×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вече не са нужни хладилници: (почти) нищо не се разваля


Вече не са нужни хладилници: (почти) нищо не се разваля
С каква точно съставка са пълни тези вечно свежи хранителни стоки, която ги държи насила пресни, е неясно
26 Септември 2021, Неделя, 17:59 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

От кисело мляко до колбаси – на стайна температура всичко си стои свежо, дори седмици след срока на годност

Почти всички хранителни хипермаркети в България, а те, без „Фантастико“, са все чужбински, имат качени по интернет страниците си анкети за удовлетвореността на своите потребители. Някои дори възнаграждават клиентите, попълнили тези анкети, с различни награди.

Основният въпрос, който ще срещнете там, е „Доволни ли сте от свежестта на продуктите ни“.

И естествено, едва ли има клиент, който да не е доволен. Продуктите по всички хипермаркети са така свежи, че самата дума „свежест“ се е превърнала във фикс идея за тези чуждоземски вериги.

Ще я срещнете навред из техните сайтове, по стените им в социалните мрежи, но и редовно повтаряна в неспирните скъпоплатени телевизионни реклами, с които големите хипермаркети пълнят праймтайма. А в праймтайма (20:00 – 22:30 ч.) цената на 30-секундна реклама е между 10 000 и 15 000 лева – всеки може да си направи справка в страниците на основните национални телевизии. Ето ги например в бТВ (ВИЖТЕ ТУК)

Понеже тези реклами се излъчват всеки ден, а повечето от тях са и по 30 секунди, излиза, че само за месец всяка една верига хранителен хипермаркет е готова да хвърли между 300 000 и половин милион лева, за да ни повтаря, като кречетало, думата „свежест“, та дано ни се втълпи като първичен рефлекс.

Но това не е всичко. С годините свежестта дотолкова се е превърнала в основно занимание в работата на въпросните вериги с различните производители и доставчици, че, изглежда, е станала много по-важна съставна част в производствения процес на различните продукти от техните основни съставки.

Киселото мляко може да прилича на кремче, но затова пък е изключително свежо. Телешкият салам е възможно да не е и помирисвал телешко месо, а да е натъпкан със соя и други менделееви добавки, но свежестта му е гарантирана.

Домати, израснали в Нидерландия и пътували неясно колко дълго до България, а сетне и разпределяни между различните логистични бази на хипермаркетите, което също отнема време, преди в крайна сметка да стигнат до магазините, може накрая да не помнят кога точно са били брани, ама винаги са толкова свежи и пресни, сякаш са откъснати преди малко.

И така нататък, и така нататък. Свежест, още свежест, много свежест.

Първото нещо, което пада при растежа на ягодите, е техният цвят. Такъв е биологичният закон. При тези ягоди, произведени в Гърция и продавани в голяма чуждестранна верига, цветът очевидно ще остане и след изяждането им. Защото най-вероятно са расли с бясна скорост по законите на „Монсанто“. Все пак, в тяхна защита трябва да отбележим, че в редакцията на Флагман.бг се опитахме да ги заговорим. Помолихме ги да ни дадат разумно обяснение на това, което виждаме. Но те не казват, мълчат. Засега.

Свежестта обаче се оказва не просто главна примамка за клиента, но е и основен проблем на почти всичко, което се продава по хипермаркетите. Експеримент, който авторът на тези редове направи в последните две години, установи, че продуктите си остават все така свежи седмици и месеци след закупуването им и след изтичането на техния срок на годност.

През лятото на 2019 година се развали моят хладилник. Първата ми спонтанна реакция бе да си купя веднага нов. Точно тогава обаче ми се наложи да отсъствам за 20 дни и отложих покупката за след това. В стария, неработещ, превърнал се вече просто в шкаф хладилник останаха кисели млека, колбас, кашкавал, два пакета масло, отворено бурканче майонеза и опаковка маргарин.

При лятна температура, без никакво охлаждане, след 20 дни ги заварих в същия свеж вид, в който ги оставих. Киселите млека не бяха мръднали – нито вкиснали, нито мухлясали, нито вкусовите им качества се бяха променили. Същото беше положението и с останалите продукти.

Това видео е заснето през далечната 2011 година. Тогава все още е имало български кисели млека, включващи и задължителните за такъв продукт съставки. Манията на хипермаркетите всичко да е винаги свежо днес е приравнила качеството на млеката – те не се развалят седмици след срока им на годност.

 

Това ме предизвика да продължа опитите, като разширявам асортимента. При киселите млека се оказа, че всички маркови производства предлагат някаква субстанция, която не вкисва и не мухлясва с месеци, независимо каква точно е цената на обявения за кисело мляко продукт. И независимо дали на капачката е поставен заветният знак „БДС“ или не.

Единствените две млека, които надуха капачки около седмица след покупката им, държани на стайна температура, бяха „Клевър“ и „Аро“, които средностатистическият посетител на двете вериги реално не купува, защото смята за нискокачествени.

Когато са ги боядисвали, за да може да удовлетворят претенциите на наивния потребител, който вярва, че мандарините трябва да са непременно оранжеви, това мандаринче, закупено от голям хипермаркет в Бургас, някак си се е скатало и е останало наполовина небоядисано. В тяхна защита трябва все пак да се отбележи, че понякога, но всъщност изключително рядко, пред цитрусовите плодове в същия този магазин има поставена табела, че са третирани с химикали, разбирай – канцерогенни бои.

Удивително, но и пресните млека се оказаха дълготрайно свежи. Отворен пакет, държан на стайна температура, съдържаше след седмица същата приятна на вкус субстанция, без следа от дъх на развалено или вкиснато.

С мляко от бадем на шумно рекламиран чужд производител, което струва доста скъпо, експериментът ми продължи един месец – на 30 ден отвореният пакет съдържаше течност със същия свеж вкус, като в деня на отварянето.

Този леберкез по баварска рецепта, бе закупен от известна чужда верига
​​​​ден преди срока му на годност – 24 септември. Престоял на стайна температура до днес, 26.09, той е все така свеж, сякаш е приготвен току-що

Все така не се разваляха кашкавали, салами, луканки, шунки. Салатите снежанка също се оказаха упорито свежи дни наред, без да са помирисвали хладилник. Руските салати – и те.

Последното ми откритие бe със сурово месо от хипермаркет, специализирал се да продава основно свои марки стоки. То престоя на лятна стайна температура четири дни след покупката му. В крайна сметка си остана все така свежо. А след термичната му обработка, все така на стайна температура, свежестта се запази още четири дни.

С каква точно съставка са пълни тези вечно свежи хранителни стоки, която ги държи насила пресни, е (не)ясно. Също толкова (не)ясно е дали консумацията на тези вечно свежи стоки не скъсява всекидневно разстоянието между клиента и онкологичните отделения на болниците.

Как кисело мляко, на опаковката на което пише „БДС“, може да издържа при стайна температура седмици наред без да се развали?

Дали пък, престояли на топло дълго време, продуктите, закупени от хипермаркетите, не стават по-полезни, ако (не)ясната съставка в даден момент започне да губи от силата си, включително онази, която е способна да прати клиента право в онкологията?

И ако едва ли има кой да отговори на тези въпроси в днешното консуматорско време, в което парите могат да купят не само скъпоплатения праймтайм в телевизиите, но и послушанието на контролните органи. То поне едно е сигурно – човек може да си спести от сметката за ток, ако рядко си включва хладилника. Той вече е почти напълно излишен.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 0
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
Флагман.БГ Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците 28/03/2024, Четвъртък 15:20 1
16
Коментара по темата
16.
Ха ха ха
27.09.2021 09:11:21
1
5
Едно кисело мляко вече втора година стои в хладилника...
15.
Ивайло от Несебър
27.09.2021 08:41:13
0
6
Миналата година от лятото ни остана един пакет шунка слайс на Инфантис
Тази година юни го отворих не беше мръднала 11 месеца изтекъл срок на годност
14.
До Коко
27.09.2021 01:14:01
4
14
Да, още си спомням как по времето на Тато като отидеш в месарницата:
- първо - имаше опашка
- второ - не се продаваше месо по-малко от 1 кг - кой ги знае защо
- трето - месото беше само свинско и замразено пилешко - агнешко само по празници, телешкото още по-рядко
- четвърто - нямаш право на избор какво месо да вземеш - ако иска месарят ти реже хубаво парче, ако не - много мазнина с малко месце - другото го пази за приятели под щанда.
13.
Будалата
26.09.2021 22:33:35
1
22
А тук за разлика от Германия в българските лидъли цените са завишени между 20-50% за стоки които ги има и в Германия
12.
292
26.09.2021 21:34:30
6
13
Ами когато всичката храна в тези вериги е правена в китайски завод за храна, какво чудно има. Решението е просто - да не се стъпва в магазин от голяма верига, особено ако тя е интернационална. Аз лично никога не бих си купил храна от място, в което продават и гащи.
11.
Koko
26.09.2021 20:43:01
10
12
Shte si spomnjame samo,po vremeto na ,,tato,, kak mesoto beshe meso i sireneto sirene...na vi sega ,,evropeiski,, mandzi...Samu si gi pora4ahme-shte si sarbame drobenoto i shte mal4im...
10.
Трол
26.09.2021 19:09:56
4
9
По-старо видео нямаше ли?
9.
Те го
26.09.2021 18:57:55
7
15
Евросъюза продава се само вид без вкус.
8.
Пепа
26.09.2021 18:55:53
6
5
Много ми е вкусна капачката в Кауфленда,Лидъл,Билата и Метрото мммммммммммм много вкусна храна ммммю
7.
Додо
26.09.2021 18:52:37
5
28
Ами просто НЕ купувайте,направете си градинка ,сейте си и яжте чиста храна.Аз така правя и си имаме всичко .Знаете ли колко пари си спестяваме така около 4000лева които остават у нас а не ги даваме на хипермаркетите...
6.
Това е лъжа!!
26.09.2021 18:51:05
12
28
На Флагман предлагам да почерпят служителите си с мляко на 20 дни извън хладилник!! Постоянно се разваля всичко! Глупости пълни!
5.
Хе хе
26.09.2021 18:44:53
2
14
Хубави въпроси задават в тази статия. Отговорите могат да намерят в учебниците по биотехнологии . Определено не е това , което твърдят в статията. И ако тази наука не беше толкова напред с тази популация в световен мащаб щеше да е страшен глад.
4.
Хайде посмали, манго
26.09.2021 18:36:37
15
24
Глупости! Съжалявам, че горещините свършиха. На лятна температура след 20 дни ще може спокойно да се натрови с продукти държани извън хладилника. А плодовете и зеленчуците ще му "ароматизират" дома още на третия ден. Нали веждам как дори сега, в край на септември, на сергиите за зеленчуци и плодове, всеки ден махат загнилото от тарелките и щайгите.
3.
Само cska
26.09.2021 18:34:29
11
4
Мачкай тъпите корумпирани , незнам защо ползващи това свято име Левски. Левски си е Левски......само Цска
2.
кво се случи
26.09.2021 18:34:18
6
3
Продават ми семена произведни в Италия, които са разработени и създадени в български лаборатории по сортоизпитване.
1.
dddd
26.09.2021 18:16:59
18
7
А това важи за едни продукти за други не как успяхте пък с плодове да разбирате то и от домашно и купено и на пазара ли продават оцветени много проста статия
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Той беше най-страховития еничар, а сега едва ходи след смъртта на жена си Йосиф Сърчаджиев не може да се грижи пълноценно за себе си Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори