×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

На прага на зимата: Чакаме за климатик като за телевизор по соца


30 Октомври 2021, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Складовете на търговците празни, техниците в София с график за след месец

На прага на зимата чакаме за климатик като за телевизор по соца. Проблемът е най-вече в столицата и някой от областните центрове в страната. В големите търговски вериги и специализираните магазини в София се наблюдава сериозен недостиг на отоплителните уреди заради липсата на производство, обясняват служители в тези обекти.

Проверка на „Монитор“ разкри, че в един от най-големите магазини за продажба на техника в страната в сряда разполагаха с едва 40 изложени климатика. Служители пък подчертаха, че складовете им са празни и е възможно съвсем скоро уредът да изчезне и от техните рафтове. Сред предлаганите климатици има такива, произведени в Малайзия, Китай и Полша.

Цените им варират от 750 лева - за мощност 2.6 kW (охлаждане) и 2.8 kW (отопление), до 2700 лева – за уред с 5 kW мощност за охлаждане и 5.8 kW за отопление.

Според персонала в обекта за 20 квадрата стая ще са необходими поне 3 kW мощност. Средният клас климатици се търгуват на цени до 1000 лева, за 200-300 лева отгоре пък можем да открием предложения от по-високия клас. Подобен тип уреди, изложени в голяма верига за бяла и черна техника, са с безплатен монтаж - пускане на 3 метра тръбен път между двете тела.

Доставката отнема 2 дни, а в момента се записват дати за монтаж за ноември. В случай че сме решили да се обърнем към специализирана фирма за монтаж на новозакупено устройство, ще се наложи да броим допълнително между 200 и 300 лева в зависимост от големината на климатика.

В една от най-големите компании в страната предлагат да пуснат до 3 метра тръбен път между двете тела за тази цена, а всеки допълнителен метър също се заплаща. По думите на представител на фирмата монтажът на два климатика би отнел около 4 часа. За посещение в дома или офиса си от техник на компанията обаче ще се наложи да почакаме до 15 декември, когато са първите свободни дати за монтаж. Голям проблем имат хората, решили да се обзаведат с по-особен климатик, като например подов климатик.

В един от магазините за него в столицата се очаква доставка най-рано към средата ноември, а най-ранната дата за монтажа му е за месец по-късно, обясняват новодомци от София.

В Кюстендил хората купуват климатици основно по интернет от онлайн магазините, защото там е по-голям изборът. Причината е липсата на всички разновидности и размери в търговската мрежа в града. Отделно от това спънка за голяма част от тях се оказва липсата на зелен сертификат, което на практика прави невъзможно пазаруване в големите търговски вериги за електроуреди.

„Аз лично имах специални изисквания към климатиците. Закупих си три от един от онлайн магазините, имаше ги в наличност. Иначе цените са според вида и екстрите – има такива от 500 лв., както и други от по 3000 лв.“, коментира кюстендилецът Димитър Росенов, който наскоро оборудвал жилището си с такъв уред за отопление. Сравнително малко са климатиците, които се предлагат в търговската мрежа в Кюстендил, а при желание на клиенти те се поръчват. Чакането е различно - от седмица до 10 дни, обясняват и продавачи.

Няма дефицит на климатици в Бургас. В големите вериги има достатъчно количества от различни модели, специализираните фирми също разполагат с достатъчно наличности на склад. Време отнема единствено монтажът, който се случва два до три дни след заявката. В Стара Загора климатици все още има по магазините, проблемът е, че техниците, които могат да ги монтират, са заети с поръчки и приемат заявки за монтаж края за ноември Климатици и камини има в изобилие в магазините в Добрич.

Можеш да си платиш няколко климатика или камини с пелети без проблем. Проблемът е в монтирането, обясняват управители на магазини. В момента има голям наплив на покупка на климатици и камини с пелети, но фирмите, които разполагат с оторизирани служители да извършват монтажа и издават легитимна гаранция, не достигат. Затова се чака около един месец. Ако човек е сръчен и сам си монтира климатика, не може да ползва гаранция, защото не получава гаранционна карта.

В магазините на най-големите търговски вериги във Велико Търново има доволно много количество климатици, а служителите нямат информация да се е повишило търсенето. Но като цяло в старата столица отоплението с климатици е може би на последно място, след това на газ, дърва, въглища, пелети и на централно парно. В последните двайсетина години климатиците станаха популярни в страната, защото работели на принципа на термопомпата и ефективно оползотворяват електроенергията.

Немалко абонати на топлофикациите у нас се отказаха от услугите на централното парно и си монтираха климатици. Минусът на тези устройства обаче е, че не понасят големи студове и тогава има нужда от допълнителна мощност за отопление на помещенията. Другият недостатък е увеличаването на циркулацията на прах в жилищата и шумът (макар и малък) от агрегатите им.


В категории: Животът


5
Коментара
Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
5
Коментара по темата
5.
Панчо от Попугай
31.10.2021 10:34:34
1
0
През соца , а не по!Тъпа неграмотна сган ,на новинари ми се правят.
4.
Владислав
30.10.2021 23:49:48
1
1
Айде спрете да въртите тази фалшива новина.Точно днес ми монтираха климатика,а го поръчах миналата седмица в събота.Реално можеха още във вторник ,но заради това,че исках да е в събота изчаках с няколко дни.Кви месеци кви 5 лв ви гонят?Ако говорим за климатик от "Лъки бой" за 500лв може и да е така.Но при доказаните марки има и продукти има и монтажници има и график в напълно реалистично време.
3.
напушен
30.10.2021 14:27:03
0
12
#2, a тук "инсценират" липса на монтажници :)
2.
Нищо неочаквано
30.10.2021 14:10:27
1
14
Дори и в САЩ инсценират "недостиг" на стоки за да тормозят хората и да ги скубят на ненормални цени. Това е вторият етап на терора обещан от чичко Клаус, а той винаги си спазва обещанията. Към геноцида с отровите им се добавя и геноцидът причинен от глад и студ.
1.
Геле
30.10.2021 14:06:59
5
7
Наистина ли някой си мисли, че за 1300лв ще вземе климатик "по-висок" клас :)
За 3300 може
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори