×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вродените ингвинални хернии - една от най-честите патологии в детската хирургия


Вродените ингвинални хернии - една от най-честите патологии в детската хирургия
Републиканският консултант по детска хирургия проф. д-р Красимира Калинова преглежда в университетска болница „Дева Мария“ на 13 ноември
27 Октомври 2021, Сряда, 11:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Лечението на херниите е само оперативно. Няма оптимално време за оперативна намеса, но се препоръчва да се извърши след 3-месечна възраст на детето или при достигане на 4-5 кг тегло, посочи проф. д-р Красимира Калинова

Вродените ингвинaлни хернии при деца са една от най-честите патологии в практиката на детските хирурзи. Тяхното инкарцериране е често срещано усложнение, изискващо спешно оперативно лечение. Много са въпросите, които остават все още неизяснени като например оптималното време за операция, необходимостта от експлорация на контралатераната страна, използването на лапароскопия и риска от анестезия.

„Най-често срещана херния в детската възраст е индиректната ингвинална херния, която представлява нарушение в развитието, а не придобита слабост в тъканите.Независимо от това вродените ингвинални хернии и до днес остават честа патология в практиката на детските хирурзи, следователно тяхното инкарцериране (заклещване) е една от най- честите оперативни интервенции по спешност при децата.Макар и по-рядко в литературата са описани случаи на заклещване на директна, феморална, пъпна, епигастрална и шпигелова херния в детска възраст.“ разказва републиканският консултант по детска хирургия проф. д-р Красимира Калинова.

Общата честота на индиректните ингвинални хернии варира от 0.8 до 5% при доносени бебета. Рискът значително се увеличава при деца с ниско тегло при раждане (<1 кг) и недоносени и достига до 30% . Рискът от заклещване варира между 3-16%, въпреки че при недоносени и през първата година след раждането се повишава до 31% .

Ингвиналните хернии са по-чести при момчета в сравнение с момичета (в съотношение 5:1), но момичетата имат по-голяма честота на двустранни ингвинални хернии в сравнение с момчета. Няма значителна разлика в степента на заклещване между момчета и момичета. Индиректната ингвинална херния представлява вродено заболяване, вследствие от непълното затваряне на повлекло на перитонеума, коeто заедно с gubernaculum играе основна роля в насочването и спускането на тестисите през ингвиналния канал в скротума.

При момичетата каналът на Nuck, който е функционално подобен, завършва в големите срамни устни и подпомага воденето на яйчниците до крайното им местоположение в таза. Интересен факт е, че левият тестис се спуска преди десния и често се затваря първо, което води до по-голяма честота на десностранните ингвинални хернии (60%).“ При новородените и кърмачетата каналът не е добре развит, има кос ход и е много къс, като вътрешният и външният отвор почти съвпадат.

При децата на тази възраст (най-вече момичетата) невинаги е необходимо да се отваря предната стена на ингвиналния канал по време на операция, за да се достигне до шийката на херниалния сак. Повечето ингвинални хернии са безсимптомни и често се откриват по време на рутинен физикален преглед или от родителите.

Манифестират се с периодично издуване в слабинната област, скротум или срамните устни, като въздействие на повишеното вътрекоремно налягане, често при физическо натоварване, плач, продължителен запек и кашлица. Заклещената херния се представя като по-твърда подутина в посочените области, неподаваща се на репонация, болезнена при палпация и много често придружена с хиперемия на надлежащата кожа. Настъпва с внезапна силна болка, повръщане и влошено състояние. Детето обикновено е неспокойно, плачливо.

Когато има инкарцерирано черво, често клиниката се съпровожда от гадене, повръщане, подуване на корема. При по-напреднали случаи, когато е регистрирана и некроза на червото, се развива картината на перитонит, съпроводена с кръв в изпражненията и хемодинамична нестабилност. Златен стандарт в диагностицирането на ингвиналната херния са щателната анамнеза и физикалният преглед. Родителите споделят за бързопреходна подутина в слабинната област, която са забелязали при смяна на памперс и преобличане.

Най-често се проявява при напрягане, когато детето плаче, дефекира, кашля. Същата се редуцира в легнало положение и при успокояване на детето. В помощ на диагностицирането и по-скоро отдиференцирането на различни нозологични единици в ингвиналната област идва ултразвуковото изследване.

Редица заболявания могат да имитират картината на заклещена ингвинална херния – хидроцеле, лимфаденит, крипторхичен тестис, торзия на тестис и придатъците му. Обзорната рентгенография при по-напреднали случаи може да изобразява раздути чревни бримки и наличие на хидро-аерични нива вследствие на нарушение в моториката на червата, но няма пряко значение в диагностицирането на херния.

„Лечението на херниите е само оперативно. Няма оптимално време за оперативна намеса, но се препоръчва да се извърши след 3-месечна възраст на детето или при достигане на 4-5 кг тегло. Ако една заклещена херния не се репонира, то тогава се оперира по спешност. При момиченцата операцията се прави веднага след диагностицирането й. Не се препоръчва носене на колани, бандажи и други немедицински прийоми, които по никакъв начин не помагат, а биха могли да имат вредни последствия.

Когато заклещването е с неголяма давност/до 6-я час/, при задоволително общо състояние на детето и категорични данни за липса на некроза на черво, перитонит и хемодинамична нестабилност, се препоръчва мануална репонация на херниалното съдържимо, което по литературни данни е успеваемо в 70-95% от случаите . Опитите за репониране обикновено се извършват под седация и аналгезия, въпреки че няма стандартизиран протокол, фармакотерапията трябва да бъде по преценка на хирурга и анестезиолога . Опитите за репонация винаги трябва да се извършват от детски хирург и в болнично заведение с готовност за оперативно лечение при неуспех. Оперативното лечение се извършва с обща анестезия. Поради физиологичните особености на детския организъм и различния патогенетичен механизъм, за разлика от придобитите хернии при възрастни, при херниопластика при деца не се налага използване на хирургично платно.“ обяснява възможностите за лечение проф. д-р Калинова.

По-сериозен е въпросът, когато става дума за некроза на инкарцериран орган. Тогава се прибягва до разширяване на оперативната рана или към лапаротомия в зависимост от находката и саниране на засегнатия участък. Ингвиналната херния представлява едно от най-често срещаните заболявания в детска възраст, изискващо оперативно лечение, включително и в спешен порядък.

Заклещената ингвинална херния в повечето случаи представлява животозастрашаващо състояние за детето, което изисква своевременна и точна диагностика и адекватно поведение. В не малко случаи клиницистът има затруднение в отдиференцирането на заклещена ингвинална херния от други диагнози, имащи сходна клинична картина.

Своевременната консултация с детски хирург, точната диагностика и адекватното лечение са от изключителна важност с цел да се предотвратят множество усложнения.

Републиканският консултант по детска хирургия проф. д-р Красимира Калинова преглежда в университетска болница „Дева Мария“ на 13 ноември. Час може да бъде запазен на тел. 056 89 62 62.


В категории: Здраве


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори