×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Православната църква и лекарското съсловие се оказаха спирачка на ваксинацията срещу ковид у нас


Православната църква и лекарското съсловие се оказаха спирачка на ваксинацията срещу ковид у нас
Певицата Александрина Пендачанска и пастор Борджиев (долу) изразиха съжаление, че на форума днес не са дошли представители на православната църква
02 Юли 2021, Петък, 13:06 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Над 70% от еврейската общност в България вече била с две дози

Израел се прочу като една от най-бързо ваксиниращите се нации срещу ковид. Оказва се, обаче, че и общността на евреите в България също се движи със завидни темпове в това отношение.

На днешната среща в сградата на Министерския съвет по темата присъстваха трима представители на израилтяните у нас.

Председателят на Организацията на евреите в България „ШаломАлександър Оскар, който е лекар, коментира пред форума: „Аз с гордост мога да споделя с вас, че над 70% от членовете на нашата общност вече са ваксинирани и то с две дози. За нас това е изключително важно както за да запазим собственото си здраве, така и здравето на нашите близки, така и здравето на обществото като цяло.“

Все пак евреите у нас не са много. Според последното преброяване, през 2011 г. те са били 1162 души.

Д-р Оскар добави: „Това, което ми прави впечатление и то абсолютно кореспондира със споделеното преди мен, е, че много голяма съпротива има сред лекарите в България по отношение на необходимостта и важността на ваксинацията. Трябва да ви кажа, че ние в България сме първенци не само по смъртност, не само по ниско ниво на ваксинация, но и по отношение на това каква част от лекарите резистират срещу ваксинациите. И затова за мен е важно лекарите, Българският лекарски съюз активно да се включи в организационния процес и промотирането на важността на ваксинацията сред медицинските и здравни работници. Това е първото и най-важно нещо, защото в крайна сметка пациентите, хората се влияят от нагласите сред медицинските работници. И това за мен е един от съществените фактори, поради които се възпрепятства и самата ваксинационна кампания.“

Преди това подобна позиция изрази и Захари Атанасов – член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори, която работи основно сред ромските общности. Според него много доктори били опозиция на ваксинацията.

Общопрактикуващи лекари разубеждавали пациентите, като им казвали „няма нужда“, „то ще премине“. Това се говорело и сред докторите-специалисти.

Почти навсякъде имало много голяма опозиция от ромите срещу ваксинацията, включително сред по-интелигентните, както и в евангелските църкви. Конспиративни теории се разпространявали и влияели на хората там.

Здравните медиатори пък били дори нападани заради опитите да убеждават роми да се ваксинират.

„Медиаторът отива, информира и в един момент човекът, който е информиран, излиза и казва „ако не спреш, ще взема нещо...“ и няма смисъл да влизам в подробности. Имаме една много голяма битка, но мога да ви уверя, че ние сме хора, които сме се посветили в нашата професия и за нас наистина е мисия хората да бъдат информирани, хората по някакъв начин да осъзнаят, че само това е начинът. И мога да ви уверя, че всичко, което можем, ние ще го направим, както и го вършим. Мога да ви кажа и че не малко хора от общността започнаха да се ваксинират. Чува се, че около 10% от ромската общност е ваксинирана. Не знам доколко е вярно, но колко от медицинските лица са ваксинирани? Там се чува, че е около 20%, което е страшно. Така че, ако аз мога да дам някаква препоръка – нека първо медицинските специалисти да дадат личния пример, защото още в началото, когато въведоха ваксините, те бяха първите, които бяха колебаещи. И това е факт. Те се колебаеха - „ама то ние ще чакаме“ и т.н.“, коментира Захари Атанасов.

Главният секретар на мюсюлманското вероизповедание Джелал Фаик обясни, че тяхната общност не е скептично настроена срещу ваксините.

За съжаление обаче те не можели да се похвалят със 70% ваксинирани, за разлика от евреите у нас. Но мюсюлманите в България били много повече - 1,2 млн. души.

Пастор Румен Борджиев – председател на „Обединени евангелски църкви - България“, приветства инициативата на здравния министър Стойчо Кацаров за създаването на Обществения съвет за повишаване на информираността за ползите от ваксините. Той сподели опита на протестантската общност. Направено е обръщение към вярващите, с което те са окуражавани да се ваксинират.

На срещата присъстваха и популярни спортисти и артисти, сред които актьорът Краси Радков и оперната певица Александрина Пендачанска. Последната изрази възмущението си, че на днешния форум няма представители на православната църква.

„Тяхното присъствие тук щеше да бъде много важно. Надяваме се да се присъединят към нас“, заяви Пендачанска.

Пастор Румен Борджиев изрази подобна позиция: „Съжалявам също, че няма представители на православната църква днес на този Обществен съвет. Надявам се на следващия да присъстват. Но разчитам, че именно духовните хора в страната, на които голям процент от нашите сънародници имат доверие, гледат като пример за подражание, можем наистина да окажем много, много положително влияние в нашата страна.“

На форума имаше и представител на Католическата църква у нас. Тяхната общност също е стимулирана да се ваксинира, включително и от папата, стана ясно от неговите думи.

 

 


В категории: COVID-19


18
Коментара
18
Коментара по темата
18.
до 17
02.07.2021 17:21:59
0
9
По принцип си прав, само че не гледаме какво правят, а какво ни КАЗВАТ че правят!
17.
Българин
02.07.2021 16:53:42
7
4
Евреите са тарикати, тъй че гледайте те какво правят
16.
до 123
02.07.2021 16:43:07
3
14
Тези клишета отде ги научи, бе неграмотнико? От вчерашните "статии"? От телевизoра? Значи пропагандата ви влиза така мазно в кухите глави, че страшно е! Утре ако напишат "убийте неваксинираните с камъни" и сте готови терористи. Повръща ми се от вас.
15.
до 123
02.07.2021 15:59:43
3
14
продължение на долният ми коментар.
Даже не влязох в болница! Даже джипито не ми вдигна телефона да ми каже какво да пия за ковидчето!
14.
до 123
02.07.2021 15:57:32
9
22
А ако се ваксинирам и се разболея тежко след ваксинацията или нещо друго ми стане, кой ще понесе отговорност!!
Не съм длъжен да се ваксинирам!!
Пожелателно е!!
Стига пропаганда! Който иска ще се ваксинира и без да му пилят всеки ден на главата!


ПП минах го ковидчето
13.
123
02.07.2021 15:15:02
18
12
Знаете ли хич не ми е жал че ще се разболеете и ще умрете, Умирайте си на воля само че лекарите ще се борят да ви спасят в болница и там се харчат пари защото вие даже не сте и здравно осигурени, Който не иска да се ваксинира да подпише декларация че ако се разболее тежко и трябва да бъде лекуван в болница а няма здравни осигуровки да си плати цялото лечение, Не сме длъжни да плащаме лечението и на глупаците,
12.
Брус Ли от Меден Рудник
02.07.2021 15:02:55
5
2
Ми да не са бяха дупкали да бяха дошли да ги бем гъзъ без туй повечето са педрази. Катъра даже не в кихнал а го бем десетки години.
11.
Израел?
02.07.2021 14:59:24
6
23
Защо като са отличници по ваксиниране пак има скок на “заразаени”?
10.
Израел
02.07.2021 14:48:24
5
21
Ако от Израел ви кажат "добро утро", погледнете дали не залязва слънцето!

Евреите са страхотен феномен, нали? Колкото и малко да са в държавата, като в България например, процентът им в държавното управление и бизнеса е зашеметяващ! Ама не ми обръщайте внимание... И това е конспирационна "теория"!
9.
КороноТъпак
02.07.2021 14:24:03
12
38
Не я разбирам логиката им ! Наболите се с препарата (който не знайно защо все наричат ваксина) вместо да са спокойно, че вече няма да умрат от Ковид много са загрижени ние да не вземем да умрем ? Ама вие сте се инжектирали. дори да се заразите ще го прекарате съвсем леко. Убеждават ни и ни убеждават с реклами, кампании, кебапчета, забрани, форуми, заплахи да се набодем и да се набодем. Че и децата ни искат вече. ЗАЩО ? ЗАЩО е това неистово желание след като вие сте спокойни за себе си ? Чак толкова загрижени за нас и нашата свободна воля, че почвам да се плаша.
8.
питанка
02.07.2021 14:16:01
3
23
Д-р Оскар не е ли от Управителният съвет (крадците) в Александровска болница, които направиха дълг от 80 млн лева ? Акъл ще ми дава човек с такъв морал ли ? Хайде няма нужда !
7.
6
02.07.2021 14:06:03
15
25
За разлика от продажните политици, лекарите в България са умни и не промотират измислени 'ваксини', извънредно одобрени за използване без преминали тестове. Лекарите в България носят отговорност за живота на хората и не желаят да им причиняват автоимунни проблеми и смърт.
6.
do bajhuj
02.07.2021 14:03:59
4
10
абсолютно си прав......!!!!!

между другото,всички нации се мразим помежду си и всички заедно,мразим евреите....??? ..що така бе.....????
5.
Хахах
02.07.2021 14:01:24
17
15
Ми то тия същите доктори са хомеопатите затова и ваксини нещат , а техните пациенти са същите тъпаци дето ги слушат и лекуват с вода . И в крайна сметка кой неще да си слага ваксина е ясно тъпаците и мангалите . То това е и целта .
4.
baihui
02.07.2021 13:43:09
12
10
Религиите са опиум за народите! Смърт!
3.
Дъното
02.07.2021 13:39:23
22
8
Най-дъртите некомпетентни лекари на европейския континент, най много конспираторчета, най-много промити религиозни батали, чакащи някав измислен урод на небето да ги спаси. Най-много разбирачи и дърти селяни, знаещи само градината и мотиката.

Нямам търпение да загине тая нация. благодаря ви, че активно работите по върпоса :)
2.
Алексадриноооо,
02.07.2021 13:37:40
14
14
Ръководят ни безбожници , затова е така...Румен Радев ваксинира ли ?
1.
me
02.07.2021 13:19:06
2
16
Айде, пак Православната Църква ви е виновна! Секретарят на Патриарха се ваксинира от първите на живо по ТВ! Лично съм чувал на служба в храм, че всеки който иска, трябва да се ваксинира, да не се вярва на конспирации и т.н. Какво очаквате? Да излезе Патриарх Неофит и да каже "Всички да се ваксинират!" Ами става - Православието като цяло не работи така. Ако католицити и евангелистите раздават нялво надясно си е техен проблем.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори