×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

"Алфа рисърч": ГЕРБ води убедително, ПП и БСП поделят второто място, ще има балотаж за президент


"Алфа рисърч": ГЕРБ води убедително, ПП и БСП поделят второто място, ще има балотаж за президент
Избирателната активност се очаква да е под 50 %
11 Ноември 2021, Четвъртък, 10:34 ч.
Автор: Флагман.бг

Дистанцията между проф.Герджиков и президента Румен Радев намалява

 

ГЕРБ е първа политическа сила с 24,2 %, а второто място е поделено между "Продължаваме промяната" с 16,2 % и БСП - 16 %. Това сочи проучване на агенция "Алфа рисърч" за политическите нагласи, направено в последната седмица преди вота.

Избирателната активност се очертава да е 50 %, което означава, че ще има втори тур на президентските избори. Водач е Румен Радев с 46,4 %, а втори - проф.Анастас Герджиков - 28,3 %.

Повишена мобилизация за парламентарния вот, който седмица преди изборния ден привлича по-висок интерес от президентската надпревара. Отчита се консолидиране на партийните ядра в периода на кампанията и битка за електорални периферии в последната седмица преди вота, отчитат от социологическата агенция.

Пет дни преди изборния ден, готовност за участие във вота заявяват 47% - 48% от хората с право на глас в страната, други около една четвърт се колебаят, дали да отидат до урните. Взаимното влияние и припокриване между президентската и парламентарна кампании в комбинация със съпътстващите я скандали, здравната и социално-икономическа кризи връщат интереса на избирателите към битката за парламент. В началото на кампанията, както обичайно, мажоритарният президентски вот фокусираше по-силно внимание от партийната надпревара. Три седмици по-късно обаче решилите да подкрепят партийна листа надвишават с около 2 пункта участниците в президентските избори, отбелязват от "Алфа Рисърч".

Електорални нагласи за парламентарния вот

Кампанията вече е консолидирала твърдите симпатизанти на основните политически сили и това определя електоралните им позиции в навечерието на вота, изтъкват от агенцията.

Според проучването ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от  24.1% от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти. Бившите управляващи успяват да възвърнат част от оттеглилите се от тях през юли избиратели в столицата и големите градове. Преднината им се допълва и от динамичния обмен на симпатизанти между протестните формации, който не позволява на нито една от тях да се открои като безапелационен носител на промяната, отбелязват от "Алфа Рисърч".

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри К. Петков и А. Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%). Изходът от тази битка ще се реши не само от възможността на двете партии да мобилизират симпатизантите си, но и от ситуативни фактори. Влошаване на Ковид ситуацията и машинното гласуване крият рискове за БСП, но не са сериозно предизвикателство за привържениците на „Продължаваме промяната“. Неясният идеологически профил, казусът с двойното гражданство на К. Петков и по-слабата мобилизация могат да имат негативен ефект върху „Продължаваме промяната“, изтъкват от "Алфа Рисърч".

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно Събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни.

Обявяването на проекта „Продължаваме промяната“ нанесе електорални щети на всички протестни партии. След първоначалния отлив на симпатизанти, „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват, показва проучването.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа.

ДПС, въпреки активната  кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 на сто при обичайно равнище над 85 на сто в предишни избори). Това носи 9.8% за Движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот, посочват от "Алфа Рисърч".

Две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента.

„Възраждане“ с 3.8% частично консолидира фрагментиралия се при последните два избора радикален националистически вот.

Обменът на симпатизанти между протестните партии засяга и „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Коалицията около М. Манолова, която също търпи загуби от „Продължаваме промяната“, увеличава леко подкрепата си и с  3.6% също остава близо до изборния праг.

Електорални нагласи за президентския вот

Относително по-ясна е ситуацията около президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев е с най-голям аванс (46.4%), но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано. От една страна, предизвикателство пред него е охладеният ентусиазъм към този вот, който трудно ще надскочи нужната активност от 50% за приключване на изборите в един тур. От друга страна, нарастващото в последните седмици разочарование от действията на служебното правителство (особено по здравната криза, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Радев са привържениците на БСП и „Продължаваме промяната“. Сред по-широката периферия, която ще е много важна за втория тур обаче е налице известно пропукване, отбелязват от агенцията.

От "Алфа Рисърд" посочват още, че при втори тур балотажът ще е между Румен Радев и  Анастас Герджиков. Професорът влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3%, която идва основно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни професии и академични кръгове.

Мустафа Карадайъ (8.8%) и озан. Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици. Те обаче, както и Костадин Костадинов (3.2%) страдат от ефекта на повишения интерес към парламентарната за сметка на президентската надпревара и към момента имат по-ниска подкрепа от застаналите зад тях формации.

Тези тенденции поставят изхода от балотажа в зависимост не само от резултата на първия тур, но също от позициите на политическите партии и възможността на двамата водещи кандидати да мобилизират избиратели извън кръга на твърдите си симпатизанти.

Настоящото изследване е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.




Флагман.БГ Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка 23/04/2024, Вторник 12:08 0
22
Коментара по темата
22.
Рмчх
11.11.2021 17:09:19
0
2
Голямо проучване 1000 човека, поне 50 000 трябва.
21.
ПП
11.11.2021 17:05:36
2
2
Новозлюпена партийка куцо и сакато вече става политик, много сте смешни.
20.
Балотаж
11.11.2021 15:59:16
4
8
Няма да има.
Льотчика им го наби с 1200.
19.
ГЕРБ лети
11.11.2021 15:58:00
0
4
На крилата на еуфорията.
НО , има една песен в която се пее: Лети,лети,лети и хоп...и излетя...
Ей тъй ще стане и с тях.
Будалите свършиха.
18.
Бг е голяма психиатрия.
11.11.2021 14:06:23
16
7
15 години, ГЕРБ ги бие на всички избори, а другуте партии все фантазирар, че били провалена партия с оровален лидер. Страшни шизофреници. Е как, така Дай България, БСП и другите, не са печелили от 15 години, а ГЕРБ и Борисов били провалени! Хахаха!
Спрете им опиатите и алкохола на тези карастрофирали партийки и електората им. Това е все едно някой от наще смешни футболно-балетни клубове да говори, че Барселона е провален отбор.
17.
Гражданин на РБ
11.11.2021 14:04:32
13
16
Пожелавам на Г-н Румен Радев успех в предстоящите избори. Той е един честен и достоен ПРЕЗИДЕНТ, който не се поддаде на натиска на мутрите. Да живее достойният наш президент! УСПЕХ !!!
16.
Насето Герджиков
11.11.2021 13:55:00
3
6
Сещате ли се кой ще е следващият служебен премиерq когато ДейБъ или славчовците провалят съставянето на редовно правителство а аз стана преЦедент
15.
до 1
11.11.2021 13:51:56
3
14
Гербджипков бил в инициативен комитет на ДПС после в НДСВ а сега пудкрепен от Герб смятай къв политически хлъзгав хамелеон е
14.
Фондация''Пълно нощно шкафче''
11.11.2021 13:39:32
5
15
СНИМКИТЕ с шкафчета,пистолета и пачките на БОКО по 500 Е ЩЕ дръпнат като воденичен камък НАДОЛУ %на пластмасовия кандидат на сдс/герб Герджиков
13.
То па едни социолози
11.11.2021 13:19:38
3
17
Само не знам какво ще обясняват ако Герб са на второ или на трето място
12.
От 46 на 4.6
11.11.2021 13:08:41
3
2
Ако намерят и останалите "допълнителни" машини с колко ли процента ще е пропукването?
11.
9689
11.11.2021 12:46:40
5
15
Хора, не спете, не гласувайте за мутрата и престъпници...
10.
Чайка
11.11.2021 12:26:20
1
18
Т'ва са пълни глупости , никой няма да гласува за тоя хелуйнски артикул .
9.
До 2
11.11.2021 12:16:47
2
7
Шибан си ти боклук. И да те питам.? Какво прави майка ти?
8.
Ами
11.11.2021 12:12:30
29
10
Гласувайте за В.ъзраждане, че иначе ще ни спукат от сертификати, тестове и накрая задължително ваксиниране и за децата! Други няма.
7.
Колкото
11.11.2021 11:39:26
0
11
Миналия път
6.
Васил
11.11.2021 11:37:25
5
16
а къде са ВМРО, ВОЛЯ, НФСБ хаха....Така, според мен за да се намали корупцията е необходимо да се коалират няколко партии, които да съставят правителство. По този начин на отделните партии, ще им бъде по трудно да си правят далавери.
5.
Бат Бойко
11.11.2021 11:00:51
13
20
Пак с 200 -комунисти и тъпи чалгари.
4.
СтрахливКоронар
11.11.2021 11:00:22
27
16
какво ги лансирате тез от Продължаваме Подмяната . Колко Ви платиха от Америка за България или Американското Посолство да ги лансирате?
3.
хаха АЛФА –УИДУРМА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11.11.2021 10:54:14
4
29
НА ПРЕНИТЕ ИЗБОРИ БЯХА МНОГО ДАЛЕЧ ОТ РЕАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ХАХА!!!!!!!!!!!!!!!КОЙ ЛИ ИМ ВЯРВА ?????????????А ОЩЕ ПО КОФТИ ЗА ТОЗ КОЙТО ИМ ПЛАЩА С НАДЕЖАТА ЧЕ МОГАТ ДА ПОВЛИЯЯТ НА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В НЕГОВА ПОЛЗА ????????????????????
2.
Добре че
11.11.2021 10:50:45
21
18
Напуснах тоя кенеф преди пандемията. Непоправими сте, моля продължавайте да се топите от емиграция и ковид, шибан народ.
1.
Харалан Хамбарцумян
11.11.2021 10:50:16
14
43
От Гербджипков лъха на скрита хомосексуалност и псевдо интелегентност.Да се съгласиш да си кандидат на мафията,да бъдеш употребен показва и ЗАВИСИМОСТ.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Млад мъж се хвърли от Аспаруховия мост, в болница е с множество фрактури Не е ясна причината да посегне на живота си Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Бургас посреща Лазаровден и Цветница с грандиозна програма Над 650 изпълнители ще пеят и танцуват по улиците на морския град, за да го превърнат в истинска цветна столица през уикенда Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Елена Йончева с номинация за евродепутат от ДПС-Благоевград, тя я прие като признание Благодари на партийната структура Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП Арестуваха журналиста на BIRD Димитър Стоянов за опит за убийство. Насочил пистолет срещу служител на НАП МВР публикува видеото, в което Стоянов посяга на живота на държавния чиновник Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Кв. Крайморие ще има свое училище, ще се намира на метри от морето Днес Общински съвет-Бургас одобри проекта, школото ще е филиал на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“   Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Този певец включи и дъщеря си в майтапчийските си клипове Марияна израсна копие на майка си Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Щерката на президента показа перфектно тяло в оскъдно облекло Това е дебютът на Дарина Радева Почина много известна режисьорка Почина много известна режисьорка Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици" от 13.30 ч. Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Левите сили ще се явят раздробени на изборите 2 в 1 Хитът на последния кметски вот в София Ваня Григорова оглави нова коалиция под името "Солидарна България"
Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Осъдиха българин за изнасилване в Лондон Престъплението било разкрито благодарение на добрата система за видеонаблюдение в британската столица Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Желанието на Иран да се сдобие с ядрено оръжие било най-голямата заплаха за света Израелският президент Ицхак Херцог призова "свободния свят" за общи действия дори и да се бие, ако е нужно
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори