×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандално: Частен колекционер придоби ценен експонат от Музея на бойната слава в Ямбол


17 Ноември 2021, Сряда, 12:34 ч.
Автор: Флагман.бг

Изнесена е скоростната кутия на единствения в България Jagdpanzer - немски унищожител на танкове от Втората световна война

Ценен експонат от Музея на бойната слава в Ямбол е предоставен на частен колекционер. Това стана ясно след наше запитване до общинския музей по Закона за достъп до информация. Става въпрос за скоростна кутия на германско щурмово оръдие от Втората световна война Jagdpanzer L/48. Това е един от най-редките образци германска военна техника от войната. В света са останали едва няколко бройки, като една от тях е притежание на ямболския музей. По балансова стойност бронираната машина е 600 000 лв., но за колекционерите на оръжие стойността е много по-висока – и числово, и като притежание, пише netnews.bg.

Именно на такъв колекционер е предоставена скоростната кутия. Това е фирма „Еко Био Енерджи“ със собственик Красимир Арсов. Предаването е с дата 29 септември 2021 г. Месец и половина то остава в пълна тайна. Информация бе оповестена от общината едва след входиране на запитването ни и няколко дни преди да бъде получен отговор по него от страна на директора на музея Георги Вардаров.

Според обяснението на общината, скоростната кутия е дадена за реставрация и оценка на годността за срок от шест месеца. Собственикът на фирмата Красимир Арсов предложил услугите си на директора на музея Георги Вардаров и той приел. Вардаров обаче отказа да предостави договора между него и фирмата с обяснението, че имало клауза да не се дава на трети лица информация и документи, свързани с действието на договора.

„Еко Био Енерджи” ЕООД е създадена през 2004 г. с основен предмет на дейност иновации в екологичните технологии. През 2010 фирмата започва да се занимава и с търговия на оръжие и друга специална продукция. Започва закупуване на излишна военна техника от българската армия с колекционерска цел.

Собственикът Красимир Арсов е добре известен в публичното пространство. Той е бивш общински съветник в столичния общински съвет и шеф на фирма „Чистота”, близък до кмета Стефан Софиянски и Румен Гайтански – Вълка. Името му фигурира в поредица скандали, свързано с управлението на отпадъците в столицата. Спряган е като идеолог на концесията по чистота с Румен Гайтански и на схеми, по които в чистотата са потънали стотици милиони.

Апетитите на Арсов към немската бронева техника на ямболския музей не са от днес, а оръжейните сделки също са съпроводени от скандали. През пролетта на 2008 г. Красимир Арсов печели търг с тайно наддаване за части от съветски танкове Т-34 с цена от 100 хил. лева за тях. Още тогава той твърди, че има намерение да наддава и за частите от немските „Майбах“. Те са извадени от отбранителната линия по границата с Турция, след като е констатиран опит една от тях да бъде продадена нелегално зад граница.

През 2013 г. МО обявява търг за продажба на 374 различни видове 130-мм оръдия, артилерийски системи, радиостанции, тегличи, ремаркета и куполи с оръдейни тела за танкове „Майбах“. Тръжната обява е пусната на 18 октомври (петък). Според нея всичко се продава анблок с начална цена 943 400 лв. Крайният срок за подаване на офертите е до 25 октомври. Кандидатите имат само 23 и 24 октомври, за да видят отделните изделия, които се намират в Несебър, Созопол, Царево, Балчик, Варна, Корен (Хасковско), Ягодово (Пловдивско), Благоевград, Чешнегирово, Доброславци, Ямбол, Казанлък и Разград. За два дни е невъзможно да се обиколят дори само половината от тези места, оплакват се участници в търга. Поради това документи подават само две фирми.

Победител в надпреварата е „Еко био енерджи“ ЕООД, с която търговско дружество „Снабдяване и търговия“ ЕООД подписва договор за покупко-продажба, с единствената разлика, че от първоначално подадената оферта са били извадени елементите от танковете „Майбах“. Причината са постъпките на община Ямбол тогава тази техника да бъде предоставена на новосъздадения Музей на бойната слава. Така те попадат в музея, заведени са като културни ценности и всъщност са най-ценните експонати там.

Сега, десет години по-късно, има опасност ямболският музей да се прости с част от тях. От общината обявиха, че се обсъжда размяна на експонати с частния музей на Арсов – Българският военен и технически музей.

Предложението на Красимир Арсов било Музеят на бойната слава да предостави германски танк Panzer 4 и немско щурмово оръдие Stug 3, като в замяна получи реставрирани и приведени в движение експонати от обменния фонд на колекционера.

Дори без да са реставрирани, в състоянието, в което се намират в момента, всяка бронирана машина в Музея на бойната слава по пазарни цени може да струва милиони и са едни от най-търсените от колекционерите експонати. Ямболският музей притежава истинско съкровище, което е в основата на неговата атрактивност и популярност. Най-важното е, че това е ценно свидетелство за историческата ни памет и бойна слава. И всяко посегателство върху тези експонати всъщност ощетява общината, държавата и родовата ни памет.


В категории: Ямбол


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
3
Коментара по темата
3.
Ха ха ха
17.11.2021 17:36:12
4
3
ГЕРБ не то продадоха ама шайката на Зеления чорап го продаде.
2.
динкоооууу
17.11.2021 15:28:40
0
1
андибулллл
1.
Б.Б.
17.11.2021 12:43:03
2
10
Че тоя танк ако струваше толкоз пари ГЕРБ да го бяха продали до сега и да са го сменили с картонен.Я проверете все пак да не бие на кашон.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори