×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Юли и август няма да имаме проблеми, но през септември ще посрещнем новата ковид вълна без щит


30 Юни 2021, Сряда, 14:41 ч.
Автор: Флагман

В момента защита от вируса има около 50 % от населението, в края на лятото ще е под 35 %

 

Нова COVID вълна наесен прогнозират специалистите. Броят на тези, които имат някаква защита срещу вируса след преболедуване и ваксинация дори с 1 игла, започва да намалява. През септември щитът ще е спаднал на 35%. Това изчисли пред колегите от вестник „Монитор“ математикът проф. Николай Витанов.

Неговите сметки показват, че към момента защита срещу коронавируса имат 50% от хората в страната. Причината да намалява броят им е, че започва да се изчерпва защитата на преболедувалите и антителата им спадат. В този случай те трябва да бъдат извадени от сметката за общия щит.

Изчисленията на проф. Витанов показват, че тези, които имат пълна защита, това са ваксинираните с 2 игли, са около 21% в момента. Към тях той добавя ваксинираните с една игла и преболедувалите, което вече прави щит между 50 и 51%. Обстановката не се променя значително и ако се вземат данните, които миналата седмица бяха представени от здравното министерство, че 43% от гражданите вече са се срещали с вируса. В този случай, за да се разбере каква част от населението има щит срещу COVID-19, към тези 43% трябва да се добавят още между 12 и 13%, изчисли проф. Витанов. В този случай към момента щитът е малко по-голям - 55-56%. Според учения неговата сметка е по-правилна, тъй като очаквано лабораториите се посещават от повече на брой заразени.

„Пак сме далеч от 70% и колективния имунитет. Освен това сме изправени пред проблема, че делът на щита от 50 на сто започва да намалява“, алармира математикът. Според него навлизаме във фаза, в която започва да спада броят на преболедувалите през втората COVID вълна. Това се отразява много негативно на дела на тези, които имат някаква защита и след около 60 дни те ще са далеч от 50 на сто. Към 1 септември те ще са едва 35%. Това ще е така, ако не се увеличи темпът на ваксинацията, предупреди той.

Иначе прогнозата на математика е, че лятото ще е спокойно. Юли и август ще го изкараме безметежно

Над водата няма да има големи вълни, но под водата ще има грамадни подводни течения и септември ще сме изправени пред вируса с 35% някаква защита вместо 70%, коментира математикът. Той добави, че именно тогава и учениците ще тръгнат отново на училище, ще застудее и хората ще седят в офисите, а новият вирус удря точно работоспособната част от тях – тези около 40 годишна възраст. Според проф. Витанов макар и да е внесен индийският вариант на COVID-19, все още не може да пусне корени у нас. „Не се виждат на картата някакви големи клъстери. Те ще се появят, въпрос на време е“, коментира той. По думите му това ще стане, когато индийският вариант на вируса измести британския. По прогнозите на новия директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред bTV това ще стане след няколко седмици – през септември. Счита се, че броят на заразените се удвоява на всеки 8 дни, което означава, че новата вълна би следвало да е след няколко седмици. „Към момента разпространението му е още в зародиш, което означава, че следващия месец-месец и половина може да сме спокойни“, обясни още проф. Христова. Тя е категорична, че не трябва да се отпускаме от усещането, че случаите сега са малко. Въпреки това специалистът не даде конкретен отговор обсъжда ли се затягане на мерките. Обясни само, че се обсъждат и са в готовност и за динамични решения в зависимост от ситуацията. „Контролът по границите е едната страна. Другата е да се засилят имунизациите, за да няма възприемчиво население за заразяване, за да не се допусне разпространение и мутиране“, обясни още проф. Христова. Докато има възприемчиви на вируса, той ще мутира. Трябва да сме подготвени за вируса и той да остане сезонна инфекция, обясни още шефът на НЦЗПБ.

Тя обясни още, че ваксините предпазват в много висока степен и от индийския щам

По думите й е много рано да се говори за доживотен имунитет от тях. Проф. Христова предполага, че ще се поставят и допълнителни дози с оглед мутирането на вируса.

За ефекта от ваксините говори пред Нова телевизия и съветникът на здравния министър епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Нейната прогноза също е, че в края на август или началото на септември ни очаква нова вълна на COVID-19. Тя даде пример как протича разпространението на вируса при други страни. В Русия се затягат мерките. Там имат ваксини, но не ги искат, предпочитат западните. „Във Великобритания определено започва нова вълна, но тя не е висока, защото са много ваксинираните. В Израел кривата почти не е променена”, обясни проф. Кожухарова.

По думите й в момента епидемиологичната обстановка в страната е много спокойна. „Доказването на случаите на Делта варианта на COVID-19 у нас трябва да е червена предупредителна лампичка“, каза проф. Мира Кожухарова. Тя е категорична, че решението е във ваксините, които пазят от тежко протичане на болестта. Преболедувалите също са защитени. „Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко случаи ще имаме”, категорична е проф. Кожухарова.

Проф. Христова от своя страна препоръчва ваксинирането и на децата, тъй като те разпространяват вируса, макар и да го карат по-леко. Междувременно данните показват, че 362 деца между 12 и 15 години вече са ваксинирани срещу COVID-19 у нас. Във възрастовата група 16-17 години имунизираните са 949.

Имунизацията е по желание и се прави само със съгласието на родител и на самото дете. Ваксинацията на деца над 12-годишна възраст у нас стартира от 3 юни т.г. Към момента това е възможно само с препарата на производителя Pfizer/BioNTech. Пред дни за „Монитор“ представителят на България в ЕМА проф. Илко Гетов съобщи, че предстои в края на юли или най-късно през септември да бъде одобрена и втора COVID ваксина за деца – тази на Moderna.


В категории: COVID-19


1
Коментара
Флагман.БГ Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал 13/05/2024, Понеделник 10:37 3
Флагман.БГ По какво личи, че той не би ви изневерил По какво личи, че той не би ви изневерил 12/05/2024, Неделя 22:00 1
Как се забавляват зодиите
Как се забавляват зодиите 12/05/2024, Неделя 21:20 0
1
Коментара по темата
1.
щитоносна въшка
30.06.2021 16:52:28
1
2
Важното е първи да метнеш копието, пък голям праз, че нямаш щит :-P
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Една от схемите е за опрощаване на дългове срещу гласуване за определена политическа сила или кандидат Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Майката на Атанас Градев съкрушена от мъка, настоява за доживотна присъда за убиеца Омар Не е знаел какво идва срещу тях, каза бащата на доблестният полицай, който с колега си Йордан Илиев от Бургас, загина, пометен от автобус, пълен с мигранти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Скъпа кола осъмна без гуми и джанти Щетите са за над 20 000 лева Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете Арестуваха собственика на оръжието, с което синът на Явор Божанков простреля друго дете  Разследващите работят се по всички възможни версии за нелепия инцидент
Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори