×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

40% от гимназистите са сексуално активни, а 6% пушат марихуана всеки ден


21 Август 2021, Събота, 09:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Депресия, затлъстяване и споделянето на голи снимки са едни от другите най-често срещани проблеми при тийнейджърите

Напредването в технологиите означава, че днешните тийнейджъри се срещат с проблеми, с които предните поколения досега не са се сблъсквали. Докато някои от тях не са точно нови, интернетът е променил или увеличил повечето.

Разпространението на дигитална комуникация е променило начина, по който младите общуват с техните връстници или обектът на техните интереси. Заради това много тийнейджъри имат липса на междуличностни умения за общуване, като например - да разбират чужди сигнали и намеци. Много от тези липси могат да бъдат свързани с прекаленото използване на технологии.

Социалните медии и навикът за постоянно чатене на младото поколение, както и начинът, по който те възприемат интернета, променя начина им на общуване, връзките, как учат, тренират и още много други неща. Средностатистическият тийнейджър прекарва повече от девет часа на ден, използвайки електронни устройства.

Ето и Топ 10 социални проблема, с които децата се сблъскват всеки ден.

Депресия

Според Националния институт по душевно здраве приблизително 3,2 милиона юноши в САЩ са имали поне един голям депресивен епизод през 2017-та. Това означава, че около 13% от тийновете може да преминат през депресия още преди да влязат в зряла възраст. Анализите на изследователският център докладват, че нивата на депресия са нараснали сред юношите, най-вече при момичетата, през предходното десетилетие когато около 8% от младите са съобщили, че са изпаднали в депресия през 2007 година. Някои проучвания обвиняват технологиите за нарастването на проблемите в душевното здраве.

Прекарването на прекалено много време над електронно устройство може да предотврати младите от лични дейности с техните връстници, като спорт, който може да помогне с отблъскването на депресията. Те също така преживяват нови условия, например „страх от изпускане“ или още наричан от английски FOMO (Fear Of Missing Out), което по-нататък води до чувството на самота и изолация. Депресивните състояния се лекуват, но е важно да се потърси професионална помощ. Ако вашето дете изглежда отдръпнато, изпитва промяна и проблем със съня или започне да се представя зле в училище, запишете му час за психолог или се свържете с професионалист по душевно здраве. Не се замисляйте дали да окажете помощ на вашия тийнейджър, ако забележите тези симптоми.

Тормоз

Според Национален център по статистика на образованието, около 20% от тийнейджърите в САЩ са изпитали тормоз след 2017 г. Едно обяснение, което проучването е цитирало, е това за прекомерното използване на социалните медии от тийнейджърите, което е направило тормоза много по-публично изявен. Всъщност, кибертормозът е станал по-разпространен. Говорете с вашето дете за тормоз редовно. Дискутирайте какво може то да направи в случай, че изпита нещо подобно. Също така е важно да говорите кога и как младият да получи помощ от възрастен. Напомнете му, че това да потърси помощ не е слабост, а напротив даже – показва кураж. Никога няма да бъде лесна тема за обсъждане това, че някой му се е подиграл по един или друг начин.

Сексуални отношения

Базирано на данните на Надзор на младежкото рисково поведение, 39,5% от гимназистите са сексуално активни. Това означава, че сексуалната активност е намаляла леко през последното десетилетие. За щастие раждаемостта при тийнейджърите също е намаляла през последното десетилетие. Млади родилки, на години от 15 до 19 са отчетени за 5% от всички родилки през 2017-та. Това обаче не означава, че всички използват предпазни средства. От 20 милиона нови полови болести всяка година, повече от половината са открити сред хора от 15 до 24-годишна вързраст. Родителите може да не са запознати с това, че детето им е сексуално активно. Говорете с вашето дете за секс, дори да не мислите, че то вече е имало полов контакт.

Наркотици

През 2017 година, около 6% от големите в гимназията са използвали марихуана ежедневно. Употребата на марихуана надвишава употребата на цигари сред младите днес. Много тийнейджъри вярват, че тревата е по-малко вредна сега, отколкото в предните години. Това ново възприятие може да се дължи на променящите се закони около марихуаната. В останалото време друга предполагаема употреба на наркотици се държи стабилно на най-ниски нива според проучване, публикувано от Националния институт по наркомания. Използването на наркотици от тийнейджърите през 2017 е била най-ниско, като проучването е започнало през 1975 година. За жалост младите често подценяват колко лесно може да се пристрастиш към нещо. Не разбират рисковете, свързани с предозирането. Бъдете сигурни, че говорите с тях за тези рискове възможно най-редовно.

Алкохол

Към 2017 г. употребата на алкохол и пропиването показват значителен спад сред тийнейджърите. Въпреки това, 29,3% от гимназистите продължават да съобщават за пиене на алкохол през последния месец. Говорете с децата си за рисковете на пиенето при непълнолетните. Образовайте ги за опасностите, включително и фактът, че алкохолът може да окаже сериозни проблеми върху техният още развиващ се мозък.

Затлъстяване

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията около 20% от 12 до 19-годишните са затлъстели, като латиноамерикански или тъмнокожи деца са по-склонни към наднормено тегло или затлъстяване. Настрани от факта, че по-едрите деца са честа мишена за тормозещите, те са и пред много по-голям риск от диабет, артрит, рак и проблеми със сърцето. Те също така могат и да страдат от проблеми с образа на тялото им и често развиват хранителни разтройства като вреден начин да променят начина, по който изглеждат. Родителите често не го забелязват и не са запознати с тези проблеми. Проучвания показват, че родителите не обръщат внимание, когато децата им са с наднормено тегло. Те често подценяват килограмите на детето си и рисковете, на които то е изложено. Говорете с него за тези неща, може да се обърнете и към педиатър, който най-добре знае на каква възраст какви килограми са нормали, за височината и т.н.

Академични проблеми

Около 5% от гимназистите напускат училище всяка година в САЩ. Напусналият училище е вероятно да взима 200 000 долара по-малко, в сравнение с човек с диплома, което може да окаже сериозно влияние на бъдещето на един млад човек. Вече не напускат само „проблемните тийнейджъри“. Някои юноши изпитват огромно напрежение за това да влязат в добър колеж или университет и това ги подтиква да напуснат училище преди да завършат. Следете образованието на детето, подкрепяйте го и бъдете готови да асистирате, ако то има проблеми по темата.

Натиск от връстниците

Натискът от връстниците не е нещо ново, но пък за сметка на това социалните мрежи го поставят на съвсем друго ниво. Така нареченият от английски „sexting“, например, е голям повод за притеснение, защото много от младите не се интересуват от дълготрайните последствия, до които може да доведе това да споделиш свои по-лични снимки. Споделянето на голи снимки обаче не е единственото нещо, което децата са принудени а правят. Все повече и повече деца са принудени към нежелан сексуален контакт, да взимат наркотични вещества и дори да тормозят други деца. За да предпазите своето дете от нещо такова, давайте им правилни насоки, учете ги да взимат правилни решения в живота и да устояват на такъв натиск. Кажете им какво може да се направи, ако случайно се случи нещо такова с тях, как да се справят с проблема, дори с ваша помощ. Понякога младите взимат глупави решения и могат да бъдат прекалено уплашени да говорят с някого и да поискат помощ. Демнострирайте, че вие бихте ги изслушали без да ги съдите или да има бурни реакции, вместо това намерете спокоен начин да помогнете с решаването на проблема.

Социални мрежи

Фейсбук, Инстаграм и Туитър могат да бъдат много добър начин тийнейджърите да намират бърза комуникация един с друг, но също така могат и да бъдат голям проблем по няколко причини. Например, социалните медии могат да изложат детето на кибертормоз, нападки и много още. Както има много предимства, така има и много рискове. Социалните мрежи могат да имат негативно влияние на приятелствата и много променя начина, по който младите излизат на срещи и имат връзки. Може да повлияе много и на тяхното душевно здраве. Каквото и да предприемете за жалост обаче, детето все някога ще се срещне с неприятни хора, нездравословни изображения и сексуално съдържание онлайн. Докато има мерки, които биват предприемани, за да се намали опасността, която децата срещат в интернет, е важно родителите да се информират какво става.

Екранно насилие

Тийнейджърите все някога ще се сблъскат с агресия в интернет. Не само по телевизията, в музиката и филмите. Много от днешните видеоигри показват неприлични сцени, побоища и много агресия. През последните няколко десетилетия, проучвания показват, че гледането на неща, съдържащи агресия може да докарат до липса на емпатия и необуздано държание. Други проучвания са показали, че номер едно на факторите, които определят държанието на децата е начинът, по който техните родители се държат и мислят. Според Медиите на здравия разум, колкото повече насилие гледат родителите, толкова означава, че те са съгласни техните деца да гледат също. Тийнейджърите трябва да се научат как да различават кое е добро и кое е лошо за социалните медии. Това е в сила и за българските тийнейджъри, за които - сигурни сме - статистиката не е кой знае колко по-различна.

Източник: Катя Ивова, по материали на verywellfamily.com


В категории: Просвета


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
анонимен
31.03.2022 00:32:36
0
0
срам и позор !!!!! деца правят деца ! УЖАС ! аз съм на 57 години и НИКОГА не съм палил "масур" ...., НИКОГА не съм пил алкохол ...., НИКОГА не съм правил секс ..., :(
1.
Поне напишете, че не е за България
21.08.2021 09:27:01
0
9
Бях сигурен, че статията не се отнася за България. Не защото и при нас не е така, че даже и по-зле с наркотиците, а защото у нас не е правено такова социологическо проучване
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си 70-годишна варненка сподели рецептата за козунак на баба си Автентичността на празника ви е гарантирана, ако сложите това на трапезата си Злато и бронз за нашите момичета в Баку Злато и бронз за нашите момичета в Баку В битката за първото място родните грации изпревариха формациите на Италия и домакините от Азербайджан, които допълниха подиума Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен и привлекателен туристически център в най-южната черноморска община Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Димитър Николов на Възкресение Христово призова да носим любов и да се молим за доброто на Бургас Нека винаги помним, че Исус Христос понесе страданията и отиде на Кръста, за да спаси човешкия род, каза кметът  Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Радост за България! Боряна Калейн и Стиляна Николова със златни медали Родните гимнастички разбиха конкуренцията в Баку навръх Великден Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа
Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили  Русия обяви за издирване Петро Порошенко Русия обяви за издирване Петро Порошенко Не е ясно защо Путин е разпоредил търсенето на бившия украински президент Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Шофьор загина, след като се вряза с колата си в един от порталите на Белия дом Самоличността на водача на колата засега е неизвестна Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори