×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Соцреликви: 25 бона за тунингована „Волга“, БГ изобретения пълнят колекции


31 Юли 2021, Събота, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Близо 5 минимални заплати струвал телевизор „Опера“ преди 60 години

Собственици с колекционерска стойност заляха онлайн платформите за покупка и продажба, показа справка на „Монитор“. Сред хартиените спомени от не толкова далечното социалистическо минало се нареждат и поздравителните картички. Сърфирайки из мрежата, можем да открием още и някои от емблематичните телевизори, компютри и радиограмофони за онова време.

За да се сдобием с две издания на вестник „Работническо дело“ от 1955 и 1985 г., ще трябва да броим около двайсетачка. Търговецът посочва, че ако си закупим и двата артикула, ще получим 50% отстъпка от цената на по-евтиния. Част от колекционерите пък си оставят „вратичка“ в офертата, обявявайки „цена по договаряне“. Такова е предложението за продажба на вестниците „Ехо“ и „Вечерни новини“ от 1987 г., както и издавания в Търговище по времето на соца „Знаме на комунизма“.

„Отечествен фронт“ пък се предлага за 3 кинта. Впечатление прави офертата за съветския официоз „Правда“ от 1988 г., когато в разпадналата се червена империя се вихри перестройката на Горби. Броят на изданието се предлага за 50 лв. Между някогашните хартиени новинарски издания се крият и соцпоздравителните картички, на които е запечатано Българското Черноморие, преди да бъде застроено. Носталгия носят още честитките, които всяко дете си е изпращало с приятел от друга държава.

Така например малък албум с 12 картички от Несебър или такъв с 9 снимки от Албена ще ни струва 5 лв., или малко над 0.40 лв. за брой. Двойно по-евтина излиза картичката от руска колекция със 78 екземпляра, изобразяващи езерото Байкал, град Братск и сибирското цвете - общо 15 лв., или по около 0.19 лв. за брой.

В категория „електроника” на сайтовете за онлайн продажба пък може да бъде открит транзистор ВЕФ, познат още като „мечтата на селските ергени“, на цени от 20 до 140 лв. Максималната е за юбилейната серия по случай 30-годишнината на завода в Рига, днешна Латвия. Онлайн се продават още транзисторът „Ехо“ от 1968 г. и съветският му „другар“ „Марс“ съответно за 19 и 35 лв. В онези години пък по-големите късметлии успяваха да си купят подобни радиоприемници от “Кореком“.

Така например за японски транзистор Koyo с 4 батерии се е налагало да броят по 12 долара През 60-те и 70-те години на миналия век сред най-желаните луксозни вещи се нареждат и радиограмофоните. Днес обаче антиките могат да бъдат купени от всеки само с един клик в мрежата. Така например изделие от марката „Лира“, произведено у нас, се продава за 130 лв., друг търговец пък е обявил цена едва петдесетачка.

Първата българска марка „Балкан“ вече се открива трудно и в обявите не е указана цена. Най-високата цена за радиограмофон от онова време е за „Сириус 309" от 1975 г., който се търгува за 199 лв. Освен музикалното оформление за купоните с приятели забавления по времето на соца осигуряват и първите телевизори, произвеждани у нас - „Опера“. В средата на 60-те години те се продават за 265 лв. или малко под 5 минимални работни заплати.

Бърза сметка разкрива, че въпросните средства биха били достатъчни на едно българско семейство да си закупи почти 300 кг краве сирене, което се е търгувало в бакалиите за 0,90 лв./кг. Към момента телевизорите се предлагат по сайтовете за обяви на цени от 35 до 166 лв. Друга дефицитна стока по време на социалистическото управление се оказват и шевните машини „Юнион“, които вървели на цени от 120 лв. през 60-те - сума, достатъчна да покрие сметките за парно за цяла година на тристаен апартамент в София. Освен техниката за дома сред страниците на онлайн магазините се „спотайват“ още редица български изобретения.

Едно от тях е военнополевият телефон „Цар Борис III“, който се произвежда за пръв път през 1937 г. във Военно-инженерната фабрика в София. Според експерти телефонът е истинска шпионска машина, с която могат да се подслушват войници на вражеска линия. Няколко години по-късно - през 1944-та, българските военнополеви телефони продължават да се развиват, но в сериите Б-ТАИ и ТАО. Именно такъв може да бъде открит в платформите за търговия в мрежата.

Срещу 40 лв. можем да се сдобием с работещ ТА-57. Търговецът посочва, че при включване към захранване се чува звук в слушалката. Вероятно най-впечатляващите екземпляри са първите компютри, произведени у нас. Първият персонален такъв е ИМКО 1, създаден е през 1979 г. от инженерите Иван Марангозов и Кънчо Досев в Института по техническа кибернетика и роботика към БАН. От следващия ИМКО 2 са произведени едва 500 бройки.

Той обаче не се пуска за свободна продажба а се разпространява единствено в армията, предприятията и училищата. Макар в мрежата да не могат да бъдат открити оферти за машината, не липсват публикации на колекционери, които биха желали да си закупят такава на разумна цена. Първият български сериен компютър пък е „Правец 82“, произвеждан в периода 1983 – 1986 г., който струва над 4100 тогавашни лева при средна работна заплата от 100-120 лв.

Към днешна дата работещ такъв можем да си купим за 550 лв. Макар компютрите по онова време да не са били стока, която всеки би могъл да си позволи, едва ли има човек, който да не е използвал някой от уличните телефони, напомнящи за миналото и до днес.

През 1983 г. в Института за изчислителна техника се разработва първият български фонокартен телефон. За да можем да използваме някой от тях обаче е трябвало да разполагаме и с фонокарта, заредена за определена сума, чийто единствен издател по времето на соца са били пощенските станции. За разлика от познатите на повечето хора нови фонокарти, при старите такива информацията не се записва на чип, а върху магнитната лента на гърба им.

Най-старият вариант на фонокартата не може да бъде открит в мрежата, комплект от 110 нови такива обаче можем да си купим срещу 25 лв. Над 11 бона искат за обновен „Трабант“ Важно място в обявите за антики от соца имат колите, които са станали символ на онези времена.

Сред най-търсените и редките са произвежданите в бившата ГДР трабантчета. В един от специализираните сайтове за продажба на коли собственик на обновено пластмасово возило е обявил цена от 11 111 лв. Иначе за по-неподдържаните модели от източногерманската кола, купени по времето на соца у нас, цените започват от 700 кинта. Повечето обяви обаче са за над един бон. От същата цена тръгват и офертите за друг символ на стария строй „Москвич“ 412. За най-скъпия се искат 2500 лв.

Според текста в обявата возилото от серията 2140 е произведено през 1987 г. и е само на 53 000 км. За модела 407 обаче обявата е само една и продавачът иска три и половина бона. Цената не е висока, защото возилото, видно от снимката, не е в перфектно състояние.

От двете обяви за “Запорожец“ в mobile.bg, друго съветско возило, станало символ на соца, най-високата е за 3500 лв., а другата - за 2900. За „Волга“ М-21 в добро състояние обявената цена е 25 000 лв.

За екземплярите, изискващи доста инвестиции за реставрация, цените започват от 3800 лв. Поне 1200 лв. трябват, за да станем собственици на „Шкода“ 120, произведена през 1985 г. За модела 105 обаче обявите са само 2, като най-високата е за 7 бона.


В категории: Животът


Флагман.БГ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън 28/03/2024, Четвъртък 10:26 2
Голям скандал в Денсинг старс
Голям скандал в Денсинг старс 28/03/2024, Четвъртък 10:23 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия Наистина ли се помисли за Кралица Наистина ли се помисли за Кралица Илияна Раева втрещи с външния си вид Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Уж е врял и кипял в телевизията, но допусна грешка, която му струва скъпо Глобиха го 3 хил.лева Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща Цеци Красимирова призна, че се е разделила с богатия американец, но причината е изненадваща За всеки един е ясно, че един петгодишен брак няма как да оцелее, когато съпрузите живеят на различни континенти
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори