×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Забраниха абортите в Тексас - колко страшни може да са последиците


Забраниха абортите в Тексас - колко страшни може да са последиците
Ключови думи: аборт, тексас, забрана
02 Октомври 2021, Събота, 19:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Дори изнасилени жени нямат право да прекъсват бременността

Аамериканския щат Тексас влезе в сила крайно строг закон за забрана на абортите. Дори изнасилени нямат право да прекъсват бременността, а доносите за нелегални аборти се поощряват с премия от 10 000 долара, предава "Дойче Веле".

От 1 септември в американския щат Тексас е в сила нов закон срещу прекъсването на бременността – тъй нареченият Heartbeat Act (Закон за ударите на сърцето). Той забранява абортирането от момента, в който вече могат да се доловят първите сърдечни тонове на зародиша. Обикновено това се случва в шестата седмица от началото на бременността.

Изключение не се прави дори за случаите на бременност след изнасилване или при кръвосмешение. Авторът на закона – сенаторът-републиканец от град Остин Брайън Хюс обаче има обяснение за това: „По този начин можем да предотвратим още една травма и още една жертва – на неродено дете“.

През 1973 година Върховният съд постанови, че прекъсването на бременността е позволено без никакви ограничения до 12-та седмица, а в някои случаи и до 24-та седмица.

Премия от 10 000 долара за донос

Консервативни политици като Хюс обаче измислиха начин как да подкопаят това конституционно право, вкарвайки в закона нова клауза. Според нея, ако дадена жена бъде хваната в нарушение на закона, тя трябва да плати парична награда от 10 хиляди долара на човека, който я е издал на властите. Сенатор Хюс не се трогна особено от това, че тази клауза породи възмущение в цялата страна. За него по-важно е това, че законът работел.

Американското правосъдно министерство подаде съдебна жалба срещу закона, защото го намира за противоконституционен. Тази събота (2 октомври) във Вашингтон се провежда протест – шествие на жени, които настояват за правото сами да решават. С темата ще се занимае също и Върховният съд. През декември той ще разгледа подобен случай от щата Мисисипи.

Привържениците на рестриктивната мярка се надяват, че мнозинството консервативни върховни съдии ще решат казуса в полза на движението Pro-Life („За живота“). Съществува опасност някои щати с републикански правителства като Флорида, Охайо и други да възприемат примера на Тексас и дори да копират клаузата за паричните премии на доносниците.

За правото на аборт

Ракел Фейшък от Хюстън живее с травмата, за която мъже като сенатор Хюс говорят като за нещо чисто теоретично. Преди 10 години, когато била на 22, била изнасилена, след като на едно парти ѝ сипали нещо упойващо в питието. Единственото, което си спомня жената, е че после се озовала на задната седалка на някаква кола заедно с непознат мъж. А тогавашният ѝ приятел, вместо да прояви съчувствие, също поискал секс.

Фейшък забременяла и решила – не без помощ от психолог – да абортира. „Прекъснах тази връзка и бременността. А според новия закон щях да съм длъжна да износя детето и завинаги да остана свързана с мъжа, който ме е изнасилил“, казва тя.

Днес Ракел Фейшък има нова стабилна връзка и дори е станала майка. В работата си оказва помощ на жертви на сексуално насилие. Включително и поради това, че е имала правото на избор, тя е успяла да намери обратно пътя си в живота. Така се наричат и привържениците на правото на избор – движението Pro Choice (За избор) се застъпва за правото на аборт. Мнозинството американци са на мнение, че това право трябва да остане в сила.
Противници на аборта: Холи Скот и нейните деца

Но за републиканците изглежда са по-важни онези 40 процента от американците, които стоят на страната на Pro-Life и се застъпват за правото на неродения живот. Особено евангелистките християни не са склонни на никакъв компромис по този въпрос. Например Холи Скот, която е родила 8 деца, а през януари очаква девето. За нея всеки живот е дар от Бога.

Смъртни заплахи срещу лекари

„Тук в Тексас всеки има оръжие“, казва Джим Джоунс. Лекарят вече е получавал смъртни заплахи и се страхува какво може да се случи, ако войнствени привърженици на движението Pro-Life проучат кой е той, как се казва и къде се намира кабинетът му. Защото това не е истинското му име. Той си спомня как през 1960-те години много жени от отчаяние прибягвали до нелегални методи за прекратяване на бременността, например с белина или метални закачалки за дрехи. „Връщаме се точно към тези времена“, казва той.

Според Джоунс, новият закон ще засегне между 80 и 90 процента от жените, които идват в неговия кабинет. Той нарича това нечовешко. Повечето от неговите пациентки просто не могат да си позволят лукса да пътуват 7 или 8 часа с кола до някой съседен щат. А социално слабите и травматизирани жени са още по-онеправдани, допълва той.

„Хората твърдят, че са „за“ живота. Но всъщност са „за“ раждането – за раждане на всяка цена. Джим Джоунс може с часове да разказва случаи от практиката си на лекар. Например за едно 9-годишно момиче, изнасилено и забременяло от собствения си баща. „Нямам думи да опиша всичко това“, казва той. Човек като него, който цял живот е помагал на другите хора, няма да спре да оказва помощ. Но и не бива да го разгласява, защото в Тексас вече е станало страшно.


В категории: Животът


2
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
2
Коментара по темата
2.
В2
03.10.2021 23:04:12
0
3
Да, Лидка. Защото не смеят да си помислят, че и тях може да ги стигне подобно нещо.
1.
Лидка
03.10.2021 16:10:30
0
9
Замислете се дали ако дъщерята на някой от тия сенатори забременее или от изнасилване, или докато е колежанка първа година (и не е много яко да е майка),или пък не дай си Боже плодът е с увреждания - замислете се дали тоя малоумен закон ще важи за тях!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори