×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Рекордно ниско ниво на безработицата - 4.7% през октомври


15 Ноември 2021, Понеделник, 15:39 ч.
Автор: Флагман.бг

Търсят се строители, продавачи, шофьори, металурзи...

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва без промяна и през октомври, като остава на рекордно ниското ниво от 4.7% , сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта.

Спадът на годишна база е с 2.2 процентни пункта. В сравнение с края на октомври 2019 г. – година, като цяло рекордна по ръст на заетостта, равнището на безработица също се понижава значително – с 0.9 пункта. Регистрираните безработни в края на месец октомври са 155 263, което е с едва 327 повече от септември и със 72 646 или с 31.9% по-малко в сравнение с година по-рано.

В бюрата по труда през октомври са се регистрирали нови 25 332 безработни, като те са с 3595 лица повече спрямо предходния месец, а спрямо октомври 2020 г. се наблюдава спад от 7047 лица. Други 575 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца. Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 755 или с 5441 по-малко от предходния месец и с 8068 по-малко спрямо същия месец на 2020 г., което е типично за есенно-зимния сезон.

Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (29.3%), следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (14.7%), административните и спомагателните дейности (10.4%), държавното управление (8.0%), хотелиерство и ресторантьорство (7.3%) и образование (7.1%).

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; строители; продавачи; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; водачи на МПС и подвижни съоръжения; персонал, полагащ грижи за хората; стопански и административни специалисти и др.

През октомври 15 319 безработни са започнали работа. Данните отчитат намаление на броя им с 3212 спрямо септември и със 7726 спрямо същия месец на предходната година, което съответства на намалелия брой на регистрираните безработни лица. Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други 238 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

76.0% от започналите работа през октомври са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 20,8%, следван от търговията – 15,8%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,3%, държавното управление – 5,6%, образованието – 5,5%, строителството – 5,3%, административни и спомагателни дейности – 4.3% и др.

Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец септември 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на малко над 41 000 безработни лица, като само през октомври са сключени трудови договори с нови 1 603 безработни.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40, като с ПМС 322/07.10.2021 г. срокът й бе удължен до края на годината.

От 12 октомври, когато стартира новата процедура, до края на месеца, бюрата по труда са одобрили 1320 заявления на работодатели за запазване заетостта на близо 42 000 лица, работили през август и септември.


В категории: Бизнес


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Държавата е безработна
15.11.2021 19:02:18
0
1
Няма нищо крадливо правителство трябва да се стегне малко
5.
Госпожа лъжа
15.11.2021 17:32:40
0
5
Абсолютна лъжа. Безработицата и 15 процента. Това че хората които са безработни с изтекли регистрации без да получават обезщетения след като ги излъгаха и окрадоха с промените в реда за записване при безработица. И ако ходят всеки месец за 1 подпис а не ти намират никаква работа защото токово няма просто се отписват или не се подписват и автоматично се отписват.Така стъкмистиката е налице. Стотици хиляди нерегеитрирани но никой не ги брои.
4.
ALT
15.11.2021 17:31:10
0
0
На запад работят и им плащат добре.
Тук. Ако ти платят добре.
3.
RE-1
15.11.2021 17:29:56
0
2
Разговор между бизнесмени.
- Ти на твоите даваш ли им заплати ?
- Не. Ама пак идват на работа.
- Тогава защо не им вземаш по 5 лева, че идват на работа ?
2.
Хахахах
15.11.2021 16:50:38
0
7
Да прокудиш 2 000 000 българи, и да се хвали с рекордна ниска безработица - това е олигофрения.
1.
Хайде де
15.11.2021 15:52:03
2
2
нали ревяха, че нямат работа, как стана това? Явно стъкмистиката е като при изборите - фалшифицират!
Но идва видов ден!
Бай Ставри ви чака - и Радев, и Харварда и Кокорко и Славуца, и ДБ-то!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума
Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застеля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори