
17.11.2021 21:09:45
14
9
Абсурдно решение на съда !
Имате ваш, личен имот за който сте взели Разрешение за строеж на външна тоалетна-нужник.
Септември тъща ви дава пари и вече като баровец, искате да получите строително разрешение за вилна сграда в същият парцел, като нужника да стане част от тоалетната на сградата.
Според ВАС това е незаконно !!!
Защото трябва Общината да издаде Заповед за отмяна на предното строително разрешение и едва тогава да получите ново такова.
Да ама нужника ви е приет с Акт за ползване. Тогаз ?
За неразбралите :
нужника= подпорната стена
вилна сграда = апарт хотела

А най-важното е, че инвеститора е направил това, което е поискала от него Общината.
Сега трябва да осъди Община Созопол за обещетение.
6.
жестоката истина
17.11.2021 21:07:52
9
15
Браво на бургаската прокуратура!
"Палачинката" се обърна и тя милата (прокуратурата) започна да демонстрира някаква активност.
Защо твърдя това? Ами, защото милата ни бургаска прокуратура нещо не беше в час, преди да се обърне "палачинката". А къде беше не се знае - в морковите, в Москва, на Марс, на пазар в Одрин... и т.н.?
Бургаската прокуратура ПРОСПА като се правеше на "умряла лисица", или ако ви харесва повече - на ударена зад врата с мокър парцал:
Първо - КРАЖБАТА на демонтирания в Бургас паметник на главатаря на Червената армия, окупирала България през 1944 година – маршал Толбухин, и монтирането му в руската база на р. Камчия.

Второ - НЕЗАКОННОТО разширение на паметника на САМООТРОВИЛИТЕ се с ОТКРАДНАТ метилов алкохол ОКУПАТОРИ-МАРОДЕРИ от Червената армия през 1944 г. в Бургас.

Трето - САБОТИРАНЕТО на законно приетото решение на Община Бургас за премахване на плочата с имената на терористите-шумкари от входа на Механотехникума.
Плочата с имената на терористите-шумкари все пак бе свалена след НАРЕЖДАНЕ от София - след ГОДИНА И ТРИ МЕСЕЦА САБОТАЖ, но и досега се ПРИКРИВАТ овластените саботьори!
Честито дрОгарЕ!
Всеки народ си заслужава и управниците, и прокуратурата и всички останали "екстри"!
5.
По-скоро
17.11.2021 21:05:09
3
9
Браво на Андрей Червеняков!
4.
Колега
17.11.2021 20:31:15
5
17
Браво на Жоро Чинев и колегите му от ОП Бургас. Не всичко е изгубено
3.
възмутена
17.11.2021 20:30:12
3
18
Нещата трябва да се свършат докрай.Браво на бургаските прокурори.Всички проектанти, извършители на това безобразие трябва да бъдат съдени за екологичната катастрофа.Не е достатъчно само да бъде съборено това чудовище.Делата трябва да продължат и срещу измамата на сътвореното.
2.
ГРАЖДАНИН
17.11.2021 20:19:17
2
18
Адмирации на прокуратурата за правилното решение че обекта е незаконен и подлежи като всеподобен за сриване със земята Събаряйки това огромно строителство ще потвърди волята на държавното правосъдие в безпристрастие и спазване на законите в държавата ВСЯКО нарушение ще се приследва според законите .Ислед привеждане в изпълнение на това прокурорско решение незабавно без всяка давност ще трябва да се подходи по същия начин и към всички незаконни постройки и строежи обявени за незаконни .
1.
Браво
17.11.2021 20:09:26
4
17
Браво, Червеняков!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва Ударна ревизия на Закона за хазарта Ударна ревизия на Закона за хазарта На първо четене парламентът прие пълна забрана за рекламата на хазартни игри в радио, телевизия, печатни и електронни издания, както и на обществени места и фасади на сгради Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата
Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори