×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

[ВИДЕО] Обвинението срещу Чамурджиев съшито с бели конци?


[ВИДЕО] Обвинението срещу Чамурджиев съшито с бели конци?
Венцеслав Чамурджиев у дома му в с. Маринка
Тема в развитие
виж още
скрий
21 Януари 2011, Петък, 16:25 ч.

Общинският съветник от Бургас е обвинен в пране на пари, изнудване и лихварство, държат го под стража трети месец

На 4 ноември м.г. при акция на  Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ изненадващо беше задържан общинския съветник Венцеслав Чамурджиев – една от известните фигури в политическия и бизнесживот на региона. „Шокиран съм – не съм очаквал Тодор Атанасов да се обърне срещу мен!“ Това бяха първите думи на Чамурджиев пред медиите, когато конвоиран бе доведен в Окръжния съд за промяна на мярката му задържане под стража. Този Тодор се оказва негов приятел, а понастоящем основен свидетел по тежкото обвинение за лихварство, пране на пари и изнудване, повдигнато срещу общинския съветник. Едва на 15 ноември политикът беше пуснат под домашен арест. Многократно оттогава неговият адвокат Благой Потеров внася молби за промяна на режима в по-облекчен, но отговор не получават. Последната новина е, че делото срещу Чамурджиев още на 15 декември м.г. е било взето от Върховна касационна прокуратура и сега никой в Бургас не знае какво ще се случва по-нататък. „Всичко изпратих в София“, казва наблюдаващият от Бургас прокурор Весела Пеева.

Срещата ни с обвиняемия е в дома му в с.Маринка във вторник. Докато разговаряме, Чамурджиев на всеки кръгъл час трябваше да излиза, за да се показва на патрулната полицейска кола, че спазва мярката.

Никола ЕСЕНОВ

Видео и монтаж Добромир ДОСКАЧАРОВ

 

Стоя затворен в пълно неведение

- Г-н Чамурджиев, днес (вторник, б.а.) видяхме вашият колега Георги Минков да снове между прокуратурата и председателя на Общинския съвет Снежина Маджарова с настояване да Ви разрешат присъствие на редовната сесия в четвъртък. Ще ви видим ли в залата?

- Не, защото се оказа, че делото срещу мен е било взето от Върховна касационна прокуратура още на 15 декември м.г. За това аз разбрах едва вчера, когато адвокатът ми отиде при наблюдаващия прокурор Весела Пеева да провери защо не се предвижва моята молба за промяна на мярката ми за неотклонение. Тя вдигнала ръце и казала: „Съжалявам – вече всичко е в София“. Това много  ме притеснява. Отделен съм от семейството си, дъщеря ми Стефани е студентка  в Испания, жена ми Даниела беше при нея, но заради мен сега се прибра в Маринка. Междувременно съпругата ми беше заплашвана. Два пъти, през тези изминали два месеца, се наложи да отида до болница, но не ми разрешиха. Майка ми е на 76 г. и живее сама, ако с нея стане нещо, не мога да й помогна.

- Срещу Вас са повдигнати тежки обвинения – за лихварство, изнудване, пране на пари. Сигурно затова в ареста са участвали полицаи от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, логично е от делото да се интересува и ВКП.

-По-скоро са преследвали медиен ефект. Досега, за разлика от Варна, в Бургас нямаше арестуван политик. Аз имах информация за започнало разследване и се върнах от Испания доброволно, като смятах, че ще ме повикат да дам показания,  не съм допускал, че ще отнемат свободата ми!  В целия цивилизован свят, когато имаш постоянна адресна регистрация, не те задържат.

-Вие сте популярна фигура в региона – бивш зам.областен председател на СДС, настоящ общински съветник от БСДП-П.Дертлиев, развивате бизнес. Оказа ли  задържането Ви  влияние върху най-голямата Ви инвестиция – новия завод за промишлени кабели в Айтос?

-Аз съм действащ адвокат, имам участие в няколко фирми – за търговия със скрап, строителство, участвам в изграждането на този завод с равни дялове с италианската „НФКС Трейд“, която е част от фирмата с най-големите предприятия в този бранш, базирани в Довиченца. Партньор ми е самият собственик Базилио Гнюти. Размерът на инвестицията само за машините е 5 млн.евро, купени са на лизинг. Когато ме арестуваха, аз очаквах италианците да дойдат, за да ги пуснат в експолаоатация. Там са предвидени 100 работни места за жители на Айтоска община. Италианците бяха втрещени от новината, че съм задържан, те прочели в интернет, че се издирват мои жертви, това са сериозни хора и те знаят за какво става въпрос. Независимо от ситуацията, те казват, че ми имат доверие.

-Главният свидетел  на обвинението е Вашият приятел Тодор Атанасов, който, според прокуратурата е бил посредник за реализиране на лихварските сделки. За каква сума общо става въпрос?

-Твърденията в обвинителния акт не могат да издържат в съда, защото в периода, когато са били тези сделки -  1997-2009 г. Аз направих справка (показва разпечатка, б.а.) в Агенцията по вписванията и там видях 44 случая на фрапиращи имотни измами, всичките сделки са осъществявани от Тодор Атанасов. На тези хора аз не съм давал пари, не ги  познавам. Аз съм общински съветник, на 50 години съм, с юридическо образование. Обвиняват ме в раздаване на стотици хиляди евро без никакво обезпечение. Аз не съм невменяем.

-Заплашихте ли жената на Тодор – Мирослава да я превърнете в проститутка, а синовете ми в наркодилъри. Така пише в обвинителния акт?

-Има и още по-страшно нещо, написаното в обвинението: че от март 2009 г. до юни 2010 г., с цел да го принудя да се разпореди с 200 хил. евро, аз съм го заплашвал с убийство! Ако това е така, защо Тодор посрещна Новата 2009 г. в компанията на дъщеря ми, а сметката платих аз?! Смятах го за приятел.  С него съм се срещал десетина пъти, не повече. Проблемът дойде оттам, че през 2008 г. му преведох от моята фирма „Тампа трейд“ по банкова сметка същата тази сума като кредит. Държа да се знае, че „Тампа трейд“ е дъщерна на офшорна фирма, която е изрядна пред НАП. Тодор каза, че искал да инвестира в строеж на туристически комплекс в Ахелой. Оказа се, че е дал парите на братята Радостин и Добрин Узунови, но не за да участва в проекта им в Ахелой, а за да си купи няколко апартамента от тях, в Слънчев бряг. Добре, че тези хора излязоха добросъвестни и признаха за сумата. Казаха ми: вземете апартаментите. Но те бяха в груб строеж. Тодор трябваше да плати за довършването им, но отказа. Оттам тръгнаха търканията ни. А същият Тодор ме уверяваше, че срещу отпуснатия от мен кредит ще съдейства „Тампа трейд“ да се включи в изграждането на мегакомплекса от 30 хил.кв.м в Ахелой, в съдружие. По това време строителството вече замираше, имах нужда да получа този обект, който така и не стартира. Това е единствената сума, която съм отпускал – чрез банката, от фирма. Лихварството е постоянно занятие на физическо лице. Аз ишмам доходи от над 1  млн.лв. През последните 5 г., плащал съм си данъците. Това е скалъпено обвинение срещу мен, целящо дискредитирането ми.

-Друг освен Тодор, изнудвал ли сте? Този човек дори е получил инсулт от натиска, който сте му оказвали?

-Това е отвратителна лъжа. Тодор получи лек припадък от нервно напражение и първият човек, от когото съпругата му поиска помощ, бях аз. Случи му се в офиса, който се намира под дома му срещу Славейковото пазарче. Аз не бях в Буургас. Веднага пратих двама приятели, осигуриха линейка, лекари. Това стана в периода, когато би трябвало да съм го тормозил. Ако има сересета, а аз не се съмнявам, че има такива, нека видят тези разговори. Откъде да знам, че Тодор е раздавал кредити , че срещу него се  води разследване с  доказано лихварство – ипотека, освобождаване от ипотека, продажба и репродажба на недвижими имоти. „Изгорил“ е 40 семейства, които са останали на улицата. И за да се оправдае, той е натопил мен. Това е частта за изнудването. Не ги познавам пострадалите. При мене е идвала само Ивелина Кабакова, на която е дал заем 2000 лв., отнел е апартамента й по най-бруталния начин – чрез измама.  Това всичко е приложено в дело срещу него - за лихварство.

-Къде е Тодор сега?

-На свобода, и търси анонимни свидетели срещу мене, вече има седем такива. Твърдяли, че имам два хотела в Испания, два в Италия и собствена банка в Турция. И всеки от тях твърди, че Тодор вземал парите от мен, за да им раздава кредити.

-Откъде идва ударът срещу Вас?

-Много мисля върху това, ще разбера дали е само заради медийния ефект. БСДП има трима общински съветници, смятах отново да се кандидатирам през есента, но трупам само негативи. Иначе не мога да се оплача от начина, по който ме арестуваха – нямаше изстъпления, не са ме просвали в калта. Спряха колата ми на изхода на Маринка за Бургас. Казаха, че ме арестуват и ме върнаха обратно, за да обискират къщата ми. В ареста бях като всички останали, изкарах от 4 до 15 ноември. Повечето бургаски герои, щяха да излязат с памперси оттам, но аз съм дисциплиниран и мога да запазя присъствие на духа. От 15 ноември до този момент съм затворен тук. През час минава полицейска кола, за да ме проверят.

-Съответстват ли доходите ви на жизнения Ви стандарт?

-Единственият имот, който имам е тази къща  в Маринка, от 260 кв.м, строена е с кредит, който е на името на жена ми и продължаваме да го плащаме. Карам мерцедес, но той е на фирмата. Имам служебен офис в жк „Лазур“, нямам там имоти. Адресната ми регистрация в този комплекс всъщност е апартамент на родителите на съпругата ми. В Мадрид държим апартамент под наем. Там живее дъщеря ми и нейна състудентка, следват бизнестуризъм. Когато аз ходя при тях, нощувам в хола.

-Най-лошото, което очаквате да ви се случи?

-Делото срещу мен да се проточи дълго. Надявах се да изчистя името си час по-скоро в съда,  да паднат част от скалъпените обвинения и това, което остане – просто да влезе в съда и да се сложат на кантара доказателствата и обвиненията. Обвинен съм в безумни неща – под ?6 в обвинителния акт фигурира някакъв арменец Едуард Михранян, на когото през 2008 г. съм дал 40 хил.евро от чейнчбюро на ул.“Александровска“. Аз с такъв бизнес не се занимавам от 10 години насам, а хората от чейнча обясняват, че подобен оборот не са й сънували, откъде да му вземат такава сума?! Вижте в каква държава живеем. А законът е императивен – аз подавам молба за промяна на мярката и на мен трябва да ми се отговори в тридневен срок дали се уважава или не. Стоя затворен в пълно невидение, не мога да напусна  прага на тая къща. Делото е заминало за София, къде е, кой е прокурор, работи ли се по него, не знам, а подсъдността е тук.

-Как сте със здравето?

-Държа се, имам два отказа да отида да болницата, но най- ме тормозят отказите да хода на сесии – скалъпва се обвинение и животът ти се обръща на 180 градуса, държавната машина те мачка. А аз можех да продам всичко, което имам и да напусна Европа. Не съм допускал, че всичко това може да ми се случи.






В категории: Крими


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
neobox
29.05.2013 20:28:14
1
4
Защо затворихте човека,бре.Той никога не е крал и купувал гласове.Майка Тереза в мъжки вариянт.Големи бесове и пари,витаят тука.
2.
Бургаски бяс
24.01.2011 15:22:11
1
2
Мишоцииииииииии
1.
kaka
22.01.2011 12:52:45
6
4
ВСИ4КИ ЗНАЕМ КОИ Е ТОИ СЕРИОЗНА АНТИРЕКЛАМА И ИЗДЪНКА ЗА ПЪРВИ БРОИ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори