×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последна социология: ГЕРБ дръпна с 12 %, БСП се бетонира на второ място


Последна социология: ГЕРБ дръпна с 12 %, БСП се бетонира на второ място
Със сигурност ще има балотаж за президент, Румен Радев има преднина от 17 %
19 Октомври 2021, Вторник, 12:49 ч.
Автор: Флагман.бг

Партията на Кирил Петков е четвърта политическа сила, ИБГНИ на Мая Манолова - извън парламента

 

Коалиция ГЕРБ-СДС е твърдо първа политическа сила с преднина от близо 12 %. Това показва проучването на "Барометър". Според изследването за ГЕРБ биха гласували 26,2 %, а за БСП, които засега са втори - 14,9 %. Според "Барометър" ГЕРБ успява да мобилизира избирателите си, както и периферията заради все по-влошаващата се икономическа обстановка в България. 

БСП се очертава да са втора политическа сила с 14,9 %. Столетницата не привлича нови избиратели, а предимно мобилизира традиционния си електорат, ако от БСП са разчитали, че ще извлекат дивиденти от подкрепата си за Румен Радев, то към момента това е все по-спорно, като се има предвид, че и други формации заявиха такава, а партията има доста сложни отношения с действащия президент.

ИТН определено губят доверието на значителна част от избирателите, гласували за тях през юли и дори и с гласове от чужбина, които не присъстват в настоящото изследване, трудно ще могат да се похвалят с успеха си на последните избори. Те пропуснаха своя „звезден миг“ и все пак е твърде рано и погрешно да бъдат подценявани. Формацията все още разчита на немалко ядро от онези избиратели, които подкрепиха техния референдум преди няколко години – млади хора от малки населени места. Резултатът на ИТН определено ще бъде „орязан“ с появата на нови политически формации, но все пак към момента те печелят подкрепата на 14,3% от анкетираните.

Новата формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“ има високата амбиция да привлича избиратели от целия политически спектър с лозунга „леви цели с десни политики“, но към момента по-скоро черпи подкрепа от избирателите с десни разбирания – включително и за сметка на останалите „партии на протеста“ като ДБ и ИБГНИ. Със своеобразната свежест, която формацията им внесе в хаотичния политически живот в страната, те печелят 10,5% от гласовете, като дали ще успеят да изместят ИТН и БСП ще зависи най-вече от избирателната активност и доколко ще убедят онези избиратели, които на последните избори останаха вкъщи, този път да отидат до урните – въпреки COVID, метеорологичната обстановка и сложния двоен машинен вот.

Трудно е за който и да било външен анализатор да каже какво точно се случва в редиците на ДПС, които направиха няколко неочаквани хода в последно време с издигането на Делян Пеевски отново в листите им и чисто партийното излъчване на Мустафа Карадайъ като кандидат за президент. Независимо от всичко обаче движението може да се похвали с един от най-твърдите и постоянни електорати и може да разчита на 11,6% подкрепа и то без гласовете от чужбина.

„Демократична България“ са формация, която винаги си е поставяла много амбициозни цели, но в настоящата предизборна обстановка се сблъсква с редица предизвикателства. От една страна, макар и упорито да е отричано от ДБ, „Продължаваме промяната“ се позиционира именно в техния политически сегмент и отцепва от техните избиратели, от друга – в последните дни се наблюдава вътрешно напрежение и негативизъм в рамките на самата партия. За ДБ ще е много трудно, почти невъзможно, да подобри резултата си от последните избори, като към момента губи значителен брой гласове и се подкрепя от 8,8% от избирателите.

Партията, която може да се окаже категоричния губещ на предстоящите избори е ИБГНИ, които към момента трудно ще прескочат изборния праг с подкрепата на 2,9% от анкетираните.

Голямата въпросителна на тези избори ще бъде дали ВМРО-Българско национално движение (3,7%) ще мобилизира собственият си твърд електрорат, който е достатъчен за влизане в парламента.  Гласувалите за ВМРО при самостоятелното участие на 4 юли бяха 120 хиляди или около 5% от гласувалите в страната. Тогава високата избирателна активност в чужбина и гласовете от Турция , от където патриотите не получават гласове, свалиха общия им резултат.

Ако се повторят изборните резултати в страната, при сегашната очаквана избирателна активност от патриотичните партии единствено ВМРО може да влезе в следващият парламент със собствена парламентарна група.

Почти винаги българският избирател е по-изкушен да даде предпочитанията си за мажоритарен кандидат. Президентските избори са именно такива – изборът е измежду познати, утвърдени в общественото пространство личности, затова и генерират много по-голям обществен итерес от парламентарните, съответно и по-висока избирателна активност.

В началото на кампанията безспорен водещ за доверието на избирателите е настоящият президент Румен Радев. Все пак заявената за него подкрепа от анкетираните (44,8%) е малко вероятно да гарантира преизбирането му още на първи тур, така че го очаква продължителна битка.

На значително разстояние от него, което би могло да се намали при евентуален балотаж, е Анастас Герджиков, който макар и подкрепен от ГЕРБ за момента успява да мобилизира по-широк кръг избиратели от тези на партията (27,3), което показва потенциала му.

Мустафа Карадайъ, който беше един от последните обявени претенденти, остава тясно партиен кандидат и ще успее да привлече вота на избирателите на издигналата го партия ДПС – 11,2%

Далеч назад с 6,8% остава Лозан Панов, на който градската десница от ДБ гласува много големи надежди. За момента той е подкрепен от твърдото ядро на ДБ, но все повече се възприема като крайно либерален, донякъде заради неговия кандидат за вицепрезидент Мария Касимова-Моасе, а теми като Истанбулската конвенция, еднополовите бракове и забраната за играене на хоро на определени места открай време са крайно непопулярни по нашите географски ширини.

Проучването е проведено на територията на Република България и не включва нагласите на гласуващите извън страната.

Характеристики:

Период на провеждане на изследването: 13.10-18.10.2021 г.

Методология: Количествено проучване

Представителност: населението на територията на България с избирателни права

Обем на извадката: 858 души на възраст над 18 г.

Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол

Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено




Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
21
Коментара по темата
21.
Габи
20.10.2021 10:24:48
4
6
Народа не искал Борисов. А тези 600000 не са ли от народа?Видяхме до къде ни докараха неможенето, незнанието и некадърноста на всички които плюят ГЕРБ. Нечувана и невиждана инфлация. Защо народа още търпи гаврата на служебното правителство и неговият възложител.
20.
Някойси
20.10.2021 09:09:48
5
6
При "лошия' Бойко нямаше зелени сертификати,задължителни ваксинации,ограничаване на правата,нямаше галопиращи цени....плащахме нормални сметки за ток и в магазина....сега е нещо страшно,всичко скача и по страшно ще става.
19.
alex
20.10.2021 02:47:36
1
3
*в продукта има продуктово позициониране
18.
БЕРЧЕВ
19.10.2021 22:26:37
5
5
Това са платени и измислени статистики за да заблуждават хората. Не ги четете...
17.
Nostradamus
19.10.2021 18:30:11
9
9
борисоФ и другите Престъпници от Групировката ГЕРБ
Заложиха Минни полета навсякъде в България,
за което ще си Платят, няма да им се размине този път!
16.
Последна социология:
19.10.2021 18:27:24
8
11
ГЕРБ дръпна яко към затвора начело с Мутрата крадец борисоФ
15.
От Германия до 11
19.10.2021 17:04:24
11
8
Лумпените от чужбина храним олигофрени като теб вече десетки години!!! За да могат, олигофрени като теб, да гласуват всеки път за един доказан престъпник и крадец, който с действията си изгони над 2,5 милиона кадърни, работоспособни хора, които въпреки олигофрените като теб, държат с изпратени трудноспечелени пари икономиката на България над водата!!!
14.
Прост нород
19.10.2021 15:41:21
5
11
Слаба държава няма какво си направи Боко къде е по грешен от дявол много бързо се забавиха неговите действия! Wtf Герб да спечели след говната къде стокови!
13.
Пипи Чорапчето
19.10.2021 14:37:39
4
22
"Барометър", значи, ви е опорката?;))
Я да видим как се е справил въпросният барометър с прогнозните резултати досега?
Ами... достатъчно е да им погледнете прогнозата за резултати на изборите през юли;)) и повече никога да не им се доверите;)))
12.
мР
19.10.2021 14:15:43
6
21
хахаххахахаха … други тъпи вицове за днес има ли?
11.
Много ясно!
19.10.2021 14:11:24
21
27
Ами, те ГЕРБ във всички избори до сега са първи. Само на последните бяха втори след Чалгаря и то с много малка разлика, заради гласовете на лумпените от чужбина. Само че сега, вече и най-простите разбраха, че от чалгар, шмъркач и стар ерген, водач не става. А БСП, все ги дават втори, а те са трети та дори и четвърти.
10.
Бахаха жалки раоти
19.10.2021 14:03:11
3
26
На миналите избори тия даваха на ОП 9%, те дори не влязаха. На джамбазки за кмет му даваха 20%, той взе 3.6.
9.
Барамиго
19.10.2021 13:47:41
0
26
Много ми е интересно Барометър какви шансове дава за ВМРО :-)))))
8.
Вярно е, ама не е баш тъй
19.10.2021 13:45:37
15
30
Вярно е че е дръпнал 12%, само че не напред, а назад хахахаха
... с 200
7.
Флегми жалки
19.10.2021 13:33:02
7
31
Може ли социологическа агенция да има само един служител, но да публикува често представителни национални изследвания на общественото мнение? А може ли този единствен служител да има обща фирма с политик от една от управляващите партии, а пък агенцията му видимо да "помпа" данните за подкрепа на правителството? И може ли проучванията на тази агенция да се представят в централните новини на обществената телевизия, все едно са напълно реални, а в същото време утвърдени агенции да ги определят като "фалшиви данни"?

Спрете с тая фейк агенция на вмро ве, не ви ли писна от тъпотии?
6.
ХХ-ристинке
19.10.2021 13:24:54
5
12
Намали злобарките, пиенето и бялото мъжко мляко, че пак започна да пишеш щуротии.
5.
За изстината
19.10.2021 13:13:51
22
39
Лъжа е това .Да залагаш на Борисов и ГЕРБ е все едно да си купиш фабрика на 8 септември 1944 и да очакваш да си проспериращ предприемач .
4.
и реалността
19.10.2021 13:06:07
40
22
ГЕРБ действително е дръпнал с 12%, ама в смисъл, че 12 % от демократите гласували за ИТН и ДБ ще се пренасочат към тях, след като тези двете заявиха подкрепа за Радев и готовност да се коалират с БСП. БСП, ПП и ИБГНИ ще разделят 17%, т.е. поне една от тях няма да влезе в парламента, което за последната е сигурно. Част от гласовете на ИТН и ДБ ще идат за патриотите, т.е. там ще има движение надолу. Резултата ГЕРБ+ патриотите = 51% + = изход от кризата и стабилно правителство.
3.
Дзъндзата
19.10.2021 13:04:37
14
11
Това е положението :)
2.
Ха-ха, измишльотини.
19.10.2021 13:04:12
15
43
Освиркаха Борисов в Дупница
1.
ХХ
19.10.2021 13:00:49
22
33
Супер!
ПАК ще гледам как тиквата и митов ПАК ще се оправдават, как ПАК Радев, Путин и талибаните са им виновни, че ПАК не могат да съставят правителство.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра 
Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори