×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новият правосъден министър призова Гешев да подаде оставка


Новият правосъден министър призова Гешев да подаде оставка
Иван Демерджиев също като Янаки Стоилов смята да внесе искане във ВСС за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор
05 Ноември 2021, Петък, 08:57 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Проблемът обаче не бил в личността на главния прокурор, а в модела на назначенията в съдебната власт

И новият правосъден министър Иван Демерджиев смята да поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани главния прокурор Иван Гешев. Това обяви той в рубриката „Властта говори! Открито!“ в живо предаване във фейсбук страницата на правителството (вж. долу).

Демерджиев отговаряше на въпроси на граждани.

След питане за Гешев, Демерджиев обясни: "Отдавна сме в конфликт с г-н Гешев, но не в личностен конфликт - държа да подчертая. Аз не го познавам лично до степен да имаме някакви личностни противоречия. Но начинът, по който беше (ще използвам термина) назначен г-н Гешев, защото за мен той не беше избран, посланията, които излъчи г-н Гешев още по време на избора си, провокираха реакция от страна на пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях аз по време на избора. Тази реакция беше принципна, тази реакция беше обоснована, тази реакция беше колегиална дори, ако щете. Но отговорът на г-н Гешев беше лично засягане и оттогава сме в конфликт. В ценностен конфликт."

Новият правосъден министър смятал да се възползва от правото си да поиска от ВСС отстраняването на сегашния обвинител №1.

"Има много поводи в дейността на г-н Гешев, които са основание да се иска оставката му", обясни Иван Демерджиев. 

Той обаче припомни, че в момента има дело в Конституционния съд (КС). То бе инициирано от бившия правосъден министър Янаки Стоилов, който миналата седмица бе заменен от Демерджиев. 

Стоилов също поиска от ВСС да отстрани Гешев, но искането му бе отхвърлено като недопустимо.

Иван Демерджиев сега щял да изчака решението на КС. По ирония на съдбата предшественикът му Янаки Стоилов напусна министерския пост, за да стане конституционен съдия.

Демерджиев бил убеден, че КС ще вземе решение, че правосъдните министри имат право да инициират процедура във ВСС за отстраняването на главния прокурор.

"След това ще внеса искане за отстраняването на г-н Гешев. Поводите са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин; които водят до осъждане на държавата; които водят до вреди за българските граждани и които водят до съмнения в това, че главният прокурор следва принципите на върховенството на закона и върховенството на правото и е обективен в своите действия", обяви правосъдният министър.

От главния прокурор се очаквало да е символ на законност в една държава. 

"А когато десетки хиляди по улиците скандират името ти и след него лозунгите "позор, оставка и затвор", ти трябва да имаш самосъзнанието сам да прецениш дали си способен да изпълняваш успешно функциите на главен прокурор, или трябва да си подадеш оставката. Така че аз апелирам г-н Гешев първо той да си отговори на тези въпроси. Да отговори и на българското общество. А ако дойде ред аз да преценя дали да внеса искане за неговото отстраняване - ще внеса, категорично", заяви служебният правосъден министър.  

Проблемът обаче нямало да се реши със смяната на личността на г-н Гешев, защото проблемът бил в модела. Този модел се мултиплицирал в избора на различни административни ръководители в съдебната система. С избора на Иван Гешев обаче той се проявил много ярко и затова била толкова остра реакцията. 

 

 


В категории: Политика


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 1
10
Коментара по темата
10.
Вярващ
05.11.2021 16:26:35
2
2
Достойнство няма пред чичко Паричко. Дават им по 50 лева и защитници, ама защитници. В огъня ще влязат да защитават нечестивите. А че Гешев достойнство няма го показва ежедневно. Само че няма начин да няма начин да го разследват. Пък тогава, каквото си е надробил да му преседне дано.
9.
LONDON
05.11.2021 13:11:55
4
8
POREDNATA KOMYNISTICHESKA PODLOGA. OSHTE MALKO SHTE GI TURPIM- BOIKO SI IDVA SLED 10 DENA
8.
Аз съм
05.11.2021 12:02:56
5
6
Мисля да се кандидатирам за министър на правосъдието ,явно е ,че лесно се получава, в предвид този и предният индивид
7.
Ще се почесва и ще остане, от него да мине
05.11.2021 10:34:53
7
11
Колкото и да го призовават, няма да подаде оставка. Той знае че е неприкосновен и с багер не могат да го изкарат от сладката службичка. Ще си кюта и ще си гледа живота. Ако стане напечено, даже може да смени курса и да ядоса някои които са го подкрепяли, но това няма значение за оцеляването
6.
Много нагли!
05.11.2021 10:20:29
19
18
Гешев е главен прокурор от една-две години, защо преди това не беше престъпник. Дали защото не ви беше арестувал спонсорите, тези които вашата партия създаде заедно с прехода?
5.
Крадливите червени кокошки
05.11.2021 10:10:01
19
19
Просо сънуват! Много ги изплаши Гешев и много работа свърши срещу силните на деня! Елементарно е с парите на Черепа, Баневи и другата червена крадлива сволач, да искаш оставка на този, който им повдигна обвинения!
4.
И аз искам
05.11.2021 10:03:32
18
20
искам оставката на цялото служебно правителство. Поводите също са много. Като почнем с несправянето с пандемията и многото починали за последния месец и стигна до инфлацията и високите цени на стоките от първа необходимост.
Този господин ще е служебен министър още седмица две, максимум месец. Тези хора забравиха за какво са сложени там - да организират нормални избори. А какво се случва - всеки министър активно участва в предизборната агитация срещу ГЕРБ...
На тези избори от ЕС изпратиха емисари да наблюдават... Хората ще си направят изводите и План за възстановяване...на кукуво лято с тези престъпници начело.
3.
Lorda
05.11.2021 10:01:20
19
12
Къф си ти бре дърт комунистически кукундрел.
2.
Селянин
05.11.2021 09:45:53
7
25
Тоя ако падне и ще настане касапница за едни "наши" хора дето са усвоявали едни европейски и държавни пари, под чадъра на едни "наши" хора в администрацията и управлението.
1.
НеВе,НеВе
05.11.2021 09:38:38
14
16
Никой не иска тоя трол да си дава оставката..

ВСИЧКИ ИСКАМЕ ДА МУ СЕ СВАЛИ ИМУНИТЕТА,ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН ОТ ЧУЖДИ КОЛЕГИ ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ПОДКУПЕНИ И ДА ЛЕЖИ ДЪЪЛГО ДО ЖИВОТ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ С/У Р.БЪЛГАРИЯ!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори