×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Да изговарям текста в „Плач на ангел“, е наслада за мен, сред нас има много Райчовци


Да изговарям текста в „Плач на ангел“, е наслада за мен, сред нас има много Райчовци
Благодаря на Гранд хотел и СПА „Приморец“ и на фестивала „Порт Прим Арт Фест“ за поканата за премиера на спектакъла в Бургас, каза Христо Мутафчиев
06 Октомври 2021, Сряда, 21:20 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА

Стефан Цанев поставя въпросите - за това ли живеем – за да ни е сигурно всичко и да сме малки човечета, и днес срещаме много като него

- Г-н Мутафчиев, разкажете ни за „Глас на ангел“. Как стигна до Вас тази пиеса на Стефан Цанев и с какво Ви спечели?

- Стефан Цанев ми се обади и каза: „Христо, пращам ти една пиеса, прочети я и после ще говорим.“ Аз я прочетох и му казах: „Няма какво да говорим, вземам я“, след което я дадох на режисьора Стоян Радев, с когото за около 3 месеца я подготвихме.

Искам да благодаря на Гранд хотел и СПА „Приморец“ и на фестивала „Порт Прим Арт Фест“ за поканата за премиера на спектакъла в Бургас. Смятам, че хората, които организират тези събития, са онези бели лястовички в нашата държава, които наистина могат да си позволят да направят нещо хубаво, без да чакат дивиденти от това и да дадат на хората изконното право на достъп до изкуство и култура.

„Плач на ангел“ ще се състои утре в Дома на НХК в 19,30 часа.

Вижте програмата на Порт Прим Арт Фест за утре 7 октомври

- Разкажете ни за Райчо, който излиза от затвора и след това иска да се върне там отчаяно, все едно се връща в рая. Това не е ли гротескно, страшно за обществото ни?

- До такава степен Райчо, излизайки от затвора след 19 години в килия, не се вижда в света навън, че свободата не е тази свобода, която той би желал, че тази демокрация не е демокрацията, която той би искал. Райчо вижда, че животът навън толкова смачква човека и го кара да рови по кофите, за да се нахрани, гонят го от всяко работно място само като чуят, че е лежал в затвора… На него не му остава нищо друго, освен да търси сигурността и познатото. Всичко, което той казва накрая: „Тук е всичко, което обичам, тук е всичко, което познавам, тук е моят свят, в затвора, пусни ме да вляза.“ Райчо търси сигурността на това, че винаги има къде да спи – щеш, не щеш, спиш в затвора, имаш какво да ядеш – сутрин, обед и вечер по часовник. От тази гледна точка малкият човек търси сигурността.

Дори темата с това, че социализмът е мил на някои хора напоследък, пак е някакво желание за реабилитация към сигурното, към това, че заплатата тече – работиш или не, имаш къде да спиш, топличко е, имаш какво да ядеш и друго не ти трябва. Тук са философските въпроси – за това ли живеем – за да ни е сигурно всичко и да сме малки човечета, които имат къде да спят и какво да ядат, и да не ни интересува нищо друго. Това са въпросите, които този спектакъл задава на публиката. Но не ги задава директно, а индиректно и хората си отговарят, чак когато се приберат вкъщи.

- Срещат ли се Райчовци в нашето съвремие, познавате ли такива?

- Пълно е. Познавам много бездомни хора, които искат да плюят на свободата и на демокрацията – такава, каквато днес сме я изградили. Искат да се върнат на сигурното – социализма. Едни клошари под моста „Чавдар“ казват в пиесата: „Ние ще правим контрареволюция и ще връщаме социализма.“ Срещат се много Райчовци, за жалост на човечеството.

- Това е вторият спектакъл, който играете по пиеса на Стефан Цанев, в този смисъл „Духът на поета“ или „Плач на ангел“ са по-близко до сърцето Ви?

- Ако „Духът на поета“ вибрира около мощен и силен човек като Стефан Стамболов, тук виждаме едно малко човече, което е поставено пред мощен избор, в този смисъл повече ми харесва „Духът на поета“. Но пък много повече наслада изпитвам в момента да вляза в ролята на Райчо и да изговоря онези думи, които си ги шушнем по кафенета, ресторанти и когато седнем на маса, но никога не казваме директно. Изговарянето на този текст на Стефан Цанев в „Плач на ангел“ ми носи страхотна наслада, защото аз мисля като него. За много от нещата, за много от темите, които той подава в „Плач на ангел“, аз мисля като него.

- Какво е Вашето мнение като председател на Съюза на артистите – решава ли в момента адекватно проблемите на гилдията служебното правителство? Преди време министър Минеков например обяви, че трябва да се затворят предприятията, които са на загуба, визирайки театрите.

- Аз реагирах веднага на последното, защото смятам, че министърът трябва да си служи с друга терминология, която е изведена и в Закона за закрила и развитие на културата, където театралните места се наричат държавни институции. Реално погледнато те са предприятия – почти във всеки голям театър има работилници по дърводелство, по железарство, шивашки цех… От тази гледна точка те са предприятия, но все пак в закона са записани по друг начин.

Смятам, че служебното правителство нищо не защитава освен собствените си интереси и тези на ръководителя, който им е задал задача да свършат една работа за определено време. Само че той им даде и друга задача – да подготвят изборите, които трябва да бъдат честни и демократични, а не да създават безсмислени новини всеки ден. Реално погледнато нито една от тези новини в нито едно министерство не бяха доказани, че са истина. Това правителство беше една хаотична пушилка. На такава съм се нагледал в казармата, когато ни кажат: „Сега напред срещу врага с мощен вик „Ура!“ Викаме „Ура!“, не знаем дали има противник, но викаме и стреляме с едни автомати и не улучваме нищо. Или ако улучваме, то са мишени, които излизат от земята и са специално поставени. Лично аз не смятам, че това правителство си свърши работата, това и предното. От друга гледна точка – не смятам, че и ние сме имали кой знае какви контакти с правителството или с Министерството на културата, защото министърът на културата в момента изобщо не се интересува от мнението на браншовите организации по теми, свързани с отделните браншове в културата. Той не се интересува и от компетенция, а само от политическия си кабинети и от собственото си мнение.

- В такъв случай как преминават артистите и като цяло гилдията през коронакризата?

- Чакаме да си отиде служебният министър, да дойде читав, с когото да работим. Вземете само факта, че дори не беше внесена актуализация от страна на Министерството на културата, когато се актуализираше държавният бюджет. Та трябваше в последния момент депутатите в парламента, които се сетиха и най-вече г-жа Мария Капон, да повдигне въпроса.

Дори не бяха внесли в Министерския съвет постановление, с което театрите да могат да работят във времето на извънредна ситуация по начина, по който работехме досега. С падането на това постановление, от 1 ноември трябваше всички театри да се върнат на старата методика, което означава, че щяха да фалират. Слава Богу, днес е последният срок и доколкото знам, е внесена такава точка за удължаване на министерското постановление с оглед на извънредното положение.

- Какви качества трябва да притежава следващият министър на културата, за да бъде адекватен на ситуацията в момента? Има ли такава личност, според Вас?

- Има, да. Първо и основно нещо – трябва да е диалогичен човек. Второ – да обича хората на културата. Трето и не на последно място – да познава поне един сектор в сферата на културата добре. И също много важно – да умее да си съставя работещ екип.

В момента не визирам никой, защото трудно се намират такива хора. Министърът на културата трябва да е комплексна личност. Не държа да бъде театрал, скулптор, художник или музикант, той трябва да бъде обществено значима личност, която умее да бъде диалогична и да се интересува от мнението на браншовете.

- Ще гласувате ли на следващите избори на 14 ноември?

- Задължително ще гласувам. Смятам, че само който гласува, после има право да псува. Следя политическата обстановка и съм добре ориентиран в това отношение.

- Какво е мнението Ви за политическата ситуация в България в момента – три пъти за година провеждаме избори и така и не се постигна крайният резултат?

- Кьопава работа от гледна точка на избор на българина. Българинът е добър човек, но е много доверчив и все чака месията. Все чака някой да го управлява, да го води. Както Райчо казва в пиесата: „Я водач, я чобанин, па ако ще и към пропаст да го води, както е рекъл народният поет.“ Българинът чака все някой да го води нанякъде. Той самият не може да се самозаведе, затова чака някой друг. Поради тази причина сме вече на трети избор. Ако и аз утре се появя с партия, със сигурно ще има хора, които и за мен ще гласуват. Те не знаят каква е моята експертиза, не знаят мога или не мога, ставам ли за тази работа, имам ли стратегия, нямам ли. Не. Само защото аз се казвам Христо Мутафчиев, някой ще гласува за мен. Това е лошо и затова сме на трети избор.

- Какво е мнението Ви за новия тип политици, които ще опитат да се наложат на този вот, така наречените „харвардски момчета“?

- Много е хубаво да си учил в Харвард сигурно, сигурно е много хубаво да си учил и в Кеймбридж. Аз обаче съм с резерви от гледна точка на това, че където и да си учил, каквото и да си учил, това да ръководиш държава е много различно нещо от това какво си учил. Защото и най-много знания да си получил от света, ако не знаеш как да ги приложиш на практика, още повече, че когато управляваш държава, ти трябва да се грижиш за всеки човек, не за един, втори или трети, а за всички хора, които работят в различни браншове, живеят в различни среди. Ти трябва да умееш да бъдеш онова куче-водач, което да има нюх, да усеща, да предусеща и да знае, че помагайки на шофьорите на градския транспорт, например, давайки им възможност да работят добре заплатена работа, ти помагаш на махалата Х с малцинство У. Защото добрият шофьор, с добрата заплата и добро отношение към пътниците ще предостави онази услуга и на махалата, че тези хора ще се почувстват българи и ще си кажат: „Има смисъл да работим, да гласуваме и да принадлежим на тази държава. А не да крадем и да правим золуми.“ Това е витиеват пример, но моята теза е, че освен да си завършил Харвард, ти трябва да имаш и способности да управляваш – и то не фирма, а държава. Като цяло аз съм по-скоро резервиран, отколкото негативен към такъв тип хора, които се появяват от нищото. И Царя имаше високо образование, и той живееше къде ли не в света, и той имаше контакти с царе, принцове, крале. И Царя е учил, има едно друго образование, което му е дадено по право или не като царска принадлежност. Какво обаче се случи – помним добре. За да не си припомняме какво се случи в близкото минало, трябва да разсъждаваме над тези неща навреме. За да не си кажем после – ох, ама то боли.

- Как приемат пандемията артистите, вярват ли в нея? Ваксинират ли се актьорите, Вие ваксиниран ли сте?

- Ваксинацията е въпрос на избор, както и какъв пол да избереш. Аз лично не съм се ваксинирал не защото не искам, а защото имам много антитела и смятам, че са повече, отколкото ще ми вкара ваксината. Когато започнат да падат надолу, ще отида и ще се ваксинирам.

Гилдията осъзнава колко е страшна тази пандемия. Гилдията не е глупава. Осъзнаваме много добре до какъв риск води несериозното отношение към такава ситуация. Около 46% от колегите са ваксинирани.

Имаме колеги, които прекараха тежко вируса, както и такива, които си отидоха от този свят – оперни музиканти, певци, балетисти.

- Има ли надежда скоро театрите и концертните зали да се върнат към 100% посещаемост?

- Има, да. Ако въведем тестване с антигенни тестове преди всякакви такива събития, можем да работим и на 100%. Хората ще идват 1 час по-рано или предния ден, ще си правят тест за 2 минути, ще видят дали са положителни, или не и ще влизат в залата, ако са отрицателни. Това е протокол, който трябва да бъде приет от Министерството на здравеопазването. Но аз вече казах – това правителство е страшно хаотично и едва ли ще го направи. Затова просто чакаме да си отидат.


В категории: Бургас


Защо се гаврят с тази тв легенда
Защо се гаврят с тази тв легенда 25/04/2024, Четвъртък 12:39 1
България Всички новини
Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Доживотен затвор за мъж, убил жена си след съмнение за изневяра Аутопсията на жената установила съчетана комбинирана травма, включително множество счупени ребра Защо се гаврят с тази тв легенда Защо се гаврят с тази тв легенда Мария Янакиева се ожали, че е станала жертва на арогантно поведение, подигравки и обиди от шеф на софийска ТЕЛК комисия Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Евтим Милошев тръгна на 4-дневна разходка до морето и планината, обичал да си почива в България Очаква се НС да гласува изменение на Закона за чужденците, за да има работна ръка за туристическия бранш ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер ГДБОП арестува мъж, продавал оръжия по куриер В работилницата на задържания са намерени общо девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и други Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Как да разпознаем прясното агнешко за Великден Цветът на печатите показва дали месото е българско, или вносно Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града Община Бургас ще продължи да павира улиците в историческия център на града „Вярвам, че с изпълнението на ремонтите ще направим тази част на града още по-интересна, посещавана и благоприятна за развитие на бизнес“, каза кметът Димитър Николов Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас Топ мениджъри от аутсорсинга представиха възможностите за развитие на сектора в Бургас „Бургас е традиционна спирка от националното ни Роудшоу, защото се радваме на голяма подкрепа от местната власт и образователните институции", заяви Наталия Георгиева – изпълнителен директор на АИБЕСТ Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации Свалиха Росен Желязков, изпратиха го с бурни овации 129 депутати подкрепиха предложението за махането му като председател на парламента Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Корнелия Нинова зове ГЕРБ да не въвлича БСП в калните си пехливански борби с ПП-ДБ Бойко Борисов е част от най-голямото зло за България и затова отказах да съм председател на парламента, сподели тя Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Страхотна инициатива на децата от ДГ "Ален мак" Участниците почистиха парковите пространства в квартала, засадиха дръвчета и поставиха къщички за птички
Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Лоренцо отърва кожата, няма да влиза в затвора за трафик на мигранти Не се събраха достатъчно доказателства срещу него  Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори