×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места
  • Главчев и Гвоздейков обсъдиха как протича подготовката за изборите
  • „Зелената зона“ в Бургас става целогодишна
  • На 30 април изтича срокът за данъчните декларации
  • Пожар избухна близо до военноморска база на остров Крит
  • Започна проверка по случая с арестанта, който скочи от етаж на Районното управление в Казанлък
  • 43% недостиг на офицери в румънската армия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Гледайте: Първият трейлър на Матрицата 4 излезе, какво да очакваме по Коледа?


Гледайте: Първият трейлър на Матрицата 4 излезе, какво да очакваме по Коледа?
Симулацията изглежда „рестартирана“, но защо...
09 Септември 2021, Четвъртък, 17:23 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Нео се завръща заедно с Тринити, но симулацията май... е нова

Едва 3 месеца остават до премиерата на един от най-дългоочакваните филми за 2021 г. – продължението на трилогията „Матрицата“. Филмът, който се продуцира от Лана Уашовски ще излезе на големия екран на 22 декември и се очертава да предизвика фурор, какъвто киното не е виждало от години. 

За да се задълбочи очакването обаче, днес излезе първия трейлър на продукцията – 2-минутно видео, от което можем да добием поне някаква представа каква ще е историята в продължението, какво се е случило с главния герой Нео и... дали изобщо човечеството е излязло от Матрицата.

Ето кратка разбивка на видяното в трейлъра:

На първо гледане, по всичко личи, че донякъде Матрицата 4 ще е повторение на събитията от първия филм, превърнал се в абсолютен хит още с излизането си през 1999 г. не само заради невероятните за времето си специални ефекти, но и заради интересната история и философските й заключения. 

От трейлъра се вижда по-остарял Нео (Киану Рийвс), който е с характерния си облик за друга хитова продукция с негово участие – Джон Уик. Очевидно  психолог (в ролята добре познатия като Барни Стинсън от сериала „Как се запознах с майка ви“ Нийл Патрик Харис) задава въпрос на Томас (истинското име на Нео). Той го пита какво се е случило, за да се чувства така притеснен. „Имах сънища, които не бяха просто сънища“, отговаря Нео и зрителят бива изпратен на кракта серия от кадри, показващи въпросните събития. Тук става интересно. 

Виждаме характерното зелено черно, което обаче е под формата на око. После в кадър се появява човек с шапка, който подозрително прилича на Сайфър от първия филм, чиито очи се превръщат в същото око от първия кадър. После той (или някой друг, кадърът е замъглен) изстрелва куршум, който се движи на каданс. В следващия кадър Нео се опитва да хване проектилът с ръка в движение.

Сцената се мести в „реалния свят“, където машините работят по голо тяло. В близък план се вижда, че това е тялото на Нео, който в последния филм от оригиналната трилогия загина, спасявайки Зион (или поне така мислеше досега публиката). Нещо повече – от буквално трите кадъра се вижда, че то не само е тялото му, а точно онова тяло, което агент Смит ослепи с електричество в последния филм моменти преди развръзката. 

Следващият кадър е на подозрително приличащ на Морфей мъж, който стреля с автомат и пистолет – всяко от оръжията в едната му ръка.

Кадри по-късно виждаме Нео, вече събуден от Матрицата, протягащ ръка и гледащ към нещо.

Кратката поредица от „спомени“ или „сънища“ завършва с ръка, която щрака с пръсти. Вижда се пръстен, който подозрително прилича на този, който Меровингия носеше във втория филм от оригиналната трилогия. Завръщането на тази „програма“ в Матрицата 4 отдавна бе заподозряно от фенове и е съвсем възможно френският актьор Ламбер Уилсън да се завърне в ролята си. 

Малко по-късно в трейлъра Томас (Нео) се запознава за първи път с Тринити. Двамата очевидно са по-възрастни от оригиналната трилогия, но този път не се познават. Още със стискането на ръцете си обаче тя го пита „Познаваме ли се отнякъде?“
Зрителят се връща в редица добре познати сцени от предходните филми. Такава е например тропата със следването на заека, който води до истината; с книгата Алиса в страната на чудесата, представена от подмладената версия (предполагаемо) на Оракула; с червеното и синьото хапче, но този път може би в различен контекст; със стаята за упражнения, в която в първия филм Нео опитваше да се обучи срещу Морфей, но загуби – е, този път не губи, а с един удар привидно разрушава симулацията; скачането от високи покриви; и разбира се... невероятните специални ефекти.

Какво обаче значи това и какъв извод можем да направим?

Първо е видно, че след края на Матрицата: Революции (финалният филм от оригиналната трилогия), когато Нео успешно рестартира Матрицата, но на цената на живота си, машините са дали втори шанс на Избрания. Още в третия филм той бива отнесен от машините, а симулацията губи зеления си  тон и започва отначало – с разговор между Архитекта и Оракула. 

Тоест от тук може да се направи извод, че действието в Матрицата 4 ще се развива в новата, вече рестартирана Матрица, а машините – като благодарност към Нео са спасили съзнанието му (или дори тялото му) и са го вкарали обратно вътре, където да живее живота си свободен. Нещо обаче изглежда отново се е объркало и главният герой, вече Томас, започва да си спомня под формата на сънища предишния си „живот“. Обграден от „зомбита“ в Матрицата, които гледат непрестанно телефоните си, той не се чувства на място и посещава психиатър – негов отличителен белег са сините очила и лекарствата (сини хапчета), които предписва на Томас. Същите сини хапчета в оригиналния филм от 1999 г. се приемат от хората, които избират да НЕ излязат от Матрицата. 

Интересно е обаче защо познати фигури като Морфей и Сайфър (предполагаемо) отново са главни действащи лица. Нещо повече – защо техните образи са по-различни (очевидно може да се твърди, че това е така просто защото оригиналните актьори не са проявили желание да играят в продължението, но това не е достатъчно). Една от хипотезите на феновете след края на оригиналната трилогия може би хвърля светлина по тази тема – че всъщност излизайки от „зелената“ Матрица, Нео и останалите не влизат в „реалния свят“, а в „жълтата“ Матрица – която е на второ ниво, за да даде на хората, които искат да излязат от симулацията, повод за надежда – че са успели. Докато всъщност те отново са в плен на симулацията. Ако това е така, то съвсем спокойно може да се твърди, че героите от оригиналната трилогия, включително Морфей, Сайфър и дори Тринити... са нищо повече от програми, които помагат на Нео в „задачата“ му. 

Но... това са само хипотези. Всичко ще стане ясно на 22 декември. Или може би това е само началото на една нова трилогия?
 


В категории: Лайфстайл


11
Коментара по темата
11.
Нео
10.09.2021 22:25:24
0
0
споко нео и тринити ще се окажат полово неутрални. В края на филма тринити ще е с брада а нео с цици. Ще бъдат ваксинирани и ще заживеят заедно в един по-добър свят :)
10.
до 9
10.09.2021 12:57:40
0
0
Само Ланчо е режисирал последната Матрица. На Лилчо не му се "връщало назад в кариерата"... сиреч се явява под достойнството му, по някаква причина...
9.
Росен
10.09.2021 12:40:16
0
0
Предните сценаристи братя Уашовски вече сестри Уашовски имат ли общо с новият филм?
8.
до 6
10.09.2021 10:27:00
1
1
Не бой се. Приготвят го усилено. Всъщност ако не виждаш началото на края в миналата година и половина, явно живееш във филма They Live и не си сваляш очилата.
7.
to 5 Zero Point
10.09.2021 10:14:48
0
2
Interesting read... Food for thought... However, this so-called nirvana sounds to me like total lack of feelings, a state of numbness... Quite frankly, I'm pretty much there, but I believe it's a sign of depression and it's not really appealing and something to strive for...
6.
до3
10.09.2021 10:04:24
0
2
Тя тая година на Маите май се променя през месец? Колко пъти вече го чакам тоя край на света,а нищо, само сметки за ток пристигат
5.
ZERO POINT
10.09.2021 01:00:04
0
3
You accept life, you don't accept death. Or do you? You accept life but you reject death, and because of that you are always in trouble. You are in trouble because death is part of life. When you accept life, death is going to be there, but you reject death. When you reject death you have rejected life also because they are not two. So you will be in trouble. Either accept the whole, or reject the whole.
That is transcendence.
And there are two ways of transcending. Either accept both, life and death together, or reject both, life and death together - then you have transcended. These are the two ways, the negative and the positive. The negative says, "Reject both." The positive says, "Accept both" but the emphasis is that BOTH should be there, whether accepted or rejected. When both are there they negate each other, just like minus and plus. They negate each other, and when they are not, you have transcended. You are either attached to life or attached - sometimes - to death, but you never accept both. I have come across many people who are so dejected about life that they have started to think about committing suicide. First they are attached to life, then life frustrates - not that life frustrates, attachment frustrates, but they think life is frustrating - so they become attached to death.
Now they start thinking about how to destroy themselves, how to commit suicide, how to die. But the attachment is there. Previously it was to life, now it is to death. So a person who is attached to life and a person who is attached to death are not different. Attachment is there and that attachment is the problem. Accept both.
Just think. What will happen if you accept both, life and death? Immediately a silence will come to the mind, because they negate each other. Life and death both disappear when you accept them - then you have transcended, you have gone beyond. Or reject both - it is the same thing.
Transcendence means going beyond duality. Attachment means remaining within duality, attached to one against the other. When you accept both or reject both, attachment falls. Your tie is unlocked.
Suddenly you float into a third dimension of being, where neither life is nor death. That is nirvana, that is moksha - where both the dualities are not, but oneness, isness, is. And unless you transcend, you will always be in misery.
You can change your attachment from this to that, but you will be in misery. Attachment creates misery. Rejection also creates misery. Whatsoever you choose, it is up to you. You can choose a positive path, like K
Jesus. He says "Accept. Accept both." Or you can choose a path like Buddha, who says, "Reject both." But do something with both together, then transcendence follows immediately. Even if you THINK of both, there will be transcendence. And if you can do it in real life, a new being is born. ((That being doesn't belong to the earth.))
4.
Ушо
09.09.2021 22:51:57
1
1
а братята пардон вече сестри Ушовски замесени ли са в сценария? Ще има ли смяна на пола ? :)
3.
Тъй като аудиторията
09.09.2021 21:50:01
1
2
е българска, мислех да не го пиша, но написана по американския начин, датата е абсолютно уникална и огледална - 12/22/21! Напомня също и на датата за края на света според календара на маите - 12/21/12 или 21/12/12. Според някои, светът наистина свърши тогава и оттогава сме в друго измерение (CERN, Mandela effect). Според други е имало някакво неразбиране на календара и това не е била действителната дата.
2.
Ако не беше ужасно,
09.09.2021 18:24:16
5
10
щеше да е смешно... Тъкмо чета Туитър по темата и някой напомни, че в много държави няма да можеш да видиш "филма" в кината ако не си включен в матрицата, т.е. не си набучен! Но здраве да е... така или иначе всички ще имаме неудоволствието да го гледаме скоро на живо.
1.
22/12/21 ... 22/33
09.09.2021 17:56:50
4
15
Не обичам да гледам дистопичното ни бъдеще под формата на филми, но ще трябва да се гледа. Очевидно имат нещо важно да ни съобщават... Бих казала "някой да ни е на помощ", но такъв няма...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Съдът окончателно върна отнетите лицензи на охранителна фирма „Делта гард“ Един от собствениците - Димитър Спасов бе привлечен като обвиняем през 2019 г., но не е знаел, и се наложи да прекрати участието си в дружеството на фирмата   Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Има ли политическо вмешателство и в избора на Сливенски митрополит Православно сдружение с остра декларация заради отстраняването на епископ Йеротей Агатополски Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ Средна Европейска Класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ През годините Средна Европейска Класа винаги се е противопоставяла на порочните практики в модела на управление на ГЕРБ и ДПС, се казва в прессъобщение до медиите  Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Има причина Бургас да е домакин на 34-ия Конвент на тамплиерите, предстои прием на 21 рицари и дами Великият Приорат на България не е само най-големият в международния Орден на тамплиерите, но и най-младият. В събота ще създадем и втора пловдивска командерия - "Филипопол" Инвестират в хотели и търговски обекти Инвестират в хотели и търговски обекти Нарастват вложенията в жилища Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Община Бургас ще санкционира „ЛАЙМ”, ако тротинетките им навлизат в пешеходните зони Глобите ще са в размер между 500 и 5000 лв. Полицията пък държи отговорни нарушителите на ЗДвП Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София Кроношпан ще представи новата Глобална колекция Kronodesign в София KRONOSPAN DESIGN CENTER SOFIA  обяви Седмица на отворените врати Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Марин и Стефан Димитрови влизали в МФ, без да са регистрирани, според отговорник за охраната Били са и в сградата на Централното управление на Агенция "Митници" Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Готвят организацията на Лято 2024 г., областният управител на Бургас събра кметове за важна среща Ще продължим да работим конструктивно с всички вас, можете да разчитате на мен, подчерта проф. Мария Нейкова Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Тази верига отваря първия си аутлет за нехранителни стоки с до 70 % намаление Селекцията от продукти в аутлета се различава от останалите обекти, като включва и артикули от предишни колекции
Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Падна и Очеретина, САЩ се опитват да спасят армията на Украйна от разгром Военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке коментира, че всичко ще е напразно, ако не се мобилизират отще 250 000 войници  Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подаваме електронно заявление за гласуване зад граница Подготовката за изборите 2 в 1 започна Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Ново земетресение с магнитуд 6,3 разтърси Тайван Трусът е усетен и в столицата Тайпе (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно (М)истерия с координатора на атаките срещу "Северен поток", изчезна безследно Полковник Роман Червински бе цяла година в ареста заради злоупотреба с власт след провала на операция за задържане на руски пилот Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Водолеят може да бъде завладян от фантазии и мечти, а Телецът да внимават с авантюрите Хороскоп за деня – 23 април 2024, вторник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник Рамзан Кадиров е тежко болен, Кремъл му търси приемник В материала се подчертава, че през 2019 година лекарите за първи път са диагностицирали Кадиров с панкреатична некроза Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Болният от рак Чарлз III с крайно решение за снаха си Въпреки че херцогът на Съсекс наскоро прекъсна всички връзки с Великобритания, шансовете за помирение с роднините му остават Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Какво стои зад големия бум на китайските сайтове за електронна търговия Доста е пристрастяващо пазаруването в приложението, където постоянно получавате предложения за сделки
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Интервю за хигиенистка в Слънчев бряг.
- Име?
- Станка.
- Националност?
- Казахстанка.
- Добре, бе. Чух те и първия път! Питам те за националност!
Виц на деня Виц на деня Между приятели:
- Мисля, че жена ми ми изневерява. Да я заведа ли на гинеколог?
- И какво ще види гинекологът - списък на посетителите ли?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нищо не краси жената повече от чаша водка в стомаха на мъжа.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори