×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Може ли депутат от партията на Слави да оглави Българската народна банка


Може ли депутат от партията на Слави да оглави Българската народна банка
Любомир Каримански изненадващо инициира процедурата като председател на бюджетната комисия и не отрича, че може да се кандидатира за поста
20 Август 2021, Петък, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Любомир Каримански имал апетит за поста, конкуренти може да са му сегашният гуверньор Димитър Радев и подуправителят Калин Христов

Депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански смята да се кандидатира за управител на Българската народна банка (БНБ) – това се коментира оживено в кулоарите на парламента. Мандатът на гуверньора на институцията Димитър Радев изтече миналия месец.

Каримански тази седмица пък оглави парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

Изненадващо за първото заседание вчера той предложил да се вкара точка за приемане на процедурни правила за избор на управител на БНБ. В същото време 46-ото Народно събрание най-вероятно ще се разпадне до дни заради липсата на мнозинство за управление, което да избере Министерски съвет. От самата ИТН категорично отказват да водят преговори за правителство с третия мандат, тикайки държавата към нови предсрочни избори. Решението обяви лидерът на партията Слави Трифонов. След това той потвърди, че няма как да си промени мнението. 

При тази ситуация председателят на бюджетната комисия инициира процедура за избор на управител на БНБ, в която да участва самият той, възмути се пред „Флагман“ депутат от „БСП за България“.

Че Любомир Каримански има намерения да се кандидатира за гуверньор на ключовата институция потвърди и източник от ИТН.

Иначе вчера предложението за старт на процедурата е минало в бюджетната комисия с гласовете на ИТН, ДПС и на Мария Капон от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ), информира Mediapool.bg.

Днес пред репортери в парламента коментар по темата направи Татяна Дончева от ИБГНИ. Тя разкритикува ИТН, че искат три седмици за актуализацията на бюджета, законопроектът за която бил само три страници.

„В същото време много се разбързали да избират управител на БНБ и това трябвало да стане в супер спешен порядък. Що? Защото има парламент с висока обществена репутация? Защото можем да постигнем съгласие за някой авторитетен банкер, който е авторитетен за българските граждани, а не за някаква тясна общност на мнозинството? Аз нямам обяснение“, заяви Дончева.

Неофициално се коментира, че сред кандидатите за управител на БНБ може да е отново Димитър Радев. Длъжността няма ограничения в мандатите.

Говори се и за Калин Христов – в момента подуправител на институцията.

За да стартира официално процедурата за избор на гуверньор, тя трябва да бъде гласувана и в пленарна зала, което обаче съвсем не изглежда сигурно.

"Флагман" потърси за коментар г-н Любомир Каримански. Ето какво каза той:

- Г-н Каримански, има спекулации, че Вие може да се кандидатите за управител на Българската народна банка (БНБ). Това възможно ли е?

- Засега си остава в рамките на спекулациите, докато това не стане факт.

- Не го изключвате?

- Аз принципно нищо не изключвам в този свят. Всичко е възможно. Нали виждате, нямаше да има бежанци, сега има бежанска вълна. Всичко е възможно.

- А за Вас се говори, че сте бил в банката на Петя Славова („Инвестбанк“) и на Фуат Гювен – близък до ДПС. Как отговаряте на това?

- Айде да ви кажа каква е истината. Бил съм повече от 18 години с доц. Стоян Александров в УНСС. Не се срамувам от това, даже смея да кажа, че доц. Стоян Александров е уважаван, поне от мен, Бог да го прости, защото вече не е между живите. И той като председател тогава на Надзорния съвет на „Демирбанк“ още, защото има разлика между собствениците по това време и след това, когато Фуат Гювен купува банката, - тогава ме покани да бъда негов съветник в банката. И съм бил една единствена година. За съжаление, всички тиражират една абсолютно невярна информация, че аз съм бил в ръководството четири години и т.н. Нищо подобно. Аз съм бил от юни 2006 г. до ноември 2007 г. - това може да се покаже и докаже.

- А за другата банка - „Инвестбанк“?

- Да, ще ви кажа всичко... Ако това е така и тези, които го казват, било то от останалите протестни партии или каквито и да са, - много е важно да се спомене, че Стоян Александров също така беше в „Движение 21“ и той беше заместник на Татяна Дончева. Нека истината да бъде казана така, както трябва да бъде.

- Защо замесваме Стоян Александров в цялата ситуация?

- Защото аз съм бил негов съветник в „Дбанк“. Стоян Александров е един уважаван финансист, министър на финансите е бил. Намесвам го, защото съм бил в тази банка. Не съм близък и няма как да съм близък на Фуат Гювен, защото не сме били никога заедно по някакъв начин.

- Не го ли познавате? Работил сте за него.

- За него не съм. Има разлика. Аз съм работил за банката. Банката е лицензирана от БНБ. Има голяма разлика.

- Но е важно и кой е собственикът.

- Важно е. Точно това ви казвам. Когато аз започнах работа, собствениците бяха турска компания. След което Фуат Гювен купи банката, но аз съм работил като съветник на банката. Питайте БНБ защо са дали банката на него, не мен.

- Обаче не виждате ли някакъв своеобразен конфликт на интереси в това депутат и шеф на бюджетната комисия да е кандидат за управител на БНБ?

- Искате да ограничите правата на някого ли?

- Не, но не изглежда добре.

- Това дали изглежда или не изглежда добре... какво значи не изглежда?! Вие искате човек, който, примерно, има някакви качества, да не се кандидатира за нещо. Тогава, ако има конфликт на интереси, всеки е готов да заяви конфликт на интереси и той да не участва в тази процедура, ако той е председател или не е председател. Т.е. аз, ако съм председател и участвам, хипотетично казано, аз няма да председателствам комисията. Точно по тази точка няма да председателствам комисията, разбира се. Това е съвсем различно нещо. Но това е чиста хипотеза и спекулация в момента.


В категории: Политика


13
Коментара по темата
13.
Симеон
23.08.2021 13:45:26
0
1
Ако псевдоспециалист като Каримански застане начело на БНБ - това ще е гавра с институцията и предишните управители на централната банка!
12.
Мамалигарка ЕС Прокурор
21.08.2021 19:21:09
0
0
Интензивно си местя фарЪ за България!
11.
Лаура от Румъния
20.08.2021 22:14:24
3
6
Купила съм раирана пижамка на един каун от България.
Скоро ще му я премеря....
10.
Как можах да гласувам за ИТН? Яд ме е
20.08.2021 20:31:21
2
16
След като паднаха маските се показа нещо много уродливо. Ако не бяха пазили мълчание след априлските избори, щеше да ги разберем още тогава що за стока са
9.
Юпитер
20.08.2021 20:27:02
2
11
Екземпляри от изчезващ вид чалгари ,палячовци, клоуни да си ходят в цирка.
8.
Военната хунта вън
20.08.2021 19:11:51
1
17
Славчо виолата чалгарчето заедно с гей дружинката си могат само да правят свирчоци , за друго не стават.
7.
Попвълчев
20.08.2021 19:09:18
1
21
Валутния борд и лева отидоха в ряката? Досегашното смешно става страшно!
6.
Кьовеши
20.08.2021 19:01:41
2
17
Ох колко работа се задава за моето спец звено....
Доста а амсалаци ще изгорат.
5.
Потресен
20.08.2021 18:59:23
1
23
Господи, опази България.
Евентуално, ако все още е възможно това да се случи.
4.
CTAHKO
20.08.2021 18:56:34
1
24
Тоз учиндолския наркоман шиии ви ебеее мамата ама якоо
3.
Yes, we can!
20.08.2021 18:25:24
1
27
Може, може. В България всичко може :)
Даже има и такъв пример вече. Иван Искров беше шеф на бюджетната комисия в НС също. После оглави БНБ. После пя с Цветан Василев в едни тежки кръчми, ето погледайте: https://www.youtube.com/watch?v=zOhrUYEHONw
После дойде Орешарски, КТБ фалира, БНБ не разбра И Т.Н. Та защо сега да не може? Може всичко! Бъдете здрави :)
2.
Българин
20.08.2021 18:22:19
1
30
Още малко на всички чалгаджиите ще им се покажат мераците..а тоя шебек така и не отговори дали е връткал далавери при кака Петя
1.
Боже,боже
20.08.2021 18:13:04
1
27
Тия от ИТН сериозно ли???Стоян Александров лека му пръст съден за лихварство...и неосъден щото почина.Инвестбанк,ДБанк???Боже,слез и си прибери месията/версията Слави Трифонов.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! За четвърти път "Ден на таланта" в Бургас, нямаше празна седалка в Летния театър! Скечове, латиноритми и хип-хоп, песни - беше взривяващ спектакъл на самородни таланти от абитуриентите на сериозна гимназия Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Едночасов инфотур не стигна, за да се покажат на ръководители от ЕК успешните проекти на Бургас Градът е емблема на кохезионната политика, каза Йорданка Чобанова, ръководител на представителството на ЕК Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му Арестуваха бургазлията Христо Радев дрогиран, конфискуваха Тойотата му 32-годишният мъж е бил спрян при рутинна проверка вчера, около 23 часа на ул."24-ти Черноморски пехотен полк" Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Направих уникални домашни рогчета, цялата улица ухае на тях Рецепта-мечта, непременно я опитайте 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 18 нови български филма ще представи „Златната липа“ 2024 В продължение на 5 дни старозагорци и гостите на града ще гледат над 50 заглавия от Европа при вход свободен Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Камарата на архитектите в България провежда общото си събрание на 16 и 17 май в Поморие Близо 400 делегати от цялата страна ще се включат в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 година Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Катастрофиралата кола в Пловдив била пълна с райски газ Разследващите са иззели от колата голямо количество флакони Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Служители на АПИ засадиха дървета в района на обходния път на Бургас Дърветата от този вид са известни със своята устойчивост, възможността си да растат в бедни почви и замърсена среда, което го прави изключително подходящи за градско и извънградско озеленяване В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 В Слънчев бряг изпратиха бъдещите кадри в туризма от Випуск 2024 Сред тях са бъдещи бармани, хотелиери и представители на туристическия бранш Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Защо синята зона от ул. „Ген. Гурко“ до бул.“Булаир“ позеленя (ВИДЕО) Ще трябва ли да плащаме втори път стикери, питат живущите в този район
Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Футболна звезда изпрати брат-близнак да играе в Румъния и получава 18 хил. евро заплата Смутените шефове на Динамо дори са възнамерявали да подложат играча на ДНК тест Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Венецуела стана първата държава, която изгуби всичките си ледници Ледникът Хумболт, известен още като Ла Корона, беше последният във Венецуела Арестуван е главният руски военен кадровик Арестуван е главният руски военен кадровик Ген. Юрий Кузнецов е заподозрян за вземане на подкупи, а в дома му са намерени милиони рубли, златни монети и часовници Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса Едва ли ще я познаете, но това е Камелия след основния ремонт на фейса В социалните мрежи подозират, че любимката на няколко поколения българи се е подлагала на естетични и пластични интервенции, с които е прекалила и е заприличала на нищо Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Тя ще съди Слави, защото я нарекъл "луда жена" Певицата на Дългия била категорична, че иска да изчисти имиджа си, който гологлавия шоумен зацапал Почина известен нотариус Почина известен нотариус Завинаги ни напусна нашият скъп колега и приятел“, заяви председателят на камарата Димитър Танев Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Целият свят не може да откъсне очи от уникалните тоалети на тази дама Първата дама на Франция може да напише истински наръчник за елегантност Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Той имаше всичко, стана дори министър, но преби жена си до смърт и днес влиза в затвора Бишимбаев не се призна за виновен и заяви в съдебната зала, че съпругата му е починала от самонараняване
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Докторе, кажете как съм? Умирам от любопитство.
- Спокойно... не е от любопитство.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Най-много мразя тайните. Трябва на всеки един поотделно да разказваш.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Какво е жизнен опит?
- Отново настъпваш мотиката, но вече си с каска.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори