×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вълчо Чолаков - губернаторът, който решаваше неразрешими казуси с непопулярни мерки


Вълчо Чолаков - губернаторът, който решаваше неразрешими казуси с непопулярни мерки
Чолаков нееднократно е споделял, че истинският ПР са действията и резултатите. Той действително е образец на политик от национално ниво
19 Май 2021, Сряда, 15:05 ч.
Автор: Флагман.БГ

Той приемаше предизвикателството да приключи успешно заплетени юридически саги, там където другите отдавна са се отказали

Управлението на Областния управител Вълчо Чолаков ще се свързва с разрешаването на редица неразрешими казуси. Днес губернаторът на Бургас беше освободен от служебния министър-председател Стефан Янев и вероятно ще се завърне към адвокатската си практика. Ръководството на държавните дела в Бургаска област по времето на Чолаков ще се запомни с това, че приемаше предизвикателството да приключи успешно заплетени юридически саги, там където другите отдавна са се отказали, а преписките и документите с години отлежават в бургаската администрация. Ето и някои от тях:

Фрапиращ е случаят с бургаско семейство, чийто бащин имот, понастоящем  резиденция на Турското консулство, е неправомерно отнет през 1948 г. Точно 70 години продължава тежката административна сага за наследниците на Симеон Пенчев. Сменени са множество правителства, 10 областни управители, стотици документи и неуспешни опити за адекватно обезщетение на семейството, загубило неправомерно собствеността си. През 2018 г. областният управител Вълчо Чолаков разрешава казуса.

Подобен е и случаят с емблематичния за Бургас „Профсъюзен дом”. Спорът за собственост между Държава, Община и 11 частни собственика продължава 17 години, а докато текат тромавите процедури, сградата в центъра на града пустее и се руши. Областният управител предприема целенасочена кампания - организира множество срещи с всяка една от заинтересованите страни, провежда разговори с адвокатите на физическите лица, участва лично в някои от съдебните заседания. През 2019 г. казусът е успешно разрешен, а благодарение на споразумението за делба Държавата получава имоти с обща площ 1300 кв. м., чиято стойност възлиза на близо 2 млн. лева.

Не по-малко невъзможен за разрешаване изглежда и казусът за почистването на канала „Вая”, който над 20 години наводнява складови площи и основната пътна артерия за южното Черноморие: пътя Бургас - Созопол. Когато областният управител Вълчо Чолаков обещава да разреши случая дори най-приближените му са скептични. Администрацията не разполага със средства, екипът му за разработване на европейски проекти се състои от двама души, никоя от останалите 27 областни администрации в страната не е реализирала проект от такъв мащаб. Въпреки това факт е, че към днешна дата каналът „Вая” е цялостно почистен, изградена е обслужваща инфраструктура, флората и фауната в съоръжението са подобрени, наводненията в района са останали в миналото, а бургаските гребци отново могат да провеждат тренировките си „на терен”.

Служебното правителство сменя всички областни управители

Вълчо Чолаков не крие, че има слабост към на пръв поглед неразрешимите случаи. За него те са огромно предизвикателство и възможност да приложи юридическите си знания и дългогодишен опит от частната сфера.

Сред най-големите лични постижения, от всички реализирани дейности през годините в администрацията, областният управител отчита създаването на малко електронно правителство на местно ниво. Става въпрос за пълна дигитализация на архивни документи. До този момент архивът на ведомството е бил пръснат в различни стаи без връзка между документите. Налагало се е служителите да търсят с дни, за да могат да обслужат гражданите. Същите са пътували с километри до областния център и са били препращани от институция в институция. Следва дълъг и бавен процес –  обработени са 51 000 документа за собственост и над 19 000 досиета. Следващата стъпка е закупуване на модерен софтуер за управление на дигиталния архив и сканиране на документите. Администрацията не разполага със средства. Чолаков съкращава разходите за издръжка, въвежда финансови ограничения и успява да събере сумата, необходима за закупуване на техниката. Нает е млад софтуерен екип от Бургас, който разработва продукта и обучава екипа в администрацията да работи с него. Към днешна дата извършването на услуга, която е отнемала месеци, се случва за ден. Не е тайна, че една от причините Чолаков да приеме длъжността областен управител е именно желанието му администрациите да работят по-бързо, да са по-гъвкави и в услуга на данъкоплатците. Успява да осъществи това в Областна администрация Бургас. Първият в историята на областните администрации дигитален архив вече е факт.

В ключови за управлението на Вълчо Чолаков, освен „неразрешимите” казуси, се превръщат и непопулярните методи. Благодарение на тях Областна администрация Бургас е първата в страната, която започва да чисти речни корита и дерета с помощта на лица лишени от свобода и лека техника. Така всяка година в областта се почистват средно около 30 000 хил. линейни метра от най-критичните участъци, които заплашват да наводнят населени места или земеделски терени. Определено мярката не е достатъчна, но поради липсата на осигурено финансиране и човешки ресурс е най-ефективната с оглед на реалната ситуация.

Осигуряване на спасители за неохраняемите плажове от началото на летния сезон е също сред нещата, които се случват за първи път в администрацита по времето на Вълчо Чолаков. Справка в годините назад показва липса на кандидати за осигуряване на дейността, както и обществени поръчки, провеждащи се през целия летен сезон. Областният управител подема кампания за разрешаване на проблема - разпорежда всички процедури да бъдат подготвени още през зимата. Едновременно с това осъществява активна кореспонденция с бюрата по труда в страната за намиране на спасители, провежда редица срещи със структури и организации, имащи отношение към водното спасяване. Резултатът от действията му е обезпечено водно спасяване на плажните ивици от 1 юни всяка година.

Характерен факт за Вълчо Чолаков е, че не търси медийна популярност. Губернаторът нееднократно е споделял, че истинския ПР са действията и резултатите, а не публикациите от днес за днес.




28
Коментара по темата
28.
*********
21.05.2021 12:38:56
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
27.
Берчев
20.05.2021 10:50:43
0
2
А какво направи за Росенец и Алепу например, като е толкова добър?
26.
тито
20.05.2021 10:14:52
3
3
Червените боклуци не търпят читави хора
25.
MiB
20.05.2021 08:33:16
2
2
Ако Бойко има някакъв минус, това е че не разтури "дълбоката държава" Катуна от шпиони, мекерета, пенсионирани ченгета, доносници на ДС, дърти комуняги, които за 30 години три пъти ни връщаха в първи клас: 1990,1996,2008. Както са се наредили: фуражка, агент, комунист, фуражка..., нищо добро не ни чака. Липсват само мутрите. В крайна сметка, обаче това трябваше да обща народна задача и щом на хората им е все тая...Заслужено сме най- бедни и нещастни.
24.
Дааа
20.05.2021 04:45:05
2
9
Назначен и много добър ,послушен .Ей такива търси нашата партия.Послушен .Слушка-папка.Не слушка-не папка.От послушковци сме на 1-во място в Европа по всичко ,че и в света.Булхар булхар.
23.
до 18
20.05.2021 01:09:50
0
4
333.000 aпартамента на БГ Черноморие СОБСТВЕНОСТ на РУСКИ ГРАЖДАНИ на РФ
НАЙ-големя собственик на БГ ЗЕМИ/ниви е РУСКО-румънския инвестиционен фонд РОМФАРМА опериращ с РУСКИ ДЪРЖАВНИ и ФСБ /ГРУ капитали
РОМФАРМА е изкупила 1,5 МИЛИОНА декара бг земи в Северна България(Плевенско,Русенско,Силистренско,Видинско,Ловеч,Монтана)
Земите се водят на 2ма БУШОНА бг -руски граждани завършили МГУ МОСКВА вербовани кгбейци перящи РУСКИ ДЪРЖАВНИ капитали
60% от износа на БГ ЗТРНО което над 1,2 милиона тона се ИЗНАСЯ всяка година от 2ма КГБейци работещи за МОСКВА от 2ма братя Арменски произход(фирма Севан)
Концесията на минерална вода ''Гора Баня'' се държи от 2 ма КГБейци от арменци рода на проРуския президент на Армения Кочарян
Руски фирми в енергийния и петролен сектор НЕ плащат данъци за стотици милиона лева на БГ
ХАЗНА САМО ОТ ПРОЕКТИТЕзаАЕЦ бЕЛЕНЕ И Контрабанда горива прз Росенец БЪЛГАРИЯ ГУБИ по около 1,5 МИЛИАРД и половина лева всяка година който милиард и половина се трансформира в придобивки на руски,азерски и бг олигарси под форма супер СКЪПИ лукс яхти ,хотели във Барселона ,Свети Влас ,Обзор,Приморско или МОЛСофия
Ако тва не е губерния значи си прост или ''трол''
22.
Бургас
19.05.2021 23:26:07
1
10
И нито дума за казуса Росенец в този отчет
21.
хаха
19.05.2021 23:22:03
2
2
Възраждонето на Деветосептемврийци
Само дето няма публичен трибунал, щото Сталин го няма отзад
20.
trb
19.05.2021 22:56:47
1
11
Флагман долни подлоги на ГЕРБ... за някой лев и майка си ще продадете...
19.
*********
19.05.2021 20:59:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
18.
До 17
19.05.2021 20:01:16
2
9
Аве какъв анклаф на Русия те гони бе. Толкоз сме анклаф, че собствениците на имоти от Русия 2 ра година не могат да си дойдат в имотите, за разлика от свободно хвърчащите американски военни самолети и въртолети, дето се разхождат като у тях си. Анклаф го гони. Льольо
17.
истината и само истината!
19.05.2021 18:36:34
6
17
Интересно.....Как пък една дума не писахте за Росенец? Как тъй с лека ръка, без да му мисли, оказва голяма помощ на Доган, харизва му и държавна собственост (освен общинската), мълчи и нищо не казва за НЕЗАКОННОТО удължаване на кея, за това, че района е превърнат в анклав на Русия и никой не знае какво се върши там!!! Говорете, бе флагман, ама не избирателно! Кажете цялата истина! Обективната и истинска журналистика не е размахването на баданарки и венцехвалене на определени лица, от които сте зависими и свързани!
16.
Славейков махала
19.05.2021 18:19:31
3
0
Жена муе сексииш
15.
до 14
19.05.2021 18:14:51
0
3
Не, бе, човек! Засега имаме друг голям брат и там шефът на щат (донякъде еквивалент на област, с изключение на размери) се нарича губернатор.
14.
Пусть всегда будет денги
19.05.2021 17:51:02
5
7
Губернатор идва от РУСКАТА дума губерния.Вълчска работи ИЗЦЯЛО за тва Бургаски окръг да стане РУСКА губерния където богати нагли руско олигарси и банкери от Сбербанк Россия иБанка Тройка Диалог да излеят тонове БЕТОН ида застроят Бургас и региона изпирайки 140 МИЛИОНА евра в бетон и имоти
АРТстрой
Язък му"десния"уклон избран като СДС ат либерал евроатлантик а тъччащ на РУСКИ държавен стан обгрижван от най голямата РУСКА банка Сбербанк Россия
13.
До 4
19.05.2021 17:29:37
2
4
Рано гръмнат залп.
12.
*********
19.05.2021 17:07:55
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
11.
KJHJHJ
19.05.2021 16:54:15
6
16
Вълчо-снегорина...известен с това как всяка зима хвърля над 1000 машини за денонощие,над 500 тона пясък по улиците на града,а магистрала Тракия се затваря,за да може снега от там да се извози до...Черно море....тик-так,жик-так...гербавите в канала
10.
човек на място
19.05.2021 16:49:29
14
11
но битката за власт е безмилостна.Него го сменят не заради липса на качества,а защото се сменят силните на деня.Толкова е просто.Нека е жив и здрав!
9.
SEAHORSE
19.05.2021 16:27:50
4
30
А нещо за"Росенец" и Сарая да кажите !
8.
Славейков махала бейби
19.05.2021 16:26:25
4
9
Хайде, стига ти толкоз
7.
Гошо
19.05.2021 16:22:59
18
27
Много добър професионалист, възпитан, учтив, но и твърд когато трябва. Това момче никога не е било от ГЕРБ - винаги е бил идеалист от СДС.
Според мен би станал чудесен кмет.
6.
И защо
19.05.2021 16:08:25
14
24
Възпитан и кротък човек. Какъв им беше пък зора и него да махат? Грозно е.
5.
*********
19.05.2021 15:34:04
5
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
4.
vv
19.05.2021 15:30:02
20
26
Споко- Вълчо е следващия Кмет на Бургас.
3.
Когато си на хранилката
19.05.2021 15:23:33
6
34
Представям си какво рязане на вени ще падне ако и николов си отиде по една или друга причина.
2.
гражданин
19.05.2021 15:16:21
20
46
Рядко срещан в администрацията на ГЕРБ интелигентен ,млад,упорит и справедлив юрист.Но въпреки усилията му да помогне на хората, с тази гнила управа беше безсилен.Той искаше да работи в полза на обществото ,но една птичка пролет не прави.
1.
мислещ
19.05.2021 15:16:08
14
45
Това заглавие ми звучи като: "Бойко Борисов- министър-председателя, който написа 10 монографии в областта на честността в политиката и свободата на медиите".
Добре звучи, ама не е истина!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори