×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо хлябът с квас е полезен и как да си го направим у дома


12 Май 2021, Сряда, 17:01 ч.
Автор: Флагман.бг

Хлябът с квас се приготвя чрез ферментация вместо с готова мая

Днес хлябът с квас се превърна в най-популярната разновидност на тестеното изделие. Той най-често се предлага от занаятчийски пекарни в безброй разновидности – пълнозърнест хляб, хляб с маслини, с подправки, със сушени домати. Полезните му свойства днес са по-скоро факт, който малко хора подлагат под съмнение, и с право. Малко са тези, които знаят обаче какви точно ползите от консумацията на хляб с квас.

От векове хлябът се е приготвял само с три съставки – вода, сол и брашно. Днес популярните хлябове в супермаркетите съдържат още десетки съставки, които все повече отдалечават хляба от естествената за човека храна. А все повече са тези, чиито организми не успяват да го обработят добре заради множеството изкуствени набухватели, консерванти и т.н.

Всъщност оригиналният начин за приготвянето на хляб е бил чрез бавно ферментирало брашно с вода, което на практика е основата му – или алтернатива на днешната мая, която кара хляба да бухне. За разлика от маята обаче, тази квас има всички полезни свойства, с които се славят и другите ферментирали храни, но и придава на квасения хляб специфичният леко кисел вкус.

Ето и какви са ползите за здравето от традиционния хляб, приготвен с квас:

Хлябът с квас се приготвя чрез ферментация вместо с готова мая. Това означава, че когато сместа от брашно и вода се остави на стайна температура за няколко дни, в процеса на ферментация естествено се появяват добри бактерии и други микроорганизми, като например лактобацили. 

По този начин се произвежда млечна киселина, която дава киселеещ, но по-плътен и по-добър вкус.

Благодарение на това съдържанието на глутен в него е по-ниско – някои микроорганизми се съдържат естествено в брашното. 

Когато се комбинира с вода и процесът на ферментация започне, добрите бактерии разграждат нишестето в пшеницата до захари, които се метаболизират от маята. Част от тези захари са храна за бактериите, като по този начин се намалява количеството им в тестото при самото ферментиране.

Както вече казахме, в хляба се съдържат полезни микроорганизми и бактерии, сред които – много пробиотични такива.

Смята се още, че хлябът с квас е подходящ за хора, които трудно толерират глутен – при ферментирането се отделят ензими, които успяват да смелят протеините (какъвто е глутенът).

Подходящ е още и за диабетици и за хора с инсулинова резистентност заради по-ниския си гликемичен индекс, особено когато се използват пълнозърнести брашна и семена при приготвянето му.

Източник: Една.бг


В категории: Здраве


1
Коментара
Очаква ни лято в есента
Очаква ни лято в есента 16/09/2025, Вторник 14:00 0
1
Коментара по темата
1.
рая
12.05.2021 19:03:08
1
2
Хляба на Ганьо е от фуражна пшеница и трето качествено брашно
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте градината на прокурорския син от Бургас - ред краставици, ред зеле и много марихуана Вижте градината на прокурорския син от Бургас - ред краставици, ред зеле и много марихуана Майка му - апелативният прокурор Валентина Маджарова няма намерение да си подава оставката, подала е само молба за отпуск АМ "Европа" се оказа полумагистрала - обикновено шосе АМ "Европа" се оказа полумагистрала - обикновено шосе Лентите са стеснени с по 25 см, а на места скоростта е ограничена до 90 км в час Катето Евро чака внуче, но получи куче Катето Евро чака внуче, но получи куче Младото семейство Кадиеви се сдоби с куче, което и двамата наричат „бебчо“ Община Бургас и Eldrive събират електрически автомобили от цялата страна на 20 септември на Морска гара Община Бургас и Eldrive събират електрически автомобили от цялата страна на 20 септември на Морска гара Фестивалът на електромобилността е част от програмата на “Европейска седмица на мобилността“, която се организира за 12-та поредна година в Бургас Бисквитки с парченца шоколад и портокалова кора Бисквитки с парченца шоколад и портокалова кора Ето как да ги приготвите Първи подробности за жената, намерена в гребния канал Първи подробности за жената, намерена в гребния канал Предстои аутопсия да изясни точните причини за настъпилата смърт Автомобил се вряза в кафе-закусвалня Автомобил се вряза в кафе-закусвалня Колата помете маси и столове, няма пострадали Три шампионски титли за състезателите на ШК „Бургас-64“ в Приморско Три шампионски титли за състезателите на ШК „Бургас-64“ в Приморско Гросмайсторите Мартин Петров, Борис Чаталбашев, Радослав Димитров и Васил Спасов изведоха бургаския тим до републиканския връх в класическия, ускорения и блиц шахмата Започна последният етап от реконструкцията на булевард "Ал. Стамболийски" в София Започна последният етап от реконструкцията на булевард "Ал. Стамболийски" в София Крайната точка е натовареното кръстовище с бул. "Константин Величков" Това ли е собственикът на ултраскъпото Ламборгини, което се размаза във Варна Това ли е собственикът на ултраскъпото Ламборгини, което се размаза във Варна Досега бе известно само, че е шофирал 56-годишен мъж
Тръмп завежда дело за клевета срещу New York Times за 15 млрд. долара Тръмп завежда дело за клевета срещу New York Times за 15 млрд. долара Президентът на САЩ обвини вестника в лъжи за него, семейството му и бизнеса му Пияни тийнейджъри уринираха в супа, глобиха ги Пияни тийнейджъри уринираха в супа, глобиха ги Скандалът разтърси най-голямата верига за хот пот – съдът в Шанхай обяви родителите на младежите за отговорни Израел започна сухопътна офанзива в Газа Израел започна сухопътна офанзива в Газа "Газа гори", каза израелският министър на отбраната Украинец отиде в Русия да снима филми за възрастни, последва го тежка съдба Украинец отиде в Русия да снима филми за възрастни, последва го тежка съдба За 5 години той не получи документи за пребиваване в РФ, сега е зад решетките Учителка съблазни ученик, ще лежи в затвора Учителка съблазни ученик, ще лежи в затвора Драма отвъд океана Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия Конър Макгрегър се отказва от надпреварата за президент на Ирландия Макар да се отказа от политическата сцена, той обеща да продължи да работи за доброто на страната Как родителите изпращат първолаците в Япония Как родителите изпращат първолаците в Япония Ако и у нас децата поемаха към училище с подобно възпитание, нямаше да произвеждаме зрелостници като пораснали магарета Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро Търговците в Одрин се хванаха за главите, такова чудо не са виждали скоро Цените са доста приемливи и всеки може да намери продукти по джоба му Гражданската война, която Западът не иска да повярва, че идва Гражданската война, която Западът не иска да повярва, че идва Безконтролната имиграция, икономическата стагнация и загубата на доверие в политиците неминуемо радикализират народа 20-годишен работник пострада при инцидент в ТЕЦ Бобов дол 20-годишен работник пострада при инцидент в ТЕЦ Бобов дол Младият работник е настанен в столична болница с втора степен изгаряния на левия крак
Володимир ЗЕЛЕНСКИ Володимир ЗЕЛЕНСКИ Руската атака срещу Полша е подобна на събитията в Крим Виц на деня Виц на деня - Защо майсторите се заглеждат в силиконовите бюстове?
- Защото изчисляват, колко душ кабини щяха да уплътнят с толкова материал
Виц на деня Виц на деня - Тя все ми викаше "Никакъв с*кс до сватбата!"
- И какво стана?
- Какво ли... срамна сцена в ритуалната зала!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Аз не съм на възраст, в която несъзнателно правя глупости. Аз съм на възраст, в която те се вършат осъзнато и с удоволствие!“ – Марк Твен
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори