×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Русия влага милиарди рубли в модернизирането на жп връзки за износ на въглища


Русия влага милиарди рубли в модернизирането на жп връзки за износ на въглища
Ключови думи: въглища, жп линии, русия
30 Май 2021, Неделя, 11:22 ч.

Президентът на страната Владимир Путин залага, че въглищата все още имат бъдеще

Европейските правителства очертават планове за отказ от въглищата, американски въглищни централи се затварят, в момент когато цените на чистата енергия се сриват, а нови азиатски проекти са спирани, тъй като кредиторите странят от най-мръсните фосилни горива.

А Русия? Правителството на руския президент Владимир Путин инвестира над 10 млрд. долара в подобряване на железопътна линия, която ще помогне за увеличаването на износа на суровината. Властите ще използват затворници, за да помогнат за ускоряването на работата, съживявайки спорна съветска традиция, предава investor.bg.

Проектът за модернизиране и разширяване на жп трасето, който стига до пристанищата в Далечния изток на Русия, е част от по-широк стремеж страната да остане сред последните големи износители на фосилни горива, докато други страни се насочват към по-зелени алтернативи. Правителството очаква, че потреблението на въглища ще продължи да расте на големи азиатски пазари като Китай, въпреки че намалява в други държави.

„Реалистично е да очакваме, че търсенето от Азия на вносни въглища ще расте при точните условия. Трябва да продължим да развиваме и разширяваме железопътната инфраструктура, така че да имаме възможността да изнасяме въглища“, коментира Евгений Брагин, заместник главен изпълнителен директор на UMMC Holding, която притежава въглищна компания в сибирската област Кузбаз.

Новият проект на стойност 720 млрд. рубли (9,8 млрд. долара) за разширяване на двете най-дълги железопътни трасета в Русия – Транссибирската железница и железопътната линия Байкал-Амур, която свързва Русия с Тихия океан, ще цели да повиши товарния капацитет за въглища и други стоки до 182 млн. тона на година до 2024 г.

Капацитетът вече беше увеличен над два пъти до 144 млн. тона въз основа на план за модернизация на стойност 520 млрд. рубли, който започна през 2013 г. Путин призова за по-бърз напредък по следващия етап на среща с миньори през март.

„Русия опитва да извлече полза от въглищните си резерви достатъчно бързо, така че въглищата да допринасят за БВП вместо да си стоят в земята“, коментира Мадина Крусталева, анализатор в компанията TS Lombard в Лондон.

Путин очаква, че сухопътната граница на страната му с Китай и добрите отношения с президента Си Дзинпин я превръщат в естествен кандидат за доминация в износа към азиатския гигант, който потребява над половината от въглищата в света. Очакванията му са подкрепени от факта, че Австралия, която в момента е водещ износител на въглища, е изправена пред търговски ограничения от Китай на фона на дипломатически спор за произхода на коронавируса.

Но планът е изпълнен с риск както за икономиката на Русия, така и за света. Международният панел по климатичните промени към ООН препоръчва незабавно изключване на въглищата, за да се избегне катастрофално глобално затопляне, а последиците от климатичните промени се очаква да струват на Русия милиарди през идните десетилетия.

По-рано този месец Международната агенция за енергия направи още една крачка напред, като заяви, че не бива да се строи нова инфраструктура за фосилни горива, ако светът иска да запази глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий. Пътната карта на МАЕ за нулеви въглеродни емисии до 2050 г., с която са ангажирани всички с изключение на една икономики от топ десет, призовава за изключване на всички въглищни централи без улавяне на въглерод до 2040 г.

Освен това не е сигурно, че търсенето на въглища от Азия ще продължи да расте. Потреблението на въглища в Китай се очаква да достигне рекорд тази година и страната продължава да строи въглищни централи, но също така планира да започне да намалява потреблението от 2026 г. В същото време тя увеличава производството от местни мини, свивайки необходимостта от доставки от чужбина. Дори при най-неблагоприятния за климата сценарий на МАЕ глобалното търсене на въглища се очаква да остане непроменено през 2040 г. в сравнение с 2019 г.

Въглищна стратегия, одобрена от руското правителство миналата година, предвижда увеличение с 10% на производството на въглища спрямо нивата преди пандемията до 2035 г. при най-консервативния сценарий, основан на растящо търсене не само от Китай, но и от Индия, Япония, Южна Корея, Виетнам и евентуално Индонезия.

Относително ниското съдържание на сяра в руските въглища може да й даде предимство в Южна Корея, която затяга законите си срещу замърсяването през последните години, но останалите азиатски страни не успяват да си осигурят финансиране за предлагани централи, а Индонезия съобщи тази седмица, че няма да одобри нови въглищни централи. На срещата на Г-7 министрите на околната среда се съгласиха да оттеглят подкрепата за строителството на въглищни централи без улавяне на въглерод до края на тази година.
За Путин залогът е по-голям от парите. По време на видео конференция през март той напомни на държавни ръководители, че въглищната индустрия е двигател на местните икономики в редица руски области, в които живеят около 11 млн. души. Недоволство сред миньорите във въглищни мини помогна за засилването на натиска върху правителството преди разпадането на Съветския съюз през 1991 г., въпреки че сега секторът е значително по-малка и не толкова влиятелна част от икономиката.

„Трябва внимателно да преценим всички възможни сценарии, за да гарантираме, че въглищните ни региони ще останат развити, дори ако глобалното търсене намалее“, заяви Путин.

Най-големите производители на въглища в страната са частни компании, което означава, че те не са изправени пред финансовите проблеми, които сега изпитват листнати компании в други страни, в момент, когато банките оттеглят финансирането на мръсна енергия. Suek Plc, притежавана от милиардера Андрей Мелническо, и Kuzbassrazrezugol, контролирана от Искандер Махмудов, планират повишаване на производството.

Русия планира също така да увеличи въгледобива за производството на стомана. Компанията A-Property, притежавана от руския бизнесмен Алберт Авдолян, купи въглищната мина Елга в Якутска област в Далечния изток на Русия миналата година и планира да инвестира 130 млрд. рубли в разширяването на производството до 45 млн. тона въглища спрямо настоящите 5 млн. тона до 2023 г. Трета фаза на проекта за разширяване на железопътните връзки на Русия ще бъде съсредоточена върху подобряването на инфраструктурата за износ на въглища от Якутска област, съобщи представител на руските железници миналия месец.

„През 2021 г. много страни от Азиатско-тихоокеанския регион отчитат възстановяване на икономиките си от пандемията. Очакваме, че търсенето на металургични въглища в Азиатско-тихоокеанския регион ще остане високо през идните пет години“, казва Олег Коржов, главен изпълнителен директор на Mechel, една от най-големите въглищни компании в Русия. 


В категории: Политика


4
Коментара
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 16/04/2024, Вторник 09:59 0
4
Коментара по темата
4.
Очакваме
31.05.2021 07:46:12
0
0
Милиарди наляти в износа на лед от сибир за аляска,също и износ от пустинята тар на пясък за сахара
3.
Дернев
30.05.2021 18:17:18
0
0
Между Русия и Китай не може да има дългосрочни взаиноизгодни отношения. Както и между Китай и САЩ. Но между САЩ и Европа на европейците може и тябва ние европейците да ги постигнем. Ако ще гърмят оръжия, това не трябва да е в Европа.
2.
пецата
30.05.2021 16:05:55
0
0
Китай има производството а Русия ресурсите , двете страни си граничат и никой не им трябва ,може да се изолират и да се гради най великия обществен строй комунизма в който всички да са щастливи, без ай фони, тесли, и други гаджети които са създадени само за шпионаж
Запада гние и цялата икономика е балон пазен от най мощната армия в света тази на нато и сащ, те не могат да чакат оръжията им да остареят и рано или късно ще провокират конфликт
1.
Дернев
30.05.2021 13:23:43
2
0
Много добра инвестиция. Тези ЖП връзки ще са важни при изолирането на Китай от света. А това е п-доре еано отколкото късно да стане. Иначе може и тази пандемия да не заглъхне или ни врахлети друга. Руснаците добре го замислят, само ниеевропейците трябва да изградим единната Европа за европейците.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Обичан българин изплака за най-голямата мъка в живота си Живях в ада, когато погребах сина си, призна Маестрото  Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Голям успех за Петър Стойчев! Преплува Гибралтар и вече се готви за най-тежкия маратон Шампионът стана първият българин, преплувал протока по правилата на Oceans seven Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Тази естрадна звезда мечтае за връщането на комунизма, но от Бали Изпълнителката пътува по цял свят, но с носталгия си спомня за едни други времена, когато това би било химера Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Ще повдигнат ли обвинение на Живко Коцев заради контрабандистите и подаръците? Пуделът с парите няма никакво значение за разследването, коментира Бойко Найденов Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни Над два дни понякога чакат камионите ни до Дунав мост, а загубите ги плащат хората в магазините, коментира Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Арестуваха "муле" заради „ало“ измама, след като баба му хвърли 40 000 лева през терасата Възрастната жена извади голям късмет, в дома му са намерени парите ѝ Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен Борисов ли взе главата на външния министър или Стефан Димитров се оказа тотално неподготвен В събота срещу неделя "взривил" премиера, след като отишъл в Черна гора и си изключил телефона, бил неоткриваем за посланици и дипломати  Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас Сериен крадец посегна и на детската радост в Морската градина в Бургас 31-годишният Димитър Димов разби боксова круша и машина за топчета 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете 4 мъжки комплекса в секса, ето как да не го съсипете Повечето от представителите на силния пол знаят, че "не е важно колко дълго е зарядното, а колко всъщност издържа батерията" С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват С какво силните жени плашат мъжете и ги отблъскват Силните жени са откровени и прями
Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато Този български град почерня от полиция Този български град почерня от полиция Целта е противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, пътната безопасност и осъществяване на превантивна дейност в региона, съобщиха от МВР Синът му ще чака бебе от разведена с три деца Синът му ще чака бебе от разведена с три деца Наследникът на покойния бос посреща първа рожба през лятото Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Нетаняху зове да се отговори на иранската атака умно Израел е обещал да информира САЩ преди да предприеме контраатака, за да даде на US войските време да се подготвят за ирански ответен удар Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Зеленски зове за западна подкрепа за Украйна, дава за пример Израел Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, коментира той
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори